Penyemak Imbas Privasi Terbaik (dan Terburuk)

Pengintipan pelayarAdakah anda tahu bahawa setiap kali anda pergi dalam talian, penyemak imbas anda meninggalkan satu ton maklumat mengenai anda di belakang?


Sesiapa yang mendapat akses yang tidak dibenarkan ke komputer anda akan dapat menyemak maklumat ini dan belajar banyak tentang tabiat anda. Yang lebih buruk adalah perkara itu penyemak imbas anda dengan senang melaporkan banyak maklumat peribadi anda ke laman web yang anda lawati.

Berikutan minat yang diperbaharui dalam privasi di kalangan pengguna, penyemak imbas Internet yang popular sentiasa melepaskan blog dan menghantar e-mel yang menyatakan komitmen mereka terhadap privasi. Walau bagaimanapun, jika anda hanya menggaru di bawah permukaan dan melihat pernyataan privasi mereka atau terma dan peraturan mereka, menjadi jelas bahawa melindungi privasi anda adalah perkara terakhir di fikiran mereka.

Atas sebab ini, penting untuk anda lengan diri dengan pengetahuan. Di dalam panduan ini, kami akan membincangkan bagaimana penyemak imbas anda mungkin menjejaskan privasi anda, yang mana pelayar untuk mengelakkan, serta membincangkan pick kami untuk pelayar terbaik untuk desktop anda, Android dan IOS.

Mengapa Kebanyakan Pelayar Tidak Tahu Mengenai Privasi Anda

Kami meletakkan banyak kepercayaan pada pelayar kami. Kami menggunakannya melihat pelbagai maklumat peribadi, peribadi, dan berpotensi memalukan di Internet. Kami melakukan ini dengan mengetahui bahawa sesetengah orang aspek identiti kami sedang dirakam.

Kebanyakan orang bersetuju untuk menyimpan informasi ini kerana mereka mahu dapat melayari Internet dengan mudah dan menyimpannya perkhidmatan percuma. Syukurlah, sesetengah individu telah mengambil beberapa langkah untuk melindungi diri mereka dengan cuba mencari VPN terbaik untuk penyemak imbas yang mereka gunakan.

Masalahnya ialah kebanyakan penyemak imbas mungkin tidak akan menamatkan kesepakatan mereka. Mereka mungkin menjual maklumat anda kepada orang lain, dan maklumat itu boleh digunakan untuk pengiklanan yang lebih khusus atau lebih banyak maksud jahat. Lihat sahaja semua maklumat penyemak imbas anda mungkin mengumpul mengenai anda sekarang.

Lokasi

geo-acc-mapKebanyakan pelayar mempunyai API lokasi geo yang dibina. Laman web yang anda lawati dan perkhidmatan yang anda gunakan meminta maklumat ini agar dapat menentukan versi laman web mereka yang patut ditunjukkan kepada anda.

Maklumat ini juga boleh digunakan dalam menentukan sama ada tapak seperti BBC, iPlayer, Hulu, atau Netflix sepatutnya tersedia untuk anda. Anda mungkin dapat mengatasi sekatan lokasi geo dengan menggunakan VPN, walaupun VPN percuma kadangkala melakukan tugas itu.

Ketepatan maklumat lokasi akan berbeza-beza bergantung pada peranti yang anda gunakan. Maklumat lokasi biasanya tidak tepat seperti apa yang anda lihat pada telefon pintar anda kerana telefon pintar anda menggunakan GPS.

Sambungan

Beberapa laman web, seperti perkhidmatan penstriman, akan meminta maklumat mengenai maklumat sambungan anda. Mereka boleh menggunakannya untuk menentukan kandungan laman web untuk melayani anda. Perkhidmatan penstriman seperti Netflix akan menggunakan ini untuk mengubah strim yang anda lihat. Anda boleh mendapatkan sekatan lokasi geo dengan menggunakan VPN Netflix-siap. Contoh penyedia seperti itu ialah SurfsharkSurfshark mempunyai pelayan dan sistem direka khusus untuk mendapatkan sekitar sekatan ini.

Media Sosial

Memantau akaun media sosial andaAnda sudah mengetahui bahawa akaun media sosial anda menjejak anda semasa anda melawat tapak di Internet. Itu sebabnya mereka bebas. Mereka dibayar dengan menjual kepada anda pengiklan.

Tiada insentif bagi mereka untuk menghentikan amalan ini.

Anda mungkin fikir ia bukan masalah besar bahawa media sosial mengesan anda, tetapi ia boleh menyebabkan anda banyak masalah. Sebagai contoh, katakan anda terus log masuk ke Facebook dan kemudian melawat tapak yang menunjukkan item jahat atau kandungan dewasa. Laman media sosial ingat ini menggunakan apa yang dikenali sebagai supercookies.

Mereka tidak akan memberi anda pengiklanan yang penuh kandungan dewasa, tetapi log yang laman media sosial anda yang dibuat dari lawatan anda ke tapak dengan kandungan dewasa tidak akan hilang. Ia akan sentiasa dikaitkan dengan anda.

Perkakasan

Penyemak imbas anda akan merakam maklumat tentang perkakasan yang anda gunakan dan sistem pengendalian yang telah anda pasang. Ini untuk memastikan maklumat web yang anda lihat sebenarnya akan berfungsi pada peranti anda. Penyemak imbas anda juga akan merakam sebarang pelanjutan atau tambahan yang anda ada disambungkan serta penyedia perkhidmatan yang anda gunakan.

Gyroscope

info gyroscopeMaklumat ini hanya dikumpulkan di peranti mudah alih. Apa yang membuat maklumat ini menyeramkan ialah penyemak imbas anda dapat menggunakannya tentukan sama ada peranti anda berada di tangan anda atau duduk di atas meja.

Walaupun banyak maklumat ini kelihatan tidak berbahaya, kebenarannya ialah apabila ia digabungkan dengan maklumat lain, penyemak imbas anda sedang dirakam, ia cat gambaran sebenar siapa anda. Di tangan orang kurang jujur, ia boleh digunakan untuk mengenal pasti cara untuk menyerang privasi anda. Lihat sendiri tentang penyemak imbas anda tentang anda.

4 Pelayar Internet untuk Dihindari

Apabila membuat pilihan kami untuk penyemak imbas Internet anda harus dielakkan, kami melihat beberapa kriteria. Ini termasuk bilangan minggu antara kemas kini, keselamatan, dan privasi. Berdasarkan ini kami merasakan bahawa ini adalah penyemak imbas Internet yang perlu anda elakkan.

1. Microsoft Internet Explorer

logo explorer internetAda masa ketika Internet Explorer adalah raja yang tidak dipertikaikan di dunia pelayar. Kini, Microsoft menggesa orang ramai supaya tidak menggunakan Internet Explorer. Itu memberitahu anda betapa buruknya itu.

Microsoft telah menggantikan Internet Explorer dengan Edge. Jadi mereka tidak merancang lebih banyak kemas kini utama kepada IE. Mereka masih menawarkan kemas kini keselamatan, tetapi ini jarang berlaku. Internet Explorer mungkin turun dalam sejarah sebagai salah satu penyemak imbas kurang selamat yang pernah dibuat.

Apabila ia berkaitan dengan privasi, Internet Explorer membolehkan anda menggunakan penyekat pop timbul dan menghantar permintaan "Jangan Track" bukan sahaja ke laman web yang telah anda lawati tetapi juga kepada laman web pihak ketiga yang menawarkan kandungan di tapak yang anda lawati. Malangnya, permintaan ini boleh diabaikan. Internet Explorer tidak dapat menjamin bahawa trafik peribadi anda akan kekal bersendirian. Dan Internet Explorer adalah sumber tertutup. Jadi anda tidak tahu apa program pengawasan yang bersembunyi di belakang tirai.

Satu perkara yang perlu saya sebutkan, jika anda menggunakan platform dagangan dalam talian, anda sepatutnya dalam keadaan tidak menggunakan EI untuk berdagang. Ia merupakan liabiliti yang serius dan anda berpotensi mengambil risiko membocorkan data kewangan anda.

2. Microsoft Edge

logo kelebihan microsoftEdge berkuasa Chromium adalah percubaan terbaru Microsoft untuk mewujudkan penyemak imbas web yang berdaya maju. Ia direka untuk individu yang menjalankan Windows 10.

Microsoft Edge sahaja kemas kini dua kali setahun. Apabila anda berfikir mengenai malware canggih dan potongan perisian lain yang direka untuk menyerang privasi anda yang sedang dikemas kini sepanjang masa, kemas kini biannual tidak kelihatan di mana saja cukup dekat, dan ia tentunya jauh lebih sedikit daripada pesaingnya.

Pelayar tepi berjalan dalam kotak pasir. Ini bermakna bahawa proses pelayar terkandung. Idea ialah penyemak imbas itu dapat mengelakkan laman web yang mencurigakan dengan kod jahat daripada mempengaruhi pengguna. Edge mempunyai sokongan lanjutan terhad. Ini bermakna terdapat pelanjutan berbahaya yang mungkin anda muat turun secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, benar untuk membentuk, Microsoft Edge dengan cepat didedahkan untuk mempunyai rekod keselamatan jerawatan yang terbaik.

Dengan Internet Explorer, anda mempunyai manfaat ciri Perlindungan Penjejakannya. Atas alasan yang tidak dapat dijelaskan, Microsoft telah memutuskan untuk pergi tanpa perlindungan penjejakan ini dengan Edge. Walaupun dalam mod penyemakan imbas peribadi, anda masih boleh dijejaki. Kesimpulannya ialah jika anda mencari untuk melayari Internet secara persendirian, Edge bukan pilihan yang baik untuk anda.

3. Opera

logo operaOpera adalah pelayar berasaskan Chromium yang mendapat manfaat daripada kemas kini setiap empat hingga enam minggu. Senario yang ideal akan kemas kini dilaksanakan setiap tiga atau empat minggu.

Apabila ia berkaitan dengan keselamatan, Opera mempunyai beberapa ciri keselamatan yang direka untuk meningkatkan keselamatan pengalaman penyemakan imbas anda. Ini termasuk perlindungan dan perlindungan alat perosak dan alat yang direka untuk menyekat skrip dan add-on yang membuat penjelajahan selamat.

Opera membuatnya mungkin untuk anda menyesuaikan tetapan privasi dan keselamatan anda supaya data anda tidak akan di-cache. Bagaimanapun, kebanyakan orang terbiasa dengan penyemak imbas yang baik melakukan ini secara automatik, jadi mereka mungkin tidak mengubah tetapan keselamatan ini. Apa yang lebih membimbangkan ialah Opera membeli VPN pada tahun 2016 yang telah ditunjukkan untuk mengesan lebar jalur dan penggunaan log. Jika itu tidak cukup mengganggu, Opera dibeli oleh sebuah syarikat yang telah menjadi terkenal dengan pelanggaran privasi.

4. Google Chrome

logo kromGoogle Chrome adalah setakat ini pelayar web yang paling banyak digunakan hari ini. Mereka menawarkan kemas kini kerap dan keselamatan yang baik untuk penyemak imbas mereka. Google telah melancarkan penggodam yang menggalakkan untuk mencari kelemahan dalam penyemak imbasnya dengan matlamat mencari kelemahan dan menetapkan produk.

Sebab mengapa Google Chrome berada dalam senarai ini dan sebab mengapa kami akan membincangkannya sekali lagi dalam panduan ini ialah Google Chrome kepunyaan sebuah syarikat yang membuat hidupnya dengan mengumpulkan maklumat peribadi dari orang awam. Setiap beberapa bulan sepertinya Google memperkenalkan sesuatu yang direka untuk menyerang privasi anda menggunakan Chrome, sama ada dasar sejarah lokasi yang dipersoalkan atau secara automatik menandatangani anda ke dalam penyemak imbas. Google menggunakan Chrome untuk belajar sebanyak mungkin tentang anda, dan kemudian mereka membuat wang dari maklumat itu.

Google Chrome menawarkan beberapa sambungan penyemak imbas. Fungsi tambah ini untuk pengalaman penyemakan imbas anda, tetapi mereka juga merompak anda privasi. Jangan lupa bahawa Google Chrome adalah penyemak imbas sumber tertutup. Jadi anda tidak tahu apa yang telah disembunyikan dalam kod mereka. Google menawarkan versi sumber terbuka Chrome untuk mereka yang berminat mengenainya.

Pelayar Terbaik Empat Desktop untuk Privasi dan Keselamatan

Ketidakpastian di Internet dengan cepat menjadi satu perkara yang past terima kasih kepada rangkaian media sosial dan pelayar yang menyimpan maklumat peribadi anda dengan matlamat menyediakan iklan dan laman web yang disesuaikan. Berikut adalah penyemak imbas yang kami rasakan sebagai pelayar tanpa nama terbaik yang boleh anda gunakan untuk privasi dan keselamatan.

1. Pelayar Tor

logoPenyemak imbas Tor menjadikan lalu lintas web anda tanpa nama melalui rangkaian Tor (Tdia Onion Rluar). Akibatnya, lebih mudah untuk melindungi identiti anda dalam talian. Menyemak imbas web menggunakan Tor akan lebih lambat daripada menggunakan clearnet. Dan terdapat beberapa laman web yang menghalang pengguna Tor. Kerajaan otoriter yang prihatin terhadap warga mereka yang berkomunikasi, menerbitkan, atau membaca maklumat secara peribadi juga akan menyekat pelayar Tor.

Kerana tidak mahu namanya disiarkan, pelayar Tor telah menjadi wartawan dan pembangkang di seluruh dunia yang bekerja dalam rejim yang menghalang komunikasi. Ramai melihatnya sebagai asas dasar demokrasi dalam talian hari ini. Inilah salah satu sebab mengapa para penyelidik rajin meningkatkan sifat-sifat anonim Tor.

Bagaimana Pelayar Tor Melindungi Ketidakpastian Anda

Ikon bawang digunakan untuk menggambarkan bagaimana pelayar Tor berfungsi. Ia mengarahkan lalu lintas anda melalui rangkaian Tor, menjadikannya tanpa nama. Tor menggunakan a tiga lapisan proksi, sama dengan lapisan bawang. Pelayar Tor secara rawak menyambung ke nod entri awam yang disenaraikan. Dari sana, lalu lintas dipantulkan melalui relay tengah yang dipilih secara rawak. Kemudian, lalu lintas akan keluar melalui nod keluar terakhir.

bagaimana pekerja berfungsi

Apabila menggunakan pelayar Tor, orang tidak boleh terkejut jika halaman mereka dimuat naik dalam bahasa lain. Google dan perkhidmatan lain menggunakan alamat IP anda sebagai cara untuk meneka negara dan bahasa yang anda mahu maklumat dipaparkan. Walau bagaimanapun, apabila anda menggunakan Tor, lokasi fizikal anda kelihatan di seberang planet.

bagaimana pekerja berfungsi 2

Individu yang hidup di bawah kerajaan yang menyekat Tor akan mengkonfigurasi pelayar Tor mereka untuk menggunakan jambatan. Kemasukan dan keluar nod Tor disenaraikan secara terbuka. Alamat jambatan IP tidak. Ini menjadikannya sukar, jika tidak mustahil, bagi kerajaan untuk menyekat alamat IP ini.

bagaimana pekerja berfungsi 3

Walaupun rangkaian Tor boleh mengarahkan semua jenis trafik TCP, ia telah dioptimumkan untuk melayari web. Tor tidak akan menyokong UDP.

2. Pelayar Privasi Epik

logo epicprivacybrowserPelayar Privasi Epic adalah penyemak imbas berasaskan India yang menawarkan banyak ciri privasi yang orang mahukan lurus dari kotak. Pelayar Privasi epik adalah dibina di atas platform Chromium. Beberapa ciri privasinya termasuk:

 • Tidak membenarkan pemalam
 • Menyekat kuki pihak ketiga
 • Satu klik proksi surfing web
 • Secara aktif mengesan dan menyekat rangkaian iklan
 • Blok sistem analisis web yang menjejaki aktiviti dalam talian anda

Bagaimana Menggunakan Pelayar Privasi Epik

Seseorang yang biasa dengan menggunakan Chrome akan dapat menggunakan Epic. Muat turun, dan mulakan melayari. Sejak Epik tidak menyimpan sejarah, laman webnya akan mempunyai lapan panel tapak kegemaran anda. Dua daripadanya dikota dengan "Bagaimana Ia Berfungsi" dan sebuah panel mengarahkan anda ke carian peribadi Epic. Sekiranya anda mahu panel lain diisi dengan tapak apabila anda log masuk, anda perlu memasukkan URL yang anda mahu berada di sana secara manual. Selepas setiap sesi penyemakan imbas, kuki, data berkaitan carian dan pelacak adalah dipadam.

Bagaimana Pelayar Privasi Epik Melindungi Anda

Salah satu cara mereka melakukan ini adalah dengan tidak menghantar data header rujukan. Ini bermakna mereka tidak menghantar data tentang istilah yang anda telah cari ke laman web lain apabila anda mengklik pautan dari enjin carian.

Alamat IP RTC Web bocor disekat. Ini bermakna bahawa Epic secara automatik menghalang panggilan RTC web yang mungkin membocorkan alamat IP anda. Kecuali anda melanggan perkhidmatan VPN itu secara langsung menawarkan perlindungan bocor seperti NordVPN, kebocoran ini masih boleh berlaku dengan VPN atau pelayan proksi.

Penjejakan bar penjejakan URL dan alamat akan dialih keluar. Ini bermakna perkara-perkara berikut dikeluarkan:

 • Cadangan alamat bar
 • Terjemahan automatik
 • URLTracker
 • Semak Semakan URL

Secara lalai, sifat privasi ekstrem Epic bermaksud bahawa tidak ada:

 • Semak ejaan
 • Penyimpanan Kata Laluan
 • Cache Web
 • Cache DNS
 • Isi Auto
 • Sejarah
 • Automatik "Laman Web Yang Paling Dikunjungi"

Apabila Epic ditutup, ia akan memadam secara automatik:

 • Sejarah
 • Pangkalan data
 • Pautan yang Dikunjungi
 • Cache Media
 • Log masuk Data
 • Permohonan dan Cache DNS
 • Indeks DB
 • Penyedia sejarah cache

Satu Klik Penyulitan Proksi

Proksi disulitkan Epic akan menyimpan alamat IP anda tersembunyi dan disulitkan semasa anda menyemak imbas. Permintaan DNS akan dialihkan melalui proksi yang disulitkan. Ini bermakna ISP, kerajaan, majikan, dan rangkaian anda tidak akan tahu di mana anda melayari atau di mana anda melayari.

3. Penyemak Berani

logo berani (1)Pelayar yang berani membuat nama untuk dirinya sendiri di kalangan mereka yang berminat dalam privasi kerana ia memberi pengguna pengalaman penyemakan yang selamat, cepat dan peribadi. Berani membanggakan diri menjadi lebih daripada jenis pelayar baru. Matlamat mereka adalah untuk merevolusikan cara orang berfikir tentang Internet. Sebagai pelayar sumber terbuka, ia mempunyai pasukan individu yang bertenaga yang bekerja di atasnya yang berfokus pada privasi dan prestasi. Berani itu diasaskan oleh pengasas bersama Mozilla dan pencipta JavaScript.

Apa yang Menjalankan Berani

Berani adalah projek sumber terbuka yang dibina di atas Chromium. Ini bermakna teknologi backend yang sama digunakan untuk membuat kerja Chrome, seperti enjin JavaScript V8 dan enjin Rendering Blink, akan berfungsi dengan Brave.

pilihan yang berani

Apabila ia dijalankan pada iOS, Brave menggunakan WebKit, kuasa di sebalik pelayar Safari Apple.

Apa yang Membuat Berani Berbeza?

Ia adalah sikap yang Brave agresif menentang iklan. Ia Model perniagaan didasarkan pada menyekat iklan dan menggantikan mereka yang mempunyai iklan dari rangkaiannya.

Berani telah menghilangkan semua pelacak iklan. Walau bagaimanapun, apa yang Brave tidak dialih keluar adalah iklan dalam hasil carian. Ini termasuk iklan AdWords dalam hasil Google. Dengan menghapuskan iklan, Brave memuat turun lebih sedikit kandungan dari tapak web yang pelayar lain yang tidak menggunakan pelanjutan menyekat iklan.

platform yang berani

Syarikat itu bersumpah bahawa ia tidak dan tidak akan menyimpan data pengguna di pelayan mereka.

4. SRWare Pelayar Besi

Logo besi SRWareSRWare Pelayar besi memasarkan diri mereka sebagai pelayar masa depan. Fokus mereka adalah untuk mengekalkan privasi dan keselamatan. Seperti kebanyakan pelayar yang telah kami semak, SRWare Iron mengimplementasikan Chromium. Ia boleh didapati secara percuma di Mac OS, Windows, dan Linux. Beberapa ciri yang menjadikannya peribadi dan selamat termasuk:

 • Ia tidak akan menjejaki muat turun atau pemasangan penyemak imbas
 • Ia tidak akan memberikan kemas kini di latar belakang, seperti yang dilihat dengan Google Chrome
 • Ia menawarkan ejen pengguna yang boleh disesuaikan
 • Ia tidak akan menjana ID pemasangan program

Apa yang Membuat Penyemak Besi SRWare Unik?

Privasi adalah apa yang menetapkan SRWare Besi selain pelayar arus perdana seperti Google Chrome. Berikut adalah beberapa contoh:

Cadangkan

Bergantung kepada cara anda mengkonfigurasi Google Chrome, apabila anda memasukkan sesuatu dalam bar alamat, maklumat itu dihantar kepada Google dan membantu mereka memberi cadangan. Ini tidak wujud dengan SRWare Besi.

Halaman Ralat Alternatif

Bergantung kepada cara anda mengkonfigurasi Google Chrome, jika anda menaip alamat yang tidak betul di bar alamat, maklumat ini dihantar kepada Google, dan mereka menghantar kembali mesej ralat. Pelayar SRWare Iron tidak melakukan ini.

Penyekat Iklan

Chrome tidak dilengkapi dengan AdBlocker yang dibina. Pelayar SRWare Besi tidak berfungsi. Adblocker mereka boleh dengan mudah dikonfigurasi oleh satu fail.

Ini hanya beberapa ciri yang ada. Pelancar SRWare berkaitan dengan:

 • Ejen Pengguna
 • Pratonton Thumbs
 • Google Updater
 • Tracker URL
 • RL Z Tracking
 • Pelaporan Ralat

Pelayar Terbaik untuk Android

Data peribadi anda lebih berharga daripada emas. Ini menjadikan telefon pintar dan peranti mudah alih yang lain lombong emas untuk sesiapa sahaja yang mahukan data peribadi anda.

Mengapa Firefox Focus adalah Pelayar Terbaik untuk Pengguna Android dalam Mencari Privasi

Fokus Firefox Mozilla direka untuk individu yang prihatin terhadap privasi. Sebaik sahaja anda menutup sesi penyemakan imbas anda, maklumat peribadi tentang anda, termasuk kata laluan, sejarah penyemakan imbas, dan kuki, akan dipadamkan dengan serta-merta. Fokus Firefox Mozilla juga menghentikan pelacak dan menyekat iklan.

platform mudah alih penyemak imbas firefox

Bagaimana Fokus Firefox berfungsi untuk Melindungi Privasi Anda?

Fokus Firefox memberikan keselamatan tambahan dengan memungkinkan Anda untuk menghalang pelacak laman web yang diketahui berdasarkan kategori. Ini bermakna anda boleh memilih untuk menghalang pelacak iklan, pelacak analitik, atau pelacak sosial secara individu atau sebagai satu kumpulan. Anda juga akan dapat menyekat perkara tertanam dalam artikel berita, video, dan persembahan slaid foto yang mungkin digunakan untuk mengesan anda.

Dalam menyediakan perlindungan penjejakan, Firefox Focus menggunakan senarai yang disediakan oleh Disconnect. Senarai ini membolehkan Firefox mengenal pasti dan menyekat pelacak.

Perlindungan Penjejakan yang Dipertingkatkan

Ciri ini membolehkan anda blok cookies dan trackers dengan granularity yang melampau. Sehingga ciri ini ditambah, Focus akan menyekat semua kuki sebagai tetapan lalai. Anda masih boleh melakukannya, atau anda boleh memilih untuk membenarkan kuki jika mereka menambah pengalaman anda sebagai pengguna. Pada masa yang sama, anda menghalang pelacak daripada dapat mengesan anda melalui beberapa tapak. Ini bermakna mereka tidak akan menawarkan anda produk yang sama berulang kali, dan tidak akan merekodkan tingkah laku dalam talian anda.

Pelayar Privasi Terbaik iOS

Jika anda berada di pasaran untuk penyemak imbas peribadi untuk iPhone atau iPad anda, maka hanya pergi dengan penyemak imbas Privasi Ghostery. Ia akan membolehkan anda melayari Internet secara peribadi dan tanpa meninggalkan kesan pada peranti iOS anda. Walaupun Privasi Ghostery diperoleh oleh Cliqz pada 2017, kedua-dua pelayar masih beroperasi sebagai entiti individu tetapi berkongsi ciri tambahan keselamatan antara satu sama lain.

Privasi Ghoseri, Penyemak Imbas Terpantas dan Paling Selamat untuk iOS

Ini adalah salah satu pelayar yang paling pantas dan paling selamat untuk iOS. Browser Ghostery Privasi menyediakan pengguna iOS peluang untuk melayari web dengan cepat, secara peribadi, tanpa pelacak, dan tanpa iklan.

aplikasi mobiie cliqz

Seperti semua produk Ghostery menghasilkan, penyemak imbas mudah alih mereka adalah sumber terbuka sepenuhnya. Di tengah-tengah teknologinya beberapa ciri berdasarkan teknologi Firefox. Beberapa ciri utama penyemak imbas serasi iOS ini termasuk:

Dibina di AdBlocker

Sebagai tetapan lalai, pelayar privasi Ghostery menghilangkan iklan dan kekacauan. Pengguna dibiarkan dengan pengalaman penyemakan yang bersih dan cepat. Pengguna dipaparkan siapa yang menjejaki data mereka ketika mereka melawat laman web. Mereka kemudian mempunyai pilihan untuk menyekat atau membuka sekatan pelacak.

Carian Hantu

Ini adalah enjin carian privasi yang dikendalikan oleh syarikat induknya, Cliqz. Cliqz sepenuhnya bebas dan mempunyai indeks webnya sendiri. Cliqz tidak akan berkongsi maklumat yang dapat mengenal pasti diri. Mereka menggunakan teknik canggih untuk mengekalkan pertanyaan carian pengguna mereka benar-benar tanpa nama.

Mod hantu

Pengguna dapat melindungi privasi mereka dengan menghalang laman web yang mereka lawati daripada dirakamkan dalam sejarah penyemak imbas mereka.

Bagaimana Mengoptimumkan Chrome untuk Privasi Maksimum (Jika Anda Perlu Menggunakannya)

Anda mungkin mahu menggunakan beberapa pelayar privasi yang lebih selamat yang telah dibincangkan dalam panduan ini. Walau bagaimanapun, sejak Google Chrome adalah penyemak imbas paling popular di planet ini, kemungkinan anda akan menggunakannya di tempat kerja atau dalam tetapan lain. Syukurlah, terdapat beberapa pelarasan yang anda boleh buat ke tetapan untuk meningkatkan privasi anda.

1. Jangan Biarkan Penyegerakan Chrome

Jika Chrome dipasang pada telefon, komputer riba, dan komputer anda di tempat kerja, ia mahu menyegerakkan perkara seperti kata laluan dan sejarah penyemak imbas anda ke semua peranti yang dihidupkan. Pasti, ia mungkin mudah. Tetapi privasi anda lebih berharga daripada sedikit kemudahan. Anda tidak semestinya mahu tapak yang anda cari di rumah atau di peranti mudah alih anda berada di komputer kerja anda? Anda boleh membetulkannya dengan melakukan perkara berikut:

 1. Klik pada tiga titik yang muncul di sebelah kanan tetingkap Chrome. Ini akan membuka menu.
 2. Klik pada tetapan.
 3. Klik pada "Orang." Anda harus melihat nama masuk / nama Google anda.
 4. Klik bar penyegerakan di bawah nama log masuk / akaun anda dan "Tetapan Penyegerakan Lanjutan" sepatutnya muncul.

tetapan penyegerakan chrome

 1. Matikan apa sahaja yang anda tidak mahu pelayar yang sedang anda gunakan untuk dikongsi dengan penyemak imbas pada peranti anda yang lain. Anda perlu membuat perubahan ini pada setiap peranti yang anda log masuk.

2. Kawalan Siapa Sokongan Chrome dengan

Chrome berinteraksi dengan beberapa perkhidmatan dalam talian untuk membuat fungsi tertentu berfungsi. Jika anda lebih suka bahawa Chrome tidak berinteraksi dengan perkhidmatan ini tanpa pengetahuan anda, anda boleh menyahaktifkannya satu persatu. Ingatlah bahawa dengan menyahaktifkan mereka, anda juga akan menyahaktifkan ciri-ciri yang mereka bawa. Untuk mengaksesnya, lakukan yang berikut:

 1. Klik pada tiga titik yang muncul di sebelah kanan tetingkap Chrome. Ini akan membuka menu.
 2. Klik pada tetapan. Tatal ke bahagian bawah halaman.
 3. Klik anak panah maju untuk mendapatkan akses kepada privasi dan ciri keselamatan.
 4. Anda boleh memutuskan tetapan tambahan yang ingin anda matikan.

perkhidmatan web chrome

3. Kawalan Kandungan Web

Google Chrome membolehkan anda mengawal laman web yang mungkin atau tidak boleh dilakukan. Untuk mencapai ini, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada tiga titik yang muncul di sebelah kanan tetingkap Chrome. Ini akan membuka menu.
 2. Klik pada tetapan. Tatal ke bahagian bawah halaman.
 3. Klik anak panah maju untuk mendapatkan akses kepada privasi dan ciri keselamatan.
 4. Klik tetapan kandungan untuk ciri lanjutan.

kandungan web chrome

Dengan halaman ini terbuka, anda akan dapat teliti tetapan kuki anda, menentukan berapa lama data perlu disimpan, dan mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan laman web daripada membina profil terperinci tentang anda di komputer anda. Sesetengah orang memilih untuk mematikan JavaScript sepenuhnya dan hanya membenarkannya berfungsi di laman web yang benar-benar amanah.

Terdapat ciri lain yang anda mungkin ingin mematikan di Google Chrome. Sebagai contoh, anda mungkin mahu menyemak kata laluan pengurus kata laluan Google Chrome secara berkala untuk memastikan bahawa anda tidak mempunyai kata laluan tersimpan yang anda tidak gunakan lagi. Jika anda dilog masuk pada penyemak imbas menggunakan mesin yang dikongsi, mungkin idea yang baik untuk melumpuhkan pengurusan kata laluan sama sekali.

Plugin Penyemak Imbas Terbaik

1. Privasi Badger

logo badger privasiPrivasi Badger adalah plug-in untuk Google yang belajar untuk menghalang pelacak yang tidak dapat dilihat. Badger Privasi tidak mempunyai senarai apa yang akan diblokinya. Sebaliknya, ia memantau domain yang kelihatan menjejaki anda semasa anda melayari talian.

Kemudian, ia menghantar isyarat Do Not Track. Sekiranya pengesan mengabaikan permintaan ini, Badger Privasi akan mula menghalangnya. Ia memulakan proses menyekat apabila ia mendapati pelacak yang sama hadir di tiga laman web yang berbeza.

Selain penjejakan automatik, Badger Privasi menghalang penjejakan klik pautan keluar di Twitter, Google, dan Facebook.

2. Ghostery

logo goseriGhostery adalah sambungan privasi yang hebat untuk Google Chrome. Ia menyekat iklan yang tidak diingini, menghentikan pelacak, dan boleh meningkatkan kelajuan dengan memuatkan laman web.

Ghostery membolehkan anda melihat siapa yang mengesan anda di laman web dan siapa yang mengumpul data anda. Ciri-ciri anti-penjejakan membuat data anda tanpa nama untuk memberikan anda lapisan privasi tambahan.

Kesimpulannya

Anda memerlukan pelayar yang dikonfigurasikan dengan baik dan selamat jika anda akan melindungi data anda dan menyimpan maklumat peribadi anda secara peribadi semasa anda menyemak imbas web.

Ingat, kebanyakan penyemak imbas akan memegang data peribadi anda jika tetapan lalai mereka tidak berubah. Ini menjadikan pelayar ini, dan dengan pelanjutan anda, mensasarkan penjenayah siber. Dapatkan VPN yang baik seperti NordVPN atau Surfshark, dan mula menyemak imbas dengan selamat.

Untuk maklumat lanjut mengenai meningkatkan pengalaman melayari dalam talian, lihat kajian epik terbaru saya mengenai rancangan NBN mengikut kawasan dan kelajuan.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me