9 Zastrašujoče načine Facebook uporablja vaše podatke

Nazadnje posodobljeno 16. aprila 2019


Kelly Gilderson je tukaj. Družbeni mediji spreminjajo način delovanja sveta - vendar nam to res koristi?
Danes želim razkriti nekaj norega, kako FB in druge velike medijske pošasti uporabljajo vaše podatke in zaslužijo TON denarja.

Facebook je spremenil svetovno kulturo in postavil standard za tisto, kar a platforma socialnih medijev moral bi biti. Posamezniki, podjetja, vlade in izobraževalni centri uporabljajo Facebook kot način komunikacije z množicami. S tem na Facebooku zaupajo večino svojih zasebnih, osebnih in včasih občutljivih informacij.

Ko olupite plasti in si ogledate količino informacij, ki jih ima Facebook o splošni javnosti, in primerjate, da je s kršitvami zasebnosti, grozljivimi poskusi in psihološkimi manipulacijami Facebook uporabil te podatke, se začne pojavljati grozljiva slika.

Facebook je več kot le podjetje, ki oglaševanje uporablja za zaslužek. To je podjetje, ki so ga svetovne vlade in industrije lahko uporabile za zbiranje, analizo in uporabite svoje osebne podatke.

Nedavne novice so razpravljale o škandalu Facebook. Vendar pa lastno zanimanje mnogim medijem preprečuje, da bi povedali vso resnico. Prelistajo temnejše vidike tega, kar počne Facebook. Sledi nekaj motečih dejstev o Facebooku. Naš cilj je osvetliti luč o resničnosti narave Facebooka in razložiti, kako je to nevarnost do zasebnosti in kako posega v svobodno razmišljanje.

# 1 - Facebook bi lahko rudil podatke uporabnika brez dovoljenja uporabnika

Aplikacija "thisisyourdigitallife" je uporabnikom sporočila, da osebnostna aplikacija zbira anonimne podatke za psihološke raziskave. Aplikacija, ki jo je ustvaril Global Science Research, je od uporabnikov zahtevala, da se strinjajo s pogoji aplikacije, preden aplikaciji odobrijo dostop do svojih Facebook podatkov. Aplikacijo naj bi podprli amazonski Turki. To je program, ki plačuje posameznikom, da opravljajo kratke spletne naloge, vključno z anketami. Global Science Research naj bi informacije, zbrane na Facebooku in Amazonu Turks, prodal podjetju Cambridge Analytic.

facebook leak lestvic informacij, ki jih Cambridge analytica

Čeprav je to moteče, je večja težava dejstvo, da je aplikacija, ki jo je naložilo le približno 270.000 ljudi, informacije vzela tudi od uporabnikovih prijateljev. To pomeni, da je v kratkem času aplikacija zbrala informacije več milijonov uporabnikov. Mnogi od ocenjenih 87 milijonov uporabnikov, ki so svoje podatke prodali Cambridge Analytici, nikoli niso prenesli aplikacije "thisisyourdigitallife" in nikoli niso dovolili uporabe podatkov na kakršen koli način..

# 2 - Facebook in država nadzora

Leta 2003 so se pojavili dokumenti držav nedržavnih akterjev, ki niso bili nikoli vidni v programu PRISM. Izpuščena poročila so poudarila sodelovanje med NSA in GCHQ, ustreznimi nadzornimi agencijami ZDA in Velike Britanije.

prizemni pregled

Kot poroča Washington Post, sta NSA in GCHQ skupaj z drugimi vohunskimi agencijami vstopili v osrednje strežnike devetih uglednih ameriških internetnih podjetij. Ciljskim uporabnikom so črpali zvok, fotografije, e-pošto, dokumente in druge informacije.

Facebook je bil identificiran kot podjetje, ki omogočil dostop vohunskim agencijam na njihove strežnike. Vendar pa so Facebook in druga internetna podjetja, ki sodelujejo z vladnim nadzorom, zaradi zakona o spremembah FISA iz leta 2008 pravno imuni.

Po izpuščenih dokumentih PRISM Facebook z NSA sodeluje od junija 2009. Facebook je v bistvu le še en del NSA. Je orodje, ki ga NSA uporablja za svetovni nadzor.

# 3 - Facebook je vedel, da se njegovi podatki zlorabljajo

Leta 2015 so novinarji Facebook obvestili o zlorabi uporabnikovih podatkov. Ustvarjalec aplikacije "thisisyourdigitallife", dr. Aleksander Kogan, je dejal, da se podatki zbirajo za akademsko preučevanje. Vztrajal je, da se takrat ni ukvarjal z neprimerno dejavnostjo.

Ko je Facebook izvedel za način zbiranja podatkov svojih uporabnikov v letu 2015, je zahteval, da se izvede Global Science Research izbrisati podatke. Ko je Facebook izvedel, da podatki niso bili izbrisani, so ga prerezati vezi z Global Science Research in začeli lastno preiskavo.

Vlagatelji so vložili tožbo. Menili so, da bi moral te podatke razkriti Facebook.

Cambridge Analytica sodeluje s preiskovalci in trdi, da so podatke izbrisali. Družba je dejala, da zbrani podatki niso bili uporabljeni med predsedniško kampanjo 2016.

# 4 - Facebook zbira vaše slike z bazo podatkov o prepoznavanju obraza

Facebook od leta 2011 po poročanju PC World razvija tehnologijo za prepoznavanje obraza. Ko fotografijo označite na Facebooku, uporablja tehnologijo prepoznavanja obraza, če želite izvedeti več o tem, kako izgleda ta posameznik. Enako velja za vaše fotografije, ko vas drugi označijo.

pridobivanje informacijske tabele

Ta program se je začel pred skoraj osmimi leti. Danes ima Facebook močan in natančen sistem prepoznavanja obrazov, ki temelji na umetni inteligenci. Je eden najbolj izpopolnjenih in najbolj natančnih tovrstnih sistemov na planetu.

Wikipedia razpravlja o programu, imenovanem DeepFace, kot program za prepoznavanje obrazov. Ima možnost izbrati človeške obraze v digitalnih slikah. Ima nevronsko mrežo devet plasti globoko. Opremljen je z več kot 120 milijoni priključnih uteži. Sistem naj bi bil menda 97 odstotkov natančno. To je bolje kot 85-odstotna stopnja natančnosti FBI-jevega naslednjega identifikacijskega sistema GEN.

To pomeni, da vsakič, ko naložite fotografijo sebe, prijatelja ali družinskega člana, trenirate AI DeepFace, da bolje prepoznate človeške poteze obraza. Prepoznavanje obraza te vrste uničuje zasebnost. S to vrsto prepoznavanja obraza bi oseba lahko dobila eno samo fotografijo in nato s to fotografijo zbrala vse informacije, ki so jih v svojem življenju zbrali Google, Facebook in druga spletna mesta..

# 5 - Facebook preiskuje FTC, Avstralijo, Združene države in Združeno kraljestvo

Facebook se je s Kongresom srečal dva dni po izbruhu škandala z rudarjenjem podatkov. Facebook uporablja storitve zasebnega podjetja za preiskave. Vendar urad Združenega kraljestva za informacijske zadeve nadaljuje lastno preiskavo in je zasebno podjetje Facebook, ki ga je najel, prosil, naj zapusti, medtem ko izvaja preiskavo..

FTC preučuje, kako so bile uporabljene informacije, ki jih je zbrala Cambridge Analytica. Obstaja tudi avstralska nadzorna organizacija, ki preučuje uporabo teh informacij.

facebook preiskovalne države, ki jih je prizadel škandal

Medtem ko se preiskava nadaljuje, bo verjetno prišlo do več podrobnosti. Še vedno obstaja veliko vprašanj o tem, kako so bili uporabljeni ukradeni podatki. Mnoga od teh vprašanj se vrtijo, kaj, če sploh, vplivajo na ukradene informacije na politične kampanje. Cambridge Analytica trdi, da niso storili ničesar.

# 6 - Facebook uporablja »Shadow Profiles« za zbiranje podatkov ne-uporabnika

Glede na podatke, zbrane iz številnih virov, Facebook uporablja senčne profile za spremljanje uporabnikov, ki niso uporabniki Facebooka. Facebook uporablja tudi tretje osebe in oblikuje senčne profile za spremljanje aktivnosti neplačnikov.

facebook senčni profil diagrama profiliranja v senci

Facebook gradi digitalno biometrično predlogo z uporabo vsake slike z obrazom, ki je naložen na njihove strežnike. Trenutno se proti Facebooku vodi tožba, ki trdi, da krši pravice zasebnosti drugih, ker hrani biometrične podatke o ljudeh, ne da bi pri tem pridobil njihovo privolitev. Facebook trdi, da preprosto shranjevanje biometričnih informacij brez privolitve ljudem ne škodi.

Jasno je, da odstopanje od sledenja in zbiranja podatkov, ki ga izvaja Facebook, ni možnost. Edini način, da temna roka Facebooka prepreči pridobivanje vaših zasebnih podatkov, je uporaba dobrih spletnih ukrepov za varovanje zasebnosti.

# 7 - Facebook pravi, da je bil prevaran

Zaradi kršitve Facebooka se razlikujejo podatki, ki niso bili ukradeni prek krampja ali kršitve varnosti, podobni tistim, ki so jih videli v drugih podjetjih. Vendar pa je, kot je jasno poudaril Zuckerberg, obstajal a kršitev zaupanja med Facebook, Kogan in Cambridge Analytica.

Ljudje, ki so uporabljali Facebook, so zaupali, da bo Facebook varoval njihove podatke in da podatkov ne bodo delili z drugimi. Zuckerberg je priznal, da je to nekaj takega Facebook je treba popraviti.

anketa o zaupanju v facebook

Andrew Bosworth, Facebook podpredsednik razširjene in virtualne resničnosti, ki je bil tudi podpredsednik za oglaševanje, je pojasnil, da je Facebook ustanovljen tako, da osebni podatki uporabnika se ne prodajajo. To ne pomeni, da razvijalci ne prejmejo podatkov, ki jim pomagajo izboljšati izkušnjo svojih strank. Toda Facebook po objavi, ki jo je napisal Bosworth, denarja ne zasluži neposredno s to izmenjavo informacij. Njihov cilj je vzpostaviti Facebook na način, da podjetjem ne bodo prodani nobeni osebni podatki.

Nadalje razlaga, kako Facebook, če pozna svoje uporabnike bolje kot druga podjetja, omogoča, da Facebook svojim uporabnikom prikaže boljše oglase, kar vodi do povečanega dobička Facebooka. Z Bosworthovega vidika je prodaja informacij, ki jih je Facebook zbral, slaba strategija.

Da bi bil Facebook izvedljiv, morajo uporabniki imeti pozitivno izkušnjo, ko se povežejo s aplikacijami. Če so uporabniki zaskrbljeni, da se jim ukradejo informacije, se ne bodo nujno povezali z aplikacijami, podjetja prenehajo sodelovati s Facebookom in celoten postopek se pokvari. To je del argumenta, ki ga je Bosworth zagovarjal Facebook in dejal, da je Facebook ni namerno izpostavila uporabnikovih podatkov.

# 8 - Facebook je na vas izvajal psihološke poskuse brez vašega dovoljenja

Izvršna direktorica Facebooka, Sheryl Samberg, je opravičila uporabnikom Facebooka, potem ko je postalo jasno, da je Facebook brez njihovega soglasja izvedel poskuse na več kot 700.000 uporabnikih.

Ironično je, ko preberete opravičilo, vidite, da je Samberg nikoli opravičil za psihološke poskuse, ki jih je Facebook izvajal, ampak namesto za to, da je Facebook slabo delo komuniciral o eksperimentih z uporabniki.

Moral bi skrbeti za to. Postane zelo jasno, da je Facebook delati na manipulaciji s svojimi čustvi. Kakšen dementni razlog ima Facebook za to? Ne vemo Vemo, da se je to zgodilo v preteklosti in se verjetno še vedno dogaja.

Nekdanja direktorica Facebooka je razpravljala o tem, kako Facebook psihološko škoduje naši družbi. V razpravi, ki jo je vodil o Facebooku, je ta nekdanji direktor Facebooka predstavil, kakšen občutek ima psihološki vpliv Facebooka na sodobno družbo. Razpravljal je o tem, kako so se po zaslugi Facebooka civilni diskurzi in sodelovanje zmanjšali. Dezinformacije in napačne resnice so v porastu. Nadaljeval je z navedbo, da učinek Facebooka na družbo ni le težava, s katero se soočajo Američani, ampak je svetovni problem. Jasno je videti, zakaj toliko ljudi na Facebook gleda kot na psihološko nevarnost, ki se ji je treba za vsako ceno izogniti.

# 9 - Zaščitite se

Facebook se je v svojem bistvu izkazal za sociopatskega. Najbolj moti to, da se po vseh zaslišanjih, vseh škandalih in preiskavah s strani FTC, Združenega kraljestva, ZDA, avstralskih vlad in drugih vlad po vsem svetu ne bo nič spremenilo.

Mnoge iste institucije, ki so bile zadolžene za raziskovanje Facebooka, imajo največ koristi od informacij, ki jih zbira. Vladne agencije, velika podjetja, izobraževalni centri in druge skupine potrebujejo informacije, zbrane s spletnih mest, kot je Facebook, da jim omogočijo ohranjanje nadzora in moči ter nenehno manipulirati z množicami.

Občasno se bo pojavil tudi Facebook ujeta v škandal. Potem se bodo zgodile naslednje stvari:

  • Facebook bo napisal žeton opravičila in povedal, da je do kršitve podatkov prišlo zaradi napake.
  • Mediji se bodo zaradi škandala hrepeneli in razpravljali o tem, da je bila kršitev zasebnosti nekaj novega ali presenetljivega.
  • Facebook bo nadaljeval s poslovanjem kot običajno. Razdelili bodo vaše podatke, uporabili vaše podatke na moteče načine in izvajali grozljive poskuse na nevede in nevedni javnosti.

Ni razloga, da bi mislili, da bo Facebook spremenil način delovanja. Facebook je dobesedno dodatna veja državnega nadzora. Vsako leto porabijo milijone dolarjev za lobiranje politikov, da lahko nadaljujejo s poslom kot običajno.

Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko zaščitite:

  • Najprej se znebite socialnih medijev.
  • Drugič, poiščite dober brskalnik, ki bo usmerjen v zasebnost, da zaščitite svoje podatke.
  • Tretjič, poiščite dobro VPN, s katero boste svojo spletno dejavnost naredili anonimni.
  • Četrtič, uporabite orodja za zasebnost kot način zaščite svojih podatkov

Če ne želite prekinjati vezi s Facebookom, izkoristite Facebook-ove nastavitve, da omejite skupne podatke. Bodite posebno pozorni, katere aplikacije drugih proizvajalcev ste pooblastili za zbiranje podatkov. To vas ne bo zaščitilo, ko zunanji vir najde načine za dostop do Facebook informacij. Vendar je vsaj začetek.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me