Kako odblokirati spletne strani

Ena najbolj priljubljenih komponent interneta je leta 2020 praznovala 30. obletnico delovanja.

Pred tremi desetletji je britanski računalniški znanstvenik objavil zgodovinski predlog, v katerem je predstavil svojo vizijo o tem, kar bi postalo znano kot svetovni splet, ki bi ga morali danes preprosto imenovati "splet" in ki je v bistvu skrajšal za "internet . "

Sir Tim Berners-Lee je predvideval uvedbo jezika za označevanje hiperteksta skupaj z drugimi digitalnimi informacijskimi tehnologijami, da bi internet postal resnično globalni sistem neomejenega brskanja..

Svoboda informacij je bila v središču predloga Berners-Leeja; želel je povezati računalniška omrežja, ne da bi se morali prekiniti z aktivnimi sejami, eden njegovih glavnih ciljev pa je bil omogočiti ljudem z vsega sveta dostop do informacij, shranjenih v strežnikih po vsem svetu..

posnetek zaslona po vsem svetu
Po njegovem predlogu je Berners-Lee potreboval približno eno leto, da je dokončal razvoj prve programske aplikacije za spletni brskalnik in prvega spletnega mesta, ki je bilo zgodovinsko ohranjeno v vsej svoji slavi ukazne vrstice.

Od tega trenutka je splet naraščal s preskoki in Berners-Lee je bil verjetno vesel, da je dosegel enega najpomembnejših ciljev svojega predloga: prost in neobremenjen dostop do digitalnih informacij.

TL; DR - Pridobite VPN

Če potrebujete odgovor takoj, je vaša najboljša stava z uporabo najboljšega VPN-ja.

Spletna mesta so v glavnem blokirana glede na geografsko lokacijo, VPN pa bo to težavo rešil neposredno in neopazno. Obstajajo še drugi ponudniki VPN, ki bi lahko delovali, če pa bi lahko priporočili le dva, bi to bila NordVPN in ExpressVPN. Oba imata že leta izjemno uspešnost, njihove funkcije pa se skoraj vsak mesec povečujejo.

S temi dvemi ne morete biti narobe.

  • Preberite si v celoti NordVPN pregled ali obiščite NordVPN
  • Preberite si v celoti ExpressVPN pregled ali obiščite ExpressVPN

Potrebujete več informacij? Kar naprej branje.

Kako danes izgleda splet

Če ste določene starosti, se verjetno spomnite časa, ko ni bilo treba sproščati spletnih mest.

Devedeseta leta so bila imeniten čas za razvoj informacijske tehnologije; razen če ste naleteli na spletna mesta, za katera ste morali vnesti kombinacijo uporabniškega imena in gesla, ste uživali v neomejenem brskanju po tem, kar je znano kot "površinski splet", izraza, ki ga je razvil, da ga ločimo od "globokega spleta".

Vidni del spleta obstaja na površinskem informacijskem prostoru; vse ostalo, pravzaprav večina spleta, lahko dostopati lahko samo s poverilnicami računa ali specializiranimi brskalniki, ki se povezujejo na skrite storitve. Surface Web skoraj ni vseboval nobenih geo blokiranih spletnih mest pred 21. stoletjem, vendar to leta 2020 ne gre več.

Geoblokirana spletna mesta so nekaj, o čemer je sir Tim Berners-Lee verjetno razmišljal, ko je izumil splet, a zagotovo ni pričakoval, da se bo to dogajalo v veliki meri danes. Preden razložimo, zakaj poteka geoblokiranje in kako lahko spletno mesto z uporabo virtualnega zasebnega omrežja odblokirate, na kratko omenimo, kako se Berners-Lee počuti v spletu 30, potem ko si ga je izmislil: ni ravno zadovoljen s tem, kako stvari so se razvile, zlasti v smislu: svoboda informacij.

Veste, kako te internetne komponente ne imenujemo več svetovni splet? Skrajšali smo se do spleta, ne da bi se zavedali, da so spletna mesta z blokiranimi geopolitičnimi funkcijami že odvzela to svetovno značilnost. Način, kako vas splet pogleda v Avstraliji, je drugačen od videza uporabnikom v ZDA, Kostariki in mnogih drugih državah (Preberite več: Stanje zasebnosti na spletu v Avstraliji)

Sir Tim Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta

V nekaterih primerih vlade uvedejo cenzorske ukrepe, ki jih lahko pričakujete od totalitarnih režimov, kot so Kitajska, Kuba, Iran, Sirija, Sudan in drugi. Poleg internetne cenzure najdemo tudi zasebna podjetja, med katerimi so mnoga ameriška, ki so sklenjena s pogodbami, da bi ustvarila ovire, ki bi ovirale neomejeno brskanje..

Nič čudnega, da je Berners-Lee razočaran: geoblokirana mesta so anatema tega, kar je imel v mislih, vendar so zdaj neprijetna resničnost digitalnega sveta živimo v.

Kako delujejo geografsko blokirana spletna mesta

Obstajajo različne metode, ki jih lahko uporabljajo vlade, ponudniki internetnih storitev in tehnološka podjetja, da vam preprečijo dostop do spletnih mest; celo blokira Youtube. Če želimo razložiti, kako to deluje, bomo blokirajoče subjekte poimenovali "akterji", za katere je neomejeno brskanje nekaj v nasprotju z njihovimi poslovnimi modeli in načini upravljanja. Začnimo s skrajnim primerom, velikim kitajskim požarnim zidom, ki na domači ravni ureja dostop do interneta.

Geo blokirano spletno mestoGFW domnevno želi uveljaviti kitajsko zakonodajo, ki daje vladi, natančneje Komunistični stranki Kitajske, pooblastilo za nadzor interneta znotraj suverenih meja. Resničnost je bolj v skladu s cenzuro, socialnim nadzorom in množičnim nadzorom - zato raste priljubljenost najbolj varnih brskalnikov in najbolj varnih e-poštnih sporočil..

Za podporo GFW se uporabljajo številne metodologije; na najbolj osnovni ravni sta naslova IPv4 in IPv6 blokirana in dober primer v tem pogledu je različica Wikipedije v kitajskem jeziku. Prefinjenejša in močnejša metoda vključuje poseganje v naslove sistemov DNS na ravni ponudnika internetnih storitev, vendar je to kitajskim regulatorjem enostavno, saj se morajo ponudniki internetnih storitev odzvati na vlado in državljanom otežiti skrivanje svojega naslova IP.

Na Kitajskem ni redkost ugotoviti, da so bile v računalniku spremenjene nastavitve DNS napadi zastrupitve, ki se sprožijo v velikem obsegu. Te napade so doživeli turisti in drugi tuji obiskovalci, katerih prenosni računalniki in pametni telefoni ne morejo dostopati do določenih spletnih mest niti po vrnitvi domov.

V zvezi z zasebnimi podjetji z geoblokiranimi spletnimi mesti njihova utemeljitev temelji na zadevah, ki se nanašajo na skladnost, zakone o avtorskih pravicah, poslovne sporazume in nadzor nad določenimi trgi.

Morda se spomnite časa, ko so bili DVD-ji veliko bolj priljubljeni kot storitve pretakanja videov, kot so Netflix, Hulu, YouTube in BBC iPlayer. Takrat so se distributerji DVD zatekali k tehnologiji, kot je regijsko kodiranje, tako da disk, kupljen v eni državi, ne bi predvajal v drugi. Čeprav na pretakanje vsebine najpogosteje vpliva geoblokiranje, so tudi druga spletna mesta, kot je Craigslist, v tem pogledu zelo razvpita.

Obnovi neomejeno brskanje

Če je vaša vizija spleta bolj v skladu s tistim, ki ga je imel Sir Tim Berners-Lee pred 30 leti, morate sami sebi uporabiti ustrezno tehnologijo, ki vam bo pomagala preseči te omejitve.

Eden od načinov za to bi bil prek spletnega proxyja ali ugotavljanja, kako dostopati do proxy strežnikov; to je metoda, ki jo kitajski uporabniki interneta že leta uporabljajo z različnimi stopnjami uspeha. Težava spletnih posrednikov je, da so nekateri proizvajalci tehnologij razvili metode za njihovo odkrivanje s pomočjo konstrukcij umetne inteligence; poleg tega niso tako zanesljivi, kot bi si jih ljudje želeli, in pogosto ne bodo delovale s storitvenimi storitvami ali mobilnimi aplikacijami.

Obstaja bolj občutljiv razlog, da leta 2020 morda ne boste želeli uporabljati spletnih posrednikov: če boste morali pri dostopu do spletnih mest ostati anonimni, boste morali poskrbeti, da oddaljeni strežnik ne bo mogel zajeti določenih informacij, ki bi vas lahko identificirali.

To ni nič hudega, če samo poskušate ogledati glasbeni video na YouTubu, ki je v vaši državi iz nekega razloga blokiran, kaj pa, če preverite, ali obstaja nalog za vašo aretacijo v drugi državi? Recimo, da avtoritarni režim ve, da prebivate v Avstraliji, in odredba za aretacijo je bila objavljena na spletni strani njihovega ministrstva za zunanje zadeve; v tem primeru na primer nikoli ne bi želeli uporabljati spletnega proxyja iz svojega pametnega telefona v Melbournu. V bistvu so pooblaščenci na splošno nesigurni.

Glede na zgoraj navedeno je tu nekaj priporočil, kako lahko iz različnih razlogov v letu 2020 odblokirate spletna mesta. Začeli bomo z uporabo VPN-ja, ker je to najboljša in najpametnejša metoda; tunel VPN, znan tudi kot varen predor, je mogoče uporabiti za veliko več kot le za ogled zadnje epizode "Igra prestolov."

Uporaba VPN za deblokiranje spletnih mest

Navidezno zasebno omrežje je razširitev digitalnega informacijskega omrežja, ki lahko deluje prek javnih prostorov s povezavami od točke do točke. Zgodovina te tehnologije sega v sredino devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je pri Microsoftu ustvaril mrežni inženirski tim digitalni komunikacijski protokol, ki je zagotavljal veliko večjo varnost kot zgodnje oddaljene povezave vzpostavljena s terminalskimi sejami.

kako vpn deluje tok

Če želite razumeti, kako deluje VPN, pomaga razbrati, kako se podatki iz osebnih računalniških naprav prenašajo na internet. Da lahko dostopate do spleta, je treba zbirati in izmenjevati digitalne informacije, kar se običajno dogaja na način, ki vaše podatke pušča, da jih lahko vidi skoraj vsakdo..

Za namene geo-blokiranja ponudniki pretakanja, kot je Netflix, pogledajo te podatke in določijo, kje se nahajate; če ste na primer v Queenslandu, boste videli katalog vsebin, namenjen avstralskemu trgu, kar pomeni, da so bili morda blokirani nekateri programi na podlagi pogodb o distribuciji podjetij - HBO je tudi blokiran na ta način.

Odblokirajte spletna mesta z NordVPN

Ker smo Netflix že večkrat omenili na primer, boste morda zdaj izvedeli tudi, da je vaša najboljša možnost za deblokiranje Netflixa leta 2020 NordVPN, podjetje, ki deluje od leta 2012.

NordVPN se je začel kot projekt za svobodo interneta, ki temelji na močnih idealih zasebnosti in prostega dostopa do informacij, ki jih opažajo nordijske države; V teh dneh je podjetje preraslo v najbolj priporočljivo rešitev za uporabnike, ki želijo dostopati do spletnih strani z vsega sveta.

Eden od razlogov, da je NordVPN idealen za deblokiranje geografsko omejenih vsebin, je, da delujejo na več kot 5000 strežnikih, ki pokrivajo 6 celin; poleg tega VPN protokoli in šifrirne plasti, ki jih uporablja NordVPN poskrbite, da vaša zasebnost nikoli ne bo ogrožena.

Odblokirajte spletna mesta s programom ExpressVPN

Tu je še ena storitev VPN, ki ji lahko zaupate, ko poskušate zaobiti te mučne ukrepe geoblokiranja.

ExpressVPN ponuja več kot le strežnike po vsem svetu; Prav tako zagotavlja pravni sloj varstva podatkov s sedežem na Britanskih Deviških otokih, ki je znana po svojih strogih zakonih o zasebnosti. Ko uporabljate ExpressVPN, vam ni treba skrbeti za pravilnike beleženja ali zgodovino povezav. Zakoni te otoške države prisiljajo poslovne subjekte, da ljubosumno varujejo identiteto svojih strank, zato ExpressVPN s ponosom sledi.

Uporaba predpomnilnika iskalnika

Ko do spletnega mesta ne morete dostopati zaradi geblokiranja, boste morda nekateri vsebino prebrali tako, da si ogledate predpomnjene različice svojih strani. Pajki iskalnikov, ki jih upravljata Google in Bing, v bistvu kopirata celotne različice spletnih mest, zmanjšane za določene elemente, za poznejše gostovanje na svojih strežnikih.

predpomnilnika iskalnika

To vam pomeni, da lahko z Googlom iščete spletna mesta, za katera veste, da so blokirana; Ko boste videli rezultat iskanja, boste ob URL-ju opazili majhno zeleno puščico in tukaj lahko preverite, ali je na voljo predpomnjena različica. Na žalost to ne bo delovalo, če je zadevno spletno mesto konfiguriralo datoteko robots.txt, da prepreči pajkanje.

Uporaba mreže Tor

Onion Router je bil razvojni program programske opreme, ki se je začel pri ameriški agenciji za napredne raziskave na področju obrambe, kasneje pa ga je financirala Fundacija Electronic Frontier za usmerjanje internetnega prometa prek globalne mreže zasebnih strežnikov in vozlišč, ki delujejo na prostovoljni osnovi.

Brskanje po omrežju Tor je zelo priporočljivo za uporabnike, ki imajo globoko zaskrbljenost glede njihove zasebnosti; na primer preiskovalni novinarji, ki so dolžni varovati identiteto svojih virov.

Dostop do omrežja Tor je bil pred nekaj leti nekoliko zapleten, vendar ne več; zdaj lahko začnete z namestitvijo brskalnika Tor za Windows, macOS, Android ali Linux.

Tor morda ne bo deloval vsakič in povezljivost je lahko včasih negotova, vendar lahko na splošno zaupate, da bo skrbno deloval kot orodje za varovanje vaše zasebnosti. Pri uporabi omrežja Tor je lepo, da se boste naučili veliko o digitalni zasebnosti, in preden boste začeli uporabljati GPG podpis, bo trajalo dolgo, da bodo vaše e-poštne komunikacije varne.

Končne misli

Brez dvoma sta NordVPN in ExpressVPN najboljši metodi za obvladovanje geblokiranja v letu 2020. Kot smo že omenili, uporaba spletnih posrednikov postaja zastarela in odkrito povedano nevarna za uporabnike. Poskus dostopa do blokiranih spletnih mest z Googlovim predpomnilnikom iskalnika morda ne bo prav tako prišel daleč. Omrežje Tor je odlično za zasebnost podatkov, ni pa dobra možnost za deblokiranje YouTuba ali Netflixa.

Na koncu, uporaba VPN je najbolj zaupanja vreden in najbolj neoporečen način, še posebej, če za dostop do spletnih mest in pretočnih storitev uporabljate več naprav. Ko izberete rešitev VPN, ki resnično ustreza vašim razmeram, boste morda želeli, da jo namestite na brezžični usmerjevalnik za največjo učinkovitost in zasebnost (Preberite več: Najboljši usmerjevalnik VPN).

Pogosta vprašanja

V: Kako odblokiram spletno mesto na požarnem zidu?

A: V nekaterih primerih so spletna mesta, do katerih ne morete dostopati, blokirana na ravni požarnega zidu, kar pomeni, da so jih morda lokalno filtrirali usmerjevalnik, operacijski sistem ali protivirusni program, ne glede na to, kateri od njih upravlja požarni zid. Na žalost rešitev v tem primeru ni univerzalna; boste morali vedeti, kako dostopati do požarnega zidu in ustvariti izjemo ali drugače odstraniti spletno mesto s črnega seznama.

V: Kako odblokirate Craigslist?

A: To je tako enostavno kot spreminjanje vašega naslova IP, kar je najpomembnejša funkcija storitev VPN. Lahko poskusite tudi z omrežjem Tor ali celo spletnim proxyjem, vendar ne pozabite, da slednja možnost morda ne bo delovala, če imate omogočen JavaScript.

V: Kako omejiti ali odstraniti blokiranje IP?

A: Če imate lastno spletno mesto, lahko omejite dostop do določenih naslovov IP ali območja IP s skrbniškega zaslona cPanel in tu lahko omejitev odstranite. Ne morete preprečiti blokiranja IP na spletnih mestih, ki jih ne upravljate, ker nimate skrbniških pravic; vendar lahko preprečite blokiranje IP z rešitvami, kot sta NordVPN in ExpressVPN.

V: Ali ponudniki internetnih storitev poznajo spletna mesta, ki jih obiščete?

A: Vaš ponudnik internetnih storitev mora precej poznati IP naslove, ki jih obiščete za namene usmerjanja prometa, in številke vrat, do katerih poskušate dostopati, zato bi bil kratek odgovor pritrdilen, vendar to ne pomeni, da gledajo na vsebino, do katere dostopate. ; so preveč zaposleni z zaslužkom v konkurenčni poslovni pokrajini, da bi se mučili s svojo čakalno vrsto ali e-poštnimi sporočili Netflix. Pričakuje se, da bodo ameriški ponudniki internetnih storitev šest mesecev obdržali metapodatke o vaši prometni dejavnosti in lahko takšne dnevnike delijo z organi pregona in obveščevalnimi agencijami po zakonu; to je še en dober razlog, zakaj bi morali leta 2020 uporabljati VPN.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me