Kako imeti zasebno, anonimno spletno izkušnjo

Ste vedeli, da vse, kar počnete prek spleta, spremljate in beležite? Moteče je dejstvo, ki ga mnogi ne poznajo. Poglejte, za kaj gre.


beleženje prenosaV resnici je, da ponudniki internetnih storitev ali ponudniki internetnih storitev spremljajo vse vaše spletne informacije. Zgodovino uporabnikov lahko uporabite za ciljanje oglasov neposredno na vas ali za pregon zaradi kaznivega dejanja.

Kot veliko ljudi je tudi vaša prva reakcija na to, da slišite kaj takega, skomigniti in razmišljati, "Nisem zločinec. Zakaj bi me skrbelo, če ponudnik internetnih storitev posname vsako potezo, ki jo naredim v spletu?

Načelo stvari vas lahko bolj moti, če upoštevate vse stvari, do katerih ima vaš ponudnik internetnih storitev. Vaši bančni podatki, vaša borznoposredniška hiša, vaš pokojninski račun in drugi občutljivi finančni podatki se lahko hranijo nekje pri vašem ponudniku internetnih storitev. V takem primeru bi morali izvedeti več o varnem shranjevanju kriptovalut, pa tudi o zavarovanju svojih resničnih bančnih računov.

Poleg tega vaš ponudnik internetnih storitev ni edini igralec, ki ga ti podatki zanimajo. Tudi kriminalci so. Kibernetski kriminal je tako razširjen, da ima zvezni preiskovalni urad ali ameriški FBI v ZDA celoten oddelek, ki je namenjen iskanju in privedbi teh tatov pred sodišče.

Število kibernetskega kriminala je v porastu, bolj kot kdaj koli prej je pomembno, da zaščitite svojo identiteto na spletu. Poleg tega nekaterim ni všeč ideja, da bi kdo tako tesno spremljal svoje zasebne dejavnosti.

Pojasnjeni zakoni o zasebnosti

Nato lahko zaskrbljenost glede zasebnosti zastavlja zvezna vlada. Aprila 2017 je predsednik Donald Trump podpisal zakon, ki razveljavlja spletna pravila o zasebnosti. Novi zakon je ponudnikom internetnih storitev omogočil prodajo podatkov o uporabnikih.

Z novim zakonom so ponudniki internetnih storitev trdili, da nikoli ne bodo prodali podatkov svojih strank. Nekateri strokovnjaki za zasebnost trdijo, da bodo ponudniki internetnih storitev verjetno uporabili novo dovoljene smernice le za utrjevanje svoje že tako močne moči v svetu spletnega oglaševanja, vendar to še vedno lahko vznemirja. Skrbi tudi zaradi izgube nevtralnosti mreže.

Pojavljajo se prepuščanja podatkov in obstaja tudi pomislek, da se heker ne bo mogel upreti zakladnici informacij na strežnikih katerega koli ponudnika internetnih storitev. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da mnogi menijo, da je tovrstno oglaševanje invazivno in škodljivo. Tak občutek je, kot da sosedje preveč vedo o tvojem osebnem poslu. Če uporabljate družbene medije, bi bili presenečeni nad nekaterimi Facebook politikami o zasebnosti, ki se zdijo uporabnikom precej invazivne.

Piškotki: Simpatično ime za zahrbtno orodje

Če ste preživeli čas v spletu, ste opazili, da vas pogosto prosijo, da se strinjate s politiko piškotkov. Brskalniški piškotki so eno od sredstev, s pomočjo katerih lahko sledite spletu.

kaj so spletni piškotki

Izkušeni ste s piškotki, kadar koli v spletu iščete nekaj. Morda ste si ogledali nov par čevljev na maloprodajni spletni strani. Nenadoma ne glede na to, kam greš v spletnem svetu, nenehno vidiš oglase za te čevlje.

To je zato, ker je oglaševalsko omrežje shranilo piškotek na trdi disk vašega računalnika. To omogoča, da se isti oglasi prikazujejo večkrat po Googlovem iskanju ali brskanju po ponudbah v spletni trgovini.

Drugi načini, kako vas spremljajo na spletu

Spletna mesta zbirajo podatke o vas, ko jih obiščete. To lahko vključuje vaš IP naslov in vašo fizično lokacijo. Celo prepoznajo napravo, ki jo uporabljate za brskanje, kateri brskalnik se uporablja in operacijski sistem v vaši napravi.

Vtičniki brskalnikov so še posebno vprašanje strokovnjakov za zasebnost. Nekateri vtičniki so lahko koristni, vendar je slaba stran vtičnikov brskalnika ta, da so zloglasni za zbiranje več podatkov, kot jih potrebujejo. Še huje je, da so njihovi varnostni ukrepi za zaščito teh podatkov žal neustrezni. To je najbolj znano predstavljala velika varnostna kriza, ki jo je leta 2017 povzročil vtičnik Flash.

Upoštevajte, da vsi iskalniki, ki jih uporabljate, vodijo tudi obsežne evidence.

Google, Bing, Yahoo in še več zbirajo podatke o vašem vedenju in navadah, vsi ti podatki pa so nato na prodaj najvišjemu ponudniku.

Se začenjate ukvarjati s svojo spletno zasebnostjo? To je dobro, ker obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da se zaščitite.

Kako biti bolj anonimen na spletu

Za to, da bi internetni svet postal bolj varen zase in za svojo družino, vam ni treba biti izjemno tehničen. Mnoge od teh nasvetov je enostavno razumeti in izvajati. V samo nekaj minutah boste lahko uživali v bolj varni spletni izkušnji.

kako skriti IP

Vztrajajte pri povezavi HTTPS

Ko obiščete spletna mesta, ki nimajo HTTPS povezave, potem povabite težave. Kot bi dovolili, da nekdo pogleda čez vaše ramo, medtem ko uporabljate svoje bančno spletno mesto za uravnoteženje čekovne knjižice.

To bi se počutilo narobe in invazivno, kajne? Prav tako lahko ogrozi občutljive podatke, da bi bili ukradeni in zlorabljeni. To je tveganje, ki ga imate, ko uporabljate spletna mesta samo s povezavo HTTP.

HTTPS povezave dodajo enkripcijski sloj na vse občutljive podatke, kot so imena za prijavo, gesla in številke računov. Žal pa vse spletne strani nujno ne uporabljajo tovrstne zaščite.

Razširitev brskalnika, imenovana HTTPS Everywhere, rešuje to težavo. Na voljo za brskalnike, kot so Firefox, Chrome in Opera, ta razširitev zagotavlja, da so vse povezave šifrirane.

Uporabniki Safarija in Internet Explorerja nimajo enakovredne storitve, vendar se razvija IE razširitev s podobnimi zmožnostmi.

Ostanite stran od javnega WiFi

Veliko javnih mest danes ponuja WiFi. Od hotelov in restavracij do trgovin in letališč se zdi, da si podjetja prizadevajo zagotoviti, da boste povezani z internetom, kamor koli greste. To je dobra novica za prevarante, ki v celoti izkoristijo ta v glavnem nezaščitena in nezašifrirana omrežja.

nevarnosti javnega wifija

Če morate uporabljati internet, ko ste zunaj, pojdite do svojega brezžičnega ponudnika in prosite za LTE modem ali dostopno točko. Te zagotavljajo večjo varnost in zasebnost, tako da lahko brskate kjerkoli in kadar koli želite.

Povečajte orodja za zasebnost brskalnika

Vsak brskalnik ima množico orodij za zasebnost, vendar se mnogi uporabniki ne zavedajo svojega obstoja. Nekatera od teh orodij so morda omogočena od trenutka, ko začnete uporabljati svoj brskalnik, morda pa morate druge vklopiti ali poklicati njihovo moč.

Večina uporabnikov interneta je danes ljubiteljev brskalnika Chrome. Nastavitve zasebnosti v Chromu je mogoče spremeniti tako, da pogledate v zgornjem desnem kotu okna. Kliknite ikono s tremi navpičnimi pikami, da odprete spustni meni, nato pa izberite »Nastavitve."Nato kliknite"Pokaži napredne nastavitve,"In poiščite"Nastavitve zasebnosti".

krom nastavitve

V nastavitvah zasebnosti boste našli skoraj ducat različnih opravil. Onemogočite jih vse, če želite zagotoviti največjo zasebnost za svojo izkušnjo brskanja. Preberite vsakega od njih, da ugotovite, ali bi vam bilo lahko omogočeno ali ne. Vendar to imejte v mislih

Google bo zbral osebne podatke o vas za vsako od teh nalog, ki jih omogočite.

Kako imeti zasebno, anonimno spletno izkušnjo

Chrome ima tudi način »beleženja zgodovine«, ki je ob aktiviranju, brskalniku preprečuje, da bi vodil evidenco, kam greš in kaj počneš v spletu. Vendar pa to ne prepreči vašega ponudnika internetnih storitev, da spremlja vaše vedenje, in vaš šef bo še vedno lahko videl, kje brskate med delom.

Če želite vklopiti način brez beleženja zgodovine, odprite Chrome in kliknite »mapa."Izberite"Novo okno brez beleženja zgodovine,"In odprlo se bo novo okno, ki vam bo sporočilo, da ste šli v beleženje.

Kako imeti zasebno, anonimno spletno izkušnjo

Zasebno in brez beleženja zgodovine v sistemu Android

Odprite Chrome v napravi Android in v zgornjem desnem kotu poiščite ikono s tremi pikami. Pojdi do "Nastavitve," in potem "Zasebnost."Še enkrat, lahko onemogočite vsa opravila na tem seznamu ali izberite tiste, ki jih želite ohraniti aktivne.

androgeno beleženje

Če želite odpreti beleženje beleženja zgodovine, izberite isto ikono s tremi pikami in odprite »Nov zavihek brez beleženja zgodovine«. To vam odpre novo okno brez beleženja zgodovine.

Zasebno in brez beleženja zgodovine v iOS-u

Zaženite brskalnik Chrome, nato pa v zgornjem desnem kotu izberite ikono s tri pike, da izberete »Nastavitve« in nato »Zasebnost«. Pozorno preglejte različne naloge v meniju, da se odločite, katere naj bo onemogočeno.

Brez beleženja zgodovine je podobno kot pri drugih napravah. Z ikono s tristransko piko v zgornjem desnem kotu zaslona Chrom izberite "New Incognito Tab". Odpre se novo okno.

Uporabite brskalnik Tor

Usmerjevalnik čebule, pogosto imenovan tudi "Tor", vaše izkušnje brskanja po spletu postane anonimen, tako da šifrira vašo povezavo in preusmeri promet med več relejev, ki so nameščeni po vsem svetu..

tor brskalnik

Uporaba brskalnika Tor zaradi vsakogar praktično ne more spremljati vaše spletne aktivnosti. Kdor se zanima, ne more izvedeti vaše fizične lokacije ali spletnih mest, ki jih obiščete. Nobeno spletno mesto ne bo moglo izvedeti vašega dejanskega naslova IP, vendar bo videti, kot da obiskujete s povsem drugega naslova IP od tistega, ki ga dejansko uporabljate.

(Več o najboljših varnih brskalnikih si preberite tukaj)

Obiščite BugMeNot

Če ste se naveličali prijaviti račun za uporabo brezplačnih spletnih mest, kot je Pinterest, vam bo všeč BugMeNot. Obiščite njihovo spletno mesto in vnesite URL spletnega mesta, ki si ga želite ogledati. Storitev išče registrirano geslo, ki ga lahko začasno uporabite, da na spletnem mestu počnete, kar želite. Ne boste vedno našli tistega, kar iščete, lahko pa omogočajo obisk spletnega mesta, ne da bi jim zagotovili veliko podrobnih informacij.

Uporabite VPN

Morda najpomembnejši splošni ukrep, ki ga lahko izvedete za zaščito na spletu je z najboljšim VPN, ki ga najdete. Zanesljiva, vrhunska storitev VPN, kot je NordVPN vašemu slogu spletnega prometa daje plasti šifriranja, hkrati pa anonimizira vaš IP naslov.

Ponudniki VPN to dosežejo z uporabo širokega omrežja strežnikov, ki se nahajajo po vsem svetu. Morda brskate po internetu od svojega doma v Sydneyju, vendar boste videti, kot da brskate iz Danske. To lahko uporabniku omogoči dostop do spletnih mest, ki bi bila drugače blokirana glede na njihovo geografsko lokacijo. Če pa dejansko brskate iz Sydneyja, bi vas lahko zanimalo, kaj Avstralci mislijo o zasebnosti na spletu.

Seveda so nekatere storitve VPN boljše od drugih. Na voljo so dobre brezplačne storitve VPN, če pa resno zaščitite svoje podatke, se želite obrniti na enega najbolj ocenjenih in priporočljivih ponudnikov, skoraj vsi pa zahtevajo nekaj mesečnih plačil. Tako da se ne morete približati zasebnosti in varnosti na spletu, če imate v mislih "za vedno brezplačno". Na srečo je iskanje VPN pregledov, ki vam bodo pomagali primerjati, kateri VPN je pravi za vas, dokaj enostavno.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me