Popoln seznam držav z prepovedanimi VPN-ji (posodobljena različica)

V nekaterih državah gledamo na vas Kitajsko, Severno Korejo in druge, svoboda dostopa do celotnega interneta nikoli ni postala stvar.

Čeprav internet velja za odprto mednarodno platformo, je pomembno zapomniti, da to lahko storijo posamezne države in ozemlja postavili svoje zakone v zvezi s tem, kako splet deluje za njihove prebivalce.

Veliko držav postavlja ponudnike internetnih storitev (ISP) omejitve za nadzor nad tem, katera vrsta vsebine je blokirana prek spletnih brskalnikov. Na primer, vlada se lahko odloči, da bo prepovedala določena spletna mesta za skupno rabo datotek ali spletne trge.

Omejitve je najlažje zaobiti z uporabo virtualnega zasebnega omrežja (VPN). Z VPN odjemalec nastavljen v računalniku ali mobilni napravi, se še vedno povezujete z internetom prek lokalnega ponudnika internetnih storitev ali mobilnega ponudnika, vendar se ves vaš promet takoj preusmeri na strežnik drugih ponudnikov.

Seja je popolnoma zaščitena in šifrirana, vaš primarni IP naslov pa postane zamaskiran na vsa zunanja spletna mesta.


Popoln seznam držav z prepovedanimi VPN-ji (posodobljena različica)

S povezavo VPN lahko dejansko nadzorujete, v kateri regiji se nahaja vaš IP naslov, odvisno od možnosti, ki jih ponuja vaš ponudnik storitev. Če ima na primer gostitelj VPN strežnike, ki so nastavljeni v Združenih državah Amerike, Kanadi ali Avstraliji, se lahko odločite za povezavo s katerim od teh dostopne točke in prejeli a lokaliziran IP naslov. Mnogi uporabniki VPN-ja izkoristijo to možnost, da se povežejo s storitvami video pretoka ali drugimi aplikacijami in spletnimi mesti, ki v njihovi državi niso dovoljene.

Seveda še vedno obstajajo načini, kako lahko vlada nadzor uporabe interneta, tudi s toliko storitvami VPN danes na trgu. Lahko sodelujejo z ponudniki internetnih storitev, da blokirajo domače strani VPN ali v celoti omejijo povezave VPN. Preberite nadaljevanje, če želite izvedeti, katere vrste omejitev izvajajo različne države. Spodnji seznam je podan po najhitrejših hitrostih interneta na svetu.

Južna Koreja

zastava Južne KorejeJužnokorejska vlada ne omejuje Uporaba VPN za svoje državljane. Vendar pa je v internetni cenzuri, saj blokira veliko spletnih mest, povezanih s Severno Korejo ali pornografijo.

Norveška

norveška zastavaNa Norveškem obstajajo ni postavljenih blokov na spletnih mestih ali odjemalcih VPN. Šteje se, da ima država zelo odprto internetno politiko, čeprav so nedavne odločitve norveške vlade blokirale več najboljših spletnih mest za izmenjavo datotek in hudournikov, vključno z The Pirate Bay.

Švedska

Švedska zastavaPrebivalci Švedske imajo popoln dostop do svetovnega spleta in se lahko povežejo s katero koli storitvijo VPN. Ustava države podpira svobodo govora in tiska, kar je posledica tega internetna cenzura skoraj nič znotraj Švedske.

Hong Kong

Hongkonška zastavaKljub temu, da je geografsko lociran na Kitajskem, kjer je uporaba interneta zelo nadzorovana in cenzurirana, imajo državljani Hong Konga prost dostop do odprtega spleta. Ponudniki internetnih storitev v Hong Kongu ne omejujejo uporabe VPN, ne glede na to, kje gostiteljski strežnik se nahaja.

Švica

Švicarska zastavaČeprav VPN v Švici niso blokirani, je država dodala več in več internetnih omejitev V preteklih letih. Zvezno vrhovno sodišče izda odločbe za vsak primer posebej. Zlasti država že močno napada na spletna mesta o igrah na srečo.

Finska

Finska zastavaUporaba storitev VPN je popolnoma zakonita za državljane Finske. Vendar je vlada zaposlila nekatere filtrirni sistemi prisiliti ponudnike internetnih storitev, da blokirajo spletna mesta, ki se osredotočajo na izmenjavo datotek ali spletno igranje na srečo.

Singapur

Singapurska zastavaŠteje se, da ima Singapur svojo razmeroma restriktiven pristop do internetne cenzure, vendar orodja VPN niso blokirana za svoje državljane. Stran s hudourniki, kot je The Pirate Bay, je bila v Singapurju blokirana, in več primerov spletnih rasističnih komentarjev je privedlo do kazenskih primerov.

Japonska

japonska zastavaJaponski državljani imajo popoln dostop do spleta in lahko uporabljajo katero koli storitev gostovanja VPN. To je po njegovih zakonih za svoboda govora in tiska. Nekateri ponudniki internetnih storitev na Japonskem so uvedli pravilnike za filtriranje neprimernih vsebin svojim strankam.

Združeno kraljestvo

Zastava Združenega kraljestvaVPN-ji so zakoniti za uporabo v Združenem kraljestvu, vendar to še ne pomeni, da so anonimni, kot si morda mislite. Združeno kraljestvo ima zakon, imenovan the Zakon o preiskovalnih pooblastilih, ki zahteva, da ponudniki internetnih storitev shranijo podatke o strankah in jih dajo na voljo v primerih, ko je potreben nacionalni nadzor. Podjetja VPN, ki upravljajo svoje strežnike v Veliki Britaniji, so vezana na to politiko, čeprav se državljani še vedno lahko povežejo z gostitelji v drugih državah.

V preteklosti je vlada Združenega kraljestva imela blokiran spletni dostop na storitve za skupno rabo datotek, kjer je znano, da se gostijo piratske vsebine. Poleg tega nekateri največji ponudniki internetnih storitev v Veliki Britaniji prenesejo ves svoj promet prek filtrov, ki blokirajo nezakonita spletna mesta in prikažejo napako v spletnem brskalniku, ko uporabnik poskuša dostopati do njih.

Združene države

Zastava ZDAOdjemalci VPN so popolnoma zakoniti v Združenih državah Amerike. Nekatere internetne predpise lahko dejansko nadzorujejo posamezne države, vendar so ZDA na splošno ohranile odprt pristop do internetne cenzure.

Glede na to so bile v zadnjem času Združene države označene kot države sovražnik interneta nekatere mednarodne skupine. To je v veliki meri posledica zgodovine države v spletni nadzor nad njenimi državljani. Poleg tega je bila zadnja odločitev vlade o razveljavitvi zakonodaja o nevtralnosti omrežja zaradi tega bi lahko ponudniki internetnih storitev pridobili večjo moč za omejevanje dostopa za svoje stranke.

Nizozemska

nizozemska zastavaNizozemska ima zelo odprt pristop do uporabe interneta in ne postavlja nobenih blokov ali omejitev o uporabi VPN. Vrhovno sodišče države je v preteklosti največjim ponudnikom internetnih storitev odredilo, da blokirajo določena orodja za skupno rabo datotek, kot je The Pirate Bay, vendar je nevtralnost omrežja še vedno cilj Nizozemske.

Romunija

Romunska zastavaRomunija ima ni zgodovine, da bi kdaj omejili uporabo storitev VPN. Njeni državljani imajo popoln dostop do odprtega interneta, pričakujejo v redkih primerih spletnih strani za igre na srečo, ki jih je filtrirala vlada.

Češka

Zastava Češke republikeŠtejejo se prebivalci Češke republike popolna svoboda ko gre za brskanje po internetu, vključno z uporabo gostiteljev VPN v drugih regijah. Posamezni ponudniki internetnih storitev na Češkem lahko razmislijo o filtriranju določenih spletnih mest, če pritožbe vložijo stranke.

Združeni Arabski Emirati

Zastava Združenih arabskih emiratovV ZAE so napisani posebni zakoni o tem, kako lahko državljani uporabljajo storitve VPN. Čeprav VPN-ji niso popolnoma blokirani, bo vsaka dejavnost, izvedena prek VPN-ja, za katero je ugotovljeno, da je nezakonita, povzročila kazen zaporni čas in velika globa.

Danska

Danska zastavaDanska vlada ima nikoli ni poskusil blokirati povezav VPN s poreklom znotraj njenih meja. Kar zadeva filtriranje prek interneta, obstajajo določene omejitve sistema DNS (sistem imen domen), večinoma okoli spletnih mest z drogami in orodij za izmenjavo datotek.

Tajvan

Tajvanska zastavaTajvan svojim državljanom ponuja popoln dostop do necenzuriranega interneta, vključno z možnostjo uporabe VPN-jev za prikrivanje naslovov IP. Ponudniki internetnih storitev v Tajvanu ne spremljajo prometa strank in ne blokirajo storitev skupne rabe datotek.

Latvija

Latvijska zastavaLatvijska ustava vključuje pravice svobode tiska in svobode govora. Kot rezultat, Internetne omejitve so minimalne v Latviji in VPN-jev je mogoče prosto uporabljati. Vlada ne izvaja nadzora nad uporabo e-poštnih podatkov svojih državljanov v internetu.

Belgija

Belgija zastaveBelgijska vlada nima zgodovine, da bi omejila uporabo odjemalcev VPN. Država pa ima določene zakone, ki od ponudnikov internetnih storitev zahtevajo filtrirati spletne vsebine, ki se šteje nemoralno ali nezakonito. Sem spadajo spletna mesta za igre na srečo in aplikacije za skupno rabo datotek.

Kanada

Zastava KanadeČeprav se nekateri ugibajo, da se lahko največji ponudniki internetnih storitev v Kanadi trudijo omejiti uporabo VPN, se to do danes še ni zgodilo. Vlada ima organizacijo, ki deluje za označevanje nezakonitih spletnih strani, toda zunaj tega filtriranja kanadski državljani popoln dostop do interneta.

Tajska

Tajska zastavaStoritve VPN so na Tajskem na voljo brez omejitev. Vendar pa velja, da ima država zelo veliko restriktivna cenzurna politika, ki se v zadnjih letih povečuje. Velik del filtriranja, ki se zgodi znotraj Tajske, je povezan s politiko. Vlada lahko blokira katero koli spletno mesto, za katero se šteje, da kralja žaljuje ali nehvaljuje.

Irska

Irska zastavaDržavljani Irske ne bi smeli imeti težav pri uporabi VPN odjemalca za dostop do varnih omrežij in prikrivajo svoj IP naslov. Država ima minimalne omejitve brskanja po spletu, poleg nekaj spletnih mest za skupno rabo datotek, ki jih trenutno blokira vlada.

Belorusija

Beloruska zastavaBelorusija je bila že prej označena kot sovražnik interneta in njena vlada je sprejela ukrepe za omejitev uporabe VPN s strani svojih državljanov. Vlada ima v lasti primarni ponudnik internetnih storitev in vzdržuje strog nadzor nad uporabo interneta. Pred kratkim so beloruske oblasti spletile spletna mesta VPN skupaj s hudourniki. Državljani so lahko kaznovani zaradi uporabe VPN odjemalcev ali zaradi poskusa dostopa do določenih tujih spletnih strani.

Irak

Iraška zastavaV Iraku so ponudniki VPN na splošno prepovedani. To pomeni, da bo ISP prekine vsak poskus dostopa do domače strani ponudnika VPN ali kakršen koli poskus vzpostavitve povezave odjemalca VPN. Če lahko najdete storitev VPN, ki zaobide omejitve, bodite pozorni, da bo vaša dejavnost nadzorovana in bi lahko preganjan zaradi uporabe VPN.

Iran

Iran IranIranska vlada ima strogo zakonodajo, ko gre za uporabo VPN-jev. Tehnično niso nezakoniti, vendar so državljani dovoljeno je samo prijava na storitve VPN, ki jih je vlada predhodno odobrila. To v marsičem premaga namen VPN-ja, saj bodo vladno potrjene možnosti verjetno blokirale večino iste vsebine kot običajni ponudniki internetnih storitev.

Iran je bil označen za sovražnika interneta, predvsem zaradi zakonov o filtriranju, ki bodo blokirali določeno politično in versko vsebino vseh državljanov. Številna družbena omrežja so v celoti blokirana tudi v Iranu.

Kitajska

Kitajska zastavaKitajska je razvpit po omejevanju uporabe interneta svojih državljanov. Požarni zid, ki ga je vlada postavila, blokira številna najbolj priljubljena spletna mesta, ki jih gostujejo v ZDA. Kar zadeva VPN, bo Kitajska pogosto blokirala primarno domačo stran ponudnikov VPN. To bo državljanom otežilo prenos povezanega odjemalca VPN, čeprav odhodnih povezav morda ne bo v celoti blokiralo.

Kar zadeva mobilne naprave, so bile številne aplikacije VPN prisilno odstranjene iz kitajskih trgovin z aplikacijami za iOS in Android. Kitajska vlada prav tako blokira številna spletna mesta, povezana s spornimi političnimi dejavnostmi ali zgodovinskimi dogodki.

Severna Koreja

Zastava Severne KorejeNi presenetljivo, da ima Severna Koreja nekaj tega najstrožji internetni predpisi po vsem svetu. O tem, kako natančno se izvajajo njihovi zakoni, ni veliko znanega, vendar je zanesljivo domnevati, da zunanji VPN-ji, gostovani v drugih državah, niso dovoljeni. Vse spletne strani v Severni Koreji upravlja vlada in do širšega spleta ni dostopa.

Oman

Zastava OmanaV preteklosti je vlada Oman blokirala številne vrhunske ponudnike VPN, ki svoje storitve gostijo v zunanjih državah. Vlada filtrira vsako spletno vsebino, ki se ji zdi nemoralna, to vključuje VPN-je in druga orodja za anonimnost naslovov IP.

Turčija

Turška zastavaDržavljani Turčije imajo omejen dostop do svetovnega spleta, ker je vlada sprejela ukrepe za nadzor vrst vsebin, ki so dovoljene prek njenega filtra. Številne najbolj priljubljene storitve VPN so blokirane v Turčiji, prebivalci pa ne smejo preusmeriti svojega spletnega prometa prek tujih strežnikov.

Družbeni mediji so močno regulirani tudi v Turčiji, saj je več platform v celoti prepovedano. V preteklosti so bili državljani kaznovani zaradi komentarjev na družbenem omrežju.

Rusija

Zastava RusijeTrenutno je politika ruske vlade glede VPN-jev namenjena blokirajte domače strani posameznih ponudnikov storitev. Dejanski promet VPN z zamaskiranimi naslovi IP ni blokiran, zato morajo ruski državljani preprosto poiskati način pridobitve varnega orodja VPN. Država ima širok črni seznam drugih blokiranih spletnih mest, vključno z vsebino, za katero vlada meni, da je nezakonita.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me