Open Source Alati za privatnost – Kompletan vodič za internetsku sigurnost

Netko promatra gotovo sve što radite na mreži. Privatne i državne sponzorirane organizacije nadziru i bilježe web stranice koje posjećujete, koliko dugo ostajete na tim web lokacijama, što kažete na društvenim mrežama, kome šaljete e-poštu, sadržaj tih poruka e-pošte i još mnogo toga. Pronađite korake koje možete poduzeti da zaštitite sebe i svoju privatnost ovdje na Privacy Australia.

Contents

Zašto bih se brinula o svojoj privatnosti? Ne kažem ništa što bi se bilo koga trebalo brinuti i nemam što skrivati.

Za one koji nemaju što sakriti imamo poseban zahtjev. Znamo nekoga tko bi želio da mu pošaljete sve vaše adrese e-pošte i pridružene lozinke. Ne samo one koje koristite na poslu. Također bi želio sve vaše osobne adrese e-pošte i zaporke. Pregledaće vaše račune e-pošte, a ako pronađe nešto za što misli da bi drugi trebali znati, objavit će ga na mreži za vas. Do sada nismo imali nikoga tko bi želio ispuniti ovaj zahtjev.

- Glenn Greenwald u Zašto je privatnost bitna - TED Talk

Glenn Greenwald--zašto-privatnost-pitanja

Pročitajte i:


 • Pogledajte zašto ljudi vjeruju da nemaju što sakriti. - Wikipedija
 • Rasprava o tome kako razgovarati s ljudima koji ne vjeruju da je privatnost problem.- reddit

  Globalni masovni nadzor - Četrnaest očiju

  UKUSA_MapČetrnaest očiju naziv je skupine zemalja koje međusobno dijele inteligenciju. Ovu skupinu čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Danska, Francuska, Nizozemska, Norveška, Belgija, Njemačka, Italija, Španjolska i Švedska.

  Unutar ove skupine nalazi se podskupina koja se zove Pet očiju. Zemlje koje čine Pet očiju - Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i Sjedinjene Države sklopile su međusobno sporazum pod nazivom UKUSA Sporazum. Prema odredbama ovog sporazuma, nacije koje čine Pet očiju složile su se da rade zajedno na prikupljanju, analiziranju i dijeljenju obavještajnih podataka iz različitih dijelova svijeta. Također su se složili da neće špijunirati jedni druge kao protivnike. Iako su sklopili ovaj sporazum, curenja iz Edwarda Snowdena otkrila su da neki članovi Petog oka u stvari špijuniraju građane jednih drugih.

  Također izbjegavaju kršiti domaće zakone protiv prikupljanja obavještajnih podataka o vlastitim građanima okupljanjem obavještajnih podataka o građanima drugih i dijeljenju ih jedni s drugima. Devet očiju čine države iz Pet očiju, zajedno s Danskom, Francuskom, Nizozemskom i Norveškom. Zemlje članice Pet očiju dijele inteligenciju s članovima Devet i četrnaest očiju. Članovi Pet očiju i zemalja članica trećih strana (one koje su u Devetim i Četrnaestim očima, ali ne i u Pet očima) špijuniraju se jedna za drugom.

  Pet očiju

  1. Australija
  2. Kanada
  3. Novi Zeland
  4. Ujedinjeno Kraljevstvo
  5. Sjedinjene Američke Države

  Devet očiju

  6. Danska
  7. Francuska
  8. Nizozemska
  9. Norveška

  Četrnaest očiju

  10. Belgija
  11. Njemačka
  12. Italija
  13. Španjolska
  14. Švedska

  Da biste zaštitili svoju privatnost, izbjegavajte usluge sa sjedištem u Sjedinjenim Državama

  Programi nadzora u SAD-u, zajedno s korištenjem Nacionalnih sigurnosnih pisama (NSL) i pripadajućih naloga za gagovanje, daju američkoj vladi slobodu da potajno prisiljava tvrtke da predaju pristup telekomunikacijskim i financijskim podacima svojih kupaca. Vlada može koristiti ovaj pristup kako bi špijunirala te kupce. Naredbe za pridruživanje povezane s NSL-om zabranjuju primatelju ove vrste zahtjeva da razgovara o tome. Zbog toga biste trebali izbjegavati usluge sa sjedištem u SAD-u.

  Ovaj se scenarij dogodio s tvrtkom Ladar Levison i njihovom sigurnom uslugom e-pošte koja se zove Lavabit. Nakon što je FBI otkrio da Edward Snowden koristi ovu uslugu, zatražili su da im Ladar odobri pristup Snowdenovoj evidenciji. Budući da Lavabit nije vodio dnevnike i pošto je šifrirao sadržaj e-pošte kupca, Lavabit nije mogao ispuniti zahtjev FBI-ja. FBI je odgovorio tako što je uručio poziv za sud (s nalogom za iskaz) za Lavabitove SSL ključeve. SSL ključevima FBI bi imao pristup, ne samo Snowdenovim zapisima, već i cijeloj komunikaciji u stvarnom vremenu (metapodacima i nešifriranim sadržajem) za sve Lavabitove kupce.

  Levision nije bila u stanju pobijediti u ovoj bitci. Dali su SSL ključeve FBI-u i prekinuli Lavabit. Kao odgovor na to, američka vlada optužila je Levision da krši sudski poziv i zaprijetila je da će uhapsiti Levision.

  Levision je ponovno pokrenula Lavabit i razvila novi standard e-pošte nazvan DIME - Dark Internet Mail Environment. DIME je standard za završnu i šifriranu poštu. Lavabit trenutno nudi DIME šifrirane usluge e-pošte potrošačima i tvrtkama.

  Povezane informacije
  • Izbjegavajte sve usluge u SAD-u i Velikoj Britaniji
  • Dokaz da kanarinci rade na temelju odgovarajućeg primjera.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/UKUSA_Agreement
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lavabit#Suspension_and_gag_order
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Key_disclosure_law
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Mass_surveillance

  VPN davatelji s dodatnim slojevima privatnosti

  Posjetite našu početnu stranicu kako biste vidjeli naš popis preporučenih VPN usluga u Australiji.

  Naši kriteriji za odabir pružatelja VPN-a za našu tablicu:

  • Pružatelj usluga obavlja posao izvan zemalja članica Petog oka. Za više informacija pročitajte Kako biste zaštitili svoju privatnost, izbjegavajte usluge sa sjedištem u SAD-u
  • Davatelj podržava OpenVPN softver.
  • Davatelj podržava alternativne oblike plaćanja uključujući Bitcoin, gotovinu, debitne kartice ili gotovinske kartice.
  • Da biste otvorili račun, davatelj ne zahtijeva nikakve druge podatke osim korisničkog imena, lozinke i e-pošte.

  Nismo povezani niti s jednim od ovdje navedenih VPN pružatelja, niti primamo naknadu za njihovo nabrajanje.

  Primjeri kanarinskog naloga:

  • Kliknite ovdje da biste vidjeli usporedni grafikon koji sadrži podatke o više od 150 tvrtki koje pružaju VPN usluge.
  • Raspravite o ovom grafikonu na Redditu.

  Više informacija o VPN-ovima

  • Da li vaš VPN davatelj vaše podatke zaista čuva privatnima?
   (Napomena: prvi davatelji usluga su sponzori ove stranice).
  • Kako ojačati sigurnost bilo kojeg VPN-a
  • Kad birate dobavljača VPN-a, pripazite na VPN tvrtke koje plaćaju oglašavanje i lažne recenzije.
  • Deset laži izloženih VPN-ovima
   (Napomena: ovo je sjajan članak, ali web stranica se promovira u komadu).
  • VPN pružatelj špijunira vlastite kupce kako bi zaustavio haker.
  • Proxy.sh objašnjava njihovu etičku politiku i vrstu scenarija zbog kojeg mogu nadgledati svoje poslužitelje.
  • IVPN prikuplja adresu e-pošte i IP adresu kupaca nakon što se prijave.
   Pročitajte njihovu izjavu putem e-pošte.
  • blackVPN više neće čuvati zapise veza s vremenskim oznakama kada se korisnici povežu i isključe se sa svojih usluga. Sada će te podatke izbrisati kad korisnik prekine vezu.
  • Izbjegavajte LT2P / IPSec protokol. Odaberite drugo.

  Kanarski nalog odredio

  Kanarna za poništavanje je obavijest koja obavještava korisnike usluge da im pružatelj usluge nije dostavljen sa nalogom ili tajnom pozivom na sud. Ako se kanarnik naloga ukloni ili prestane ažurirati, korisnici usluge trebaju pretpostaviti da je davatelju usluge uručena potjernica ili tajni sudski poziv, a korisnici bi trebali prestati koristiti uslugu.

  Dodatni davatelji VPN-a

  1. https://proxy.sh/canary
  2. https://www.ivpn.net/resources/canary.txt
  3. https://www.vpnsecure.me/files/canary.txt
  4. https://www.bolehvpn.net/canary.txt
  5. https://lokun.is/canary.txt
  6. https://www.ipredator.se/static/downloads/canary.txt

  Dodatni davatelji VPN-a

  • Često postavljana pitanja o Kanaru
  • Popis tvrtki koje održavaju kanarince s potjernicama.
  • Bruce Schneier, međunarodno poznati sigurnosni tehnolog, u članku na svom blogu kritizira kanarinske potjernice.

  Preporučeni preglednici

  Tor preglednik

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostTor Browser je besplatni i otvoreni izvorni web preglednik koji omogućava pristup Tor mreži. Preglednik Tor i Tor mreža pomažu vam da ih ne pratite slanjem podataka putem distribuirane mreže poslužitelja.

  Tor Browser radi na Windows, macOS, GNU / Linuxu, iOS-u, Androidu i OpenBSD

  Mozilla Firefox

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostFirefox je besplatni i otvoreni izvorni web preglednik. Organizaciji Mozilla vrlo je jasno koje informacije koje prikupljaju o vama i njihovim web stranicama pokazuju kako onemogućiti ovu kolekciju ako to želite. Svakako slijedite naše korake za prilagođavanje postavki u Firefoxu na ovim vezama:

  • WebRTC
  • about: config
  • dodaci za privatnost

  Firefox je dostupan za Windows, macOS, Linux, BSD, iOS i Android

  Hrabar

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostBrave je preglednik otvorenog koda koji prema zadanim postavkama blokira oglase i tragače. Osim što štiti privatnost svojih korisnika, Brave pomaže svojim korisnicima da uštede novac učitavanjem web mjesta brže od svojih konkurenata. Brave je osnovao izumitelj Javascripta i suosnivač projekta Mozilla, Brendan Eich.

  Hrabro je dostupno za Windows, macOS, Linux, Android i iOS.

  Uvjerite se da vaš preglednik ne ostavlja otiske prstiju dok pregledavate web.

  Ako ne poduzmete korake da se zaštitite, vaš će preglednik pružiti podatke o vama dok pregledavate mrežno, što vam olakšava identifikaciju. To je također poznato kao otisak prsta.

  Kada posjetite web mjesto, vaš preglednik pripovijeda priču o vama vlasnicima tih web mjesta. Dijeli se informacije poput preglednika koji koristite, koji su dodaci koji je vaš preglednik instalirao, u kojoj se vremenskoj zoni nalazite, koju vrstu uređaja tada koristite i tako dalje. Ako je skup podataka koje preglednik prenosi o vama jedinstven, tada možete biti praćeni i identificirani čak i bez kolačića. [Panopticlick] je alat koji će vam pokazati koliko je jedinstvena konfiguracija vašeg preglednika.

  Preglednik otisaka prstiju

  Dva su načina kako spriječiti preglednik da vas jedinstveno identificira. Prvi je način navesti vaš preglednik da šalje istu vrstu informacija koje većina ostalih preglednika šalje kako ne biste mogli biti jednoznačno identificirani. Da biste to učinili trebali biste imati iste fontove, dodatke i proširenja kao i većina ljudi u svojim preglednicima. Ako vaš preglednik to dopušta, upotrijebite lažni niz korisničkih agenata da vaš preglednik bude identificiran kao nešto drugo. Trebali biste onemogućiti DNT i omogućiti WebGL kao većina web korisnika. Ako onemogućite Javascript ili upotrebljavate Linux ili TBB, vaš preglednik prepoznat će vas kao jedinstvene i olakšati vam prepoznavanje.

  Jednostavniji način da se vaš preglednik ne identificira je upotreba dodataka poput privatnosti Badger, uBlock Origin i Disconnect. Ovi dodaci pomoći će vam da očuvate svoj identitet.

  Dodatne informacije o otisku prsta na pregledniku

  • Peter Eckersley, glavni informatičar zaklade zaklade Electronic Frontier, raspravlja o otiscima prstiju, kako prijeti privatnosti i što se može učiniti da se to spriječi.
  • Redditors raspravljaju o otisku prsta na pregledniku.
  • Veze do dodataka za privatnost Firefoxa.
  • BrowserLeaks.com - paket alata za internetsko testiranje koji vam može pokazati kakve su informacije dostupne o vama kada surfate internetom.

  Uvjerite se da vaš preglednik ne ostavlja otiske prstiju dok pregledavate web.

  WebRTC je novi komunikacijski protokol koji se oslanja na JavaScript koji može procuriti stvarnu IP adresu iza vaše VPN.

  Iako softver poput NoScript-a to sprječava, vjerojatno je dobra ideja izravno blokirati ovaj protokol, samo radi sigurnosti.

  Kako onemogućiti WebRTC u Firefoxu?

  Ukratko: postavite "media.peerconnection.enabled" na "false" u "about: config".

  objasnio:

  1. Unesite "about: config" u adresnu traku krijesnice i pritisnite enter.
  2. Pritisnite gumb "Bit ću oprezan, obećavam!"
  3. Potražite "media.peerconnection.enabled"
  4. Dvaput kliknite unos, stupac "Vrijednost" sada bi trebao biti "lažan"
  5. Gotovo. Ponovite test za curenje WebRTC-a ponovo.
   Ako želite biti sigurni da je svaka pojedina veza s WebRTC-om stvarno onemogućena, promijenite ove postavke:

   • media.peerconnection.turn.disable = istina
   • media.peerconnection.use_document_iceservers = lažno
   • media.peerconnection.video.enabled = false
   • media.peerconnection.identity.timeout = 1

  Sada možete biti 100% sigurni da je WebRTC onemogućen.

  Kako onemogućiti WebRTC u pregledniku Google Chrome.

  Nije moguće potpuno onemogućiti WebRTC u Chromeu, ali možete spriječiti propuštanje promjenom Chromeovih postavki usmjeravanja. Dva proširenja otvorenog koda koja će vam pomoći u tome su WebRTC prevencija propuštanja i uBlock podrijetlo. Uz WebRTC Leak Prevent morat ćete provjeriti mogućnosti i prilagoditi ih prema potrebi. S uBlock Origin, trebate otići u "Settings" i odabrati "Spriječiti da WebRTC propušta lokalne IP adrese."

  Kako onemogućiti WebRTC u Chromeu na iOS-u, Internet Exploreru ili Safariju.

  Chrome na iOS-u, Internet Explorer-u i Safari-u trenutačno ne koristi WebRTC protokol. Naša preporuka je da Firefox koristite na svim svojim uređajima.

  Firefox: Privatnost vezana za "about: config" Podešavanje

  Sljedeće dodatke potrebno je pravilno konfigurirati prije nego što rade s vašim preglednikom.

  Jazavac privatnosti

  Badger privatnosti zaustavlja praćenje bez dogovora. Ako oglašivač ili tracker treće strane prati vaše kretanje na mreži bez vašeg dopuštenja, Badger privatnosti spriječit će ih da poslužuju sadržaj u vašem pregledniku. Badger privatnosti ima jedno ograničenje koje biste trebali imati na umu. Ne blokira Google Analytics. Da biste blokirali Google Analytics, trebate koristiti bloker kao što je uBlock Origin. Badger privatnosti funkcionira s Firefoxom, Operom i Chromeom.

  uBlock Podrijetlo

  uBlock Origin je više od blokatora oglasa. To je blokator širokog spektra. Prema zadanim postavkama blokira web lokacije za oglase, tragače i zlonamjerni softver. Također može blokirati skripte i okvire trećih strana, ovisno o tome koje postavke odaberete. uBlock Origin surađuje s Chromiumom, Firefoxom, Microsoft Edgeom i Safarijem.

  AutoDelete kolačića

  Kad zatvorite karticu, Cookie Delete automatski briše kolačiće koji se ne koriste. Ovaj dodatak dostupan je za Firefox i Chrome.

  HTTPS Svugdje

  HTTPS šifrira komunikaciju između vas i web mjesta koja podržavaju HTTPS. HTTPS je svuda dostupan za Firefox, Firefox za Android, Chrome i Opera.

  Decentraleyes

  Decentraleyes eliminira potrebu da vaš preglednik učita određene datoteke iz usluga trećih proizvođača, poput Google Hosted Libraries i jQuery CDN. Ovaj dodatak dolazi s nekoliko najčešće korištenih datoteka, a kada vaš preglednik mora pristupiti nekoj od njih, Decentraleyes će ga učitati lokalno, što sprečava vaš preglednik da vanjski upućuje poziv datoteci, a istovremeno štiti vašu privatnost. Decentraleyes je kompatibilan s blokadama sadržaja kao što su uBlock Origin i Adblock Plus. Dostupna je za Firefox. Izvorni kod dostupan na GitHub-u.

  Ako koristite Firefox, koristite jedan ili više sljedećih dodataka da biste zaštitili svoju privatnost.

  uMatrix

  uMatrix omogućuje vam da točno odredite na koje se web stranice preglednik može povezati, koju vrstu podataka vaš preglednik može preuzeti i koje funkcije preglednika mogu obavljati. Ovaj se dodatak preporučuje naprednim korisnicima.

  NoScript Security Suite

  S instaliranim NoScriptom web stranica mora biti na bijelom popisu prije nego što može pokrenuti bilo koju skriptu u vašem pregledniku. Vi imate kontrolu i ako ne date dozvolu, NoScript će onemogućiti JavaScript, Java, Flash i ostale dodatke na web lokacijama za koje niste naveli da je to u redu..

  Preporučeni dodaci za Firefox za zaštitu vaše privatnosti

  Ovo je zbirka privatnosti koja se odnosi na: config tweaks. Pokazat ćemo vam kako poboljšati privatnost vašeg preglednika Firefox.

  Početak:

  1. Unesite "about: config" u adresnu traku krijesnice i pritisnite enter.
  2. Pritisnite gumb "Bit ću oprezan, obećavam!"
  3. Slijedite upute u nastavku ...

  Priprema:

  1. privacy.firstparty.isolate = istina
   • Kao rezultat nastojanja Tor Uplift, ova prednost izolira sve izvore identifikatora preglednika (npr. Kolačiće) na domenu prve strane, s ciljem sprječavanja praćenja na različitim domenama.
  2. privacy.resistFingerprinting = istina
   • Zbog napora Tor Uplift, ova prednost čini Firefox otpornijim na otiske prstiju na pregledniku.
  3. privacy.trackingprotection.enabled = true
   • Ovo je nova Mozilla ugrađena zaštita od praćenja. Koristi popis filtera Disconnect.me koji je suvišan ako već koristite filtere treće strane uBlock Origin, stoga biste ga trebali postaviti na netočno ako koristite funkcije dodatka.
  4. browser.cache.offline.enable = netočno
   • Onemogućuje izvanmrežnu predmemoriju.
  5. browser.safebrowsing.malware.enabled = false
   • Onemogućite provjere zlonamjernog softvera Google Sigurno pregledavanje. Rizik sigurnosti, ali poboljšanje privatnosti.
  6. browser.safebrowsing.phishing.enabled = false
   • Onemogućite Google Sigurno pregledavanje i zaštitu od krađe identiteta. Rizik sigurnosti, ali poboljšanje privatnosti.
  7. browser.send_pings = netočno
   • Atribut bi bio koristan za omogućavanje web lokacijama da prate klikove posjetitelja.
  8. browser.sessionstore.max_tabs_undo = 0
   • Čak i ako je Firefox postavljen da se ne sjeća povijesti, vaše zatvorene kartice privremeno su spremljene u izborniku -> Povijest -> Nedavno zatvorene kartice.
  9. browser.urlbar.speculativeConnect.enabled = false
   • Onemogući unaprijed učitavanje URL-ova sa automatskim dovršavanjem. Firefox unaprijed učitava URL-ove koji se automatski dovršavaju kada korisnik upiše u adresnu traku, što predstavlja zabrinutost ako se predlože URL-ovi s kojima se korisnik ne želi povezati. Izvor
  10. dom.battery.enabled = lažno
   • Vlasnici web mjesta mogu pratiti stanje baterije vašeg uređaja. Izvor
  11. dom.event.clipboardevents.enabled = false
   • Onemogućite da web stranice mogu primati obavijesti ako nešto kopirate, zalijepite ili izrežete s web stranice i to im daje do znanja koji je dio stranice odabran.
  12. geo.enabled = lažno
   • Onemogućuje geolokaciju.
  13. media.navigator.enabled = false
   • Web stranice mogu pratiti stanje mikrofona i kamere na vašem uređaju.
  14. network.cookie.cookieBehavior = 1
   • Onemogući kolačiće
   • 0 = Prihvati sve kolačiće prema zadanim postavkama
   • 1 = Prihvaća se samo s web mjesta koje potiče (blokiraj kolačiće treće strane)
   • 2 = Blokiraj sve kolačiće prema zadanim postavkama
  15. network.cookie.lifetimePolicy = 2
   • kolačići se brišu na kraju sesije
   • 0 = Prihvatite kolačiće normalno
   • 1 = Odziv za svaki kolačić
   • 2 = Prihvati samo za trenutnu sesiju
   • 3 = Prihvatiti za N dana
  16. mreža.http.referer.trimmingPolicy = 2
   • U zaglavlju Referera pošaljite samo shemu, host i port
   • 0 = Pošaljite cijeli URL u zaglavlju Referera
   • 1 = Pošaljite URL bez njegovog niza upita u zaglavlju Referer
   • 2 = Pošaljite samo shemu, host i port u zaglavlje Referer-a
  17. mreža.http.referer.XOriginPolicy = 2
   • Zaglavlje Referera šaljite samo kada se puna imena hosta podudaraju. (Napomena: ako primijetite značajnije puknuće, možete isprobati 1 u kombinaciji s XOriginTrimmingPolicy tweakom u nastavku.) Source
   • 0 = Pošalji referent u svim slučajevima
   • 1 = Pošalji Referer na iste eTLD stranice
   • 2 = Pošalji referentu samo kada se puna imena domaćina podudaraju
  18. mreža.http.referer.XOriginTrimmingPolicy = 2
   • Kad šaljete Refereru više porijekla, šaljite samo shemu, host i port u zapovjedniku Referer zahtjeva unakrsnog podrijetla. Izvor
   • 0 = Pošaljite cijeli URL u programu Referer
   • 1 = Pošaljite url bez upita za upis u Referer
   • 2 = Pošaljite samo shemu, host i port u Refereru
  19. webgl.disabled = istina
   • WebGL je potencijalni sigurnosni rizik. Izvor

  Povezane informacije

  • ffprofile.com - Pomaže vam stvoriti Firefox profil sa zadanim vrijednostima koje volite.
  • mozillazine.org - Postavke vezane za sigurnost i privatnost.
  • user.js Firefox očvrsnuće stvari - ovo je korisnički.js konfiguracijska datoteka za Mozilla Firefox koja bi trebala očvrsnuti Firefoxove postavke i učiniti je sigurnijom..
  • Postavke privatnosti - dodatak Firefoxu za jednostavno mijenjanje ugrađenih postavki privatnosti pomoću ploče s alatnom trakom.

  Davatelji e-pošte koji poštuju privatnost - nemaju podružnice

  Svi ovdje navedeni pružatelji usluga djeluju izvan SAD-a i podržavaju SMTP TLS. Tablica je razvrstana. Nikada ne vjerujte bilo kojoj tvrtki svoju privatnost, uvijek je kriptirajte.

  Još jedan pružatelj usluga e-pošte koji bi vas mogao zanimati

  • Povjerljiva pošta - Povjerljiva pošta je sustav e-pošte kriptiranog za SMTP. Koristi GNU zaštitu privatnosti za šifriranje i provjeru identiteta komunikacije i TLS 1.2 za šifriranje prijevoza. Vaš privatni ključ ostaje s vama, a ne poslužitelj Povjerljiva pošta. To vam pruža mnogo veću sigurnost od SMTP sustava temeljenih na e-pošti. Povjerljiva pošta dostupna je za Windows, macOS i Linux. https://www.confidantmail.org/

  Domaćin svoju uslugu e-pošte

  Mail-u-BoxMail-in-a-Box omogućuje vam potpunu kontrolu nad svojom e-poštom omogućavajući vam upravljanje vlastitim poslužiteljem pošte. Za postavljanje Mail-in-a-Box trebat će vam poslužitelj utemeljen u oblaku s najmanje 1 GB RAM-a s Ubuntu 14.04 i vlastitim nazivom domene. Za više informacija posjetite https://mailinabox.email/

  Dodatni resursi koji će vam pomoći da svoju e-poštu sačuvate privatnom

  • gpg4usb.org - besplatni, otvoreni izvorni, prijenosni uređivač teksta koji vam omogućuje šifriranje i dešifriranje tekstualnih poruka i datoteka.
  • Mailvelope - proširenje preglednika za Chrome i Firefox koje korisniku omogućuje šifriranje e-pošte poslane putem usluga kao što su Gmail, Yahoo mail i Outlook. Šifrira poruke pomoću OpenPGP-a.
  • Enigmail - dodatak za Thunderbird i SeaMonkey. Koristi OpenPGP za šifriranje, dešifriranje, digitalni potpis i provjeru poruka e-pošte.
  • TorBirdy - proširenje koje omogućuje Thunderbird korisnicima da se povežu na Tor mrežu.
  • Tester privatnosti e-pošte - Ovaj alat pokreće nekoliko testova da vidi je li vaš klijent e-pošte ugrožava vašu privatnost.

  Veze do članaka o privatnosti e-pošte

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnost

  • Ako su vaše poruke e-pošte pohranjene u oblaku, možda neće biti toliko privatne koliko mislite. Zakon o privatnosti elektroničkih komunikacija (ECPA), koji je svojedobno štitio privatnost poruka e-pošte pohranjenih na poslužiteljima, nije u korak s tehnologijom. E-pošta koja je pohranjena na poslužitelju duže od šest mjeseci smatra se napuštenom i vlada je može pretraživati. Ovaj članak govori o tome kako to utječe na privatnost vaših podataka kada su pohranjeni u oblaku.
  • [OpenMailBox veza se ne povlači]
  • FBI hvata poslužitelj progresivnog ISP-a - Ažuriranje FBI-jevog zauzimanja servera od prvog svibnja / Link ljudi i Riseup.
  • Policijska istraga dovodi do ugrožavanja poslužitelja - talijanska poštanska policija upotrijebila je istragu u jednom poštanskom sandučiću kako bi špijunirala sve komunikacije koje prolaze kroz poslužitelj Autistici / Inventati.

  Preporučeni klijenti e-pošte

  velika ptica nalik orlu

  Thunderbird je besplatni klijent e-pošte otvorenog koda koji je razvila Mozilla Foundation. Podržava chat u stvarnom vremenu, pretraživanje interneta i opciju Ne Tražim.

  Thunderbird je dostupan za Windows, macOS i Linux operativne sustave.

  Claws Mail

  Claws Mail besplatni je klijent za e-poštu temeljen na GTK +. Korisnici mogu upotrebljavati dodatke za Claws Mail za čitanje RSS i Atom feedbaba, PDF privitaka i još mnogo toga. Claws Mail uključen je s Gpg4win, aplikacijom za šifriranje za Windows korisnike.

  Claws Mail dostupan je za Windows, macOS, Linux, BSD, Solaris, Unix i druge operativne sustave.

  Veze do članaka o privatnosti e-pošte

  • K-9 pošta - klijent e-pošte otvorenog koda za Android. Ima mnoge značajke, uključujući podršku za push IMAP, WebDAV i više identiteta.
  • GNU Privacy Guard - besplatan, open source softver temeljen na OpenPGP. Omogućuje korisnicima šifriranje i potpisivanje podataka i komunikacije putem e-pošte. To je alat naredbenog retka koji se može integrirati s nekoliko različitih čitača pošte i grafičkim korisničkim sučeljima kako bi se olakšala uporaba.
  • MailPile - besplatna aplikacija otvorenog koda koja radi kao klijent e-pošte, pretraživač i osobni poslužitelj web pošte. Koristi OpenPGP za šifriranje e-pošte i potpise.

  Alternativa e-pošti

  I2P-Bote

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostI2P-Bote je dodatak za I2P mrežu. Poruke e-pošte čuvaju privatnima nudeći automatsku enkripciju i digitalni potpis i pohranu e-pošte u distribuiranu tablicu hash-a umjesto na poslužitelj.

  I2P je dostupan za Windows, macOS, Linux, Debian i Android operativne sustave.

  Bitmessage

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostBitmessage je decentralizirani, peer to peer komunikacijski sustav koji pojednostavljuje proces slanja šifriranih e-poruka ne zahtijevajući od svojih korisnika da koriste ključeve.

  Bitmessage je besplatan, otvorenog koda i dostupan je za Windows, macOS i Linux.

  RetroShare

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostRetroshare je besplatan, open source softver koji korisniku omogućuje stvaranje vlastite sigurne, anonimne i decentralizirane mreže. Možete je koristiti za povezivanje samo s osobama koje poznajete i kojima vjerujete.

  RetroShare se može koristiti za forume, razmjenu poruka i VoIP. RetroShare je dostupan za Windows, macOS i Linux.

  Tražilice koje poštuju vašu privatnost

  Da biste maksimizirali svoju privatnost prilikom pretraživanja interneta, trebali biste odabrati jednu od ovdje navedenih tražilica.

  Searx

  searxSearx je metasearch motor. Kada upišete upit u njegovo polje za pretraživanje i pritisnete return, rezultati će biti kombinacija rezultata s nekoliko pretraživača. Searx štiti vašu privatnost ne prikupljajući ili pohranjujući podatke o vama ili vašim pretraživanjima.

  Početna stranica

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostStartPage pruža rezultate pretraživanja od Googlea i istovremeno štiti vašu privatnost. Da bi zaštitili svoju privatnost, oni ne bilježe vašu IP adresu, ne prikupljaju osobne podatke o vama i ne postavljaju kolačiće na vaš preglednik. Svaki rezultat pretraživanja nudi opciju proxyja koja vam omogućuje anonimno posjećivanje web stranica.

  DuckDuckGo

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostDuckDuckGo je tražilica koja koristi više od četristo izvora kako bi vam pružila najbolje odgovore na vaše upite. Kada pretražujete pomoću DuckDuckGo, vaši se osobni podaci ne pohranjuju i nikad se ne prate.

  Proširenje za Firefox koji štiti privatnost

  • Popravak veze Google pretraživanja - dodatak otvorenog koda koji sprečava Google i Yandex da promijene URL-ove rezultata pretraživanja kada ih kliknete. Onemogućavanjem takvog ponašanja ovaj dodatak sprječava i te tražilice da prate vaše klikove. Popravak veze za Google pretraživanje dostupan je za Firefox, Chrome i Opera. (Otvoreni izvor)

  Ostale tražilice sa značajkama privatnosti

  • Qwant - Qwant je tražilica sa sjedištem u Francuskoj. Qwant štiti privatnost svojih korisnika šifriranjem njihovih upita za pretraživanje i ne prateći ih ili bilježeći njihova pretraživanja.
  • MetaGer - MetaGer je pretraživač otvorenog koda sa sjedištem u Njemačkoj. Kako bi zaštitio privatnost svojih korisnika, MetaGer ne sprema IP adrese, ne prati svoje korisnike, šifrira prijenos podataka i nudi proxy poslužitelj kako bi se rezultati pretraživanja mogli anonimno pregledavati.
  • ixquick.eu - ixquick.eu je metasearch motor koji isključuje rezultate iz Googlea i Yahooa. Održava ga ista tvrtka koja vodi Startpage.com. Nudi rezultate putem proxyja i ne bilježi podatke o vama niti postavlja kolačiće u vaš preglednik.

  Glasnici sa šifriranjem

  Ako koristite WhatsApp, Viber, LINE, Telegra ili Threema ili sličan program za instant messengere, trebali biste se prebaciti na šifriranu uslugu, poput one navedene ovdje, kako biste zaštitili svoju privatnost.

  Signal

  Otvoreni Whisper-sustaviSignal je besplatni program otvorenog koda koji vam omogućuje slanje grupnih, tekstualnih, glasovnih, video, dokumenata i slikovnih poruka bilo gdje u svijetu. Poruke i pozivi poslani Signalom šifriraju se od kraja do kraja. Možete postaviti i da poruke nestanu u trenutku koje odaberete.

  Signal je dostupan za Android, iOS, Windows, macOS i Linux temeljen na Debianu.

  Žica

  žicaWire je aplikacija za razmjenu poruka sa sjedištem izvan Švicarske. Možete koristiti Wire za chat, telefonske pozive, slike, glazbu, video i slike. Sve poslano putem Wire-a šifrirano je od početka do kraja. Jedna riječ opreza: Wire će zadržati popis svih ljudi s kojima kontaktirate dok ne izbrišete svoj račun. Žica je besplatna za osobnu upotrebu.

  Žica je dostupna za Android, iOS, Windows, macOS, Linux i web-preglednike (Chrome, Firefox, Edge i Opera).

  Odskočiti

  OdskočitiRicochet je besplatna usluga otvorenog koda za razmjenu poruka koja djeluje preko Tor mreže. Svaka poruka poslana putem Ricocheta anonimna je i šifrirana od početka do kraja.

  Ricochet je dostupan za Windows, Mac i Linux.

  Ostale usluge trenutnih poruka sa značajkama privatnosti

  ChatSecure

  chatsecurebesplatna aplikacija za razmjenu poruka s otvorenim kodom za iOS. Nudi end-to-end enkripciju putem OMEMO i OTR preko XMPP.

  Cryptocat

  Cryptocatbesplatna aplikacija otvorenog koda koja koristi OMEMO protokol za šifriranje. Cryptocat je dostupan za Windows, macOS i Linux.

  Kontalk

  KontalkKontalk je aplikacija za razmjenu poruka otvorenog koda koja djeluje preko distribuirane mreže koju volonteri pokreću. Koristi XMPP za šifriranje komunikacije između klijenta i poslužitelja. Kontalk je dostupan za Android, macOS, Linux i Windows.

  Dodatne informacije o šifriranim porukama Instant

  • Ricochet prolazi profesionalnu reviziju sigurnosti i pokazuje da ozbiljno razmišljaju o sigurnosti.
  • Kako komunicirati putem interneta bez promatranja ili praćenja.
  • Link za preuzimanje signala APK ako ste napredni korisnik s posebnim potrebama. Ne preporučuje se redovitim korisnicima.
  • Wire pohranjuje popis svih kontakata s kupcima sve dok korisnički račun nije izbrisan.
  • Revizija pokazuje da aplikacija za razmjenu poruka Telegram nije zaštićena od strane IND-CCA.
  • Reddit tema za raspravu o Telegramu i bez obzira je li zapravo privatni kako se oglašava.

  Video i glasovni glasnici sa enkripcijom

  Ako ste korisnik Skypea, Vibera ili Google Hangoutsa, trebali biste se prebaciti na šifriranu uslugu, poput one navedene ovdje, kako biste zaštitili svoju privatnost.

  Signal

  Otvoreni Whisper-sustaviSignal je besplatni program otvorenog koda koji vam omogućuje slanje grupnih, tekstualnih, glasovnih, video, dokumentskih i slikovnih poruka bilo gdje u svijetu. Poruke poslane signalom šifriraju se od kraja do kraja. Možete postaviti i da poruke nestanu u trenutku koje odaberete.

  Signal je dostupan za Android, iOS, Windows, macOS i Linux temeljen na Debianu.

  Žica

  žicaWire je aplikacija za razmjenu poruka sa sjedištem izvan Švicarske. Možete koristiti Wire za chat, telefonske pozive, slike, glazbu, video i slike. Sve poslano putem Wire-a šifrirano je od početka do kraja. Jedna riječ opreza: Wire će zadržati popis svih ljudi s kojima kontaktirate dok ne izbrišete svoj račun. Žica je besplatna za osobnu upotrebu.

  Žica je dostupna za Android, iOS, Windows, macOS, Linux i web.

  Linphone

  LinphoneLinphone je VoIP aplikacija otvorenog koda koja koristi SIP protokol za glasovne i videopozive, izravne poruke i razmjenu datoteka. Linphone nudi krajnje šifriranje putem zRTP, TLS i SRTP.

  Linphone je dostupan za Android, iOS, Windows10 mobile, macOS, Windows za radnu površinu i Linux.

  Ostale usluge video i glasovne poruke sa značajkama privatnosti

  Jitsi

  skup besplatnih i otvorenih koda aplikacija izrađenih za sigurne mrežne videokonferencije. Jitsi za radnu površinu nudi chat, dijeljenje radne površine, prijenos datoteka i podršku za instant messaging.

  Tox

  besplatna, otvoreni izvor, distribuirana, peer-to-peer aplikacija za govorne i video poruke koja nudi enkripciju od kraja do kraja. Tox je dostupan za Windows, macOS, Linux, iOS, Android i FreeBSD.

  Prsten

  besplatna distribuirana aplikacija za video, glasovne i trenutne poruke koja nudi enkripciju. Ring je dostupan za Linux, Windows, macOS i Android.

  Članci i poveznice s dodatnim informacijama o šifriranim glasovnim i video porucima

  • Link za preuzimanje signala APK ako ste napredni korisnik s posebnim potrebama. Ne preporučuje se redovitim korisnicima.
  • Wire pohranjuje popis svih kontakata s kupcima sve dok korisnički račun nije izbrisan.

  Usluge dijeljenja datoteka sa značajkama privatnosti

  OnionShare

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostOnionShare je besplatni program otvorenog koda za dijeljenje datoteka bilo koje veličine. Svojim korisnicima omogućuje anonimno i sigurno dijeljenje datoteka putem Tor onion usluge. Stvara tajni URL kojem primatelj mora pristupiti kako bi preuzeo datoteku.

  OnionShare je dostupan za Windows, MacOS i Linux.

  Čarobna crvotočina

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostMagic Wormhole je alat za dijeljenje datoteka naredbenog retka. Dizajniran je tako da se izbjegnu složenosti drugih šifriranih sustava za dijeljenje datoteka. Štiti privatnost svojih korisnika putem PAKE-a (razmjena ključeva s provjerom lozinke).

  Usluge pohrane u oblaku s značajkama privatnosti

  Ako za pohranu podataka u oblak koristite Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Apple iCloud ili sličnu uslugu, trebali biste se prebaciti na uslugu koja štiti vašu privatnost, poput ovdje navedenih.

  Seafile

  SeafileSeafile je aplikacija za pohranu datoteka koja nudi ugrađenu enkripciju i sinkronizaciju datoteka. Korisnici mogu opskrbiti svoj vlastiti poslužitelj ili koristiti oblak uslugu Seafile za pohranu datoteka. Community Edition namijenjen korisnicima koji pružaju vlastite poslužitelje je besplatan. Pro Edition, koji je namijenjen kupcima čije datoteke nalazi Cloud Cloud usluga, besplatan je za do 3 korisnika. I Community Edition i Pro Edition pružaju dvofaktorsku provjeru autentičnosti. Pro izdanje nudi i daljinsko brisanje, dnevnik revizije i integraciju antivirusa.

  Softver za klijente dostupan je za Windows, macOS, Linux, iOS i Android.
  Softver za poslužitelj dostupan je za Linux, Raspberry Pi i Windows.

  NextCloud

  NextcloudNextCloud je aplikacija za pohranu datoteka koja omogućuje svojim korisnicima da sigurno pohranjuju svoje podatke kod kuće, na poslužitelju po njihovom izboru ili kod jednog od pružatelja usluga NextCloud-a. NextCloud je besplatan i s otvorenim kodom.

  NextCloud je dostupan za Windows, macOS, Linux, Android, iOS i Windows Mobile.

  Najmanji autoritet S4

  S4Najmanji autoritet nudi uslugu pohrane u oblaku nazvanu S4 (Simple Secure Storage Service) za pojedinačne kupce. S4 omogućuje šifriranje na pohranjenim datotekama na strani klijenta. Vašim podacima može se pristupiti bilo putem Gridsync (grafičko korisničko sučelje) ili putem sučelja naredbenog retka. Usluga košta 25 dolara mjesečno.

  Gridsync je dostupan za MacOS, Linux i Windows.

  Još jedna usluga pohrane u oblaku koju treba razmotriti

  • Muonium - Muonium je besplatni davatelj usluga oblaka s otvorenim kodom koji nudi anonimnost i cjelovito šifriranje za vaše datoteke.

  dodatne informacije

  • Cryptomator - jednostavna, besplatna aplikacija za pohranu datoteka otvorenog koda koja vam omogućuje šifriranje sadržaja i imena datoteka pomoću AES-a. Dostupno za Windows, macOS, Linux, Android i iOS
  • Glavni NBN planovi - Iako pomalo nepovezani, ovo je vodič za najbolje pružatelje NBN usluga u Australiji. Usporedio sam ih po brzini i značajkama privatnosti jer je poznato da neki davatelji internetskih usluga aktivno prodaju podatke o kupcima.

  Aplikacije koje omogućavaju da ugostite vlastiti poslužitelj u oblaku

  Ako koristite Dropbox, Google pogon, Microsoft OneDrive, Apple iCloud ili sličnu uslugu i želite sami ugostiti oblak poslužitelj, pogledajte ove mogućnosti.

  Seafile

  SeafileSeafile je aplikacija za pohranu datoteka koja nudi ugrađenu enkripciju i sinkronizaciju datoteka. Korisnici mogu opskrbiti svoj vlastiti poslužitelj ili koristiti oblak uslugu Seafile za pohranu datoteka. Community Edition namijenjen korisnicima koji pružaju vlastite poslužitelje je besplatan. Pro Edition, koji je namijenjen kupcima čije datoteke nalazi Cloud Cloud usluga, besplatan je za do 3 korisnika. I Community Edition i Pro Edition pružaju dvofaktorsku provjeru autentičnosti. Pro izdanje nudi i daljinsko brisanje, dnevnik revizije i integraciju antivirusa.

  Softver za klijente dostupan je za Windows, MacOS, Linux, iOS i Android.
  Softver za poslužitelj dostupan je za Linux, Raspberry Pi i Windows.

  Pydio

  PydioPydio je aplikacija za dijeljenje datoteka otvorenog koda za tvrtke. Datotekama se može pristupiti putem web sučelja, putem radne površine ili putem mobilnog uređaja. Može se rasporediti na poslužitelju koji se nalazi u poslovnom prostoru ili u privatnom oblaku. Pydio ima različite sigurnosne postavke koje se mogu prilagoditi pravilima privatnosti tvrtke koja ga koristi.

  Dostupno za Windows, MacOS, Linux, Android, iOS ili putem weba.

  Tahoe-LAFS

  Tahoe-LAFSLAFS je kratica za datoteku s najmanje ovlaštenja. Tahoe-LAFS je sustav za pohranu u oblaku koji je besplatan i otvoren. Djeluje tako što šifrira vaše komunikacije i distribuira ih na nekoliko poslužitelja. LAFS je sustav koji koristi najmanji autoritet S4.

  Dostupno za Windows, MacOS i Linux.

  dodatne informacije

  • NextCloud - NextCloud je aplikacija za pohranu datoteka koja omogućuje svojim korisnicima da sigurno pohranjuju svoje podatke kod kuće, na poslužitelju po njihovom izboru ili kod nekog od pružatelja usluga NextCloud. NextCloud je besplatan i s otvorenim kodom.
  • Muonium - Muonium je besplatni davatelj usluga oblaka s otvorenim kodom koji nudi anonimnost i cjelovito šifriranje za vaše datoteke.
  • Recenzije web hostinga - Pogledali smo najbolje hosting tvrtke i uspoređivali ih na temelju brzine i sigurnosti.

  Aplikacije za sinkronizaciju datoteka s značajkama privatnosti

  Iskrivi udjel

  SparkleShareSparkle Share besplatna je aplikacija za sinkronizaciju datoteka s otvorenim kodom. Nudi šifriranje na strani klijenta i na poslužitelju.

  Dostupno za Windows, MacOS i Linux

  Syncany

  SyncanySyncany je aplikacija za pohranu i dijeljenje datoteka otvorenog koda koja sinkronizira vaše datoteke s bilo kojom vrstom pohrane koju imate. Vaše datoteke šifriraju se prije nego što ih preuzmete. Syncany se ne održava aktivno.

  Dostupno za MacOS, Windows i Linux

  Syncthing

  SyncthingSyncthing je besplatna i otvorena izvorna decentralizirana aplikacija za dijeljenje datoteka koja vam omogućuje pohranu podataka tamo gdje želite. Štiti vašu privatnost šifriranjem svih vaših komunikacija s TLS-om. Nijedan središnji poslužitelj nikada nije uključen u prijevoz ili sinkronizaciju vaših podataka.

  Dostupno za Mac OS X, Windows, Linux, FreeBSD, Solaris i OpenBSD

  Ostale aplikacije Cloud Server s značajkama privatnosti

  • git-annex - git-annex aplikacija je naredbenog retka koja vam omogućuje sinkronizaciju datoteka s git-om. Ako vam je neugodno korištenje naredbenog retka, možete upotrijebiti pomoćnika git-aneksa koji dolazi u paketu s git-annexom.

  Aplikacije za upravljanje lozinkom

  Ako za upravljanje lozinkama trenutno koristite 1Password, LastPass, Roboform ili iCloud Keychain, preporučujemo da potražite sigurniju alternativu ovdje.

  Glavna lozinka

  Master-LozinkaGlavna lozinka je besplatni program otvorenog koda koji djeluje algoritamski generirajući vaše lozinke prema potrebi. Vaša privatnost zaštićena je ovim rješenjem, jer generirane lozinke nisu spremljene na vašem uređaju i ne šalju se putem mreže..

  Glavna lozinka dostupna je za iOS, MacOS, Android, Windows, Linux i web.

  KeePass / KeePassX

  KeePassKeePass je besplatni upravitelj lozinki s otvorenim kodom koji je dizajniran tako da se lako koristi. S KeePassom, vaše se lozinke pohranjuju u šifriranu bazu podataka koja je osigurana ili glavnim ključem ili datotekom s ključevima. Baze podataka su šifrirane s AES i Twofish. Posjetite ove veze za više informacija o [KeePassX] (trenutno se ne održava) i [KeePassXC]

  Dostupno za Windows, MacOS, Linux, Android i BSD

  LessPass

  LessPassLessPass je besplatna aplikacija otvorenog koda koja je razvijena kako bi olakšala upravljanje lozinkom. LessPass funkcionira računajući lozinke umjesto da ih generira i sprema. Nikada ne pohranjuje vaše lozinke u bazu podataka i nije potrebno sinkronizirati uređaj da bi radio. Koristi PBKDF2 i sha-256.

  Dostupno za Windows, MacOS, Linux, Android, Firefox i Chrome.

  Ostale aplikacije za upravljanje lozinkom

  • Sigurni generator generatora - Internetski alat koji stvara jake i slučajne lozinke. Sva generacija lozinke vrši se u pregledniku.
  • SuperGenPass - besplatni generator zaporke otvorenog koda koji se pokreće u vašem pregledniku. Pretvara glavnu lozinku u jedinstvenu lozinku za svaku web lokaciju koju posjetite. Vaše se lozinke nikada ne pohranjuju ili ne prenose.
  • Sigurna lozinka - besplatna aplikacija za lozinku otvorenog koda koja vam omogućuje upravljanje postojećim lozinkama i generiranje novih lozinki u skladu s vašim vlastitim pravilima. Uz Sigurnost lozinke pohranjujete svoje lozinke u jednu ili više šifriranih baza podataka. Dizajniran s ljubavlju stručnjak za sigurnost Bruce Schneier, toplo preporučujemo korištenje PW Safe ako želite podržati pokret alata o privatnosti otvorenog koda.

  Dodatne informacije o stvaranju lozinke

  • John Oliver iz Večeras kasnog tjedna i Edward Snowden razgovaraju o zaporkama (Youtube).

  Međunarodni zakoni o objavljivanju ključnih podataka

  Veze u vezi s ključnim zakonima o otkrivanju podataka

  Ključni zakoni o otkrivanju podataka određuju uvjete pod kojima je pojedinac prisiljen dati ključeve za šifriranje službenika za provedbu zakona. Zakoni se razlikuju u svakoj zemlji, ali većina zemalja zahtijeva nalog. Steganografija i metode šifriranja podataka koji osiguravaju vjerojatnu pobijanje dva su načina na koje se pojedinci mogu koristiti da se obrane od ključnih zakona o otkrivanju podataka.

  Steganografija se odnosi na skrivanje jedne poruke, slike ili datoteke unutar druge poruke, slike ili datoteke. U svrhu našeg konteksta, skrivena poruka obično je ona koja sadrži šifrirane podatke. Da bi se osigurala vjerodostojna poništenost, skrivena poruka morala bi biti šifrirana na takav način da spriječi protivnika da bude u mogućnosti dokazati da skrivena poruka postoji.

  Nacije koje imaju ključne zakone o otkrivanju podataka
  1. Antigva i Barbuda
  2. Australija
  3. Kanada
  4. Francuska
  5. Indija
  6. Norveška
  7. Južna Afrika
  8. Ujedinjeno Kraljevstvo
  Nacije u kojima se ključni zakoni o otkrivanju podataka mogu ili ne moraju primjenjivati
  1. Belgija *
  2. Finska *
  3. Novi Zeland (nejasno)
  4. Švedska (predloženo)
  5. Nizozemska *
  6. Sjedinjene Države (vidi srodne informacije)
  Nacije na koje se ne primjenjuju ključni zakoni o otkrivanju podataka
  1. Češka Republika
  2. Poljska

  * ako pojedinac, osim osumnjičenog ili obitelj osumnjičenog, zna kako pristupiti nekom sustavu, od te osobe se može zatražiti da podijeli ono što zna ili.

  Veze do dodatnih usluga šifriranja datoteka

  • Detaljni pregled ključnih zakona o objavljivanju na Wikipediji.
  • Odgovori na pitanje o ključnim zakonima o otkrivanju podataka na Law Stack Exchange.
  • Maria Hoffman, stariji državni odvjetnik zaklade Electronic Frontier, govori o ključnim zakonima o objavljivanju podataka i prisilnom dešifriranju na DEFCON-u 20.

  Aplikacije za šifriranje datoteka

  Ako trenutno ne šifrirate tvrdi disk, zapise e-pošte ili arhivu datoteka, preporučujemo vam da koristite jednu od tih enkripcijskih aplikacija.

  Veze do dodatnih usluga šifriranja datoteka

  • Cryptomator - jednostavna, besplatna aplikacija za pohranu datoteka otvorenog koda koja vam omogućuje šifriranje sadržaja i imena datoteka pomoću AES-a.
  • miniLock - revidirani dodatak enkripcije datoteka za preglednik Google Chrome i Chromium.
  • AES kripta - aplikacija za enkripciju datoteka koja se temelji na naprednom standardu šifriranja. Upotreba je jednostavna, a nakon instalacije zahtijeva samo klik na datoteku i unos lozinke koju želite koristiti. Dostupno za Windows, Mac, Linux i Android.
  • DiskCryptor - aplikacija za šifriranje datoteke otvorenog koda koja se može koristiti za šifriranje nekih ili svih particija diska na diskovnom pogonu. Podržava AES, dvije ribe i zmiju. Radi na Windows-u.
  VeraCrypt

  VeraCryptVeraCrypt je besplatna aplikacija otvorenog koda utemeljena na TrueCrypt 7.1a. Može stvoriti virtualni šifrirani disk, može šifrirati particiju ili uređaj za pohranu, djeluje u stvarnom vremenu, a dizajniran je tako da osigurava vjerojatnu poricanje.

  Dostupno za Windows, MacOS i Linux.

  GNU Privacy Guard

  GnuPGBesplatan, open source softver temeljen na OpenPGP. Može se koristiti kao alat naredbenog retka ili se može koristiti sa prednjim aplikacijama. On šifrira i potpisuje podatke i komunikaciju putem e-pošte.

  Dostupno za Windows, Vista i Linux.

  PeaZip

  PeaZipPeaZip je besplatni program otvorenog koda za upravljanje datotekama i stvaranje arhiva datoteka. Podržava više od 180 različitih formata datoteka. PeaZip uključuje nekoliko metoda za osiguranje podataka, uključujući šifriranje pomoću AES-a, Twofish-a ili zmije, šifrirani upravitelj lozinki, dvofaktorska provjera identiteta (neobavezno, nije potrebno) i siguran alat za brisanje i uklanjanje datoteka.

  Dostupno za Windows, MacOS, Android i Debian.

  Mreže izvan površinske mreže

  Ako želite pristupiti sadržaju na Mračnom webu, pregledajte informacije u ovom odjeljku.

  Tor Projekt

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostMreža Tor omogućuje svojim korisnicima da zaobiđu Surface web kroz mrežu svojih dobrovoljnih poslužitelja. Tor distribuira vaše komunikacije između nekoliko relejnih veza kako bi zaštitio vaš identitet.

  Dostupno za Windows, Mac, Linux, iOS, Android i OpenBSD

  Mreža I2P

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostI2P mreža je mreža koja pokriva i omogućava svojim korisnicima da anonimno komuniciraju. Sva komunikacija koja se odvija s mrežom kriptirana je od početka do kraja. I2P podržava e-poštu, pregledavanje web stranica, hosting web stranica, trenutne poruke, bloganje, forume i pohranu datoteka.

  Dostupno za Windows, MacOS, Linux, Android

  Projekt Freenet

  FreenetFreenet je decentralizirana i distribuirana mreža. Datoteke i komunikacije su šifrirane, a čvorovi su anonimni na Freenetu. Korisnici mogu dijeliti datoteke, objavljivati ​​web stranice i razgovarati na forumima.

  Dostupno za Windows, MacOS i Linux

  Veze do dodatnih mreža izvan površinske mreže

  • ZeroNet - Mreža ravnopravnih mreža koja koristi BitTorrent mrežu i Bitcoin kriptografiju.
  • Retroshare - besplatni softver otvorenog koda koji korisniku omogućuje stvaranje sigurne, anonimne i decentralizirane mreže za slanje šifriranih komunikacija.
  • GNUnet - paket alata i aplikacija za izgradnju decentraliziranih aplikacija koje štite privatnost.
  • IPFS - sustav za distribuciju datoteka peer-to-peer. Cilj IPFS-a je zamijeniti HTTP i učiniti Internet efikasnijim i isplativijim. [Link do upozorenja o privatnosti].

  Mreže izvan površinske mreže

  Ako trenutno upotrebljavate Facebook, Twitter ili Google+, preporučujemo da potražite sigurniju alternativu za društvene medije ovdje.

  dijaspora*

  dijasporadijaspora je decentralizirana društvena mreža koja pokreće servere (koje oni nazivaju „pods“) u cijelom svijetu. Da biste se pridružili dijaspori, morate pronaći podlogu i registrirati se. U dijaspori svoj identitet možete zadržati privatnim, a vi birate tko vidi vaše podatke.

  Friendica

  FriendicaFriendica je decentralizirana društvena mreža koja podržava protokol dijaspore. Korisnici mogu komunicirati s korisnicima na Friendici, ali i s korisnicima u dijaspori i Hubzilla. Friendica također podržava dvosmjernu komunikaciju s Twitterom, App.net-om, GNU Social-om i Poštom.

  GNU Social

  GNU-socijalnoGNU Social razvijen je kao aplikacija za društvene medije koja svojim korisnicima omogućuje kontrolu vlastitih podataka i održavanje kontakata. GNU Social razvijen je iz Status Net-a.

  Povezava na dodatnu decentraliziranu društvenu mrežu

  • Mastodont - besplatna, open source, decentralizirana društvena mreža. Temelji se na GNU Social.

  Dodatne informacije o društvenim mrežama

  • Izbrišite svoj Facebook račun - Posjetite ovu vezu kako biste trajno izbrisali svoj Facebook račun.
  • Vodič za brisanje vašeg Facebook računa - detaljne upute za uklanjanje vašeg Facebook računa.

  Usluge naziva domena za veću sigurnost

  DNSCrypt

  DNSCryptDNSCrypt je besplatni protokol naziva domene s otvorenim kodom koji sprečava podmetanje imena domene. DNSCrypt koristi kriptografiju kako bi osigurao da su komunikacije koje dolaze s određenog DNS rezolucije autentične i nisu modificirane ili izmijenjene.

  Dostupno za Windows, MacOS, Linux, Android i iOS.

  OpenNIC

  OpenNICOpenNic je alternativa registru imena domena kao što je ICANN. Oni nude nekoliko jedinstvenih domena najviše razine (uključujući .bbs, .chan, .indy i nekoliko drugih) koje nisu dostupne u drugim registrima. Pored toga, ako ispunjavate njihove zahtjeve, možete predložiti i ugostiti svoj TLD putem njihove usluge.

  Veze do dodatnih usluga s nazivima domena

  • NoTrack - NoTrack je DNS poslužitelj koji štiti vašu privatnost poništavanjem zahtjeva za praćenje iz preko 10 000 domena praćenja. Može se koristiti i za blokiranje oglasa. Dostupno za Linux.
  • NameCoin - NameCoin je besplatna i aplikacija otvorenog koda koja se temelji na bitcoinu koji pokreće .bit TLD.

  Sigurno bilježenje uzimanja aplikacija

  Ako trenutno koristite Evernote, Google Keep ili Microsoft OneNote, preporučujemo da potražite ovdje sigurniju bilješku za prijavu..

  Laverna

  LavernaLaverna je besplatna aplikacija za uzimanje bilješki s otvorenim kodom koja nudi uređivač oznaka, način bez ometanja i mogućnost šifriranja vaših bilješki. Možete ga koristiti sa svojim Dropbox ili RemoteStorage računima.

  Dostupno za Linux, MacOS i Windows.

  Turtl

  TurtlTurtl je besplatni program otvorenog koda za bilježenje, spremanje dokumenata, označavanje web stranica, čuvanje fotografija i još mnogo toga. Za zaštitu podataka koristi kriptografske ključeve. Možete koristiti host Turtl ili pokrenuti vlastiti Turtl poslužitelj.

  Dostupno za Windows, MacOS, Linux i Android.

  Standardne napomene

  StandardNotesStandard Notes je besplatna, otvorena izvorna zabilješka, aplikacija dizajnirana tako da bude jednostavna i privatna. Koristi AES-256 za šifriranje bilješki i nudi automatsku sinkronizaciju, web pristup i izvanmrežni pristup. Korisnici koji žele dodatne značajke mogu se pretplatiti na njihovu Proširenu uslugu koja nudi potpuni pristup njihovim proširenjima i automatizirane sigurnosne kopije u pohranu u oblaku.

  Dostupno za MacOS, Windows, iOS, Linux i Android

  Poveznica do dodatne sigurne napomene uzimanje aplikacije

  • kancelarijski posao - besplatna aplikacija otvorenog koda uzimanje zahtjeva. Da biste ga koristili, potreban vam je poslužitelj s Linuxom, Apacheom, MySQL i PHP.

  Sigurno bilježenje uzimanja aplikacija

  PrivateBin

  PrivateBinPrivateBin je otvoreni izvorni pastebin koji osigurava sigurnost vaših paste šifriranjem i dešifriranjem istih u pregledniku. Poslužitelj nema pristup pastama. Paste mogu biti zaštićene lozinkom. Da biste ga koristili, morate ga instalirati na vlastiti poslužitelj ili pronaći poslužitelj koji radi i koji mu možete koristiti i kojem vjerujete. Za popis poslužitelja koji pokreću PrivateBin posjet. ovdje

  0bin

  0bin0bin je besplatni, otvoreni izvorni pastebin koji šifrira paste u pregledniku pomoću JavaScripta. Tvorci 0bin kažu da njihov cilj nije zaštititi korisnike od 0bin. Njihov je cilj zaštititi one koji imaju 0bin od tužbe zbog sadržaja paste. Njihova metodologija šifriranja postavljena je radi pružanja vjerodostojne poricanja domaćinima. Možete koristiti 0bin na 0bin.net ili preuzeti kôd i postaviti ga na svoj poslužitelj.

  Linkovi na dodatne sigurne paste

  • Iskorijeniti - Disroot nudi paket sigurnih usluga uključujući PrivateBin pastebin.
  • Hastebin - Hastebin je aplikacija otvorenog koda pastebina. Možete ga koristiti na webu ili preuzeti kôd i pokrenuti ga na vlastitom poslužitelju.

  Alati za produktivnost

  Etherpad

  EtherpadEtherpad je besplatni uređivač teksta s otvorenim kodom. Možete ga koristiti samostalno ili s grupom uređivati ​​Etherpad dokument u stvarnom vremenu. Možete instalirati Etherpad na svoj vlastiti poslužitelj ili ga koristiti putem jedne od nekoliko javno dostupnih instanci.

  Dostupno za Windows, MacOS i Linux

  EtherCalc

  EtherCalcEtherCalc je besplatna aplikacija s otvorenim kodom proračunskih tablica. Možete ih koristiti samostalno ili u suradnji. Možete koristiti verziju dostupnu na web mjestu ili je instalirati na vlastiti poslužitelj.

  Dostupno za Windows, MacOS, Linus, FreeBSD

  ProtectedText

  ProtectedTextZaštićeni tekst besplatna je usluga koja korisnicima omogućuje pohranjivanje šifriranih bilješki. Zaštićeni tekst šifrira tekst u pregledniku. Ne prate korisnike i ne prikazuju oglase. Usluga ne zahtijeva registraciju za upotrebu. Korisnici odabiru ime za svoju datoteku i spremaju je s lozinkom kada završe.

  Veze do dodatnih alata za produktivnost

  • Iskorijeniti - Disroot nudi paket sigurnih usluga uključujući Etherpad i EtherCalc.
  • Dudle - Besplatna aplikacija za anketiranje i zakazivanje na mreži. Za upotrebu nije potrebna registracija.

  Operativni sustavi poboljšani sigurnosti

  Ako trenutno koristite Microsoft Windows ili Appleov OSX, preporučujemo da potražite ovdje sigurniji operativni sustav.

  Qubes OS

  Qubes-OSQubes OS je besplatni operativni sustav otvorenog koda koji je dizajniran kao sigurna alternativa ostalim operativnim sustavima. Qubesov pristup sigurnosti je "sigurnost dijeljenjem". Različiti zadaci koje izvodite na računalu odvojeni su u "qubes" koji su odvojeni jedan od drugog. Na ovaj način, ako jedan qube postane kompromitiran od zlonamjernog softvera, on ne može ugroziti ostale qubes.

  Debian

  DebianDebian je besplatni, otvoreni izvorni operativni sustav koji su kreirali članovi Debian projekta. Debianovi sustavi koriste Linux ili FreeBSD za pokretanje. Debian dolazi s preko 51.000 besplatnih softverskih aplikacija. Debian možete instalirati s CD-a, možete ga preuzeti putem interneta ili možete kupiti računalo s unaprijed instaliranom Debian-om.

  Trisquel

  TrisquelTrisquel je besplatni operativni sustav temeljen na Linuxu. Dostupno je nekoliko izdanja, ovisno o vašim potrebama. Prvobitno je razvijen kako bi pružio operativni sustav koji je podržavao galicijski jezik.

  Upozorenje

  Ako želite sačuvati svoju privatnost, izbjegavajte Windows 10 po svaku cijenu.

  Veze do dodatnih operativnih sustava

  • OpenBSD - besplatni operativni sustav sa sjedištem u Kanadi koji je osmišljen da nalikuje UNIX-u. Cilj programera je biti sigurnost broj jedan. Kriptografija je ugrađena na nekoliko mjesta u OpenBSD OS-u. Uz to, imaju tim za nadzor sigurnosti koji je od 1996. godine vršio reviziju OpenBSD-a.
  • Arch Linux - Arch Linux dizajniran je tako da predstavlja "uradi sam" inačicu Linuxa. Zadana instalacija sadrži samo ono što je potrebno za rad OS-a, a korisnik ga može izmijeniti prema potrebi. Parabola je besplatni, open source OS koji potiče iz Arch Linuxa.
  • Whonix - Whonix je besplatni operativni sustav temeljen na Tor i Debian GNU / Linuxu. Dizajniran je za sigurnost i privatnost, a to postiže korištenjem Tor mreže i arhitekture koja koristi virtualne strojeve.
  • Podgraf OS - Podgraf je osmišljen tako da je jednostavan za korištenje, ali težak za napad. Dolazi s kernelom ojačanim Grsecurity-om, on zahtijeva da imaju šifrirane datotečne sustave, ograničava aplikacije tako da koriste samo Tor mrežu, a dolazi s sigurnim trenutnim porukama i sigurnim klijentom e-pošte. Podgraf se temelji na Debian GNU / Linuxu.

  OWASP-ovih 10 najkritičnijih IoT ranjivosti

  1. Slabe, pogodive ili tvrdo kodova - Uporaba lako prisilnih javno dostupnih ili nepromjenjivih vjerodajnica, uključujući pozadinu u firmveru ili klijentskom softveru koji omogućuje neovlašteni pristup implementiranim sustavima.
  2. Nesigurne mrežne usluge - Nepotrebne ili nesigurne mrežne usluge koje se izvode na samom uređaju, posebno one izložene internetu, koje ugrožavaju povjerljivost, integritet / vjerodostojnost ili dostupnost podataka ili omogućavaju neovlašteno daljinsko upravljanje ...
  3. Nesigurna sučelja ekosustava - Nesigurni web, pomoćni API, oblak ili mobilna sučelja u ekosustavu izvan uređaja koji omogućavaju kompromis uređaja ili njegovih povezanih komponenti. Uobičajeni problemi uključuju nedostatak provjere autentičnosti / autorizacije, nedostatak ili slabu enkripciju te nedostatak filtriranja ulaza i izlaza.
  4. Nedostatak sigurnog mehanizma za ažuriranje - Nedostatak mogućnosti za sigurno ažuriranje uređaja. To uključuje nedostatak provjere upravljačkog softvera na uređaju, nedostatak sigurne isporuke (nešifrirano u tranzitu), nedostatak mehanizama za povratni pregled i nedostatak obavijesti o sigurnosnim promjenama zbog ažuriranja.
  5. Upotreba nesigurnih ili zastarjelih komponenti - Upotreba zastarelih ili nesigurnih softverskih komponenti / biblioteka koje mogu omogućiti ugrožavanje uređaja. To uključuje nesigurno prilagođavanje platformi operativnog sustava i upotrebu softverske ili hardverske komponente treće strane iz ugroženog lanca nabave..
  6. Nedovoljna zaštita privatnosti - Osobni podaci korisnika pohranjeni na uređaju ili u ekosustavu koji se koriste nesigurno, nepravilno ili bez dozvole.
  7. Nesigurni prijenos i pohrana podataka - Nedostatak enkripcije ili kontrole pristupa osjetljivim podacima bilo gdje u ekosustavu, uključujući mirovanje, u tranzitu ili tijekom obrade.
  8. Nedostatak upravljanja uređajima - Nedostatak sigurnosne podrške na uređajima raspoređenima u proizvodnji, uključujući upravljanje imovinom, upravljanje ažuriranjem, sigurno uklanjanje postrojenja, nadzor sustava i mogućnosti reakcija.
  9. Nesigurne zadane postavke - Uređaji ili sustavi isporučeni s nesigurnim zadanim postavkama ili nemaju mogućnost povećanja sigurnosti sigurnijim ograničavanjem operatora da mijenjaju konfiguracije.
  10. Nedostatak fizičkog otvrdnjavanja - Nedostatak mjera fizičkog otvrdnjavanja, što omogućava potencijalnim napadačima da pribave osjetljive informacije koje mogu pomoći u budućem udaljenom napadu ili preuzeti lokalnu kontrolu nad uređajem.

  Poboljšana privatnost operativnih sustava uživo

  pismo

  pismoTails je besplatni Debian GNU / Linux baziran na stvarnom operativnom sustavu koji može pokrenuti USB stick ili DVD. Sve softverske aplikacije koje se pokreću na repovima kojima je potreban pristup internetu prisiljeni su proći kroz Tor mrežu kako bi zaštitili svoju privatnost. Tails dolazi s kriptografskim alatima za kriptiranje datoteka i poruka i ne ostavlja trag na sebi na računalu na kojem se koristi.

  Knoppix

  KnoppixKNOPPIX je besplatni otvoreni izvorni operativni sustav koji se temelji na Debian GNU / Linuxu. Može se pokrenuti s CD-a, USB stick-a ili DVD-a. CD verzija sadrži Open Office, LXDE (za radnu površinu), Firefox, GIMP i MPlayer i uslužne programe. DVD sadrži isti softver kao i CD te uključuje dodatne aplikacije za produktivnost u uredu, inženjering, obrazovanje i igre.

  Štenad Linux

  Štene-LinuxPuppy Linux je besplatni open-source operativni sustav temeljen na GNU / Linuxu. Dizajnirana je tako da se jednostavno koristi i brzo vodi. Kao i drugi operativni OS uživo, Puppy Linux može se pokrenuti s USB pogona, CD-a ili DVD-a. Budući da je riječ o malom programu (oko 100 MB), učitava se vrlo brzo na većini računalnih sustava.

  Veza do dodatnog operativnog sustava uživo

  • Tiny Core Linux - Tiny Core je živi operativni sustav dizajniran tako da bude maleni. Tiny Core temelji se na Linuxu. To je 10 megabajta i ne isporučuje se s krajnjim korisničkim aplikacijama.

  Poboljšani privatnost mobilnih operativnih sustava

  Korištenje Google Appsa s ovim operativnim sustavima može ugroziti vašu sigurnost. Preporučujemo da instalirate MicroG na svoj uređaj kao alternativu.

  LineageOS

  LineageOSLineageOS je besplatni i otvoreni izvorni alternativni operativni sustav za pametne telefone, fablete i tablete sa Androidom. Izvorno je razvijen iz tvrtke CyanogenMod.

  CopperheadOS

  CopperheadOSCopperheadOS je mobilni operativni sustav dizajniran za sigurnost i privatnost. Besplatna verzija CopperheadOS podržava Nexus 5L i 6P. Plaćena verzija CopperheadOS-a podržava Pixel i Pixel XL. Neke od sigurnosnih značajki uključenih u CopperheadOS uključuju šifriranje cijelog diska na sloju datotečnog sustava i zasebne ključeve za šifriranje diska za svakog korisnika određenog uređaja.

  Jedrilica OS

  Morski pas-OSSailfishOS je mobilni operativni sustav dizajniran za kompatibilnost s Android uređajima i čipsetima. Sailfish se temelji na Linuxu, a njegova jezgra se temelji na projektu Mer. Korisničko sučelje razvijeno je s QML jezikom.

  Veze do dodatnih mobilnih operativnih sustava

  • Replicant - mobilni operativni sustav koji je modifikacija LineageOS-a i koji je dizajniran s dodatnim značajkama sigurnosti i privatnosti.
  • OmniROM - besplatni mobilni operativni sustav dizajniran kao alternativa Androidu.
  • ig - Zbirka softverskih programa dizajniranih za zamjenu Googleovih Androidovih aplikacija i knjižnica.

  Aplikacije za usmjerivač s otvorenim kodom

  OpenWrt

  Open Source Alati za privatnost - Kompletan vodič za internetsku sigurnostOpenWrt je besplatna i open source GNU / Linux distribucija namijenjena usmjerivačima i ostalim ugrađenim uređajima. Njegova arhitektura omogućuje dodavanje značajki privatnosti, poput izvanrednog pregledavanja paketa i otkrivanja provale po niskoj cijeni.

  pfSense

  pfSensepfSense je besplatni program otvorenog koda koji se temelji na FreeBSD. Dizajniran je da se koristi kao vatrozid i usmjerivač i njime se može upravljati putem web sučelja. Možete koristiti pfSense s hardverom koji je dostupan od Netgate-a ili možete kupiti vlastiti hardver za korištenje s pfSenseom.

  LibreCMC (izvorno LibreWRT)

  LibreWRTLibreCMC je kolekcija besplatnih ugrađenih operativnih sustava temeljenih na GNU / Linux dizajniranim za usmjerivače i mala jednokračna računala.

  Veze do ostalih aplikacija sa otvorenim kodom usmjerivača

  • OpenBSD - besplatni operativni sustav sa sjedištem u Kanadi koji je osmišljen da nalikuje UNIX-u. OpenBSD radi na Ubiquiti Networks EdgeRouters.
  • DD-WRT - besplatni i open source firmware razvijen za nekoliko bežičnih usmjerivača IEEE 802.11a / b / g / h / n. DD-WRT ne zahtijeva aktivaciju proizvoda i ne uključuje praćenje.

  Aplikacije za usmjerivač s otvorenim kodom

  Mnoge nove značajke koje uključuju Windows 10 koriste se za praćenje.

  1. Windows 10 podrazumevano uključuje sinkronizaciju podataka. Ovo uključuje:
   • povijest pregledavanja, URL-ove koje ste upisali, svoje favorite.
   • naše postavke aplikacija
   • Imena WiFi žarišnih točaka i vaše lozinke.
  2. Windows 10 označava vaš uređaj jedinstvenim ID-om oglašavanja. Ova je postavka uključena prema zadanim postavkama.
   • Jedinstveni ID koristi se za posluživanje prilagođenog oglašavanja.
  3. Po zadanom, Cortana, virtualni pomoćnik koji dolazi uz Windows 10, uči o vama. To čini prikupljanjem podataka o vama kao što su:
   • svoju povijest pretraživanja
   • vaš mikrofon
   • unosi u kalendar
   • povijest kupnje
   • podatke vaše kreditne kartice
   • svoje glazbene postavke
   • obrasci poteza tipkovnice
  4. Prema Microsoftovoj izjavi o privatnosti, prilikom interakcije s Microsoftovim proizvodom mogu se prikupljati sljedeće vrste podataka:
   • svoj identitet
   • svoje lozinke
   • tvoja demografija
   • tvoji interesi
   • svoj uređaj i podatke o upotrebi
   • vaš sadržaj
   • tvoja lokacija
   • svoje kontakte i ljude s kojima ste povezani
  5. Microsoft može dijeliti vaše podatke sa ili bez vašeg pristanka.
   • Kada preuzmete Windows 10, dajete Microsoft dozvolu za dijeljenje podataka s bilo kojom trećom stranom "uz vaš pristanak ili po potrebi ..."

  Ova aplikacija olakšava promjenu postavki u sustavu Windows 10 koje se odnose na vašu privatnost i podatke koje Microsoft prikuplja o vama.

  Informacije i veze koje će vam pomoći da zaštitite svoju privatnost čak i ako koristite Windows 10.

  • WindowsSpyBlocker - program otvorenog koda koji sprečava Windows da vas prati i špijunira.
  • Alati za privatnost sustava Windows 10 - veza na članak na ghacks.net koji pregledava alate za privatnost za Windows 10.
  • Vodič za utvrđivanje postavki u sustavu Windows 10 tako da možete održati određenu privatnost - od fix10.isleaked.com.
  • Vodič za podešavanje zadanih postavki u sustavu Windows 10 kako bi se poštivala vaša privatnost - s arstechnica.com
  • Vodič za isključivanje evidentiranja podataka u sustavu Windows 10 - od reddita.

  Veze do članaka koji govore o tome kako Windows 10 krši vašu privatnost.

  • Podešavanje postavki privatnosti ne sprečava Windows 10 da vas špijunira. - Hakerske vijesti
  • Windows 10 i dalje krši privatnost korisnika koji su onemogućili njegove značajke prikupljanja podataka. - Ars Technica.
  • Microsoftovi uvjeti pružanja usluge dopuštaju onemogućavanje softvera i hardvera za koje je utvrdio da su neovlašteni. - Techdirt

  Citati

  "Argumentiranje da vas ne zanima pravo na privatnost jer nemate šta sakriti nije drugačije od toga da kažete da vam nije stalo do slobodnog govora jer nemate što za reći."

  Edward Snowden na redditu

  „Ali baš kao što je Internet svima otvorio svijet za svakoga od nas, tako je i svima od nas otvorio svijet. I sve više, cijena koju od nas traže da platimo za svu tu povezanost naša je privatnost. Danas, u što bi mnogi od nas voljeli vjerovati je da je Internet privatno mjesto; nije. I svakim klikom miša i svakim dodirom zaslona mi smo poput Hansela i Gretela ostavljajući kruške naših osobnih podataka gdje god putujemo kroz digitalnu šumu. Napuštamo rođendane, svoje prebivalište, interese i sklonosti, naše odnose, financijsku povijest i dalje. “

  -Gary Kovacs na TED2012

  „Privatnost je jedan od najvećih problema u ovom novom elektroničkom dobu. U središtu je internetska kultura sila koja želi saznati sve o vama. I nakon što sazna sve o vama i dvjesto milijuna drugih, to je vrlo vrijedna imovina, a ljudi će doći u iskušenje da trguju i trguju tim sredstvom. To nisu bile informacije o kojima su ljudi razmišljali kada su to nazivali informacijskim vijekom. "

  NdyAndy Grove

  Linkovi na preporučene izvore o privatnosti

  vodiči

  • Zaštitite se od nadzora - vodič zaklade Electronic Frontier Foundation koji sadrži udžbenike, preglede i upute o tome kako se zaštititi od elektroničkog špijuniranja.
  • CryptoPaper - dokumentirana zbirka misli, znanja i iskustava na temu sigurnosti, privatnosti i anonimnosti iz Crypto | Seb
  • Šifriranje e-pošte - vodič Fondacije za besplatni softver o šifriranju e-pošte.
  • Vodič za boravak na mreži privatnim putem - članak Douglasa Crawforda na BestVPN
  • Vodič za internetsku privatnost - niz vodiča o privatnosti iz IVPN-a.

  Informacija

  • Sigurnost sada! - tjedni podcast koji pokriva sigurnost osobnog računala.
  • TechSNAP - tjedni podcast koji pokriva sustave, umrežavanje i administrativne teme za ljude iz tehnološke industrije.
  • Keybase.io - besplatna sigurnosna aplikacija otvorenog koda za mobilne i stolne uređaje. Slično je i sa Slackom, ali pruža cjelovitu enkripciju.
  • Freedom.press - Fondacija slobode tiska je organizacija koja podržava novinare i zviždače širom svijeta.
  • Sigurne australske kreditne kartice - Iako definitivno nije open source, moj vodič za najbolje australske kreditne kartice raspravlja o karticama s najboljom poviješću financijske sigurnosti i zaštitom podataka o klijentima.
  • Erfahrungen.com - web mjesto koje pregledava usluge povezane s privatnošću. Stranica je na njemačkom.
  • TOSDR.org - usluga koja ocjenjuje i sažima Uvjete pružanja usluge za različite web stranice.
  • ipleak.net - internetske alate koji prikazuju vaše IP adrese, vašu DNS adresu, lokaciju, podatke o vašem sustavu i druge bitove podataka koji se prikupljaju o vama.
  • Alati za testiranje privatnosti - Ljudi na ghacks.net sastavili su popis alata pomoću kojih možete testirati svoju privatnost.
  • Prism-Break.org - Katalog resursa za zaštitu vaše privatnosti na mreži.
  • SecurityinaBox.org - vodič za internetsku privatnost zagovornika ljudskih prava.
  • AlternativeTo.net - baza podataka s preko 64 000 softverskih aplikacija navedena kao alternativa uobičajenim aplikacijama. Korisnici mogu ocijeniti aplikacije i ostaviti recenzije.
  • SecureDrop.org - šifrirani sustav s otvorenim kodom koji zviždači mogu koristiti za anonimno slanje podataka u medije. SecureDrop je projekt Fondacije slobode tiska.
  • Paket privatnosti - Zbirka veza do alata koji vam pomažu u održavanju privatnosti i sigurnosti na mreži.
   [Web mjesto s hostom Sigurnost prvo vraća pogrešku 404]
  • Jeftini web hosting - Jeftini hosting dosljedno je sigurnosni rizik za web stranice malih poduzeća. Ovaj vodič vodi nove kupce kroz izbore koji su im na raspolaganju.
  David Gewirtz
  David Gewirtz Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me