12 moduri prin care oricine își poate cunoaște computerul a fost hacked

Actualizat ultima dată pe 19 iulie 2019


Unii hacks fac vestea. Acesta a fost cazul când 70 de milioane de oameni au fost compromiși de hack-ul Target și când șapte milioane de afaceri și 76 de milioane de consumatori au fost afectați de hack-ul de pe JP Morgan Chase. Cu toate acestea, nu fiecare hack face titluri. Majoritatea hackurilor se întâmplă complet sub radar, afectând oamenii obișnuiți care poate nici nu știu că computerul lor a fost compromis.

cum să știu dacă am fost hacked

Acest lucru se datorează faptului că hackerii sunt sofisticați. Aceștia pot intra într-un sistem informatic fără a-și înclina mâna către proprietar.

Programul malware este folosit pentru a infecta computerul, iar hackerul poate verifica întotdeauna mai târziu pentru a vedea cât de mult a fost compromis sistemul. Acest lucru îi oferă câteva indicii cu privire la alte lucruri pe care ar putea să le facă victimei respective. Adesea, hackerii îți vor vinde datele pe site-ul întunecat, în diverse scopuri rău intenționate.

Deși multe persoane nu le recunosc, există mai multe semne care vă pot avertiza că ați fost hacked.

Învață să recunoști aceste 12 semne, și veți fi pe cale să vă protejați. Apoi, înscrieți-vă la cel mai bun VPN disponibil (Recomandare: încercați să consultați recenzia noastră pentru NordVPN sau Surfshark) pentru protecție suplimentară.

1. Pop up constant în browserul dvs.

Unele site-uri web perfect legitime vor avea pop-up-uri. Acestea sunt, de obicei, legate de site-ul web, oferindu-ți un fel de reducere sau de ofertă. Acest lucru este ușor enervant, dar nu este neapărat ceva de care să vă faceți griji.

Povestea este diferită atunci când începi să primești pop-uri oriunde ai merge. Aceasta este o problemă constantă, pe care începeți să o observați chiar și pe site-uri web care nu aveau obișnuință pop-up.

Ce este mai mult, acestea sunt ferestre pop-uri total aleatorii, care nu au nicio legătură cu site-ul web pe care navigați. Mulți dintre ei îți spun că ești a câștigat un fel de concurs. Tot ce trebuie să faci este să dai clic pe un link și să introduci câteva informații despre tine.

pop-up-uri malware

Ferește-te de aceste pop up-uri. Nu faceți clic pe niciun link și nu le oferiți niciunul dintre datele dvs. personale.

2. Bare de instrumente noi instalate pe browserul dvs.

confidențialitatea barei de instrumenteOcazional, toate browserele au nevoie de o actualizare pentru a oferi utilizatorilor toate cele mai recente caracteristici și funcționalități, inclusiv securitate sporită. Când apar aceste actualizări, browserul dvs. vă informează de obicei despre ele și chiar vă poate ghida prin diferitele modificări, astfel încât să le înțelegeți.

Ce-i cu ziua aceea când o bară de instrumente misterioasă a browserului apare brusc în partea de sus a ecranului? Nu ați schimbat nicio setare și browserul dvs. nu v-a spus despre actualizări.

Bara de instrumente poate fi extrem de enervantă. Nu vă este familiar. Nu ai cerut-o. În plus, setările browserului par a fi modificate. Nimic nu funcționează așa cum o face de obicei. Este posibil să vi se ofere chiar și un nou ecran de pornire, unul plin de spam.

Este posibil ca aceste bare de instrumente să poată produce ravagii în sistemul dvs. prin deschiderea ferestrelor publicitare. Dacă faceți clic pe oricare dintre instrumente, este posibil să descărcați un fișier rău intenționat pe computer.

Dacă găsiți o bară de instrumente misterioasă pe computer, este vital să acționați rapid pentru a o elimina. Cu cât rămâne mai mult pe computer, cu atât va putea face mai multe daune. (Citiți mai multe despre cele mai bune browsere sigure aici)

3. Noul software apare brusc pe computer

V-ați conectat vreodată la computer doar pentru a descoperi că software-ul nou a fost instalat? Acesta nu este doar un fel de actualizare automată a Windows sau o altă îmbunătățire care face software-ul existent mai rapid sau mai sigur.

Acesta este un software complet nou despre care nu ați auzit niciodată și despre care știți că nu ați instalat.

Este dificil să spunem ce poate face acest software nou și misterios pe computer. Unele dintre aceste programe software pot fi capabile să preia software-ul existent pe computerul dvs., făcându-l să facă orice face codul rău intenționat. Software-ul care se adaugă în mod misterios și pe computer poate dezactiva orice protecție antivirus pe care o aveți, astfel încât sistemul dvs. va fi vulnerabil la alte atacuri, și pentru a face computerul mai puțin sigur pentru copiii dvs..

tipuri de malware

Ocazional, oamenii se deschid la acest tip de instalare prin descărcarea de software de pe Internet. O mare parte din acestea sunt legitime și non-răuvoitoare. Alții sunt prădători. Acest lucru este valabil în special cu software-ul gratuit, care deseori descarcă software-ul terților atunci când acceptați să descărcați pachetul inițial. Acest software terț vă poate pune întregul sistem în pericol.

Dacă trebuie să descărcați software, asigurați-vă că cunoașteți sursa și că ați citit termenii și condițiile.

4. Redirecții automate ale site-ului

Puține lucruri sunt la fel de enervante precum încercarea de a ajunge pe un site web atunci când sunteți redirecționat automat către altul. Hackerii adoră să facă asta pentru că este potențial un mare producător de bani. Aceștia sunt plătiți de oricine deține site-ul pentru a redirecționa traficul către acesta.

De obicei, veți vedea că se întâmplă atunci când introduceți câteva cuvinte cheie într-un motor de căutare. Veți obține o listă cu rezultatele căutării și faceți clic pe unul dintre ele. Cu toate acestea, în loc să fii dus pe site-ul respectiv, nu ești dus în altă parte.

redirecționare auto adware

Dacă acest lucru se întâmplă o singură dată, poate fi un fel de fluke, dar dacă vedeți că acest lucru se întâmplă în mod repetat, înseamnă că sistemul dvs. a fost compromis. Încercați să introduceți câteva cuvinte cheie foarte specifice în motorul dvs. de căutare. Faceți clic pe link pentru rezultatul de top. Dacă nu ajungeți pe site-ul respectiv, știți că computerul dvs. a fost infectat.

Complicarea problemei este faptul că site-ul web poate indica faptul că ați ajuns de fapt la adresa URL corectă. Acest lucru se datorează faptului că hackerul utilizează un împuternicit.

5. Avertismente de securitate telefonică

atac de ransomwareEste întotdeauna un motiv de îngrijorare atunci când software-ul antivirus apare pentru a vă spune că există o problemă potențială. Acordați atenție acestor avertismente, dar fiți atenți, de asemenea, că uneori primiți un avertisment, deoarece un hacker lucrează.

Hackerii caută software care nu este actualizat și orice alte programe vechi care ar putea fi pândite pe computerul dvs. pentru a încerca să vă infiltrați în sistem. Ei folosesc aceste programe demodate pentru a vă face computerul să vă trimită avertismente. Până când primiți mesajul, dauna este făcută. Ai fost infectat.

De obicei, avertismentul vă recomandă să faceți clic pe un link pentru a vizita un site web, unde puteți obține un software de securitate îmbunătățit. Oamenii fac asta de bună voie, oferindu-le informații despre cardul de credit în acest proces. Acum, nu numai că computerul lor este infectat, ci și hackerii au informațiile lor financiare.

6. Atacuri Ransomware

Veți ști că ați fost lovit de un atac de ransomware atunci când computerul vă oferă brusc un mesaj că toate fișierele dvs. au fost criptate. Criptarea este bună în multe circumstanțe, dar numai dacă o solicitați. Cererea spune că, dacă doriți să puteți accesa din nou computerul, va trebui să trimiteți bani la o anumită adresă Bitcoin.

Dacă nu plătiți, hackerii vă vor distruge datele. Desigur, pot face acest lucru chiar dacă plătiți.

cum funcționează ransomware-ul

7. Mesaje de social media nerecunoscute

Multe persoane folosesc social media pentru a comunica cu prietenii lor și cu lumea. Cu toate acestea, au primit uneori un mesaj ciudat care nu pare să provină de la presupusul expeditor. Multe dintre aceste mesaje necunoscute conțin o legătură pe care destinatarul ar trebui să facă clic. Făcând clic pe acesta dezlănțuie probleme majore.

Dacă primiți un mesaj cu aspect suspect de la un prieten, nu faceți clic pe acesta. De asemenea, dacă vedeți că contul dvs. trimite mesaje pe care nu le-ați trimis, este un semn că v-ați piratat conturile de socializare.

8. Parole nevalide

hacked parolă nevalidăDacă accesați un site web pe care îl vizitați în mod regulat, dar cărora le este refuzat accesul atunci când introduceți parola, acest lucru ar putea semnaliza o problemă. Încercați să introduceți din nou parola. Dacă încă nu funcționează și sunteți sigur că ați primit parola corect, atunci contul dvs. a fost probabil piratat. Hackerul a schimbat parola.

Acest lucru poate apărea ca rezultat al unui an escrocherie de phishing prin e-mail în care faceți clic pe un link dintr-un e-mail care vă duce pe un site web în care introduceți datele de acreditare. Acest lucru oferă hackerului datele dvs. de autentificare.

Puteți afla dacă protejatorii de parole sunt în siguranță și le puteți schimba rapid dacă suspectați că cineva v-a furat informațiile.

9. Indicatorul mouse-ului se deplasează singur

Dacă stai la computer și indicatorul mouse-ului începe brusc să se deplaseze singur, acesta poate fi un semn că cineva a deturnat computerul și că ai fost hacked. Acest lucru este valabil mai ales dacă mouse-ul pare să se deplaseze cu o anumită direcție, decât să zboare la întâmplare pe ecran, ceea ce semnalează o problemă tehnică.

Dacă indicatorul deschide fișiere diferite și se deplasează cu scop, este probabil ca un hacker să îl controleze.

10. Protecția antivirus dezactivată brusc

antivirus dezactivatCând un virus vă infectează computerul, poate fi posibil ca acesta să dezactiveze orice software antivirus pe care îl aveți, precum și să eliminați alte protecții de securitate de pe sistemul dvs. Dacă vedeți ceva de genul acesta pe computerul dvs., în mod normal, ați merge la Editorul Registrului sau la Managerul de activități pentru a face față.

in orice caz, virusul nu vă va permite să faceți acest lucru. Probabil că aceste instrumente vor fi dezactivate și va trebui să faceți și alte măsuri pentru a aborda situația. Dacă doriți să preveniți aceste situații fără cheltuieli, consultați unele dintre cele mai bune programe antivirus gratuite disponibile.

11. Lipsesc bani sau taxe necunoscute

Este inteligent să verificați periodic soldurile contului dvs. bancar și ale cărții de credit. Dacă vă conectați la contul dvs. de verificare și soldul este mai mic decât se aștepta, atunci este timpul consultați fiecare tranzacție. Puteți găsi unele care nu sunt familiare.

Același lucru este valabil și în cazul conturilor dvs. cu cardul de credit, deși în acest caz veți vedea soldul dvs. datorită creșterii. Încă o dată, este timpul să revizuiți tranzacțiile recente pentru a căuta ceva necunoscut. În cazul în care sunteți în posesia unor BitCoins, ar trebui să vă educați în continuare în stocarea criptelor în siguranță.

Notificați imediat instituția dvs. bancară și companiile de carduri de credit dacă descoperiți aceste probleme.

12. Cumpărături expediate într-un loc necunoscut

Dacă vă conectați la un cont bancar, la un cont de card de credit sau la un cont de vânzare cu amănuntul online, numai pentru a vedea cumpărături despre care nu știați, atunci veți putea observa că unele produse au fost expediate la o adresă necunoscută. Este vorba despre hackeri la locul de muncă, având un joc de cumpărături pe dime.

Acest lucru este deosebit de periculos dacă sunteți un proprietar de afaceri mici cu un cont bancar al companiei. În acest caz, ar trebui să consultați lista completă a vulnerabilităților pentru IMM-uri, care sunt adesea vizate de hackeri.

Vă puteți proteja de majoritatea acestor probleme prin nu deschiderea de e-mailuri necunoscute și fără a face clic pe link-uri necunoscute. Aveți grijă să respectați întotdeauna protocoalele de securitate, și mențineți-vă actualizat software-ul antivirus pentru a vă proteja de intruziuni ale hackerilor.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me