Vodnik po e-varnosti: Danes zaščitite svoje otroke na internetu

Starši so mislili, da imajo grobo, preden je prišel internet. Prejšnje generacije preprosto niso imele pojma, kaj bo naslednje.

V zadnjih letih je v Avstraliji opazen porast kraje identitete in drugih internetnih zločinov. Avstralska vlada je morala prejšnji mesec preiskati mrežni prodor mrež političnih strank Liberalne, Nacionalne in Laburistične stranke..

Februarja 2019 je moral oddelek za parlamentarne službe (DPS) izdati nova gesla poslancem in uslužbencem. Ta postopek se je zgodil potem, ko je avstralski center za kibernetsko varnost (ACSC) odkril zlonamerni vdor v računalnike hiše Parlamenta.

Internetna varnost za otrokeTa preiskava je ACSC seznanila tudi z napadi na mreže političnih strank. Na srečo je bilo zlonamerno delovanje ugotovljeno, preden se je lahko zgodil kakršen koli volilni poseg. Po tem krampanju avstralskega parlamenta je ACSC začel aktivno pomagati pri obrambi spletne identitete političnih strank.

Bill Shorten, vodja laburistov, je izjavil, da "Avstralija ni izvzeta in ni zaščitena pred zlonamernimi dejavnostmi, ki smo jih videli drugje." Politične stranke so lahko majhne organizacije, vendar zbirajo in uporabljajo ogromne količine podatkov o skupnostih in volivcih.


Z računalniki, ki jih spremljajo vsak dan, so hekerji še vedno znali načrtovati in izvajati zlonamerne napade. Zaradi tega dejstva je zaščita posameznikov in osebnih računalnikov videti skoraj nemogoče. Vendar pa ni treba, da je nemogoče.

Na prvi pogled se zdi, da je odstranjevanje interneta iz vašega doma zaradi varovanja zasebnosti in identitete edina možnost. Kljub temu pa se je treba spomniti, da je internet tudi dragoceno orodje.

Otroci in internet

Starši imajo težko delo internetna varnost. Otroci vseh starosti zdaj preživijo pomemben del svojega prostega časa v spletu, naj bo to s pametnim telefonom, tabličnim računalnikom ali običajnim računalnikom.

otroci, ki uporabljajo internet za škodljive dejavnostiZa otroke je internet postal njihov glavni vir novic, zabave in komunikacije. Toda splet predstavlja tudi številne grožnje, zlasti tiste, za katere mlajši ljudje morda ne bodo videli.

Starši morajo voditi odprto razpravo s svojimi otroki o tem, katere vrste aplikacij in spletnih mest uporabljajo in kaj šteje za primerno vedenje v spletu. To je tako zaradi njihove varnosti kot zaradi varnosti drugih kiberbulling ostaja nevarna sila v sodobni družbi.

Na voljo so različni priročniki, s katerimi lahko ohranite svojo zasebnost in otroke varno v spletu, vendar so številni takšni priročniki preveč splošni ali preveč v stiku s sodobno tehnologijo, da bi v nekaterih situacijah koristili. Ti nasveti vam bodo pomagali zaščititi svojo zasebnost in hkrati zaščititi otroke, saj boste zagotovili ogromno varnostnih nasvetov in informacij.

Pri določanju internetnih pravil vašega gospodinjstva upoštevajte naslednje nasvete in predloge.

1. Poiščite zanesljiv skener virusa

V katerem koli domu v računalniku z operacijskim sistemom Microsoft Windows bi morali namestiti močan skener virusov. Še bolj pomembno je za prenosnike ali namizne računalnike, ki jih delite s svojimi otroki. Lahko poskušajo naložiti datoteke s tveganih spletnih mest, ki bi lahko prenašale zlonamerno programsko opremo ali drugo nalezljivo programsko opremo.

Ko nastavite nastavitve svojega bralnika virusov, se prepričajte, da je orodje konfigurirano samodejno skenirajte vse nove datoteke, dodane na vaš trdi disk. Prav tako je treba aplikaciji dovoliti, da se redno posodablja, tako da boste lahko prepričani, da imate vi in ​​vaša družina najnovejšo zaščito pred zunanjimi grožnjami.

Priporočena protivirusna programska oprema
 • Avast Antivirus - Avast odkriva zlonamerno odkrivanje zlonamerne programske opreme in zaznavanje virusov v realnem času. brskanje in zaščita po e-pošti, poleg tega pa je na voljo tudi vtičnik za brskalnik, ki opozarja deskarje na potencialno nevarne povezave in zaviralec oglasov.
 • AVG Antivirus - AVG, ki ga je leta 2016 pridobil podjetje Avast, je še ena dobro znana protivirusna programska oprema, ki ima tudi močne zmožnosti odkrivanja zlonamerne programske opreme in zaščito pred virusi v realnem času. Znano je, da ima AVG večjo zmogljivost pri zaščiti pred zlonamerno programsko opremo zaradi svoje tehnologije za sledenje vedenja zlonamerne programske opreme.
 • Bitdefender Antivirus - Močna varnostna garnitura po vsem, za katero je znano, da ima skoraj 100-odstotno zaščito pred napadi pri uporabi Mac OS-a. Bitdefender ima napredno preprečevanje groženj omrežja, večplastno zaščito pred odškodninsko programsko opremo s sanacijo odkupne programske opreme in odlične funkcije starševskega nadzora..
Koristni vodniki za namestitev in nastavitev
 • Kako namestiti Avast Antivirus
 • Kako namestiti AVG Antivirus
 • Kako namestiti Bitdefender Antivirus

2. Omejite čas zaslona

omejiti čas zaslonaEna najpametnejših stvari, ki jo lahko starš stori za zaščito svojega otroka na spletu, je preprosto nadzor nad količino časa, preživetega na spletu. Če nastavite tovrstne omejitve, bodo vaši otroci spominjali, da je internet treba razumeti kot orodje in ne kot celodnevno zabavo. Tega danes s toliko internetno povezanimi napravami doma, od računalnikov do pametnih telefonov do glasovnih pomočnikov, ni enostavno..

Preprosto pravilo, ki ga je treba uveljaviti, je, da na mizi za večerjo ni pametnih telefonov. Izberete lahko tudi, da imate na enem glavnih bivalnih prostorov samo en skupni računalnik, kar bo prisililo vse družinske člane, da se vrtijo z internetom in navadi se, da se ne povežeš ves čas dneva. Dokler se navada ne zgradi, priporočamo, da uporabite programsko opremo za starševski nadzor, da olajšate spremembe dolžine spletnih dejavnosti svojih otrok. To bo olajšalo postopek ohranjanja nadzora nad vami in poenostavilo izvajanje vseh novih domačih pravil.

Priporočena programska oprema za starševski nadzor
 • Norton Family Premier - Nortonova programska oprema za starševski nadzor staršem olajša nadzor nad količino svojega otroka v spletu. Vključenih je več funkcij, kot so takojšnje zaklepanje, video nadzor, nadzor iskanja, nadzor družbenih omrežij in nadzor lokacije.
 • Kaspersky Safe Kids - Drugo znano podjetje za zaščito, Kaspersky Safe Kids, staršem omogoča spremljanje dejavnosti v družbenih medijih in ima sledenje GPS. Programska oprema ljudem ponuja tudi nasvete strokovnih otroških psihologov glede trenutnega otrokovega vedenja glede na dejavnost.
 • Qustodio - Starši dobijo možnost nadzora in pregleda poročil o vseh napravah prek spletnega portala s programom Qustodio. Programska oprema je opremljena s pametnimi filtrirnimi sistemi, nastavitvami časovnega nadzora in natančno analizo spletnih aktivnosti.
Koristni vodniki za nastavitev programske opreme za starševski nadzor
 • Kako namestiti in konfigurirati Norton Family Premier
 • Kako namestiti in konfigurirati Kaspersky Safe Kids
 • Kako namestiti in konfigurirati Qustodio

Če menite, da je programska oprema za starševski nadzor prevelik nadzor, potem je vaša najboljša stava, da ne uveljavite pravila, ampak uvedite nove družinske dejavnosti, ki bodo omejile njihov čas samo z napravo, ki ohranja internetno odvisnost.

3. Omejite območja Wi-Fi

V povezavi z določitvijo internetnih časovnih omejitev bi morali starši razmisliti o postavitvi določenih con v hiši, kjer pametnih telefonov in računalnikov ne bi smeli uporabljati. Ena izmed priljubljenih strategij je preprečiti otrokom, da bi v svojo spalnico vzeli računalnike ali tablične računalnike, kjer jih lahko mika, da bi ostali v spletu v noč.

Določeni usmerjevalniki wi-fi se lahko konfigurirajo za nadzor nad tem, kako daleč bo signal dosegel v različnih delih doma. Starši bi morali biti manj zaskrbljeni z zagotavljanjem dostopa do interneta do vseh kotov vsake sobe in bolj zaskrbljeni z omejitvijo dostopa do wi-fi na območja, kjer lahko spremljajo vedenje svojih otrok v spletu. Oglejte si ta neverjetni vir za podrobno vadbo: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Če se zdi, da je vse preveč dela, lahko do rešitve pristopite drugače, tako da po določenem času omejite uporabo interneta. Preberite več o nadzoru uporabe interneta s pomočjo usmerjevalnika.

4. Uporabite varen iskalnik

Moč Googla lahko posameznika poveže z obilico informacij iz virov po vsem svetu. Seveda je nevarnost pri tovrstnem orodju ta, da se boste morali spotakniti neprimerno ali zlonamerni spletna mesta kot vaše brskanje po internetu. Pri otrocih je ključnega pomena nadzorovati, katere vrste informacij lahko iščejo po spletu.

kako deluje iskalnik

Na voljo so številne otrokom prijazne iskalnike, ki jih starši lahko nastavijo na domačem računalniku. Ta spletna mesta imajo več barv in interaktivnosti kot tradicionalna Googlova domača stran in zagotavljajo, da bodo edini prikazani rezultati ustrezni starostnemu obdobju, ki ste ga izbrali. Ko izberete iskalnik, ki mu želite zaupati, ga nežno nastavite kot privzeti iskalnik na svoji napravi ali domači napravi, ki jo uporabljajo.

Vodnik za spreminjanje privzetega iskalnika brskalnika
 • Kako spremeniti privzeti iskalnik v brskalniku Google Chrome
 • Kako spremeniti privzeti iskalnik na Safariju
 • Kako spremeniti privzeti iskalnik na Mozilla Firefox
 • Kako spremeniti privzeti iskalnik v programu Microsoft Edge

5. Razmislite o spletnem filtriranju

Preprosto usmerjanje otrok, da uporabljajo določene iskalnike, ne bo dovolj za nadzor nad njihovim vedenjem v spletu. Če jim zagotovite popoln dostop do brskalnika, bodo še vedno lahko našli in si ogledali nevarna ali neprimerna spletna mesta. Priljubljene aplikacije, kot so Google Chrome, Mozilla Firefox in Microsoft Internet Explorer, ponujajo le omejen nabor starševskih nastavitev, zato bi morali razmislite o vlaganju v ločen programski pripomoček.

Ne glede na to, ali doma uporabljate operacijski sistem Windows ali Mac, lahko najdete vrsto programskih orodij za dodajanje zaščite domačim računalnikom. Večina teh pripomočkov vam bo omogočila konfiguriranje ločenih uporabniških računov z različnimi nastavitvami, vključno s tem, kateri URL-ji so dovoljeni in kateri blokirani. Otroke lahko omejite tudi na samo obiskovanje spletnih strani s HTTPS, kar pomeni, da bodo njihove seje na spletu varne in šifrirane. Druga možnost, ki ni drugačna programska oprema, je uporaba vgrajenih zmogljivosti usmerjevalnika.

Oglejte si ta priročnik o uporabi usmerjevalnika za spletno filtriranje in druge možnosti starševskega nadzora: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Dodajte starševski nadzor na mobilnih napravah

Ko gre za pametne telefone in tablične računalnike, imajo starši številne načine, kako lahko prilagodijo operacijski sistem Android in Apple iOS za uporabo svojih otrok. Tako kot pri spletnih brskalnikih cilj je, da neprimerno vsebino hranite stran od oči svojih otrok, hkrati pa poskrbite, da bodo njihovi osebni podatki varni.

Na Androidu je najbolje začeti s Aplikacija Google Family Link, ki je na voljo kot brezplačen prenos. Pomagal vam bo ustvariti otrokom prijazen Google račun, ki bo povezan z vašim obstoječim računom. Od tam lahko nastavite račun na otrokovem telefonu ali tabličnem računalniku in izbirate med paleto možnosti, vključno s filtriranjem vsebine in omejitvami aplikacij.

Oglejte si ta vodič: Kako namestiti in nastaviti Google Family Link

S sistemom iPhone ali iPad se starševski nadzor upravlja v meniju »Omejitve« znotraj aplikacije Nastavitve. Najprej boste pozvani, da nastavite posebno geslo za upravljanje teh možnosti. Nato boste videli seznam stikal, ki vam omogočajo, da izberete, katere aplikacije in funkcije želite uporabljati. Lahko tudi blokira eksplicitne vsebine od prikazovanja v aplikaciji Glasba in Podcasti.

Oglejte si ta vodič: Kako krmariti po starševskem nadzoru iOS 12

7. Spremljajte račune v socialnih medijih

povprečen dnevni čas, porabljen za socialne medijeMlajše generacije, zlasti najstniki, večino svojega spletnega časa preživijo na družbenih omrežjih. Facebook in Twitter ostajata dve vodilni platformi, čeprav aplikacije, kot sta Instagram in Snapchat, še naprej naraščajo. Nobenemu otroku, mlajšemu od 13 let, ne bi smeli biti dovoljeni, da se registrira na družbenem omrežju, seveda pa lahko temu pravilu dodate nekaj let, odvisno od zrelosti vašega otroka.

Kot splošno prakso bi morali nagovarjati svoje otroke, naj svoje interakcije na družbenih omrežjih omejijo na ljudi, ki jih poznajo v resničnem življenju. Naučite jih, da pridejo do odrasle osebe, kadar koli se neznanec obrne na spletu. Prav tako ne pozabite spremljati, kako uporabljajo fotografije in video v svojih računih v družbenih medijih s pomočjo programske opreme za starševski nadzor.

Za več nasvetov o spremljanju otrokove uporabe socialnih medijev si oglejte ta članek na spletnem mestu parenting.com

8. Prijavite spletnega ustrahovanja

V okviru svojega spremljanja družbenih medijev bodite pozorni na kakršne koli znake kibernetskega ustrahovanja, tako odhodnih kot dohodnih. Simptome kibernetskega ustrahovanja lahko pogosto opazite le iz otrokovega vedenja. Če se začnejo umikati iz pogovorov ali nenadoma postanejo bolj antisocialni, začnite postavljati vprašanja takoj in ugotovite, kako potekajo njihova spletna prijateljstva.

kibernetsko ustrahovanje po spolu

Da bi pripomogli k proaktivnosti, bi morali pogosto pogovarjati z otroki o tem kaj pomeni kibernetsko trpinčenje in kaj bi morali storiti, če naletijo nanj. Dajte jim vedeti, da se lahko kadar koli pogovarjajo o teh vprašanjih in se jim ni treba počutiti nerodno.

Več nasvetov za učinkovito reševanje spletnega ustrahovanja kot starš
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/sl/parents/cyberbullying.html

9. Varujte osebne podatke

Ker je internet tako osrednji del otrokovega življenja, lahko mislijo, da je varno deliti svoje osebne podatke v spletu. Kot starš morate svoje otroke nenehno opozarjati na vrste groženj, ki obstajajo na spletu. Zlasti uveljavite pravilnik, da ne smejo deliti ali objavljati podatkov, povezanih z njihovim imenom, telefonsko številko ali naslovom, ne da bi se prej pogovorili z vami.

Če je pri zagotavljanju varnosti na spletu obstajalo pravilo številka eno, je to ta del. Večina plenilcev uporablja zaupanje, ki ga pridobijo prek družbenih medijev, da dobijo več osebnih podatkov o otrocih, da pogosto vzpostavijo povezavo "več kot digitalno". To lahko privede do življenjsko nevarnih situacij.

Medtem ko je spremljanje dejavnosti vedno odlična možnost, bo to res le kdaj dodatek k osnovnim naukom, ki jih prenašate svojim otrokom. Vsakič znova obiščite pogovor o »neznani nevarnosti« in se tako prepričajte, da so vedno fizično in digitalno na straži okoli nezaupljivih posameznikov..

10. Promocija močnih gesel

Tako kot odrasli je treba otroke poučiti o pomembnosti močnih, varnih gesel. Naučite jih, naj se izogibajo uporabi istega gesla na več spletnih mestih, in da si gesla težko uganejo. Kot družina morate vsakih nekaj mesecev izbrati dan, da bodo vsi člani spremenili geslo.

Tabela dolžine gesla

Danes poenostavljamo programsko opremo za poenostavitev postopka spreminjanja gesel, imenovane tudi upravljavci gesel. Najboljši skrbniki gesla bodo zagotovili, da so vsa gesla šifrirana in jih je mogoče varno deliti, kar omejuje potencialne grožnje varnosti.

11. Učite otroke o neželeni vsebini

Preden lahko otroku zaupate svoj zasebni e-poštni račun, ga ne pozabite opozoriti na vrste nezakonito ali neprimerno sporočila, ki jih lahko najdete v mapi »Prejeto«. Z njimi se pogovorite o opozorilnih znakih nezaželene pošte in kako kritično je, da se nikoli ne odzovejo na e-poštno sporočilo s kakršnimi koli osebnimi podatki.

Pametna izbira za starše je uporaba možnosti Gmail za ustvarjanje otrokom prijaznega računa, ki je povezan z vašo osnovno pošto. Ko otrok dopolni 13 let, lahko starš ugotovi, ali je dovolil selitev povezanega Gmail računa na neodvisnega. Tukaj je navodila za nastavitev tega: Kako ustvariti varen e-poštni naslov za otroka.

12. Pazite na nakupe

spletno nakupovanje e-trgovina

Če bodo vaši otroci lahko imeli svoj pametni telefon ali tablični računalnik, bodo zagotovo želeli popoln dostop, da bodo lahko sami naložili nove aplikacije. To je lahko tvegano, še posebej, če ima vaša družina en sam plačilni račun s kreditno kartico. Na srečo oba operacijska sistema Android in iOS od odrasle osebe zahtevata vnos gesla ali ujemanje prstnih odtisov, preden se lahko uporabi shranjeno plačilno sredstvo..

Kljub temu je staršem pametno, da to počnejo natančno spremljajte njihovo kreditno kartico za morebitne nenavadne stroške. Opomnite svoje otroke, da morajo takoj obiskati spletni nakup, ko želijo opraviti spletni nakup.

Seveda nakupujte samo prek spletnih mest, ki jim zaupate in ki so zavarovana z veljavnim SSL certifikatom.

13. Slike naj bodo primerne

Kot starš boste morda opazili, da je fotoaparat ena od njegovih najljubših aplikacij za pametne telefone. Ne domnevajte, da je neškodljiv, še posebej, če upoštevate, koliko drugih aplikacij vključuje funkcijo fotografiranja. Ko nastavljate in preverjate starševski nadzor naprave, si vzemite dodatno sekundo, da razmislite, katere aplikacije želite, da vaš otrok lahko uporablja s kamero.

anketa o blokadi vsebine

Z otroki vedno bodite jasni kaj predstavlja primerno fotografijo in katere vrste vsebine se nikoli ne sme fotografirati. Opozori jih, da samo zato, ker fotografija obstaja samo v lokalni shrambi naprave, še ne pomeni, da je ni mogoče preklicati ali po naključju naložiti v splet. Spomnite jih, naj slike delijo samo s stiki, ki jih poznajo v resničnem življenju in ki so bili preverjeni na družbenih medijih.

Karkoli neprimernega je na splošno neprijetno in karkoli neprijetnega bi lahko uporabili proti vašim otrokom in družini. Fotografije naj bodo zasebne in naj bodo ustrezne.

Oglejte si: Kako otroke naučiti biti pametni na družbenih medijih

14. Nadzirajte igre na srečo

starševska ikonaInternet ne primanjkuje razvedrilnih lokalov, spletno igranje pa je postalo ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti za otroke in najstnike. Ne glede na to, ali ima vaša družina raje igranje računalnika ali igranje v konzoli, lahko nastavite starševski nadzor, da bodo otroci videli samo ustrezno vsebino.

Na PlayStation 4 lahko staršem nastavite glavni račun, ki ga bodo lahko uporabljali, in nato podračune za otroke, ki jih lahko omejite na uporabo le določenih iger ali ravni ocenjevanja. Platforma Xbox One ima podobno nastavitev, čeprav omogoča tudi ločevanje otroških računov od najstniških računov. Za računalniške igralce je najboljša ponudba Družinski način na platformi Steam, s katero boste lahko blokirali določene naslove iger iz računov svojih otrok.

Vodnik za omogočanje starševskega nadzora na igrah in igralnih platformah
 • Stranka za pare
 • Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox ena
 • Igralna postaja
 • Nintendo Wii

15. Spodbujajte komunikacijo

Predvsem pa je ključ do zaščite svojih otrok na spletu njihovo ohranjanje angažiran v resničnem svetu. Dokler se vam bo zdelo prijetno obiskati vprašanja ali strahove, boste skupaj lahko ustvarili varen prostor na internetu. Začnite takoj, ko so vaši otroci mladi, tako da računalnik pretvorite v orodje, ki ga uporabljate skupaj. Nato vodite urnik rednih prijav, če želite videti, kaj vse vaš otrok želi raziskati na spletu.

Ko nastavite nova pravila, kako lahko uporabljate splet doma, ne pozabite jasno razložiti razlogov za uvedbo takšnih omejitev. Ne obljubljajte svojim otrokom, da bodo pravila izginila, ko bodo dosegli določeno starost. Namesto tega si postavite cilje, kako lahko dokažejo svojo zrelost in zaslužijo več svobode na spletu.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me