12 manieren waarop iedereen kan weten dat hun computer is gehackt

Laatst bijgewerkt op 19 juli 2019


Sommige hacks halen het nieuws. Dit was het geval toen 70 miljoen mensen werden getroffen door de Target-hack en toen zeven miljoen bedrijven en 76 miljoen consumenten werden getroffen door de hack op JP Morgan Chase. Niet elke hack haalt echter de krantenkoppen. De meeste hacks gebeuren volledig onder de radar en raken gewone mensen die misschien niet eens weten dat hun computer is gecompromitteerd.

hoe te weten of ik gehackt was

Dit komt omdat hackers geavanceerd zijn. Ze kunnen in een computersysteem komen zonder hun hand aan de eigenaar te steken.

Malware wordt gebruikt om de computer te infecteren en de hacker kan later altijd terugkomen om te zien in hoeverre het systeem is aangetast. Dit geeft hem enkele aanwijzingen over andere dingen die hij mogelijk met dat slachtoffer kan doen. Vaak verkopen hackers uw gegevens op het dark web, voor verschillende kwaadaardige doeleinden.

Hoewel veel mensen ze niet herkennen, zijn er verschillende signalen die je kunnen waarschuwen dat je bent gehackt.

Leer deze 12 tekens herkennen, en je bent op weg om jezelf te beschermen. Meld u vervolgens aan voor de best beschikbare VPN (Aanbeveling: probeer onze recensie eens voor NordVPN of Surfshark) voor verdere bescherming.

1. Constante pop-ups in uw browser

Sommige perfect legitieme websites hebben pop-ups. Deze zijn meestal gerelateerd aan de website en bieden u een soort korting of deal. Dit is enigszins vervelend, maar het is niet noodzakelijk iets om je zorgen over te maken.

Het verhaal is anders wanneer je overal pop-ups begint te krijgen. Dit is een constant probleem, een probleem dat je begint op te merken, zelfs op websites die nog geen pop-ups hadden.

Bovendien, dit zijn volledig willekeurige pop-ups die niets te maken hebben met de website die u bezoekt. Velen van hen vertellen je dat je dat hebt gedaan won een soort wedstrijd. Het enige wat u hoeft te doen is op een link klikken en misschien wat informatie over uzelf invoeren.

malware pop-ups

Pas op voor deze pop-ups. Klik niet op koppelingen en geef ze geen persoonlijke gegevens.

2. Nieuwe werkbalken geïnstalleerd op uw browser

werkbalk privacyAlle browsers hebben af ​​en toe een update nodig om gebruikers te voorzien van de nieuwste functies en functionaliteiten, inclusief verbeterde beveiliging. Wanneer deze updates plaatsvinden, vertelt uw browser u er meestal over en kan u zelfs door de verschillende wijzigingen worden geleid, zodat u ze begrijpt.

Hoe zit het met die dag wanneer een mysterieuze browserwerkbalk plotseling boven aan uw scherm verschijnt? U heeft uw instellingen niet gewijzigd en uw browser heeft u niets verteld over updates.

Die werkbalk kan ongelooflijk vervelend zijn. Het is je niet bekend. Je hebt er niet om gevraagd. Bovendien lijken uw browserinstellingen te zijn gewijzigd. Niets werkt zoals het gewoonlijk doet. Het is mogelijk dat u zelfs een nieuw startscherm hebt gekregen, een scherm dat is gevuld met spam.

Deze werkbalken kunnen uw systeem verwoesten door advertentievensters te openen. Als u op een van de hulpmiddelen klikt, u kunt een schadelijk bestand naar uw computer downloaden.

Als u een mysterieuze werkbalk op uw computer vindt, is het van vitaal belang dat u snel actie onderneemt om deze te verwijderen. Hoe langer het op uw computer blijft, hoe meer schade het kan aanrichten. (Lees hier meer over de beste beveiligde browsers)

3. Nieuwe software verschijnt plotseling op uw computer

Heb je je ooit alleen op je computer aangemeld om te ontdekken dat er nieuwe software is geïnstalleerd? Dit is niet zomaar een soort automatische Windows-update of een andere verbetering die uw bestaande software sneller of veiliger maakt.

Dit is volledig nieuwe software waarvan je nog nooit hebt gehoord en waarvan je weet dat je die niet hebt geïnstalleerd.

Het is moeilijk te zeggen wat deze nieuwe en mysterieuze software mogelijk met uw computer kan doen. Sommige van deze software kan de bestaande software op uw computer overnemen, waardoor het doet wat de kwaadaardige code zegt. Software die zichzelf op mysterieuze wijze ook aan uw computer toevoegt kan uw antivirusbescherming uitschakelen, zodat uw systeem kwetsbaar is voor andere aanvallen, en uw computer minder veilig maken voor uw kinderen om te gebruiken.

soorten malware

Af en toe stellen mensen zich open voor dit type installatie door software van internet te downloaden. Veel hiervan is legitiem en niet kwaadaardig. Anderen zijn roofzuchtig. Dat geldt met name voor gratis software, die vaak software van derden downloadt wanneer u akkoord gaat met het downloaden van het eerste pakket. Deze software van derden kan uw hele systeem in gevaar brengen.

Als u software moet downloaden, zorg er dan voor dat u de bron kent en dat u de algemene voorwaarden leest.

4. Website automatische omleidingen

Weinig dingen zijn zo vervelend als proberen om de ene website te bereiken wanneer u automatisch wordt omgeleid naar de andere. Hackers doen dit graag omdat het potentieel een grote geldmaker is. Ze worden betaald door degene die eigenaar is van de website om verkeer er naartoe te leiden.

Meestal ziet u dit gebeuren wanneer u enkele zoekwoorden in een zoekmachine invoert. U krijgt een lijst met zoekresultaten en u klikt op een daarvan. In plaats van naar die website te worden gebracht, wordt u echter ergens anders naartoe gebracht.

adware automatische omleiding

Als dit een keer gebeurt, kan het een soort toeval zijn, maar als u dit herhaaldelijk ziet gebeuren, betekent dit dat uw systeem is aangetast. Probeer een aantal zeer specifieke zoekwoorden in uw zoekmachine in te voeren. Klik op de link voor het beste resultaat. Als u niet op die website aankomt, weet u dat uw computer is geïnfecteerd.

Wat de zaak compliceert is het feit dat de website kan aangeven dat u de juiste URL heeft bereikt. Dit komt omdat de hacker een volmacht.

5. Phony-beveiligingswaarschuwingen

ransomware-aanvalHet is altijd een reden tot bezorgdheid wanneer uw antivirussoftware verschijnt om u te vertellen dat er een mogelijk probleem is. Besteed aandacht aan deze waarschuwingen, maar houd er ook rekening mee dat je soms een waarschuwing krijgt omdat een hacker aan het werk is.

Hackers zoeken naar software die niet actueel is en andere oude programma's die op uw computer op de loer liggen om te proberen uw systeem te infiltreren. Ze gebruiken deze verouderde programma's om ervoor te zorgen dat uw computer u waarschuwingen stuurt. Tegen de tijd dat u het bericht ontvangt, is de schade aangericht. Je bent besmet.

De waarschuwing vraagt ​​u meestal om op een link te klikken om een ​​website te bezoeken waar u verbeterde beveiligingssoftware kunt krijgen. Mensen doen dit graag en geven daarbij hun creditcardgegevens weg. Nu is niet alleen hun computer geïnfecteerd, maar ook de hackers hebben hun financiële informatie.

6. Ransomware-aanvallen

Je weet dat je bent getroffen door een ransomware-aanval wanneer je computer je plotseling een bericht geeft dat al je bestanden zijn gecodeerd. Versleuteling is in veel omstandigheden goed, maar alleen als u erom vraagt. De vraag zegt dat als je weer toegang wilt hebben tot je computer, je geld naar een bepaald Bitcoin-adres moet sturen.

Als u niet betaalt, zullen de hackers uw gegevens vernietigen. Natuurlijk kunnen ze dat zelfs doen als u betaalt.

hoe ransomware werkt

7. Niet-herkende sociale media-berichten

Veel mensen gebruiken sociale media om te communiceren met hun vrienden en de wereld. Ze hebben echter soms een vreemd bericht ontvangen dat niet lijkt te komen van de vermeende afzender. Veel van deze onbekende berichten bevatten een link waarop de ontvanger moet klikken. Als u hierop klikt, ontstaan ​​er grote problemen.

Als je een verdacht ogend bericht van een vriend krijgt, klik er dan niet op. Evenzo, als je ziet dat je account berichten verzendt die je niet hebt verzonden, is dit een teken dat je sociale media-accounts zijn gehackt.

8. Ongeldige wachtwoorden

ongeldig wachtwoord gehacktAls u naar een website gaat die u regelmatig bezoekt maar de toegang wordt geweigerd wanneer u uw wachtwoord invoert, kan dit op een probleem duiden. Probeer je wachtwoord opnieuw in te voeren. Als het nog steeds niet werkt en u zeker weet dat u het wachtwoord goed hebt, is uw account mogelijk gehackt. De hacker heeft het wachtwoord gewijzigd.

Dit kan het gevolg zijn van een e-mail phishing scam waarbij u op een link in een e-mail klikt die u naar een website brengt waar u uw inloggegevens invoert. Dit geeft de hacker uw inloggegevens.

U kunt leren of wachtwoordenbeschermers veilig zijn en deze snel wijzigen als u vermoedt dat iemand uw informatie heeft gestolen.

9. Muisaanwijzer beweegt zelfstandig

Als u achter uw computer zit en uw muisaanwijzer plotseling vanzelf begint te bewegen, kan dit een teken zijn dat iemand uw computer heeft gekaapt en dat u bent gehackt. Dit is met name het geval als de muis met een bepaalde richting lijkt te bewegen in plaats van willekeurig over het scherm te vliegen, wat een technisch probleem aangeeft.

Als de aanwijzer verschillende bestanden opent en doelbewust beweegt, is het waarschijnlijk dat een hacker deze beheert.

10. Antivirusbescherming plotseling uitgeschakeld

antivirus uitgeschakeldWanneer een virus uw computer infecteert, kan het mogelijk zijn om alle antivirussoftware die u hebt uit te schakelen en andere beveiligingsmaatregelen op uw systeem te elimineren. Als u zoiets op uw computer ziet gebeuren, gaat u normaal gesproken naar de Register-editor of Taakbeheer om het af te handelen.

Echter, het virus laat je dit niet doen. Deze hulpprogramma's zijn waarschijnlijk ook uitgeschakeld en u moet andere stappen ondernemen om de situatie aan te pakken. Als je deze situaties zonder kosten wilt voorkomen, bekijk dan enkele van de beste gratis beschikbare antivirussoftware.

11. Ontbrekend geld of onbekende kosten

Het is slim om uw bankrekening- en creditcardtegoeden regelmatig te controleren. Als u inlogt op uw bankrekening en het saldo is lager dan verwacht, dan is het tijd om bekijk elke transactie. Misschien vindt u er enkele die niet bekend zijn.

Hetzelfde geldt voor uw creditcardaccounts, hoewel u in dit geval uw verschuldigde saldo zult zien stijgen. Nogmaals, het is tijd om de recente transacties te bekijken om te zoeken naar onbekende dingen. Als je in het bezit bent van enkele BitCoins, moet je jezelf verder leren hoe je crypto veilig kunt opslaan.

Stel uw bankinstelling en creditcardmaatschappijen onmiddellijk op de hoogte als u deze problemen ontdekt.

12. Aankopen verzonden naar een onbekende plaats

Als u zich alleen aanmeldt bij een bankrekening, creditcardaccount of online retailaccount om aankopen te zien die u nog niet wist, kunt u ook merken dat sommige producten naar een onbekend adres zijn verzonden. Dit zijn hackers die weer aan het werk zijn en lekker winkelen.

Dit is vooral gevaarlijk als u een kleine bedrijfseigenaar bent met een zakelijke bankrekening. In dat geval moet u de volledige lijst met kwetsbaarheden voor kmo's bekijken, die vaak door hackers worden getroffen.

U kunt uzelf tegen de meeste van deze problemen beschermen door geen onbekende e-mails openen en niet klikken op onbekende links. Wees voorzichtig volg altijd beveiligingsprotocollen, en houd uw antivirussoftware up-to-date om jezelf te beschermen tegen inbraak door hackers.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me