Cum se deblochează site-urile web

Una dintre cele mai populare componente ale internetului a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare în 2020.

Cu trei decenii în urmă, un informatician britanic a publicat o propunere istorică în care își expunea viziunea pentru ceea ce ar deveni cunoscut sub numele de World Wide Web, la care astăzi ar trebui să ne referim pur și simplu la „web”, și care, în esență, a devenit shorthand pentru „internet .“

Ceea ce a conceput Sir Tim Berners-Lee a fost implementarea Hypertext Markup Language împreună cu alte tehnologii informatice digitale pentru a face internetul un sistem cu adevărat global de navigare fără restricții..

Libertatea de informare a stat la baza propunerii lui Berners-Lee; a vrut să facă legătura între rețelele de calculatoare fără a fi nevoie să se deconecteze de la sesiunile active, iar unul dintre principalele sale obiective a fost să permită oamenilor din întreaga lume să acceseze informațiile stocate pe serverele de pe tot globul.

captură de ecran proiect web web
După propunerea sa, Berners-Lee a durat aproximativ un an până la dezvoltarea completă a primei aplicații software de browser web și a primului site web, care a fost păstrat în scopuri istorice în toată gloria liniei sale de comandă..


Din acel moment, web-ul a crescut încet, iar Berners-Lee a fost probabil fericit să afle că a îndeplinit unul dintre cele mai importante obiective ale propunerii sale: acces gratuit și fără restricții la informații digitale.

TL; DR - Obțineți un VPN

Dacă aveți nevoie de un răspuns imediat, atunci cel mai bun pariu este folosirea celui mai bun VPN.

Site-urile sunt în principal blocate de locația geografică, iar un VPN va rezolva această problemă direct și perfect. Există alți furnizori VPN care ar putea funcționa, dar dacă am putea recomanda doar 2, atunci ar fi NordVPN și ExpressVPN. Ambele au avut performanțe deosebite de ani buni, iar funcțiile lor cresc aproape în fiecare lună.

Nu puteți greși cu aceste două.

  • Citiți integral Recenzie NordVPN sau vizitați NordVPN
  • Citiți integral Recenzie ExpressVPN sau vizitați ExpressVPN

Ai nevoie de mai multe informații? Continua să citești.

Cum arată Webul astăzi

Dacă aveți o anumită vârstă, vă amintiți probabil o perioadă în care nu a fost nevoie să deblocați site-urile web.

Anii 90 au fost o perioadă glorioasă pentru dezvoltarea tehnologiei informației; cu excepția cazului în care ați întâlnit site-uri web care vă impuneau să introduceți un nume de utilizator și o combinație de parole, v-ați bucurat de o navigare fără restricții a ceea ce este cunoscut sub numele de „Surface Web”, termen care a apărut pentru a-l distinge de „Deep Web”.

Porțiunea vizibilă de pe web există pe un spațiu de informații de suprafață; orice altceva, de fapt, majoritatea web-ului poate să fie accesat numai cu credențe de cont sau browsere specializate care se conectează la servicii ascunse. Surface Web nu conținea niciun site web geo-blocat înainte de secolul 21, dar acest lucru nu mai este cazul în 2020.

Site-urile blocate cu geo-uri sunt ceva la care s-a gândit probabil Sir Tim Berners-Lee când a inventat web-ul, dar cu siguranță nu se aștepta să îl vadă în mare măsură astăzi. Înainte de a continua să explicăm de ce are loc geo-blocarea și cum puteți debloca site-urile web folosind tehnologia virtuală de rețea privată, să menționăm pe scurt cum se simte Berners-Lee despre web 30 după ce l-a inventat: nu este tocmai mulțumit de modul în care lucrurile sunt s-au dezvoltat, în special în ceea ce privește libertatea informației.

Știți cum nu mai numim această componentă de internet World Wide Web? Am scurtat pe web fără să ne dăm seama că site-urile geo-blocate au eliminat deja această caracteristică la nivel mondial. Modul în care vă arată internetul în Australia este diferit de cum arată utilizatorii din Statele Unite, Costa Rica și multe alte țări (Citiți mai multe: Stare de confidențialitate online în Australia)

Sir Tim Berners-Lee, inventator al rețelei mondiale

În unele cazuri, guvernele impun măsuri de cenzură pe care vă puteți aștepta de la regimuri totalitare, cum ar fi China, Cuba, Iran, Siria, Sudan și altele. Dincolo de cenzura pe internet, găsim și companii private, multe dintre ele americane, fiind contractate pentru a crea bariere care ajung în calea navigării fără restricții.

Nu e de mirare că Berners-Lee este dezamăgit: site-urile blocate cu geo sunt anatema la ceea ce el avea în minte, dar sunt acum o realitate inconfortabilă a lumii digitale noi traim in.

Cum funcționează site-urile geo-blocate

Există diferite metode pe care guvernele, furnizorii de servicii internet (ISP) și firmele tehnologice le pot utiliza pentru a vă împiedica să accesați site-uri web; chiar blocând Youtube. Pentru a explica cum funcționează, vom numi entitățile de blocare „actori” pentru care navigarea fără restricții este ceva care contravine modelelor lor de afaceri și metodelor de guvernare. Să începem cu un caz extrem, Marele Firewall din China, care reglementează accesul la internet la nivel intern.

Site web blocatGFW încearcă în mod evident să aplice legea chineză care oferă guvernului, dar mai precis Partidului Comunist din China, autoritatea de a controla internetul în limitele suverane. Realitatea este mai mult pe linia cenzurii, a controlului social și a supravegherii în masă - motiv pentru care popularitatea celor mai sigure browsere și a celor mai sigure e-mailuri este în creștere.

Numeroase metodologii sunt aplicate pentru a susține GFW; la nivelul cel mai de bază, adresele IPv4 și IPv6 sunt blocate, iar un exemplu bun în această privință este versiunea în limba chineză a Wikipedia. O metodă mai sofisticată și mai puternică implică interferarea cu sistemele de adrese DNS la nivelul ISP, dar acest lucru este ușor pentru autoritățile de reglementare chineze, deoarece operatorii ISP trebuie să răspundă guvernului și îngreunează cetățenii să-și ascundă adresa IP.

În China, nu este neobișnuit să aflăm că setările DNS ale unui computer au fost schimbate atacuri de otrăvire care sunt lansate la scară masivă. Aceste atacuri au fost experimentate de turiști și de alți vizitatori străini ai căror laptopuri și smartphone-uri nu pot accesa anumite site-uri web chiar și după ce se întorc acasă.

În ceea ce privește companiile private cu site-uri web geo-blocate, justificarea lor se bazează pe aspecte legate de conformitate, legile privind drepturile de autor, acordurile de afaceri și controlul asupra anumitor piețe.

Poate vă amintiți o perioadă în care DVD-urile erau mult mai populare decât serviciile de streaming video precum Netflix, Hulu, YouTube și BBC iPlayer. Pe atunci, distribuitorii de DVD au apelat la tehnologie, cum ar fi codarea regiunilor, astfel încât un disc achiziționat într-o țară să nu fie redat în alta. Deși conținutul în streaming este cel mai adesea afectat de geoblocare, alte site-uri web, cum ar fi Craigslist, sunt de asemenea notorii în această privință.

Restaurați navigarea fără restricții

Dacă viziunea dvs. despre web este mai în concordanță cu ceea ce a avut în minte Sir Tim Berners-Lee acum 30 de ani, trebuie să vă folosiți o tehnologie adecvată pentru a vă ajuta să evitați aceste restricții.

O modalitate de a face acest lucru ar fi printr-un proxy web sau să descoperiți cum să accesați servere proxy; aceasta este o metodă pe care utilizatorii de internet din China o folosesc de ani buni, cu diferite niveluri de succes. Problema cu proxy-urile web este că unii furnizori de tehnologie au dezvoltat metode de detectare a acestora prin construcții de inteligență artificială; în plus, nu sunt atât de fiabile pe cât și-ar dori oamenii să fie și de multe ori nu vor funcționa cu servicii de streaming sau aplicații mobile.

Există un motiv mai sensibil pentru care nu doriți să utilizați proxy-uri web în 2020: dacă trebuie să rămâneți anonimi atunci când accesați site-uri web, va trebui să vă asigurați că serverul de la distanță nu este capabil să capteze anumite informații care v-ar putea identifica..

Aceasta nu este o problemă mare dacă încercați doar să vizualizați un videoclip muzical YouTube care din anumite motive este blocat în țara dvs., dar ce este dacă verificați dacă există un mandat de arestare în altă țară? Să presupunem că un regim autoritar știe că domiciliați în Australia, iar o ordine de arestare a fost publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe; în acest caz, nu ați dori niciodată să utilizați un proxy web de pe smartphone-ul dvs. din Melbourne, de exemplu. În esență, proxy-urile sunt, în general, nesigure.

Având în vedere cele de mai sus, iată câteva recomandări cu privire la modul în care puteți debloca site-urile web din diverse motive în 2020. Vom începe să utilizăm un VPN, deoarece aceasta este cea mai bună și mai inteligentă metodă; un tunel VPN, cunoscut și sub numele de tunel sigur, poate fi folosit pentru mult mai mult decât doar urmărirea celui mai recent episod din „Game of Thrones”.

Utilizarea unui VPN pentru deblocarea site-urilor web

O rețea privată virtuală este o extensie a unei rețele de informații digitale care poate opera pe spații publice prin intermediul conexiunilor punct-la-punct. Istoria acestei tehnologii datează de la mijlocul anilor '90, când a creat o echipă de inginerie de rețea de la Microsoft un protocol de comunicații digitale care asigurau mult mai multă securitate decât conexiunile la distanță timpurii stabilit prin sesiuni terminale.

cum curge vpn lucrările

Pentru a înțelege modul în care funcționează o VPN, aceasta ajută să discerne modul în care datele sunt transmise de la dispozitivele de calcul personale către internet. Pentru a putea accesa web, informațiile digitale trebuie colectate și schimbate, iar acest lucru se întâmplă de obicei într-o modă care lasă datele dvs. deschise pentru ca oricine să le poată vedea.

În scopuri de blocare geo, furnizorii de streaming, cum ar fi Netflix, examinează aceste informații și stabilesc unde vă aflați; dacă vă aflați în Queensland, de exemplu, veți vedea un catalog de conținut destinat pieței australiene, ceea ce înseamnă că anumite programe pot fi blocate pe baza unor acorduri de distribuție de afaceri - HBO este de asemenea blocată.

Deblocați site-urile web cu NordVPN

Deoarece am menționat Netflix de mai multe ori cu ajutorul unui exemplu, puteți afla la fel de bine acum că cea mai bună opțiune pentru deblocarea Netflix în 2020 este NordVPN, o companie care funcționează din 2012.

NordVPN a pornit ca un proiect de libertate pe internet bazat pe idealurile puternice de confidențialitate și accesul liber la informații observate de națiunile nordice; în aceste zile, compania a devenit soluția cea mai recomandată pentru utilizatorii care doresc să acceseze site-urile web de pe tot globul.

Unul dintre motivele pentru care NordVPN este ideal pentru deblocarea conținutului geo-restricționat este faptul că operează peste 5.000 de servere pe 6 continente; în plus, protocoalele VPN și straturile de criptare utilizate de NordVPN asigurați-vă că confidențialitatea dvs. nu este niciodată compromisă.

Deblocați site-urile Web cu ExpressVPN

Iată un alt serviciu VPN în care puteți avea încredere atunci când încercați să evitați acele măsuri de geoblocare neplăcute.

ExpressVPN oferă mai mult decât simple servere din întreaga lume; oferă, de asemenea, un strat legal de protecție a datelor, fiind localizat în Insulele Virgine Britanice, o jurisdicție cunoscută pentru legile sale stricte de confidențialitate. Când utilizați ExpressVPN, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la politicile de logare sau istoricul conexiunilor. Legile acestei națiuni insulare obligă entitățile de afaceri să păstreze gelos identitatea clienților lor, iar acest lucru este ceea ce ExpressVPN este mândru să urmeze.

Utilizarea memoriei cache a motorului de căutare

Când nu puteți accesa un site web din cauza geoblocării, este posibil să puteți obține o parte din conținutul său, căutând versiuni în cache ale paginilor sale. Crawler-urile pentru motoarele de căutare operate de Google și Bing copiază în esență versiuni întregi de site-uri web, minus anumite elemente, pentru găzduirea ulterioară pe serverele.

căutare a motorului de căutare

Ce înseamnă asta pentru dvs. este că puteți utiliza Google pentru a căuta site-uri web despre care știți că sunt blocate; după ce vedeți rezultatul căutării, veți observa o mică săgeată verde lângă adresa URL și aici puteți verifica dacă este disponibilă o versiune în cache. Din păcate, asta nu va funcționa dacă site-ul web în cauză și-a configurat fișierul robots.txt pentru a preveni accesul cu crawlere.

Utilizarea rețelei Tor

Onion Router a fost un proiect de dezvoltare de software care a început la Agenția de proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării din SUA și a fost ulterior finanțat de Electronic Frontier Foundation cu scopul de a dirija traficul de internet printr-o rețea globală de servere private și noduri operate în mod voluntar..

Navigarea pe rețeaua Tor este foarte recomandat utilizatorilor care au preocupări profunde cu privire la confidențialitatea lor; de exemplu, jurnaliștii de investigație care au datoria de a proteja identitatea surselor lor.

Accesarea rețelei Tor a fost oarecum complicată acum câțiva ani, dar nu mai mult; acum puteți începe să instalați browserul Tor pentru Windows, macOS, Android sau Linux.

Este posibil ca Tor să nu funcționeze de fiecare dată și conectivitatea poate fi incertă uneori, dar în general puteți avea încredere că va funcționa cu sârguință ca un instrument pentru a vă proteja confidențialitatea. Ce este plăcut în ceea ce privește utilizarea rețelei Tor este că veți afla multe despre confidențialitatea digitală și nu va dura mult timp până începeți să utilizați o semnătură GPG pentru a vă asigura securitatea comunicațiilor prin e-mail..

Gânduri finale

Fără îndoială, NordVPN și ExpressVPN sunt cele mai bune metode pentru a evita geoblocarea în 2020. Așa cum s-a discutat anterior, utilizarea proxy-urilor web devine din ce în ce mai vechi și destul de sincer pentru utilizatori. Încercarea de a accesa site-urile blocate folosind memoria cache a motorului de căutare Google nu vă poate duce foarte departe. Rețeaua Tor este excelentă pentru confidențialitatea datelor, dar nu este o opțiune bună pentru deblocarea YouTube sau Netflix.

La sfarsit, utilizarea unui VPN este cel mai de încredere și cel mai perfect mod de a merge, mai ales dacă utilizați mai multe dispozitive pentru a accesa site-uri web și servicii de streaming. După ce selectați soluția VPN care funcționează cu adevărat pentru situația dvs., este posibil să doriți să vă instalați pe routerul wireless pentru eficiență maximă și confidențialitate (Citiți mai multe: Cel mai bun router VPN).

Întrebări frecvente

Î: Cum deblochez un site de pe un firewall?

A: În unele cazuri, site-urile web la care nu puteți accesa pot fi blocate la nivelul firewallului, ceea ce înseamnă că acestea au fost filtrate local de router, sistem de operare sau program antivirus, oricare dintre acestea este cel care gestionează firewallul. Din păcate, soluția nu este universală în acest caz; va trebui să știți cum să accesați firewallul și să creați o excepție sau să eliminați site-ul din lista neagră.

Î: Cum deblochezi Craigslist?

A: Acest lucru este la fel de ușor ca schimbarea adresei IP, care este caracteristica principală a serviciilor VPN. Puteți încerca, de asemenea, rețeaua Tor sau chiar un proxy web, dar rețineți că este posibil ca această din urmă opțiune să nu funcționeze dacă aveți JavaScript activat.

Î: Cum să limitați sau să eliminați blocarea IP?

A: Dacă rulați propriul site web, puteți restricționa accesul prin anumite adrese IP sau un interval de IP din ecranul de administrare cPanel, iar aici puteți elimina restricția. Nu puteți împiedica blocarea IP pe site-urile pe care nu le gestionați, deoarece nu aveți privilegii de administrare; cu toate acestea, puteți evita blocarea IP cu soluții precum NordVPN și ExpressVPN.

Î: ISP-urile cunosc site-urile pe care le vizitați?

A: ISP-ul dvs. trebuie să cunoască practic adresele IP pe care le vizitați în scop de rutare a traficului și numerele de port pe care încercați să le accesați, așa că răspunsul scurt ar fi da, dar acest lucru nu înseamnă că se uită la conținutul pe care îl accesați. ; sunt prea ocupați să câștige bani într-un peisaj de afaceri competitiv pentru a vă deranja cu coada sau e-mailurile Netflix. ISP-urile americane trebuie să păstreze metadate ale activității dvs. de trafic timp de șase luni și pot împărtăși astfel de jurnale cu agențiile de aplicare a legii și informații, în condițiile legii; acesta este un alt motiv bun pentru care ar trebui să folosim VPN-uri în 2020.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me