Preizkusi in preverjanja VPN – popoln vodnik za uporabo

Preizkusi in preverjanja VPN - popoln vodnik za uporabo

Vsakič, ko se povežete z odprtim internetom, prevzamete določeno mero tveganja, ko gre za zasebnost podatkov. Ne glejte naprej na vse kršitve in kraje, o katerih poročate v novicah, ne glede na to, ali so povezane s finančnimi spletnimi mesti, omrežji družbenih medijev ali prevarami z zlonamerno programsko opremo.

Ali obstaja kakšen način, kako ostati resnično varen in anonimen na spletu? Močna rešitev navideznega zasebnega omrežja (VPN) je vaša najboljša stava za dosego takšnega cilja. Preden začnete z iskanjem v Googlu in naložite prvo najdeno orodje, ne pozabite, da niso vsi VPN-ji ustvarjeni enako. Pravzaprav, mnogi vsebujejo ranljivosti kar lahko povzroči, da bodo vaši zasebni podatki prehajali na oglaševalce, vladne agencije ali na spletna mesta.

Uporabite spodnji vodnik, če želite izvedeti več o VPN, kako pride do puščanja in kaj lahko storite, da jih preizkusite in preverite. Za več informacij o naših najboljših VPN-jih za Avstralijo preverite našo domačo stran.

slika kontrolnega seznama

Kako deluje VPN - hiter razčlenitev

Ko se z doma ali v pisarni povežete z internetom, se računalnik ali mobilna naprava najprej pogovori z ethernetom ali brezžičnim usmerjevalnikom, ki upravlja lokalno omrežje. V večini nastavitev usmerjevalnik nato komunicira z ponudnikom internetnih storitev (ISP), ki je podjetje, ki ga plačujete za internetno storitev.

kako-vpn-delujeThe Infrastruktura ponudnika internetnih storitev je odgovorna za preusmeritev omrežnega prometa na odprt internet, kjer ga je mogoče usmeriti na podlagi IP naslova. Ko na primer naložite spletno mesto za družabne medije, vaš brskalnik pošlje zahtevek prek ponudnika internetnih storitev, ki bo dosegel strežnike spletnega mesta. Ustrezen odziv se zbere skupaj in ga pošlje nazaj ponudniku internetnih storitev in nato usmeri v vaše omrežje, napravo in brskalnik.

S to konfiguracijo vaš ponudnik internetnih storitev popolnoma pozna vaše spletne aktivnosti in lahko sledi zahtevam, ki jih pošljete. Poleg tega lahko IP-naslov, ki vam ga je dodelil ponudnik internetnih storitev, tretja podjetja uporabijo za iskanje vašega geografskega položaja.

VPN tej enačbi doda popolnoma novo dimenzijo. Zahtevajo dva osnovna dela: odjemalsko aplikacijo in končni strežnik. Ko se naročite na storitev VPN, vam bo ponudnik izdal stranko z navodili za namestitev v računalnik ali mobilne naprave. Vsakič, ko boste zagnali aplikacijo, boste morali preveriti pristnost z uporabniškim imenom in geslom.

Odjemalec VPN odpira neke vrste digitalni tunel, ki vas poveže naravnost s strežnikom končne točke. Še vedno uporabljate pasovno širino, ki jo je dodelil vaš ponudnik internetnih storitev, vendar so vse vaše spletne zahteve šifrirane in označene z naslovom IP, ki ga je dodelil ponudnik VPN.

Ko strežnik končne točke VPN prejme vašo šifrirano zahtevo, dešifrira podatke in jih usmeri na odprt internet tako, kot bi to storil običajni ponudnik internetnih storitev. VPN-ji dodajo kritično raven varnosti, kajti tudi če hekerju uspe prodreti v vaše lokalno omrežje, bodo vsi podatki, ki jih ukradejo, neberljivi.

Lokacija VPN - zakaj je pomembno

Na spletu je danes na tisoče ponudnikov VPN. Preden začnete presejati skozi vsako, upoštevajte geografski dejavnik. Transparentni ponudniki VPN bodo odprti za to, kje na njihovem svetu so strežniki končnih točk, kar je lahko pomemben dejavnik pri razmišljanju o puščanju in ranljivostih VPN.

lokacija epressvpn vpn

V nekaterih primerih boste morda želeli uporabiti VPN, ki ima sedež v vaši državi. Končne točke, ki se nahajajo v bližini, bodo ponudile visoke hitrosti delovanja in druge ugodnosti. To še posebej velja v podjetniških okoljih, kjer podjetja od svojih oddaljenih zaposlenih zahtevajo, da uporabljajo sejo VPN, kadarkoli dostopajo do notranjih informacij in sistemov.

Ampak odvisno od vaših potreb, boste morda želeli razmisliti o rešitvah VPN s strežniki končnih točk, ki se nahajajo na drugih celinah. IP-naslove upoštevajte, da so naslovi IP razvrščeni glede na zemljepis, tako da ko prejmete nov naslov od ponudnika VPN, bodo vsa spletna mesta mislila, da se nahajate v tej državi ali regiji. Nekateri ponudniki VPN ponujajo strežnike končnih točk na več lokacijah, kar vam omogoča, da izberete točno mesto, na katerem želite sedeti vaš IP naslov.

Zavedajte se, da nekatere države in ozemlja dejansko prepovedujejo uporabo odjemalcev VPN zaradi načina, kako lahko skrijejo podatke vladnih agencij. A še vedno obstajajo grožnje z namenom puščanja, tudi v državah, kjer so VPN popolnoma zakonite.

Na primer, če ponudnik VPN deluje v državi s strogimi zakoni o sledenju podatkov, ki od podjetij zahtevajo, da dajo informacije o strankah vladnim agencijam, potem obstaja možnost, da se vaš internetni promet prijavi in ​​izpostavi. Ker imajo ponudniki VPN možnost dešifrirati vse zahteve, ki vstopajo v strežnik končnih točk, morajo njihovi sistemi izpolnjevati predpise svoje države.

Sledenje dejavnosti - česa ne želite

slika, ki prikazuje nezanesljivo povezavoKot smo že omenili, je glavna odgovornost strežnika končnih točk VPN, da sprejme vhodno spletno zahtevo, jo dešifrira in usmeri na ustrezno mesto na odprtem internetu. Ta transakcija naj bi bila anonimna, v resnici pa je vse odvisno od zanesljivosti ponudnika VPN, ki ga uporabljate.

Ko se prvič prijavite za storitev VPN, ponudnik zbira vaše ime, e-poštni naslov in morebitne druge osebne podatke. Nič jih ne ustavi, da te podatke povežejo z dejavnostjo, ki jo spremljajo na svojem strežniku končnih točk. Oglaševalci in druge tretje osebe bi si želeli pridobiti to vrsto podatkov iz različnih razlogov, ki niso vsi zakoniti.

Najboljše pravilo, ki ga je treba upoštevati, je bodite previdni pri vsakem ponudniku VPN, ki ponuja popolnoma brezplačno storitev. Te storitve ponavadi ponujajo slabo delovanje z možnimi posledicami za varnost. Če za stranko VPN ne plačujete mesečne ali letne pristojbine, obstaja velika možnost, da se vaša spletna aktivnost spremlja ali deli brez vašega neposrednega soglasja. Vendar pa to ni vedno tako. Oglejte si naš seznam najboljših brezplačnih VPN-jev.

Sledenje beleženju

vektorska slika za zaščito zasebnosti podatkov

Nekateri ponudniki VPN bodo obljubili, da ne bodo spremljali aktivnosti uporabnikov ali prodali svojih podatkov tretjim osebam. Vendar obstaja vrsta sledenja, povezana z dnevniki, ki lahko predstavljajo tudi uhajanje podatkov. Preden investirate v katero koli orodje VPN, se prepričajte, da ste v celoti raziskali ponudnikovo politiko beleženja.

V mnogih primerih je beleženje podatkov potrebno za delovanje družbe VPN. To še posebej velja, če ponudnik postavi omejitve pasovne širine posameznim uporabnikom. V tem primeru bo podjetje moralo voditi dnevnike, kako dolgo ste povezani in koliko podatkov uporabljate.

Če sta za vas glavna prednostna naloga varnost in anonimnost, potem morate poiskati rešitev VPN, ki ponuja neomejeno pasovno širino in nič politiko beleženja. S to vrsto odjemalca ste lahko prepričani, da vaš ponudnik internetnih storitev ali ponudnik VPN ne more slediti nobene vaše dejavnosti..

Puščanje naslovov IP - ne sporočite jim, kje ste

Najpogostejša oblika ranljivosti VPN je puščanje naslova IP, ki se pojavi, ko zunanje spletno mesto ali storitev lahko zazna pravi IP naslov, ki ga je dodelil vaš ponudnik internetnih storitev, tudi ko ste povezani z odjemalcem VPN. To tretjim osebam omogoča, da zaznajo vašo resnično lokacijo in potencialno izvedejo kibernetski napad.

kaj je webrtcČe želite začeti raziskati morebitno uhajanje naslova IP, odprite spletni brskalnik, preden se povežete s svojim VPN-jem, in pojdite na whatismyipaddress.com. Na tem mestu bo prikazan naslov IP, ki vam ga je dodal vaš ponudnik internetnih storitev. Nato zaženite odjemalca VPN in znova naložite spletno stran, da preverite svoj novi IP naslov. To je tisto, ki si ga bodo ogledala vsa spletna mesta, ko imate odprto sejo VPN.

Zaradi storitve, znane kot spletna komunikacija v realnem času (WebRTC), mnogi odjemalci VPN tvegajo, da bodo razkrili lokalni IP naslov svojih uporabnikov. WebRTC uporabljajo številne priljubljene aplikacije in spletna mesta za posodabljanje vsebine v živo na spletni strani, na primer spletna stran za družabne medije ali elektronska pošta.

Zaradi načina prenosa podatkov med brskalnikom in spletnimi mesti, ki uporabljajo WebRTC, nekateri odjemalci VPN ne morejo prikriti izvornega naslova IP. Kot prvo preverjanje je na spletnem mestu whatismyipaddress.com test tesnjenja WebRTC, ki vam bo pokazal, kako vaš brskalnik prenaša vaš IP naslov. Če lahko test zazna naslov IP, ki vam ga je dodal vaš ponudnik internetnih storitev, potem to pomeni, da vaš VPN ali spletni brskalnik te podatke pušča.

Nekateri ponudniki vrhunskih VPN bodo zagotovili, da njihovi izdelki niso ranljivi za puščanje WebRTC. Če je prizadeta vaša stranka, lahko ukrepate. Puščanja WebRTC se pojavljajo na ravni brskalnika, vendar je Mozilla Firefox edina aplikacija, ki omogoča, da v celoti blokirate prenose WebRTC. To lahko storite na strani about: config.

Za uporabnike brskalnika Google Chrome boste morali namestiti vtičnik za brskalnik, kot je Preprečevanje puščanja WebRTC. To orodje lahko nadzoruje nekatere skrite nastavitve zasebnosti v Chromu in blokira vse poskuse tretjih oseb, ki poskušajo pridobiti vaš IP-naslov, ki temelji na ponudniku internetnih storitev.

DNS puščanje - Kot pušča vaš IP

Odprti internet se opira na protokol, imenovan sistem domenskih imen (DNS). Deluje kot globalna zbirka podatkov, ki spremlja, kateri naslovi IP so povezani z URL-ji spletnega mesta. Tako vaš internetni ponudnik, ko v spletni brskalnik vtipkate .com ali .net naslov, točno ve, kam usmeriti svoj promet.

DNS strežniki so nameščeni po vsem svetu. Običajno bo vaš ponudnik internetnih storitev upravljal svoj nabor strežnikov DNS, da se promet čim hitreje premika. Pri povezovanju s storitvijo VPN je treba dodeliti drug strežnik DNS, čeprav to ni vedno tako.

kaj dns pušča

Če želite preveriti potencialno puščanje DNS pri odjemalcu VPN, pojdite na dnsleaktest.com in kliknite na gumb »Standard Test«. Spletno mesto bo izvedlo vrsto pregledov, da bo videlo, kako vaša naprava pridobiva podatke o DNS. Na koncu preskusa bo stran poskušala določiti vaš ponudnik internetnih storitev in zemljepisno lokacijo. Če je to pravilno, pomeni, da ima VPN puščanje DNS.

Na srečo lahko takoj začnete ukrepati glede puščanja DNS. Najlažja rešitev je preglasiti nastavitve ISP-ja in VPN-ja in namesto tega uporabiti niz ročnih naslovov DNS. OpenDNS in GoogleDNS ponujata brezplačne storitve, ki jih lahko uporabljajo vsi po vsem svetu.

Če želite prilagoditi strežnike DNS, odprite omrežne nastavitve naprave in poiščite ročno možnost DNS. Če želite uporabljati OpenDNS, vnesite 208.67.222.222 in 208.67.222.220 kot primarni in sekundarni naslov. Za GoogleDNS uporabite 8.8.8.8 in 8.8.4.4. Ko je naprava shranjena, bo ta strežnika DNS uporabljala za informacije o URL-jih in v celoti zaobšla vaš ISP in VPN. Tu je video, ki razlaga, kako to storiti.

Ocene, ki jim lahko zaupate

zaupanja vredne ocenePodjetja VPN morajo ustvariti kreativne načine za oglaševanje svojega izdelka in privabljanje novih strank. Kot rezultat tega boste ugotovili, da skoraj vsak ponudnik trdi, da nudi največ varnosti in zaščite. Očitno ne more biti tako, kar pomeni, da ne morete vedno zaupati trženjskim informacijam, ki jih prikazujejo.

Namesto tega se zanašajte na ugledne ocene s spletnih mest, kot so Zasebnost Avstralija, ki so izvedli lastne teste in študije, s katerimi so ugotovili, kako varni so VPN odjemalci. Na koncu dneva se boste morali odločiti, kaj od odjemalca VPN najbolj cenite: ceno, zmogljivost in varnost. Oglejte si našo stran o misiji ali našo politiko testiranja, če želite izvedeti več o načinu testiranja.

Drugi varnostni ukrepi

Če vas še vedno skrbi varnost odjemalca VPN ali preprosto želite dodati drugo zaščito, lahko v napravi ali brskalniku storite nekaj korakov, da zagotovite, da ste v spletu resnično anonimni..

tor brskalnik

Najprej omogočite način brez beleženja zgodovine ali zasebnosti v brskalnikih, kot sta Chrome in Firefox, saj to zunanjim podjetjem preprečuje shranjevanje piškotkov v računalnik in sledenje vaši dejavnosti. Za dodatno zasebnost razmislite o namestitvi brskalnika TOR v napravo, ki usmerja ves vaš spletni promet skozi varno omrežje, da prikrije svojo identiteto.

Nazadnje, ne pozabite, da je vaše spletna varnost je neposredno vezana na omrežje, ki ga uporabljate. Če se pogosto povežete z javnimi omrežji wi-fi, boste rutinsko ogroženi zaradi varnostnih kršitev ali kibernetskih napadov. Če morate to nujno storiti, se prepričajte, da imate v napravi nameščenega dobrega odjemalca VPN od uglednih ponudnikov, kot je NordVPN ali Surfshark da so vaši podatki vedno varni.

Vesele poti!

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me