Steg-för-steg-instruktioner för att dölja din IP-adress

Senast uppdaterad 20 januari 2020


Det är ett anmärkningsvärt enkelt och effektivt system. Det gör att saker fungerar smidigt och det garanterar att du får den information du letar efter när du begär det.

Precis som ditt hem identifieras med en unik gatuadress, din dator identifieras på Internet av en unik IP-adress.

När du surfar online begär din IP-adress en webbplats för att skicka information. Webbplatsen använder din IP-adress för att veta var du ska skicka informationen.

Varje annan enhet i världen som är ansluten till Internet har också en unik, identifierande IP-adress.

Även om detta system är bekvämt för alla som vill använda Internet, är det också bekvämt för alla som vill hålla koll på vad du gör i onlinevärlden.

Faktiskt, din IP-adress är det som gör det möjligt för andra att spåra och spela in allt du gör online. Din IP kan till och med användas för att hindra dig från att ta emot visst innehåll.

offentlig vs privat IP-adress

Cyberbrottslingar och andra kan också använda din IP-adress för att fastställa din fysiska plats.

Av denna anledning och andra kan det vara förnuftigt att dölja din IP-adress.

När du lär dig mer om vad en IP-adress är, hur den fungerar och hur man döljer den kommer du att börja se varför Dölja din IP-adress är viktigt för att skydda din integritet och anonymitet online.

Definiera IP-adresser

Det är häpnadsväckande att tänka på hur många enheter som är anslutna till Internet. Det finns de uppenbara enheter som stationära och bärbara datorer, men tänk också på smarta telefoner, surfplattor, GPS-enheter, spelkonsoler, smarta TV-apparater, Roku-pinnar och till och med några stora apparater som kylskåp.

Vilken otroligt förvirrande plats skulle Internet vara om det inte fanns någon enhetlig metod för att identifiera varje unik enhet. Du kan begära att besöka en viss webbplats från din surfplatta, men om den enheten inte har en adress, hur skulle webbplatsen veta vart data ska skickas?

skadlig attack

Följaktligen, varje internetansluten enhet tilldelas en unik IP-adress. Det format som oftast används för IP-adresser kallas IPv4. Formatet för varje adress i IPv4 är x.x.x.x, där x står för valfritt nummer från 0 till 255.

Detta innebär att en IPv4 IP-adress kan se ut som något av dessa exempel:

  • 172.16.254.1
  • 223.255.255.255
  • 191.255.255.255

Hur levereras innehåll till en specifik adress?

Det är viktigt att varje enhet som är ansluten till Internet får en unik IP-adress. Om två enheter hade samma adress, skulle webbplatser inte veta vilken enhet som faktiskt hade begärt data.

Internet-tilldelade nummermyndigheten ansvarar för att tilldela IP-adress till enheter. Ofta kallad IANA, detta är en uppdelning av ICANN, som förutom att tilldela IP-adresser hanterar domännamnsystem, autonom systemallokering, Internet-protokollrelaterade symboler och många andra funktioner.

IANA hanterar regionala Internetregister eller RIR. Genom registret ges varje land en rad adresser som de kan använda för att identifiera enheter som är anslutna till Internet. Faktiskt, en IP-adress visar det land där enheten är belägen. Det är detta som gör det möjligt för alla som är intresserade att ta reda på var i världen du befinner dig medan du surfar.

Varför du vill överväga att dölja din IP-adress

De flesta känner att de använder Internet av oskadliga skäl. De vill se hur en viss film är rankad på Rotten Tomatoes eller kolla på timmarna i det lokala köpcentret. Kanske handlar de bara efter ett par skor eller skapar en online-beställning av matvaror. Det verkar som ganska tråkiga grejer. Varför ska du bryr dig om att andra kan spåra dig via din IP-adress?

hur fungerar vpn

Det kan faktiskt vara flera skäl till varför du bör bry dig. Här är bara några av dem som kan göra att du vill dölja din IP-adress.

Att hålla din fysiska plats hemlig

Du är inte en kriminell i ett gömställe, men det betyder inte nödvändigtvis att du vill att cyberbrottslingar eller någon annan ska kunna identifiera din plats. De kanske inte kan knacka på din ytterdörr med din IP-adress, men de kan ändå nå dig på sätt som kan kännas som läskiga.

När du surfar, har du någonsin märkt riktigt specifika, lokala annonser? Du kanske ser en annons för en begagnad bilhandlare nere på gatan eller den blomsterhandlare som du har sett i centrum. Du har inte handlat efter en begagnad bil eller en bukett, och du kan satsa alla pengar som de lokala köpmännen inte betalar för att deras annonser ska sändas till världen.

Istället dessa annonsörer använder din IP-adress för att nå ut till dig. Kolla in IPInfo-webbplatsen. Den berättar automatiskt allt du behöver veta om din IP-adress. I själva verket är det förvånansvärt och oroande detaljerat. Företag registrerar sig för den här tjänsten så att de kan rikta in sig på IP-adresser i sitt område. Det är därför du ser så mycket lokal reklam och "specialerbjudanden" som exklusivt är för ditt område.

dölj IP-adress

Det är lite oroande att inse hur mycket främlingar kan lära sig om dig.

Att kringgå IP-relaterade begränsningar

Innehållsblockerare kan hittas överallt. De är extremt vanliga på arbetsplatser och vid akademiska institutioner. Till och med regeringar använder dessa åtgärder för att hindra sina medborgare från att visa vissa webbplatser.

Om du verkligen vill ha frihet på nätet kan det vara det bästa sättet att dölja din riktiga IP-adress.

Att ta sig runt innehållsblockerare som inrättats av onlinetjänster

Företag som Netflix och Hulu som erbjuder högt efterfrågade tjänster använder innehållsblockerare för att förhindra att människor får åtkomst till programmering som endast är avsedd för vissa regioner runt om i världen. Spelservrar och musikwebbplatser använder också dessa blockerare. Att dölja din IP-adress med är ett bra sätt att komma runt dessa begränsningar.

Skydda dig mot DDoS-attacker

Distribuerade avslag på attacker avviks ofta mot affärs- och bankwebbplatser men de kan också uppstå mot privata användare. Oftast sett i världen av onlinespel översvämmer dessa attacker offrets internetanslutning med falska förfrågningar så att legitima förfrågningar inte kan komma igenom.

ddos attacker

Att förbli anonym

När du är online tittar någon över axeln. Regeringen, din Internetleverantör och otaliga andra är alla uppmärksamma. Det inkluderar valfritt antal brottslingar. I USA, din internetleverantör tillåter till och med att sälja dina uppgifter till tredje part eftersom du inte är klokare. Dessutom, om du är rädd för dina personuppgifter, skulle du vilja informera dig själv om de fruktansvärda integritetspolicyn på Facebook.

Skydda dig själv, din dator, din anonymitet och din identitet genom att dölja din IP-adress.

Dölja din IP-adress

Du har alternativ när det gäller att dölja din IP-adress. Dessa är de mest använda men har ytterligare säkerhetsrisker.

Använd ett VPN

Ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, erbjuder en omfattande lista över skydd som döljer din IP-adress och gör dig anonym i onlinevärlden. All din onlinetrafik är krypterad via det bästa tillgängliga VPN, och du kan använda vilken server som finns runt om i världen för att dirigera din trafik. Du kanske kan komma åt annat blockerat innehåll med hjälp av ett bra VPN, ladda ner bittorrenter och förhindra att tredje part identifierar din geografiska plats.

Vissa VPN är bättre än andra. Det är klokt att läsa flera VPN-recensioner innan du fattar ett beslut. De mest rekommenderade tjänsterna som NordVPN och Surfshark förvara inte loggar över användaraktivitet. Detta innebär att din VPN-leverantör inte håller register över vart du åker och vad du gör online. Detta är en kritisk komponent i alla VPN.

När allt kommer omkring använder du ett VPN eftersom du vill skydda din anonymitet och integritet. VPN hindrar din internetleverantör från att veta att du gör online. Om din VPN håller koll på dig, besegrar det syftet.

vad är vpn

Var försiktig med företag som behåller alla VPN-loggar för din aktivitet, inklusive när du loggar in, hur länge du stannar online, vilken enhet du använder och ditt namn och betalningsinformation. Många av de mest ansedda VPN: erna låter dig betala för tjänsten med hjälp av presentkort eller detaljhandel med cryptocurrency.

Du kanske inte känner behov av att gå till sådana ytterligheter, men en VPN är fortfarande en riktigt bra idé. Krypteringen av all din webbtrafik hindrar alla från regeringen till brottslingar från att kunna övervaka din aktivitet. Dessutom kan du få det att se ut som om du surfar från Los Angeles, Kalifornien när du verkligen sitter i ditt hem i Brisbane. Det är den typen av integritet som inga andra åtgärder kan erbjuda.

Välj en proxyserver

En proxyserver är som en medlar som står mellan din enhet och webben i stort. Du skickar din förfrågan till proxy, som skickar förfrågan till webbplatsen. Därefter reser informationen tillbaka via proxyservern till din enhet.

hur fungerar proxyer

Medan en proxy-tjänst fortfarande gör jobbet på en grundläggande nivå får du mycket bättre skydd med en VPN.

Proxyservrar är djupt för att dölja din riktiga IP-adress, och de är överkomliga. De tillhandahåller emellertid inte den kryptering som en VPN gör. De brukade vara mer omfattande när människor var tvungna att använda uppringda modem för att ansluta till Internet. Proxy-servern tillät flera personer att logga in på en gång.

Upptäck Tor Browser

tor webbläsare

Den kostnadsfria tjänsten som kallas The Onion Router skickar din webbtrafik genom ett stort nätverk av reläer som finns över hela världen. Varje stafett hanteras av en volontär som tror på att säkerställa personers integritet överallt när de går online.

Tack vare deras hjälp, ingen kan hålla koll på dina online-aktiviteter eftersom de inte kan upptäcka din faktiska IP-adress.

Även om det finns några andra bra, säkra webbläsare, är Tor Browser känd för att vara den mest effektiva. Det gör dock din Internetanslutning avsevärt långsammare. Om att skydda din integritet är av största vikt för dig, är det en klok försiktighetsåtgärd att vidta. Många VPN: er låter dig lägga till TOR-tjänst i din anslutning för ett extra lager kryptering.

Surfa via allmän Wi-Fi

I allmänhet inte ett säkert sätt att bläddra genom, med offentlig Wi-Fi kan du ansluta till en lokal hotspot. Det här maskerar din IP-adress, men lämnar dig sårbar för alla andra som använder samma hotspot. Det är inte det klokaste sättet att skydda dig själv.

Om du hanterar någon valuta online ska du inte göra det när du använder allmän Wi-Fi. Detta gäller särskilt för cryptocurrency. Dessutom kanske du vill lära dig mer om att lagra krypto på ett säkert sätt om du pratar om sådana frågor.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me