Arahan Langkah demi Langkah untuk Menyembunyikan Alamat IP Anda

Terakhir Dikemaskini pada 20 Januari 2020


Ia adalah sistem yang sangat mudah dan berkesan. Ia membuat perkara berjalan dengan lancar, dan memastikan bahawa anda mendapatkan maklumat yang anda cari apabila anda memintanya.

Sama seperti rumah anda dikenal pasti dengan alamat jalan yang unik, komputer anda dikenal pasti di Internet oleh alamat IP yang unik.

Semasa anda menyemak imbas dalam talian, alamat IP anda membuat permintaan tapak web untuk menghantar maklumat. Laman web menggunakan alamat IP anda untuk mengetahui di mana untuk menghantar data tersebut.

Setiap peranti lain di dunia yang disambungkan ke Internet juga mempunyai alamat IP yang unik, mengenali.

Walaupun sistem ini mudah untuk sesiapa sahaja yang ingin menggunakan Internet, ia juga mudah bagi sesiapa sahaja yang ingin menyimpan tab pada apa yang anda lakukan di dunia dalam talian.

Malah, alamat IP anda adalah yang membolehkan orang lain mengesan dan merekodkan semua yang anda lakukan dalam talian. IP anda juga boleh digunakan untuk menyekat anda daripada menerima kandungan tertentu.

awam vs alamat IP peribadi

Penjenayah siber dan lain-lain juga boleh menggunakan alamat IP anda untuk menentukan lokasi fizikal anda.

Untuk sebab ini dan yang lain, mungkin masuk akal untuk menyembunyikan alamat IP anda.

Seperti yang anda ketahui lebih lanjut mengenai apa alamat IP, bagaimana ia berfungsi dan cara menyembunyikannya, anda akan mula melihat mengapa menyembunyikan alamat IP anda adalah penting untuk melindungi privasi anda dan tidak mahu dikenali dalam talian.

Menetapkan Alamat IP

Ia mengejutkan untuk mempertimbangkan berapa banyak peranti yang dilampirkan ke Internet. Terdapat peranti yang jelas seperti komputer meja dan komputer riba, tetapi juga mempertimbangkan telefon pintar, tablet, unit GPS, konsol permainan, televisyen pintar, kayu Roku dan juga beberapa peralatan utama seperti peti sejuk.

Tempat yang sangat membingungkan Internet adalah jika tidak ada kaedah yang koheren untuk mengenal pasti setiap peranti yang unik. Anda boleh meminta untuk melawat tapak web tertentu dari tablet anda, tetapi jika peranti itu tidak mempunyai alamat, bagaimanakah laman web tahu bagaimana untuk menghantar data?

serangan malware

Oleh itu, setiap peranti yang disambungkan ke Internet diberikan alamat IP yang unik. Format yang paling biasa digunakan untuk alamat IP hari ini dipanggil IPv4. Format untuk setiap alamat dalam IPv4 ialah x.x.x.x, di mana x berada dalam mana-mana nombor dari 0 hingga 255.

Ini bermakna bahawa alamat IP IP4 boleh kelihatan seperti mana-mana contoh berikut:

  • 172.16.254.1
  • 223.255.255.255
  • 191.255.255.255

Bagaimana Kandungan Dapat Dihantar ke Alamat Khusus?

Adalah penting bahawa setiap peranti yang disambungkan ke Internet diberi alamat IP yang unik. Jika dua peranti mempunyai alamat yang sama, maka laman web tidak akan mengetahui peranti mana yang sebenarnya membuat permintaan untuk data.

Pihak Berkuasa Nombor Ditugaskan Internet bertanggungjawab untuk memberikan alamat IP kepada peranti. Lazimnya disebut sebagai IANA, ini adalah pembahagian ICANN, yang di samping menyerahkan alamat IP mengurus Sistem Nama Domain, peruntukan nombor sistem autonomi, simbol-simbol berkaitan Internet Protocol dan banyak fungsi lain.

IANA mengurus Registri Internet Serantau, atau RIR. Melalui pendaftaran, setiap negara diberi pelbagai alamat yang boleh digunakan untuk mengenal pasti peranti yang disambungkan ke Internet. Malah, alamat IP mendedahkan negara tempat peranti berada. Inilah yang membolehkan sesiapa yang berminat untuk mengetahui di mana di dunia anda semasa anda sedang melayari.

Kenapa Anda Ingin Mempertimbangkan Menyembunyikan Alamat IP Anda

Kebanyakan orang merasa bahawa mereka menggunakan Internet untuk sebab-sebab yang tidak berbahaya. Mereka mahu melihat bagaimana filem tertentu diberi nilai pada Rotten Tomatoes atau memeriksa jam di pusat membeli-belah tempatan. Mungkin mereka hanya membeli sepasang kasut atau membuat pesanan dalam talian untuk barangan runcit. Ia kelihatan seperti perkara yang sangat membosankan. Kenapa anda harus peduli jika orang lain dapat mengesan anda melalui alamat IP anda?

bagaimana kerja vpn

Sebenarnya ada beberapa sebab mengapa anda harus peduli. Berikut adalah beberapa daripada mereka, yang mungkin membuat anda ingin menyamar alamat IP anda.

Untuk Pastikan Lokasi Fizikal Anda Rahsia

Anda bukan penjahat di tempat persembunyian, tetapi itu tidak semestinya bermaksud bahawa anda mahu penjenayah siber atau orang lain dapat menentukan lokasi anda. Mereka mungkin tidak dapat mengetuk pintu depan anda dengan menggunakan alamat IP anda, tetapi mereka masih boleh menghubungi anda dengan cara yang boleh merasakan jenis menyeramkan.

Semasa anda menyemak imbas, Pernahkah anda perasan iklan tempatan yang benar-benar khusus?? Anda mungkin melihat iklan untuk peniaga kereta terpakai di jalan atau kedai bunga yang anda lihat di pusat bandar. Anda tidak membeli-belah untuk kereta terpakai atau sejambak, dan anda boleh bertaruh apa-apa jumlah wang yang pedagang tempatan tidak membayar untuk menyiarkan iklan mereka ke dunia.

Sebaliknya, ini pengiklan menggunakan alamat IP anda untuk menghubungi anda. Semak laman web IPInfo. Ia secara automatik memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang alamat IP anda. Malah, ia terperinci dan terperinci terperinci. Perniagaan mendaftar untuk perkhidmatan ini supaya mereka boleh menyasarkan alamat IP di kawasan mereka. Inilah sebabnya mengapa anda melihat banyak pengiklanan tempatan dan "tawaran istimewa" yang semata-mata untuk kawasan anda.

sembunyikan alamat ip

Ia agak menggangu untuk menyedari betapa banyak orang yang tidak dapat belajar tentang anda.

Untuk melupuskan Sekatan Berkaitan IP

Penyekat kandungan boleh ditemui di mana-mana sahaja. Mereka sangat biasa di tempat kerja dan di institusi akademik. Malah kerajaan menggunakan langkah-langkah ini untuk memastikan warganegara mereka tidak melihat laman web tertentu.

Jika anda benar-benar mahukan kebebasan dalam talian, maka bersembunyi alamat IP sebenar anda mungkin cara terbaik untuk melakukan ini.

Untuk Dapatkan Pengecer Kandungan Sekitar Ditubuhkan oleh Perkhidmatan Atas Talian

Syarikat-syarikat seperti Netflix dan Hulu yang menawarkan perkhidmatan sangat-permintaan menggunakan penyekat kandungan untuk menghalang orang daripada mengakses program yang hanya bertujuan untuk kawasan-kawasan tertentu di seluruh dunia. Pelayan permainan dan laman web muzik juga menggunakan penyekat ini. Menyamar alamat IP anda adalah cara yang baik untuk mengatasi sekatan ini.

Lindungi Diri dari serangan DDoS

Serangan Penafian Perkhidmatan yang didistribusikan paling sering dilancarkan terhadap laman web perniagaan dan perbankan tetapi mereka juga boleh berlaku terhadap pengguna swasta. Paling sering dilihat dalam dunia permainan dalam talian, serangan ini membanjiri sambungan internet mangsa dengan permintaan palsu supaya permintaan yang sah tidak dapat melalui.

serangan ddos

Untuk Kekal Anonymous

Setiap kali anda berada dalam talian, seseorang sedang mengintip ke bahu anda. Kerajaan, Penyedia Perkhidmatan Internet anda dan orang lain yang tidak terkira banyaknya memberi perhatian. Ini termasuk mana-mana bilangan penjenayah. Di U.S, ISP anda juga dibenarkan untuk menjual data anda kepada pihak ketiga dengan anda tidak lagi bijak. Lagipun, jika anda takut mengenai data peribadi anda, anda ingin memaklumkan diri anda tentang dasar privasi Facebook yang menakutkan.

Lindungi diri anda, komputer anda, tanpa nama anda dan identiti anda dengan menyembunyikan alamat IP anda.

Menyembunyikan Alamat IP Anda

Anda mempunyai pilihan ketika menyembunyikan alamat IP anda. Ini adalah risiko keselamatan tambahan yang paling kerap digunakan, namun ciri.

Gunakan VPN

Rangkaian Peribadi Maya, atau VPN, menawarkan senarai komprehensif perlindungan yang menyembunyikan alamat IP anda dan menjadikan anda tanpa nama di dunia dalam talian. Semua lalu lintas dalam talian anda disulitkan melalui VPN terbaik yang tersedia, dan anda boleh menggunakan mana-mana pelayan yang terletak di seluruh dunia untuk mengarahkan lalu lintas anda. Anda mungkin dapat mengakses kandungan sebaliknya yang disekat menggunakan VPN yang baik, muat turun sedikit torrents dan menghalang pihak ketiga daripada mengenal pasti lokasi geografi anda.

Sesetengah VPN adalah lebih baik daripada yang lain. Adalah bijak untuk membaca beberapa ulasan VPN sebelum membuat keputusan. Perkhidmatan yang paling disyorkan seperti NordVPN dan Surfshark jangan menyimpan log aktiviti pengguna. Ini bermakna penyedia VPN anda tidak menyimpan rekod di mana anda pergi dan apa yang anda lakukan dalam talian. Ini adalah komponen penting bagi mana-mana VPN.

Lagipun, anda menggunakan VPN kerana anda mahu melindungi identiti dan privasi anda. VPN menghalang ISP anda daripada mengetahui bahawa anda sedang dalam talian. Jika VPN anda menyimpan tab anda, ia mengalahkan tujuan itu.

apa vpn

Berhati-hati dengan syarikat yang menyimpan sebarang log VPN aktiviti anda, termasuk semasa anda log masuk, berapa lama anda berada dalam talian, peranti apa yang anda gunakan dan nama dan maklumat pembayaran anda. Kebanyakan VPN yang paling berwibawa membolehkan anda membayar untuk perkhidmatan menggunakan kad hadiah runcit atau cryptocurrency.

Anda mungkin tidak merasakan keperluan untuk pergi ke keterlaluan seperti itu, tetapi VPN masih merupakan idea yang sangat baik. Penyulitan semua lalu lintas web anda membolehkan semua orang dari kerajaan untuk penjenayah tidak dapat memantau aktiviti anda. Selain itu, anda boleh menjadikannya kelihatan seolah-olah anda melayari dari Los Angeles, California ketika anda benar-benar duduk di rumah anda di Brisbane. Itulah jenis privasi yang tidak ada langkah lain yang boleh ditawarkan.

Pilih Pelayan Proksi

Pelayan proksi adalah seperti pengantara yang berdiri di antara peranti anda dan web pada umumnya. Anda menghantar permintaan anda kepada proksi, yang melepasi permintaan ke tapak web. Kemudian, data bergerak kembali melalui pelayan proksi ke peranti anda.

bagaimana cara kerja proksi

Walaupun perkhidmatan proksi masih mendapat pekerjaan yang dilakukan pada tahap asas, anda akan mendapat perlindungan yang lebih baik dengan VPN.

Pelayan proksi adalah menyembunyikan alamat IP sebenar anda, dan ia adalah berpatutan. Walau bagaimanapun, mereka tidak memberikan enkripsi bahawa VPN tidak. Mereka digunakan untuk lebih meluas dalam perkhidmatan apabila orang terpaksa menggunakan modem dail untuk menyambung ke Internet. Pelayan proksi membenarkan beberapa orang untuk log masuk sekaligus.

Temui Pelayar Tor

penyemak imbas

Perkhidmatan percuma yang dikenali sebagai The Onion Router menghantar lalu lintas web anda melalui rangkaian relay luas yang terletak di seluruh dunia. Setiap relay diuruskan oleh sukarelawan yang percaya untuk memastikan privasi orang di mana-mana semasa mereka dalam talian.

Terima kasih atas bantuan mereka, tiada siapa yang dapat menyimpan tab pada aktiviti dalam talian anda kerana mereka tidak dapat mengetahui alamat IP sebenar anda.

Walaupun terdapat beberapa pelayar selamat yang baik, Tor Browser dikenali sebagai yang paling berkesan. Walau bagaimanapun, ia perlahan-lahan melambatkan sambungan Internet anda. Sekiranya melindungi privasi anda sangat penting bagi anda, maka ini langkah berjaga-jaga yang bijak untuk diambil. Kebanyakan VPN membenarkan anda menambah perkhidmatan TOR ke sambungan anda untuk lapisan penyulitan tambahan.

Melayari Melalui Wi-Fi Awam

Secara umumnya cara selamat untuk menyemak imbas, Wi-Fi awam membolehkan anda menyambung ke hotspot tempatan. Ini topeng alamat IP anda, tetapi meninggalkan anda terdedah kepada orang lain yang menggunakan hotspot yang sama. Ia bukan cara terbaik untuk melindungi diri anda.

Jika anda mengendalikan sebarang mata wang dalam talian, jangan lakukannya apabila menggunakan Wi-Fi awam. Ini terutama untuk cryptocurrency. Di samping itu, anda mungkin ingin mengetahui lebih lanjut tentang menyimpan crypto dengan selamat sekiranya anda berkecimpung dalam perkara tersebut.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me