E-turvallisuusopas: Suojaa lapsiasi Internetissä tänään

Vanhempien mielestä heillä oli se karkea ennen kuin Internet tuli mukaan. Aikaisemmilla sukupolvilla ei ollut yksinkertaisesti aavistustakaan, mitä seuraavaksi tulee.

Viime vuosina Australiassa on havaittu lisääntyneen henkilöllisyysvarkauksia ja muita Internet-rikoksia. Australian hallituksen on jo viime kuussa joutunut tutkimaan liberaalien, kansallisten ja työväenpuolueiden verkostojen tunkeutumista verkkoon..

Parlamenttipalveluiden laitoksen (DPS) oli helmikuussa 2019 annettava uudet salasanat parlamentin jäsenille ja henkilöstölle. Tämä prosessi tapahtui sen jälkeen kun Australian kyberturvallisuuskeskus (ACSC) havaitsi haitallisen tunkeutumisen parlamentin talon tietokoneisiin.

Internet-turvallisuus lapsilleTämä tutkimus sai ACSC: n tietoiseksi myös puolueiden verkostoihin kohdistuvista hyökkäyksistä. Onneksi haitalliset toimet tunnistettiin ennen kuin vaalien puuttuminen voisi tapahtua. Tämän Australian parlamenttiin kohdistuneen iskun jälkeen ACSC on alkanut aktiivisesti avustaa puolueiden online-identiteetin puolustamisessa.

Työväenpuolueen johtaja Bill Shorten totesi, että "Australia ei ole vapautettu sellaisesta haitallisesta toiminnasta, jota olemme nähneet muualla." Poliittiset puolueet voivat olla pieniä organisaatioita, mutta ne keräävät ja käyttävät valtavia määriä tietoja yhteisöistä ja äänestäjistä..

Päivän ympäri tarkkailtavien tietokoneiden avulla hakkerit pystyivät silti suunnittelemaan ja toimittamaan haitallisia hyökkäyksiä. Tämä tosiasia tekee henkilöiden suojelemisesta, ja henkilökohtaiset tietokoneet näyttävät melkein mahdotonta. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla mahdotonta.

Ensi silmäyksellä Internetin poistaminen kodista yksityisyytesi ja henkilöllisyytesi suojelemiseksi saattaa vaikuttaa ainoalta vaihtoehdolta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Internet on myös arvokas työkalu.

Lapset ja Internet

Vanhemmilla on kovaa työtä Internet-turvallisuus. Kaiken ikäiset lapset viettävät nyt merkittävän osan vapaa-ajastaan ​​verkossa, olipa kyse sitten älypuhelimesta, tablet-laitteesta tai perinteisestä tietokoneesta.

lapset, jotka käyttävät Internetiä haitalliseen toimintaanInternetistä lapsista on tullut heidän ensisijainen uutisten, viihteen ja viestinnän lähde. Mutta verkko aiheuttaa myös useita uhkia, etenkin sellaisia, joita nuoremmat ihmiset eivät ehkä näe tulevan.

Vanhempien on jatkettava avointa keskustelua lastensa kanssa siitä, minkä tyyppisiä sovelluksia ja sivustoja he käyttävät ja mikä on asianmukaista käyttäytymistä verkossa. Tämä on sekä heidän oman turvallisuutensa että muiden turvallisuuden vuoksi verkkokamppailu on edelleen vaarallinen voima nyky-yhteiskunnassa.

Saatavana on erilaisia ​​oppaita, joiden avulla voit pitää yksityisyyttäsi ja lapsesi turvassa verkossa, mutta monet näistä oppaista ovat liian yleisiä tai liian poissa modernista tekniikasta ollakseen hyödyllisiä tietyissä tilanteissa. Nämä vinkit auttavat sinua suojaamaan yksityisyyttäsi samalla kun suojaat lapsia tarjoamalla laajan valikoiman turvallisuusvinkkejä ja tietoa.

Kun määrität kotitalouden Internet-sääntöjä, ota huomioon seuraavat vinkit ja ehdotukset.

1. Löydä luotettu virusskanneri

Jokaiseen kotisi tietokoneeseen, jossa on Microsoft Windows -käyttöjärjestelmä, pitäisi olla asennettu vahva virustunnistin. Vielä tärkeämpää on kannettavien tai työasemien kanssa, jotka jaat lapsesi kanssa. He voivat yrittää ladata tiedostoja vaarallisilta verkkosivustoilta, jotka voivat sisältää haittaohjelmia tai muita tartuntaohjelmia.

Kun määrität virustunnistimen asetuksia, varmista, että työkalu on määritetty automaattisesti skannaa kaikki kiintolevyllesi lisätyt tiedostot. Lisäksi sovelluksen tulisi voida päivittää itsensä säännöllisesti, joten voit olla varma, että sinulla ja perheelläsi on viimeisin suojaus ulkopuolisilta uhilta.

Suositeltava virustentorjuntaohjelma
 • Avast Antivirus - Avast sisältää allekirjoituspohjaisen haittaohjelmien havaitsemisen ja reaaliaikaisen virustunnistuksen. selailu ja sähköpostisuojaus, ja sen mukana tulee myös selainlaajennus, joka ilmoittaa surffaajille mahdollisesti vaarallisista linkeistä ja mainosten estäjästä.
 • AVG Antivirus - AVvastin vuonna 2016 hankkima AVG on toinen tunnettu virustentorjuntaohjelmisto, jolla on myös vahvat haittaohjelmien havaitsemisominaisuudet ja reaaliaikainen virussuojaus. AVG: lla tiedetään olevan huomattavia ominaisuuksia haittaohjelmien suojaamisessa, johtuen heidän haittaohjelmien käyttäytymisen seurannasta.
 • Bitdefender Antivirus - Vahva tietoturvaohjelmisto, jonka tiedetään olevan lähes 100-prosenttinen hyökkäyssuoja Mac-käyttöjärjestelmää käytettäessä. Bitdefenderillä on edistyksellinen verkkouhkien ehkäisy, monikerroksinen lunasuojaohjelmisto suojaa lunasuojaohjelmalla ja erinomaiset vanhempainvalvontaominaisuudet.
Hyödyllisiä asennus- ja asennusoppaita
 • Kuinka asentaa Avast Antivirus
 • Kuinka asentaa AVG Antivirus
 • Kuinka asentaa Bitdefender Antivirus

2. Rajoita näytön aikaa

rajoita näytön aikaaYksi älykkäimmistä asioista, joita vanhempi voi tehdä suojellakseen lapsiaan verkossa, on yksinkertaisesti hallita verkossa vietetyn ajan määrää. Tämän tyyppisten rajoitusten asettaminen muistuttaa lapsiasi siitä, että Internetiä on pidettävä työkaluna eikä koko päivän ajan viihteenä. Ei ole helppoa tehdä nykyään niin monella kodin internetyhteydellä varustetulla laitteella tietokoneista älypuhelimiin äänesavustajiin.

Helppo panna täytäntöön sääntö, että älypuhelimia ei ole ruokapöydässä. Voit myös valita, että yhdellä pääasiallisella asuinalueella on vain yksi jaettu tietokone, joka pakottaa kaikki perheenjäsenet vaihtamaan Internetiä ja tottu olemaan yhteydessä verkkoon kaikkina vuorokauden aikoina. Ennen kuin tapa syntyy, suosittelemme, että käytät lapsilukko-ohjelmistoa helpottaaksesi lasten verkkotoiminnan pituuden muutoksia. Tämä tasoittaa valvontaa ylläpitämistä sinulle ja yksinkertaistaa uusien kotisääntöjesi käyttöönottoa.

Suositeltava lapsilukko-ohjelmisto
 • Norton Family Premier - Nortonin lapsilukko-ohjelmiston avulla vanhemmat voivat helposti hallita lastensa verkossa viettämää aikaa. Mukana on useita ominaisuuksia, kuten välitön lukitus, videovalvonta, haunvalvonta, sosiaalisen verkon valvonta ja sijainninvalvonta.
 • Kaspersky Safe Kids - Toinen tunnettu turvallisuusyritys, Kaspersky Safe Kids antaa vanhemmille mahdollisuuden seurata sosiaalisen median toimintaa ja omaa GPS-seurannan. Ohjelmisto tarjoaa myös asiantuntevien lasten psykologien neuvoja ihmisille nykyisestä lapsen käyttäytymisestä, jota nähdään toiminnan perusteella.
 • Qustodio - Vanhemmille annetaan mahdollisuus hallita ja tarkistaa raportteja kaikista laitteista Qustodion kanssa verkkoportaalin kautta. Ohjelmisto on varustettu älykkäillä suodatusjärjestelmillä, ajanvalvonta-asetuksilla ja verkkoaktiivisuuden analysoinnilla.
Hyödyllisiä ohjeita lapsilukko-ohjelmistojen asennukseen
 • Kuinka asentaa ja määrittää Norton Family Premier
 • Kuinka asentaa ja määrittää Kaspersky Safe Kids
 • Kuinka asentaa ja määrittää Qustodio

Jos uskot, että vanhempien valvontaohjelmisto on liikaa hallintaa, sinun ei ole parasta asettaa sääntöä, vaan esitellä uusia perheen aktiviteetteja, jotka rajoittavat heidän aikansa yksin Internet-riippuvuutta ylläpitävän laitteen kanssa.

3. Rajoita Wi-Fi-alueita

Internet-aikarajojen asettamisen yhteydessä vanhempien tulisi harkita erityisten vyöhykkeiden perustamista taloon, joissa älypuhelimia ja tietokoneita ei tule käyttää. Yksi suosittu strategia on estää lapsia ottamasta tietokoneita tai tabletteja makuuhuoneeseensa, missä heillä saattaa olla houkutus pysyä verkossa yöhön..

Tietyt wi-fi-reitittimet voidaan konfiguroida hallitsemaan, kuinka pitkälle signaali saavuttaa kodin eri osiin. Vanhempien tulisi olla vähemmän huolissaan - Internet - yhteyden tarjoaminen huoneen jokaiseen nurkkaan ja - enemmän huolissaan rajoittamalla wi-fi-pääsy alueille, joilla he voivat seurata lastensa käyttäytymistä verkossa. Katso tästä hämmästyttävästä lähteestä yksityiskohtainen opetusohjelma: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Vaihtoehtoisesti, jos se kaikki tuntuu liikaa työtä, voit lähestyä ratkaisua eri tavalla rajoittamalla Internetin käyttöä tiettyjen ajanjaksojen jälkeen. Lue lisää Internetin käytön ohjaamisesta reitittimen avulla.

4. Käytä turvallista hakukonetta

Googlen teho voi yhdistää yksilön runsaaseen määrään tietoa lähteistä ympäri maailmaa. Tietysti tällaisen työkalun vaara on, että pakotat kompastumaan sopimaton tai ilkeä verkkosivustosi Internet-selaintasi. Lasten suhteen on kriittistä hallita, minkä tyyppisiä tietoja he saavat etsiä verkosta.

miten hakukone toimii

Vanhempien käytettävissä on useita lapsiystävällisiä hakukoneita, jotka voivat perustaa kotitietokoneelleen. Näillä sivustoilla on enemmän värejä ja interaktiivisuutta kuin perinteisellä Googlen kotisivulla, ja ne varmistavat, että ainoat näytetyt tulokset ovat sopivia valitsemasi ikäryhmän mukaan. Kun olet valinnut luotettavan hakukoneen, muista asettaa se oletushakukoneeksi heidän laitteessaan tai käyttämässään kotilaitteessa.

Opas selaimen oletushakukoneen vaihtamiseen
 • Kuinka muuttaa oletushakukonetta Google Chromessa
 • Kuinka muuttaa oletushakukonetta Safarissa
 • Kuinka muuttaa oletushakukonetta Mozilla Firefoxissa
 • Kuinka muuttaa oletushakukonetta Microsoft Edgessä

5. Harkitse Web-suodatusta

Pelkästään lasten ohjaaminen käyttämään tiettyjä hakukoneita ei riitä hallitsemaan heidän verkkokäyttäytymistään. Jos annat heille täyden käyttöoikeuden selaimeen, he voivat silti löytää ja tarkastella vaarallisia tai sopimattomia verkkosivustoja. Suositut sovellukset, kuten Google Chrome, Mozilla Firefox ja Microsoft Internet Explorer, tarjoavat vain rajoitetun joukon vanhemmuusasetuksia, joten sinun tulisi harkitse sijoittamista erilliseen ohjelmistoapuohjelmaan.

Käytitkö Windows- tai Mac-käyttöjärjestelmää kotona, löydät erilaisia ​​ohjelmistotyökaluja suojauksen lisäämiseksi kotitietokoneisiin. Suurin osa näistä apuohjelmista antaa sinun määrittää erilliset käyttäjätilit, joilla on eri asetukset, mukaan lukien mitkä URL-osoitteet ovat sallittuja ja mitkä ovat estettyjä. Voit myös rajoittaa lastensa käyvän vain verkkosivustoilla HTTPS: n avulla, mikä tarkoittaa, että heidän lapsensa verkossa ovat turvattuja ja salattuja. Toinen vaihtoehto kuin toinen ohjelmisto on käyttää reitittimen sisäänrakennettuja ominaisuuksia.

Katso tämä opas reitittimen käyttämisestä verkkosuodatukseen ja muihin vanhemmuuden valvontavaihtoehtoihin: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Lisää vanhempien valvonta mobiililaitteisiin

Älypuhelimissa ja tablet-laitteissa vanhemmilla on useita tapoja räätälöidä Android- ja Apple iOS -käyttöjärjestelmät lastensa käyttöön. Kuten selaimissa, päämäärä on pitää sopimaton sisältö poissa lasten silmistä ja varmistaa samalla, että heidän henkilökohtaiset tietonsa ovat turvassa.

Android-sovelluksissa paras aloituspaikka on Google Family Link -sovellus, joka on saatavana nimellä ilmainen lataus. Se auttaa sinua luomaan lapsiystävällisen Google-tilin, joka linkitetään nykyiseen tiliisi. Sieltä voit määrittää tilin lapsesi puhelimella tai tablet-laitteella ja valita a erilaisia ​​vaihtoehtoja, mukaan lukien sisällön suodattaminen ja sovellusrajoitukset.

Katso tämä opas: Kuinka asentaa ja määrittää Google Family Link

IPhonessa tai iPadissa lapsilukko hoidetaan Asetukset-sovelluksen Rajoitukset-valikon kautta. Ensin sinua kehotetaan asettamaan erityinen pääsykoodi näiden asetusten hallitsemiseksi. Sitten näet vaihtoehtoluettelon, jonka avulla voit valita, mitä sovelluksia ja ominaisuuksia haluat lapsesi käyttävän. Voit myös estä eksplisiittistä sisältöä ei näy Musiikki- ja podcast-sovelluksissa.

Katso tämä opas: Kuinka selata iOS 12: n lapsilukkoa

7. Seuraa sosiaalisen median tilejä

sosiaalisessa mediassa vietetty keskimääräinen päivittäinen aikaNuoremmat sukupolvet, etenkin teini-ikäiset, viettävät suurimman osan online-ajastaan ​​sosiaalisissa verkostoissa. Facebook ja Twitter ovat edelleen kaksi johtavaa alustaa, vaikka Instagram- ja Snapchat-kaltaisten sovellusten suosio kasvaa edelleen. Kaikkia alle 13-vuotiaita lapsia ei saisi rekisteröidä sosiaaliseen verkostoon, mutta tietysti saatat haluta lisätä muutaman vuoden tähän sääntöön lapsesi kypsyydestä riippuen.

Yleisenä käytännössä sinun tulisi kehottaa lapsiasi rajoittamaan heidän sosiaalisen verkoston vuorovaikutuksensa ihmisiin, jotka he tuntevat tosielämässä. Opettakaa heitä tulemaan aikuisten luokse milloin tahansa muukalainen lähestyy heitä verkossa. Muista myös seurata, kuinka he käyttävät valokuvia ja videoita sosiaalisen median tileilleen lapsilukko-ohjelmiston avulla.

Lisätietoja vinkistä lapsesi sosiaalisen median käytön seuraamiseen on tässä vanhemmuus.com-artikkelissa

8. Ilmoita verkkokiusaamisesta

Ole osa sosiaalisen median seurantaasi etsimässä mitä tahansa tietoverkkokiusamista, sekä lähtevää että saatavaa. Voit usein havaita verkkokiusaamisen oireet vain lapsesi käyttäytymisen perusteella. Jos he alkavat vetäytyä keskusteluista tai muuttuvat yhtäkkiä epäsosiaalisiksi, alkaa kysyä heti ja selvittää kuinka heidän online-ystävyyssuhteet ovat sujuneet.

verkko kiusaaminen sukupuolen mukaan

Jotta voisit olla aktiivinen, sinun on keskusteltava usein lasten kanssa mikä on verkkokiusaamista ja mitä heidän tulisi tehdä, jos he kohtaavat sen. Kerro heille, että he voivat puhua kanssasi näistä asioista milloin tahansa, eikä heidän tarvitse tuntea häpeään.

Lisää vinkkejä verkkokiusaamisen tehokkaaksi käsittelemiseksi vanhempana
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html

9. Suojaa henkilökohtaiset tiedot

Koska Internet on niin tärkeä osa lasten elämää, he saattavat ajatella, että on turvallista jakaa omia henkilökohtaisia ​​tietojaan verkossa. Vanhempana sinun on jatkuvasti muistutettava lapsiasi siitä, millaisia ​​uhkia verkossa esiintyy. Erityisesti noudata käytäntöä, jonka mukaan heidän ei pidä jakaa tai lähettää nimiin, puhelinnumeroon tai osoitteeseen liittyviä tietoja puhumattakaan ensin kanssasi..

Jos online-turvallisuuden varmistamisessa oli sääntö yksi numero yksi, se on tämä osa. Useimmat saalistajat käyttävät sosiaalisen median kautta saamaa luottamusta saadakseen enemmän henkilökohtaista tietoa lapsista aloittaakseen usein ”enemmän kuin digitaalisen” yhteyden. Tämä voi johtaa hengenvaarallisiin tilanteisiin.

Vaikka toiminnan seuranta on aina hieno vaihtoehto, se tulee olemaan vain koskaan lisä ydinopetuksiin, joita annat lapsillesi. Palaa vieraiden vaaratilaisuuteen uudelleen silloin tällöin varmistaaksesi, että he ovat aina vartioissaan sekä fyysisesti että digitaalisesti epäluotettavien henkilöiden ympärillä..

10. Mainosta vahvoja salasanoja

Aikuisten tavoin lapset on opetettava vahvojen, turvallisten salasanojen tärkeydestä. Opettakaa heitä välttämään saman salasanan käyttöä useilla verkkosivustoilla ja tekemään heidän salasanoistaan ​​vaikea arvata. Perheenä sinun tulisi valita päivä muutaman kuukauden välein, jotta kaikki jäsenet vaihtavat salasanansa.

salasanan pituuskaavio

Nykyään on olemassa ohjelmistoja, jotka yksinkertaistetaan salasanojen vaihtamisprosessia, tunnetaan myös nimellä salasanan hallinta. Parhaat salasanan hallitsijat varmistavat, että kaikki salasanat ovat salattuja ja että niitä voidaan jakaa turvallisesti rajoittaen mahdollisia tietoturvauhkia.

11. Opettakaa lapsille roskapostia

Ennen kuin voit luottaa lapsesi omaan yksityiseen sähköpostitiliin, muista varoittaa häntä tyypeistä laiton tai sopimaton viestit, jotka he saattavat löytää postilaatikostaan. Keskustele heidän kanssaan roskapostin varoitusmerkeistä ja kuinka tärkeätä on koskaan vastata sähköpostiviestiin kaikenlaisilla henkilöllisillä tiedoilla.

Älykäs valinta vanhemmille on käyttää Gmail-vaihtoehtoa luoda lapsiystävällinen tili, joka on linkitetty ensisijaiseen postilaatikkoosi. Kun lapsi täyttää 13-vuotiaana, vanhempi voi päättää, salliiko hän siirtää linkitetyn Gmail-tilin itsenäiseksi. Tässä on opas sen asettamisesta: Kuinka luoda turvallinen sähköpostiosoite lapsellesi.

12. Varo ostoja

verkkokaupoissa käytettävä verkkokauppa

Jos lapsillasi on oma älypuhelin tai tablet-laite, he haluavat varmasti täyden käyttöoikeuden voidakseen ladata uusia sovelluksia itse. Tämä voi olla vaarallista, varsinkin jos perheesi jakaa yhden maksutilin, jossa on luottokortti. Onneksi sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmät vaativat salasanan syöttämisen tai sormenjälkitiedot aikuiselta ennen tallennetun maksutavan käyttöä.

Jopa silti vanhempien on älykäs tehdä tarkkailla tarkkaan heidän luottokorttitoimintaa epätavallisten maksujen varalta. Muistuta lapsiasi, että heidän täytyy tulla suoraan luoksesi milloin tahansa, kun he haluavat tehdä verkkokaupan.

Tietysti voit tehdä verkkokaupoissa vain sellaisilta sivustoilta, joihin luotat ja jotka on suojattu voimassa olevilla SSL-varmenteilla.

13. Pidä kuvia asianmukaisina

Vanhempana voit huomata, että yksi lapsesi suosituimmista älypuhelinsovelluksista on kamera. Älä oleta, että se on vaaraton, varsinkin kun otat huomioon, kuinka moni muu sovellus sisältää kuvan ottamisen toiminnallisuuden. Kun asetat ja tarkistat laitteen vanhempien valvontaa, ota yksi sekunti harkitaksesi, mitä sovelluksia haluat lapsesi käyttävän kameran kanssa.

sisältöä estävä kysely

Aina olla selvä lasten kanssa mikä on sopiva valokuva ja minkä tyyppistä sisältöä ei koskaan tulisi valokuvata. Varoita heitä, että vain koska valokuva on olemassa vain laitteen paikallisessa tallennustilassa, se ei tarkoita, että sitä ei voida hakkeroida tai vahingossa ladata verkkoon. Muistuta heitä myös jakamaan kuvia vain niiden kontaktien kanssa, joiden he tietävät tosielämässä ja jotka on varmennettu sosiaalisessa mediassa.

Kaikki sopimattomat ovat yleensä kiusallisia, ja mitä tahansa kiusallisia voidaan käyttää lapsiasi ja perhettäsi vastaan. Pidä valokuvat yksityisinä ja pidä yksityiset valokuvat asianmukaisina.

Katso: Kuinka opettaa lapsia fiksuksi sosiaalisessa mediassa

14. Valvo pelaamista

vanhempien kuvakeInternetistä ei ole pulaa viihdepisteistä, ja verkkopelaamisesta on tullut yksi lasten ja nuorten suosituimmista aktiviteetteista. Pitäisikö perheesi mieluummin tietokonepelejä vai konsolipelejä, voit määrittää vanhempien valvonnan varmistaaksesi, että lapset näkevät vain asianmukaisen sisällön.

PlayStation 4 -käyttöjärjestelmässä voit perustaa päätilin vanhempien käytettäväksi ja sitten alitilejä lapsille, jonka voidaan rajoittaa käyttämään vain tiettyjä pelejä tai luottotasoja. Xbox One -alustalla on samanlainen asennus, vaikka sen avulla voit myös erottaa lapsitilit teini-tilistä. PC-pelaajille on parasta käyttää Perhetila Steam-alustalla, jonka avulla voit estää tiettyjä pelinimikkeitä lasten tililtä.

Opas vanhempien valvonnan käyttöön ottamiseen peleissä ja pelialustoissa
 • Steam asiakas
 • Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox One
 • Peli asema
 • Nintendo Wii

15. Kannusta viestintää

Ennen kaikkea avain lasten suojelemiseen verkossa on pitää heidät harjoittaa todellista maailmaa. Niin kauan kuin he tuntevat olonsa mukavaksi ottaaksesi yhteyttä ongelmiin tai pelkoihin, niin yhdessä pystyt luomaan turvallisen tilan Internetissä. Aloita heti, kun lapsesi ovat nuoria tekemällä tietokoneesta työkalu, jota käytät yhdessä. Pidä sitten säännöllisten kirjautumisten aikataulu nähdäksesi mitä muuta lapsesi haluaa tutkia verkossa.

Kun asetat uusia sääntöjä siitä, kuinka verkkoa voidaan käyttää kotona, muista selvästi selittää perusteet tällaisten rajoitusten asettamiselle. Älä lupaa lapsillesi, että säännöt katoavat, kun he saavuttavat tietyn iän. Aseta sen sijaan tavoitteet, kuinka he voivat todistaa kypsyytensä ja ansaita enemmän vapautta verkossa.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me