Perkhidmatan E-mel Terbaik untuk Privasi & Keselamatan (2020)

Walaupun dalam era media sosial, e-mel tetap menjadi salah satu bentuk komunikasi digital utama di seluruh dunia.


Kebanyakan individu yang mempunyai akses internet mempunyai banyak akaun e-mel, dengan peti mel berasingan untuk kegunaan peribadi dan penggunaan perniagaan. Jumlah data yang lulus antara kotak e-mel setiap hari benar-benar mengejutkan.

vektor ikon e-melTidak seharusnya mengejutkan bahawa penggodam dan penjenayah siber menumpukan sejumlah besar usaha mereka untuk cuba menghancurkan dan menyusup ke dalam sistem e-mel. Sebenarnya, banyak pelanggaran data terkini dan keselamatan kejadian telah berlaku kerana maklumat dalam e-mel dipintas.

Sebagai peraturan umum, pengguna dan organisasi internet harus mengelak daripada menghantar sebarang data sulit melalui e-mel, walaupun mesej tersebut dihantar dalam satu domain.

Fikirkannya dari segi siput mel. Anda tidak akan menulis nombor keselamatan sosial atau maklumat kad kredit anda dalam surat kertas kerana ancaman bahawa seseorang boleh membuka mesej dalam transit.

Nasib baik, apabila berkaitan dengan komunikasi digital, ada mekanisme yang tersedia untuk memastikan keselamatan pemindahan data. E-mel selamat, disulitkan dianggap amalan terbaik di kalangan pengguna yang perlu menghantar maklumat rahsia.

Artikel ini akan menggariskan asas keselamatan e-mel dan menawarkan ulasan beberapa alat penyulitan utama.

Protokol E-mel Biasa - Bagaimana Ia Bermula

Pada hari-hari awal internet, perkhidmatan e-mel adalah dibina berdasarkan sistem yang dikenali sebagai Post Office Protocol (POP). Perkhidmatan ini mendapat namanya kerana model yang digunakan untuk membinanya. Dengan perkhidmatan POP, pelayan e-mel akan menerima mesej masuk dan mengarahkannya ke peti masuk yang betul tanpa menyimpan salinan mesej. Perkara yang sama berlaku dalam peti mel siput: pejabat pos tempatan menyampaikan kandungan ke peti mel anda dan tidak pernah membuat salinannya.

e-mel pop3 vs imap

Dengan cepat selepas penciptaan e-mel POP, pengguna mendapati kebimbangan yang menonjol dengannya.

Jika mereka secara tidak sengaja memadam mesej dari klien e-mel tempatan mereka, seperti Microsoft Outlook, mesej akan hilang selama-lamanya tanpa cara memulihkannya dari pelayan e-mel pusat yang menghantar atau menghantarnya.

Keinginan untuk pengekalan mesej yang lebih baik membawa kepada ciptaan baru: Protokol Akses Mesej Internet (IMAP). Untuk menyokong akaun IMAP, pelayan e-mel diperlukan untuk menambah keupayaan untuk menyimpan data peti mel dalam talian. Kelajuan rangkaian yang lebih baik di seluruh dunia membuat IMAP kemungkinan.

Apabila anda menerima mesej masuk pada akaun IMAP dan membukanya dari klien desktop atau web, seperti Gmail, anda sebenarnya melihat salinan fail e-mel. Objek sumber kekal pada pelayan IMAP, yang bermaksud bahawa jika anda log masuk ke akaun e-mel anda dari beberapa peranti yang berbeza, peti masuk anda akan sentiasa kelihatan sama.

Kedua-dua POP dan IMAP adalah protokol mel masuk. Mereka berdua bergantung kepada perkhidmatan berasingan yang dikenali sebagai Simple Transfer Protocol (SMTP) untuk pengendalian dan penghantaran mesej keluar.

Keselamatan Layer Pengangkutan - Apa Itu Disulitkan

Di teras mereka, protokol POP, IMAP, dan SMTP diuruskan melalui saluran yang tidak disenarai. Apabila anda menghantar atau menerima mesej asas, kandungan dihantar dalam teks biasa. Ini termasuk subjek dan badan e-mel, serta tajuk yang digunakan untuk mengarahkan mesej ke destinasi yang betul.

Any jenis penghantaran teks biasa yang mencecah internet terbuka terdedah kepada serangan dari pihak luar. Oleh kerana data atau saluran tidak dijamin, penggodam boleh memintas data mesej dan melihat teks yang dihantar.

Sebagai langkah perlindungan, sebuah sistem yang dikenali sebagai Transport Layer Security (TLS) telah ditambah kepada semua protokol e-mel yang popular. Pada masa kini, kebanyakan penyedia e-mel dan pelanggan telah membolehkan TLS diaktifkan secara lalai. TLS menyulitkan saluran di mana data dihantar melalui, tetapi data itu sendiri kekal tidak terenkripsi.

e-mel sslFungsi TLS dalam cara yang sama seperti teknologi lapisan soket selamat (SSL) untuk penyemak imbas web. Apabila anda melihat ikon padlock di sebelah URL di bar alamat penyemak imbas anda, itu bermakna laman web mempunyai sijil SSL yang sah yang dipasang. Sebarang trafik web yang anda hantar ke laman web selamat akan disulitkan supaya penggodam tidak mempunyai peluang untuk memintas dan menyahkod data anda..

VPN - Satu Lapisan Perlindungan yang Ditambah

Jika anda menggunakan hotspot wi-fi awam semasa menghantar atau menyemak e-mel anda, maka ia mungkin bijak untuk mempertimbangkan untuk melabur dalam penyelesaian rangkaian peribadi maya (VPN) yang boleh dipercayai. Menggunakan VPN terbaik di sekeliling akan melindungi data dalam talian anda dengan menambah lapisan tambahan keselamatan yang melindungi anda daripada penceroboh, contohnya, adalah NordVPN.

bagaimana kerja vpn mengalir

Selepas anda telah membuat sambungan VPN, data anda akan disulitkan pada rangkaian tempatan dan melalui terowong selamat sebelum sampai ke internet terbuka. Ini bermakna walaupun seorang peretas berjaya mengambil alih router wi-fi awam, maklumat anda masih akan dikodkan sehingga mereka tidak dapat membaca kandungan.

Sebagai manfaat tambahan, alat VPN menawarkan anda tahap ketidaksonymaan tertentu. Sambungan internet biasa boleh dikesan oleh alamat IP penyedia perkhidmatan internet anda (ISP). Dengan VPN, anda akan diberikan alamat IP baharu yang akan menutup lokasi geografi anda dan menjadikannya lebih sukar untuk mencari anda.

Penyulitan End-to-End - Manfaat

Dengan akaun e-mel POP atau IMAP yang tipikal, walaupun yang telah membolehkan TLS dan digunakan melalui sambungan VPN, masih terdapat risiko bahawa maklumat peribadi anda mungkin dilanggar.

Syarikat hosting web yang mengekalkan pelayan e-mel backend ada akses penuh ke data yang anda hantar atau terima. Walaupun anda menggunakan salah satu perkhidmatan hosting web kami yang disyorkan, penyedia hosting yang terbaik menyimpan log mesej, lampiran dan fail anda.

kekunci kunci e-melUntuk melindungi komunikasi dalam talian anda sepenuhnya, anda akan ingin menyelidik pembekal e-mel yang selamat yang menawarkan penyulitan akhir-ke-akhir. Jenis sistem ini bergantung kepada sistem kunci awam dan swasta. Setiap pengguna di platform e-mel selamat akan diberikan kunci awam dan kunci persendirian.

Kunci awam pengguna diperlukan untuk menyulitkan mesej keluar, sementara kunci persendirian digunakan untuk menyahkodkan kandungan yang diterima dan melihatnya seperti mesej tradisional. Kerana kunci peribadi diketahui hanya kepada individu, bahkan pembekal e-mel tidak boleh mengakses atau membaca data yang tersembunyi di belakangnya ... berkesan menyulitkan data itu sendiri.

Hari ini, platform e-mel yang paling selamat adalah berasaskan web. Anda akan log masuk ke antara muka, serupa dengan Gmail atau mel Yahoo, dan mengarang mesej baharu dalam penyemak imbas. Apabila tiba masa untuk menghantar e-mel, anda akan diminta untuk memasukkan kod laluan peribadi anda atau kunci untuk menyulitkan penghantaran keluar.

Pada akhir penerimaan, pengguna boleh mengakses mesej yang disulitkan walaupun mereka tidak mempunyai akaun dengan pembekal e-mel yang selamat. Biasanya, anda perlu memberi penerima kod akses satu kali yang boleh digunakan untuk log masuk ke sistem dan mengambil semula mesej.

ProtonMail - Penyedia Perkhidmatan E-mel Terbesar Yang Terbesar

ProtonMail adalah salah satu penyedia perkhidmatan e-mel enkripsi akhir-ke-akhir yang terkemuka. Organisasi ini ditubuhkan pada tahun 2013 dalam usaha membina internet yang lebih selamat. Pusat data mereka terletak di kemudahan yang selamat di Switzerland, yang bermaksud bahawa maklumat yang disimpan di sana dilindungi oleh undang-undang privasi data negara yang ketat.

ProtonMail menawarkan antara muka web dan aplikasi mudah alih untuk sistem operasi Apple iOS dan Android. Apa-apa mesej yang anda tulis dalam antara muka ProtonMail akan dicagarkan secara automatik dengan kunci peribadi anda, jadi anda tidak perlu secara manual memilih mesej mana yang hendak dilindungi.

Memandangkan mereka menawarkan keselamatan peringkat tinggi, ProtonMail tidak menyimpan apa-apa log aktiviti yang berkaitan dengan akaun anda. Peti masuk disimpan tanpa nama dan anda tidak perlu memberikan sebarang maklumat peribadi untuk membuat akaun.

ProtonMail juga bangga mempunyai asas sumber terbuka dan menawarkan akaun asas percuma kepada semua pelanggan baru. Pilihan percuma termasuk 500 megabait data yang disimpan dan maksimum 150 mesej yang dihantar setiap hari. Kelemahan versi ProtonMail adalah bahawa semua e-mel keluar akan mempunyai blok tandatangan lalai yang tidak boleh dikeluarkan atau diubah.

Untuk 4.00 euro sebulan, individu boleh menaik taraf kepada 5 gigabait data dan 1,000 mesej sehari. Pilihan perusahaan juga tersedia untuk pelanggan yang lebih besar.

Mailfence - Perkhidmatan E-mel Yang Selamat Menggunakan Tanda Tangan Digital

Mailfence adalah salah satu penyedia e-mel yang paling dihormati di pasaran hari ini. Pelayan syarikat berpusat di Belgium, yang menawarkan perlindungan yang baik dengan undang-undang privasi data. Walau bagaimanapun, jika mahkamah tempatan mengeluarkan perintah rasmi, Mailfence mungkin dikehendaki untuk menyediakan log aktiviti sebagai sebahagian daripada penyiasatan terbuka di bawah mahkamah Belgium.

Mailfence adalah aplikasi pelayar murni dan tidak menyokong sistem pengendalian mudah alih pada pelan percuma mereka. Walau bagaimanapun, mereka menawarkan alat yang lebih besar daripada kebanyakan pesaing. Sebagai contoh, akaun Mailfence termasuk pelacak kalendar, pengurusan kenalan, dan penyimpanan data yang selamat untuk disertakan dengan enkripsi e-mel akhir-ke-akhir mereka.

Tidak seperti ProtonMail, aplikasi Mailfence membolehkan anda menentukan mesej keluar mana yang disulitkan dan yang dihantar secara normal. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan akaun Mailfence anda sebagai peti masuk utama anda tanpa memaksa semua penerima untuk menguraikan mesej anda.

Pelan bebas dari Mailfence menawarkan 500 megabyte penyimpanan e-mel dan tidak menetapkan batas pada jumlah pesan yang dapat Anda kirimkan. Untuk tambah 2.50 euro setiap bulan, anda akan menerima 5 gigabait storan dan akses ke aplikasi mudah alih. Mailfence juga menawarkan pilihan 20 gigabyte untuk 7.50 sebulan serta pelbagai pelan perniagaan.

Dari segi kelemahan, Mailfence memerlukan pelanggan baharu untuk mendaftar dengan alamat e-mel yang sedia ada, yang bermaksud bahawa akaun anda tidak boleh tanpa nama. Selain itu, pangkalan data Mailfence bukan sumber terbuka seperti ProtonMail.

Hushmail - Salah satu Perkhidmatan E-mel Secure Lama

Hushmail mula dilancarkan pada tahun 1998, menjadikannya salah satu pembekal perkhidmatan e-mel yang paling lama dengan niat membuat komunikasi e-mel lebih selamat di seluruh dunia. Pada masa kini, ia memasarkan diri lebih kepada pelanggan perniagaan walaupun perkhidmatan ini juga tersedia untuk individu yang mencari penyulitan akhir-ke-akhir pada e-mel peribadi.

Hushmail menawarkan pelanggan pelayar yang lengkap. Terdapat aplikasi iOS yang tersedia untuk pengguna iPhone dan iPad, tetapi pemilik Android perlu menggunakan antara muka laman web mudah alih.

Semasa menyusun mesej baru dalam Hushmail, anda mempunyai pilihan sama ada untuk menjamin kandungan atau tidak. Jika anda mendayakan penyulitan, penerima akan diminta untuk menyediakan kod laluan peribadi dan melihat kandungan pada halaman web yang selamat.

Hushmail tidak menawarkan pilihan percuma untuk pelanggan individu. Pengguna boleh mendaftar untuk percubaan selama 2 minggu tetapi kemudian perlu membayar $ 49.98 setiap tahun untuk 10 gigabait penyimpanan e-mel. Di sisi perniagaan, Hushmail mempunyai penyelesaian yang direka khas untuk syarikat-syarikat dalam industri penjagaan kesihatan, undang-undang, atau bukan keuntungan.

Hushmail berpusat di Amerika Syarikat, dan atas sebab itu, sesetengah pakar melihatnya sebagai pilihan yang kurang selamat daripada alat seperti ProtonMail dan Mailfence. Ada peluang kerajaan agensi boleh meminta maklumat dari pelayan Hushmail. Kandungan e-mel sebenar anda akan tetap disulitkan, tetapi data seperti alamat IP boleh terdedah.

Tutanota - Perkhidmatan Mel yang Menyulitkan Peti Mel Keseluruhan

Tutanota adalah perisian e-mel yang disulitkan ke hujung dan ke kedudukan sebagai salah satu pembekal e-mel yang terbaik di pasaran hari ini. Perisian ini telah dibangunkan di Jerman bersama-sama dengan seluruh pasukan dan pelayan yang berpangkalan di negara EU selamat.

Sebagai sebahagian daripada EU bermakna itu Jerman mempunyai salah satu peraturan perlindungan data ketat dalam GDPR. Seiring dengan itu, Jerman mempunyai undang-undang perlindungan data lain yang menduduki senarai di dunia sejauh yang melindungi hak rakyat untuk privasi. Bukan itu sahaja, Perlembagaan Jerman itu sendiri melampaui hak asasi manusia untuk privasi.

Perlu diperhatikan bahawa Jerman adalah sebahagian daripada kumpulan Negara Empat Welas. Ini mungkin melibatkan sesetengah orang kerana kerajaan mempunyai keupayaan untuk campur tangan dalam hal ehwal syarikat tetapi Tutanota jelas mengenai apa yang kerajaan boleh dan tidak boleh lakukan dengan perkhidmatan mereka.

Perkhidmatan berfungsi sebagai perisian berasaskan web bebas iklan. Perisian ini menyulitkan keseluruhan peti mel dan buku alamat anda secara automatik. Perkhidmatan webmail juga datang sebagai aplikasi iOS dan Android. Perkara lain yang perlu diingat ialah bahawa perisian itu adalah sumber terbuka sepenuhnya.

Pilihan yang berbeza boleh didapati dengan tiga versi berbeza. Pilihan percuma membolehkan anda memiliki simpanan 1 GB, hanya 1 pengguna, domain Tutanota sahaja, dan fungsi carian terhad. Pilihan premium, yang masuk pada € 12 setahun, termasuk lebih banyak barang. Ia membolehkan anda menambah pengguna lain untuk € 12 dan memberi anda carian tanpa had, 5 alias, peraturan peti masuk, dan sokongan e-mel. Versi Pro adalah € 60 setahun dan memberikan anda keupayaan untuk membayar lebih ramai pengguna dan borang kenalan sambil juga memberikan anda 15 alias, sokongan keutamaan, pilihan peribadi dan 10 GB penyimpanan.

Tapaota menyulitkan peti masuk menggunakan protokol AES 128-bit dan RSA 2048-bit yang lebih daripada kerja. Antara muka sukan Tutanota mungkin kegemaran kami tetapi Titik jualan terbesar perkhidmatan ialah anda boleh mencubanya secara percuma jika anda mahu.

Bila hendak Pergi Dienkripsi

Jadi, bagaimana anda tahu sama ada anda perlu melabur dalam alat penyulitan e-mel akhir-ke-akhir yang mantap? Dan apa jenis pakej atau rancangan yang akan memenuhi keperluan anda? Itu semua bergantung pada jenis kerja yang anda lakukan dan jenis e-mel yang anda hantar.

Dari sudut pandangan peribadi, ia boleh menjadi berharga untuk mempunyai langganan asas untuk sistem e-mel yang selamat untuk keadaan apabila anda perlu menghantar nombor keselamatan sosial atau rekod kewangan melalui internet. Ia juga akan memberikan keyakinan kepada penerima bahawa data sedang dihantar melalui saluran yang selamat.

Perniagaan yang bekerja dengan rekod kesihatan, kewangan, atau undang-undang harus mempunyai platform e-mel yang selamat yang tersedia kepada pekerja mereka. Walaupun pilihan yang dibincangkan dalam artikel ini menawarkan penyelesaian menarik yang menghilangkan keperluan untuk membangunkan alat dalaman. Akhirnya, alat yang sempurna sepenuhnya akan bergantung pada anda.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me