Pregled KeePass – Odlično upravljanje gesla ali nesreča z odprtim virom?

To ni skrbnik za gesla vašega dedka, vendar vam bo morda vseeno všeč, ko se ga navadite. Mmm… odprtokodna programska oprema.


Predstavljajte si svet brez gesel. Po drugi strani pa nič.

Od vaših bančnih računov do družbenih medijev in e-pošte ne morete delovati v spletnem okolju brez njihove uporabe.

izkoriščanje spletnega sledilnika gesla

Ker nihče niti malo ne hrepeni, da bi postal žrtev kraje na spletu, je smiselno, da se zaščitite. To vključuje uporabo varnega načina, kako biti v koraku s svojimi gesli in ni treba, da se spomnite katere kombinacije ste uporabili na katerem spletnem mestu.

Z drugimi besedami, potrebujete skrbnika gesla.

Toda ne le katerega koli starega skrbnika gesla. Potrebujete enega, ki to opravi, je nekoliko prilagodljiv in ga lahko obvladate z relativno lahkoto. KeePass je morda pravi za vas.

Tukaj je tisto, kar morate vedeti o tem upravitelju, vključno s tem, kaj ga razlikuje od podobnih izdelkov.

Kaj je KeePass?

Če ste bili pozorni, že veste, da je KeePass skrbnik gesla. Morda ne veste, da gre za odprtokodni izdelek.

Kaj je open source?

razvoj odprtokodne programske opreme

V bistvu je programska oprema, ki uporablja izvirno kodo, ki jo lahko vsakdo vidi in spremeni na nek način, ki upa, da poveča funkcionalnost. To nikakor ne pomeni, da je odprtokodna programska oprema sama po sebi nevarna; mnogo primerov ima vgrajene zaščite, zaradi katerih je prav tako varna kot lastniška programska oprema z blagovno znamko.

To pomeni, da a skupina zavzetih uporabnikov lahko združi svoje ideje in oblikuje načine, kako izboljšati tisto, kar je že dobro.

Kar zadeva KeePass, to pomeni, da obstajajo strokovnjaki, ki so tudi potrošniki, ki nenehno iščejo načine za izboljšanje izdelka. To tudi pomeni osnovni izdelek je na voljo brezplačno.

Zakaj potrebujem upravitelja gesla?

kako deluje upravitelj geselUpravitelji gesel so aplikacije, namenjene shranjevanju prijavnih podatkov v varni nastavitvi.

Podatki so shranjeni v šifrirani obliki in do njih lahko dostopa le nekdo, ki ima splošno geslo. To glavno geslo omogoča brskalniku dostop do seznama in potegne pravo za prijavo na določeno spletno mesto.

Mislite na to kot navidezni sef. Svoje dragocenosti daš v sef (v tem primeru gesla) in zakleneš vrata. Brez kombinacije nihče ne zaide v sef. Kot tisti, ki ima kombinacijo, lahko vrata odprete kadarkoli želite.

Niso si vsi upravljavci gesel podobni. Nekateri se bolje zaščitijo gesla kot drugi. Če želite izvedeti, ali je KeePass vreden izdelek, nadaljujte z branjem.

Ali potrebujem KeePass ali katerega koli upravitelja gesla?

Če vam je všeč navdušenje nad tem, da ste dovzetni za kramp, se ne trudite s KeePassom ...

Po drugi strani, ljudje, ki raje ne bodo ukradli svoje identitete ali če bi bili njihovi podatki poškodovani, bodo ta vir všeč.

Kako resno lahko pride? Upoštevajte te zadnje dogodke:

air canada tweetAir Canada je avgusta 2018 izoliral kršitev mobilnih aplikacij in zaklenil 1,7 milijona uporabniških računov aplikacij. Ko se je prah usedel, so ugotovili, da Ukradene poverilnice več kot 20.000 strank. To pomeni, da je moralo 20.000 ljudi spremeniti svoje podatke za prijavo in upati, da kršitev ni povzročila težav na drugih spletnih mestih.

Drugi dogodek je bil prvi teden septembra 2018, ko je British Airways našel te podrobnosti 380.000 strank je bilo ogroženih. Ponovno so se morali ljudje poskušati posodobiti gesla in upati na najboljše.

Kdor uporablja KeePass, bi se lahko spočil in vedel, da kršitve verjetno ne bodo vplivale nanje.

Na katerih sistemih bo KeePass deloval?

Na različnih različicah sistema Windows se bodo izvajale različne izdaje KeePass-a. Če imate radi Linux, boste našli izdaje, ki delujejo z večino distribucijskih sistemov Linux, vključno s sistemi Lubuntu. Programska oprema je združljiva z večino sistemov Android, pa tudi z Mac in iOS.

aplikacija app

Mogoče boste morali izkopati, da ugotovite, katera izdaja KeePass deluje z določenim sistemom. Ne skrbite, če še vedno uporabljate starejši sistem, ki ga nihče več ne podpira. Lahko najdete izdajo, ki bo delajte s sistemi, starimi kot Windows 98.

To je eden od načinov KeePass izstopa med množico upravljavcev gesel. Mnogi so zasnovani posebej za najnovejše operacijske sisteme. Če imate starejši stroj, ki ne podpira nedavnih sistemskih različic, nimate sreče. Če greš s KeePassom, obstaja velika možnost, da najdeš upravitelja, ki bo deloval brezhibno.

Ne pozabite, da so aplikacije, namenjene uporabi KeePass-a, še vedno brezplačne, vendar bodo morda občasno potrebovali ogled oglasov. Kdo ne ljubi dobre reklame zdaj in potem?

Poglejmo nastavitev pogovora

Namestitev je eno od področij, kjer se kritiki glede KeePass-a ne strinjajo. Brez dvoma je potrebno več truda pri postavitvi baze gesel.

Nekateri morda menijo, da je to zastrašujoče, preprosto zato, ker so se navadili na vgrajen sistem za shranjevanje gesel in upravljanje, ki ga najdemo v večini glavnih iskalnikov.

Vendar nekateri mislijo, da je peka torte zastrašujoča, ker je težje kot nabirati eno v pekarni. Drugi uspevajo pri peki lastnih tort in plujejo skozi postopek. Če ste tisti tip, ki se ne boji majhnega vnosa podatkov, Nastavitve KeePass bodo dobro - kos torte.

Tu je osnovni postopek. Upoštevajte, da se lahko od ene do druge izdaje nekoliko razlikuje:

 • Nastavitev KeepassUstvarite ime in določite lokacijo za datoteko z bazo gesel, ki jo boste hranili v sistemu.
 • Sestavite si glavno geslo, ki ga boste uporabili za dostop do baze podatkov.
 • Izberite napredne možnosti, ki jih želite uporabiti namesto ali skupaj z običajnimi preverjanjem pristnosti uporabniških računov.
 • Nastavite varnostne nastavitve za KeePass in druge funkcije, ki jih želite prilagoditi.
 • Zabavajte se ob izbiri barv za prikaz baze podatkov in postavitvi.

Zapomni si to. Ni samodejnega sinhroniziranja med napravami. Postopek boste morali ponoviti v vsaki napravi, ki jo nameravate uporabljati s programom KeePass.

Ali lahko uvozim gesla iz drugih virov?

Odvisno je od vira in izdaje KeePass-a, ki ga uporabljate.

uvoz gesla iz hromaNa primer, morda imate gesla, shranjena v Chromu. Večina izdaj vam bo omogočila, da zgrabite ta gesla in jih uvozite z vgrajenim orodjem. Če imate splošno geslo, morda celo preglednico z glavami, ki označujejo gesla, jih boste morda lahko uvozili.

Če ste že prej uporabljali drugo vrsto skrbnika gesel in se odločili za preklop, obstaja možnost, da vzamete vse, kar ste shranili v drugem programu, in uvozite te podatke.

Če uvažate iz zunanjega vira, ne pozabite preveriti podatkov pozneje. Zadnja stvar, ki jo potrebujete, je, da se hitro prijavite na spletno mesto in ugotovite, da nekaj ni bilo pravilno uvoženo.

Kako je s posodabljanjem mojih gesel? Ali je težko?

Že veste, da je pametno občasno posodabljati gesla. Kaj se zgodi, če želite posodobiti glavno geslo ali eno od gesel, ki so že v bazi? Ni težko.

baza podatkov gesla

Naredite kopijo trenutne baze podatkov, samo v primeru, da se pojavi težava. Po tem lahko odprete bazo podatkov, odprete datoteko, izberete Spremeni glavno geslo in sledite navodilom.

V večini izdaj je posodabljanje shranjenih gesel podobno kot posodabljanje polja na preglednici. Pojdite do celice z geslom in jo spremenite. Ne pozabite, da shranite spremembe in ste končali.

Če bo šel naprej, bo KeePass zajel nova gesla in uporabniška imena?

Ena značilnost, ki jo bodo nekateri videli kot pomanjkljivost, drugi pa ne bo imela veze z vnosom gesel za nove račune. KeePass jih ne bo samodejno dodal v bazo podatkov.

Za prijavo se boste morali prijaviti z glavnim geslom in ročno vnesti podatke. Vendar ne bo trajalo dolgo. Poleg tega je nekaj udobja vedeti, da vaš prijatelj ne bo dodal svojih gesel v bazo podatkov ko mu dovolite, da si izposodi prenosni računalnik, medtem ko je njegov v trgovini.

Ali ga lahko vzamem s seboj?

vektor baze podatkovVečina izdaj KeePass je zasnovana tako, da se nahajajo na namizju, prenosniku, tabličnem računalniku ali pametnem telefonu.

Vendar obstajajo izdaje, ki jih lahko naložite na skakalni pogon in jih vzamete s seboj kamor koli. Baza podatkov ostane na skočnem pogonu in je do nje dostopna neposredno, ne pa do nalaganja na kateri koli stroj, ki ga uporabljate.

Zaradi tega je priročno prinesti s seboj med potovanjem in raje ne bi pritegnili prenosnika.

Naj bodo stroški pogovora! Koliko me bo KeePass vrnil nazaj?

Ne pozabite, da smo rekli, da je KeePass odprtokodna programska oprema? To pomeni, da vas to ne bo stalo nič.

Seveda lahko najdete pogonske pogone ali CDR-je, na katerih je že nameščen KeePass, običajno na dražbenih mestih in podobnih trgovinah. Kupite ni sama programska oprema, temveč fizični predmet za shranjevanje.

Ne zapravljajte časa in denarja za nakup KeePass CD-ja ali preskočnega pogona (razen če kljub temu imate veliko potrebo po nakupu novega pogona za skok).

Potrebno različico lahko prenesete, če imate relativno hitro internetno povezavo.

Kako najdem pravo izdajo?

Ni ene same izdaje KeePass-a. Poleg različic 1.x in 2.x obstajajo različice, zasnovane za delo na več različnih platformah. Razmislite o teh dejavnikih, preden se odpravite na lov:

 • Vrsta naprave, ki jo uporabljate: namizje, prenosni računalnik, tablični računalnik, pametni telefon, hitri pogon.
 • Operacijski sistem: obstajajo izdaje, ki delujejo za stare sisteme, kot so Windows 98 vse do Windows 10 ali najnovejšega izdelka Linux. Samo vedeti moraš, katera izdaja deluje s čim.
 • Brskalnik: ali imate raje Safari ali ljubite uporabo Silk? Obstajajo izdaje, ki z manj znanimi brskalniki delujejo povsem v redu.

Trenutno je na voljo več kot dve ducatni izpeljanki in seznam raste. Iskanje lahko omejite tako, da določite naprave, operacijske sisteme in brskalnike, da najdete tiste, ki bodo delovali za vas.

Povzemamo

Prednosti:
 • Enostaven za namestitev in prilagajanje.
 • Združljivo z mnogimi napravami in operacijskimi sistemi.
 • Vstavite ga na hitri pogon in gesla vzemite kamor koli.
Pomanjkljivosti:
 • Nekaterim se zdi težava nastavitev.
 • Ni samodejnega sinhroniziranja med napravami.
 • Sami morate vnesti nova gesla ali posodobiti stara.

Priporočilo: Poskusite KeePass v eni od svojih naprav. Poigrajte se z njim in poglejte, kaj mislite. Če vam je všeč, ga naložite na vse svoje naprave. Na sprednjem delu bo morda malo dela, vendar bo zaščita dobro vredna truda.

Če spadate med najbolj obremenjene, si oglejte naše ocene najboljših upravljavcev gesel. Čeprav vas bo večina teh stala, si zapomnite to s stroški prihaja udobje.

Na koncu je odvisno, kaj vam pomeni vaša varnost.

Dodajte svoje mnenje:

Trudimo se neodvisno, da izdelke raziskujemo in tako lažje pomagamo našim bralcem pri odločanju. Ob tem pa želimo slišati tudi vaša mnenja. Sprejemamo posamezne ocene, ki so informativne in ne promocijske. Izpolnite spodnji obrazec in objavili bomo vaše mnenje. Promocijski pregledi podjetij sami ne bodo objavljeni. Hvala!

--- Izberite hitrost ---
Povprečna
Počasi
Hitro
?>

--- Izberite uporabnost ---
Enostaven za uporabo
Rahlo zapleteno
Zelo zapleteno
?>

S klikom na spodnji gumb potrjujem, da sem prebral in sprejemam Pogoje uporabe.

DODAJ MOJ PREGLED

0
1563

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me