Kako pospešiti internetno povezavo

Če ste dovolj stari, da se spominjate dni klicnih modemov, potem se spomnite, da so se spletna mesta naložila za vedno. Takrat so bila vsa čakanja le del izkušnje. Še vedno se razvija tehnologija za hitrejše brskanje.


Stvari so danes drugačne, vendar to še ne pomeni, da ne moreš biti muči s počasnimi internetnimi hitrostmi. S to težavo je veliko bolj nadležno zdaj, ko so ljudje navajeni na spletna mesta, ki se nalagajo manj kot trenutek očesa.

Danes, ko se internet počasi giblje, to še ne pomeni, da imate slabo povezavo. Mogoče je vaš ponudnik internetnih storitev omejil hitrost, ki jo lahko doseže vaša povezava. Če nimate protivirusne programske opreme, bi vam to lahko tudi ostalo odprto neverjetno počasen spletni promet.

internetna hitrost po vsem svetu

Upočasnitev lahko povzroči tudi uporaba zastarele različice protivirusne programske opreme. Naprava, naložena z zlonamerno programsko opremo, ni sposobna hitrosti. Obstaja celo možnost, da ima vaš ponudnik internetnih storitev morda tudi težave.

Kaj storiti, če imate počasno internetno povezavo

Preden se potopimo v vse načine, kako pospešiti vaš internet, moramo očistiti zrak. Če vaš ponudnik internetnih storitev ponuja počasne povezave, ničesar, kar storite, ne bo imelo nobene razlike.

Preden preberete ta priročnik in spremenite vse internetne hitrosti, je prvi korak ta, da se prepričate, da vas ne bodo ovirali.

Obrnite se na svojega ponudnika internetnih storitev da vprašate, ali obstajajo omejitve v vaši povezavi. Če ne, jih vprašajte, ali je za nadgradnjo na voljo višja raven storitve. Če imate na izbiro ponudnike internetnih storitev, boste morda želeli primerjati konkurenco.

Vaša povezava je še vedno počasna

Če ste vzpostavili stik ali zamenjali ponudnika internetnih storitev in pravijo, da bi morali imeti zelo hitre povezave, boste morda morali poiskati druge težave.

Začnite s protivirusno programsko opremo, da zagotovite, da v računalniku ne deluje zlonamerna programska oprema. Po Heimdal Security lahko zlonamerna programska oprema v ozadju znatno upočasni vašo hitrost interneta. Večina protivirusne programske opreme, kot so Avast, Norton in MalwareBytes, lahko učinkovito najde in očisti zlonamerno programsko opremo (priporočamo, da uporabite MalwareBytes, ker velja za najboljše pri iskanju in odpravljanju zlonamerne programske opreme.) 

Nihče ne bi smel biti na spletu brez osnovne zaščite pred virusi. Protivirusni programski paketi lahko pregledajo vaš sistem, da najdejo in ubijejo obstoječe viruse, ter preprečijo, da bi se novi uvajali.

Če vas skrbijo stvari, kot so zlonamerna programska oprema in adware, lahko dobite programsko opremo, ki zazna in odpravi tudi te težave.počasno povezovanje v internet

Ni nujno, da ste to vi.

Ko boste te programske pakete namestili in zagnali, boste verjetno opazili takojšnje izboljšanje hitrosti brskanja. Vendar to ne pomeni, da je vaše delo opravljeno. Če ne želite plačevati orodij, si oglejte nekaj najboljših brezplačnih protivirusnih programov. (Ponovno priporočamo, da se izognete brezplačnim orodjem in plačate majhen znesek $ za zaupanja vredno rešitev, kot je MalwareBytes.)

Morda boste morali konfigurirati nov strežnik DNS. Če se to sliši zapleteno, ne skrbite. Lažje je, kot se sliši, in ne potrebujete nobene višje stopnje računalništva.

Določanje DNS

DNS je kratica za "strežnik domenskih imen". Za pretvorbo enostavno bralnega imena domene, kot sta Facebook.com ali Amazon.com, v strežnik je odgovoren strežnik. Vzame človeško berljivo ime domene in ga spremeni v verigo številk, ki jih računalniki razumejo.

Čeprav je DNS zasnovan tako, da ljudem pomaga pri krmarjenju po internetu, tako da lahko obiskujejo spletna mesta, je odgovoren tudi za preprečevanje dostopa do določenih blokiranih naslovov IP. Če poskusite gledati spletni videoposnetek, ki je omejen z vaše lokacije, boste dobili sporočilo »Brez dostopa«.

Kako deluje DNS?

IP naslovi so kot jezik, ki ga računalniki in strežniki uporabljajo za komunikacijo in pošiljanje podatkov na ustrezno lokacijo. Vnesete domeno, kot je amazon.com, nato pa jo poišče vaš DNS. Prejemni strežnik imen komunicira z vašim DNS glede naslova domene.kako deluje dns

DNS ta naslov posreduje brskalniku. Vaš brskalnik lahko nato naloži spletno stran.

Opisati je treba celoten postopek dlje, kot se zgodi. Ko stvari tečejo nemoteno, se to doseže v krajšem času, kot potrebujete, da utripate.

Vaša naprava in usmerjevalnik imata omrežne nastavitve, ki določajo, kateri DNS uporabljate. Običajno je vaš ISP tisti, ki odloči, kateri DNS uporabljate.

To ni nujno najhitrejši DNS, kar pomeni, da bi morali iskati drugo.

Izbira DNS-a

Za iskanje boljšega in hitrejšega DNS-a vam ni treba biti tehnični geek. Google ponuja orodje z imenom namebench, ki preizkuša vaš obstoječi DNS in išče druge možnosti.

V svoji napravi lahko zaženete imenik, ne da bi spremenili nobene nastavitve, tako da če ugotovite, da je trenutni DNS najboljši na voljo, niste izgubili ničesar. Tudi Google Namebench je brezplačen.

Kako pridobiti Google Namebench

Obiščite Googlovo spletno stran z imenom name na https://code.google.com/archive/p/namebench/downloads. Na levi strani zaslona je stranska vrstica z izbiro »Prenosi«. Kliknite nanjo.

google namebench prenosi

Poiščite najnovejšo različico vašega operacijskega sistema. Najnovejše različice namebencha so nameščene na vrhu.

Kliknite na modro ime datoteke na levi strani, ne pozabite, da obstajajo različne možnosti za Mac in Windows.

povezava google namebench

S klikom na ime modre datoteke vas pripelje do novega URL-ja. Prenos se začne samodejno.

Nekateri uporabniki Mac računalnika lahko zaradi svojih varnostnih nastavitev opozorijo, da namenske klopi ni mogoče odpreti. Vendar je to zanesljiv in zanesljiv program, zato je sprejemljivo, da to obvestilo zaobidete. Če gre za večkratno težavo, naredite naslednje:

  1. Poiščite »System Preferences« pod ikono Apple.

nastavitve google namebench

  1. Premaknite miškin kazalec nad »Varnost & Zasebnost ”.

varnost in zasebnost google namebench

  1. Kliknite gumb, ki piše "Odpri vseeno".

google namebench vseeno odprite

  1. Ob pozivu vnesite geslo za račun.
  2. Nadaljujte z namestitvijo namebench.

Konfiguriranje Namebench

Ko je namestitev končana, morate narediti nekaj konfiguracije. Možnosti konfiguracije so identične za Mac in Windows uporabnike.

Prva vrstica na zaslonu prikaže naslov IP vašega trenutnega DNS-ja. To polje je samodejno izpolnjeno s programom.

konfiguracija google namebench dns

Pod to vrstico boste videli dve možnosti. To so: „Vključi globalne ponudnike DNS“ in „Vključi najboljše razpoložljive regionalne storitve DNS“. To sta primarni funkciji iskanja name. Imate možnost, da počistite eno od teh dveh možnosti. Vendar pa, pustite obe izbrani ker to pomeni, da odobrite program dovoljenje za preverjanje najboljši možni strežnik DNS.

Spodaj ta razdelek je drugi razdelek z naslovom »Možnosti«. Te sekundarne izbire omogočajo vključitev cenzurnih pregledov, če želite blokirati določene URL-je.

S to možnostjo lahko filtrirate strežnike DNS in jih razvrstite glede na to, kako močni so pri blokiranju neželenih spletnih mest. Če nameravate gostovati v strežniku DNS ali drugače skrbi za svojo varnost, boste morda želeli prebrati nekaj šifrirnih vodnikov.

Druga možnost ne izboljša možnosti, da bi našli boljši DNS, vendar bo kljub temu morda koristna. To je gumb »Naloži in delij svoje anonimne rezultate«. Če potrdite to polje, vaše anonimne podatke pošljete nazaj ljudem, ki razvijejo nameben, kar jim omogoča, da izboljšajo program.

V naslednjem razdelku imate možnost izbire svoje lokacije. Priporočljivo je ta razdelek pustite kot »samodejno« ker lahko program prepozna vašo lokacijo prek naslova IP naprave.

Poizvedovalni vir podatkov

V razdelku »Vir podatkov poizvedbe« izberite svoj brskalnik. Če ste občutljivi za zasebnost ali če večinoma brskate v načinu brez beleženja zgodovine, je morda smiselno namesto tega izbrati "Top 2000 spletnih strani (Alexa)".

vir podatkov o poizvedbah google namebench

Naslednje polje je označeno z »Zdravstvena kontrola uspešnosti«. Spustni meni vsebuje dve možnosti. Eno je hitro, drugo pa je počasno (nestabilno omrežje). Večina uporabnikov se bo verjetno odločila hitro. Če pa se med internetno povezavo redno spopadate s časovnimi omejitvami, je pametno izbrati počasno. Ta parameter bo preverjal od 10 do 40 strežnikov, vključno s proxy strežniki, odvisno od pasovne širine.

Zadnja možnost, ki jo lahko nastavite, je »Število poizvedb«. To pomeni, kolikokrat želite, da se med preizkusom vpraša vsak DNS. Privzeta nastavitev je 250. Redko obstaja razlog, da spremenite privzeti vnos. Če imate resnično počasno omrežje, boste morda želeli zmanjšati število poizvedb na 100 ali 150.

Pritisnite gumb »Start«, tako da bo imenec lahko deloval. Običajno opravi svojo nalogo v približno dveh minutah.

Pregled rezultatov Namebench

Namebench samodejno odpre nov zavihek, ko to zaključi s svojim testom. Podatki so lahko videti nekako takole:

google namebech rezultati

V glavnem polju v zgornjem levem kotu zaslona so zajete najpomembnejše informacije, tako da vam povemo, kateri strežnik DNS vam je najhitreje na voljo v primerjavi s trenutnim strežnikom DNS.

Poleg tega polja je še eno polje, ki prikazuje natančne konfiguracije, ki jih morate uporabiti za vrhunsko zmogljivost.

Spodaj v teh poljih boste videli seznam vseh testiranih strežnikov DNS. Seznam vključuje številke zmogljivosti, ki jih je postavil vsak tekmovalec.

Vaš trenutni DNS bo označen z rumenim poljem.

Ponovno konfigurirajte nastavitve usmerjevalnika

Namebench vam je zagotovil, kar potrebujete za pospešitev brskanja. Zdaj morate znova konfigurirati nastavitve usmerjevalnika.

Najprej poiščite IP naslov usmerjevalnika. Če imate sistem Windows, kliknite Start, nato v opravilno vrstico vnesite „cmd“. Kliknite na ikono.

Vnesite ipconfig / all, nato pritisnite Enter.

Na dobrem seznamu poiščite vnos "Privzeti prehod". Zaporedje številk na desni je vaš IP naslov.

google namebench privzeti prehod

Uporabniki računalnikov Mac imajo drugačen postopek, ki se začne z »Nastavitve sistema« in nato »Omrežje«. Odpre se zavihek. Na njem poiščite »TCP / IP.« Po »Usmerjevalniku« boste videli niz številk, ki so vaš IP naslov.

google namebench mac

Zdaj je čas, da v brskalnik vnesete svoj IP naslov. Morda boste morali vnesti uporabniško ime in geslo usmerjevalnika.

Na glavni nadzorni plošči usmerjevalnika poiščite »Osnovne nastavitve« ali »Omrežje«. Kliknite eno od teh možnosti. Prikaže se primarni in sekundarni DNS naslovi. Oglejte si posnetek zaslona teh številk ali zapiši jih. To vam omogoča, da se po potrebi vrnete na privzete nastavitve.

nadzorna plošča usmerjevalnika za google namebench

Tu so potrebne nastavitve konfiguracije, ki jih je ustvaril imensko klop. Primarne in sekundarne naslove DNS zamenjajte z naslovi, ki jih poda namebench.

Shranite spremembe in se odjavite z nadzorne plošče usmerjevalnika.

Brisanje starega predpomnilnika

Vsak DNS ustvari predpomnilnik na vašem strežniku. To pospeši bistvene funkcije, kot je shranjevanje določenih podatkov za spletna mesta, ki jih večkrat obiščete. Če izbrišete svoj stari predpomnilnik, lahko resnično pospeši vašo uspešnost.

Če želite to narediti, uporabniki Mac-a kliknejo na "Finder" in nato s kazalcem miške miške nad "Aplikacije". Pomaknite se na "Utilities" in poiščite "Terminal". Kliknite "Terminal." Vnesite »sudo killall -HUP mDNSResponder« ali „Sudo dscacheutil -flushcache“ izprazniti stari predpomnilnik.

brisanje predpomnilnika praznjenje predpomnilnika

Uporabniki sistema Windows kliknejo »Start« in nato v opravilno vrstico vnesejo cmd.

Windows poveljnik menija

Kliknite ikono sistema Windows in vnesite to besedilo, “Ipconfig / flushdns.”Pritisnite Enter in stari predpomnilnik se izprazni.

flush dns

Zdaj ste pripravljeni na bliskovito brskanje z odličnim VPN po lastni izbiri. Če imate majhen proračun, si oglejte najboljši brezplačni seznam VPN, ki smo ga natančno pregledali in filtrirali. Sicer pa naj vam danes priporočamo nekaj priporočil, oglejte si naš pregled NordVPN ali Surfshark. Ne boste razočarani.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me