9 Angstaanjagende manieren waarop Facebook uw gegevens gebruikt

Laatst bijgewerkt op 16 april 2019

Kelly Gilderson hier. Sociale media veranderen de manier waarop de wereld werkt - maar komt ons echt ten goede?
Vandaag wil ik enkele krankzinnige manieren onthullen dat FB en andere grote mediamonsters jouw gegevens gebruiken en een TON geld verdienen.


Facebook bracht een revolutie teweeg in de wereldcultuur en zette de standaard voor wat een sociaal mediaplatform zou moeten zijn. Individuen, bedrijven, overheden en onderwijscentra gebruiken Facebook als een manier om met de massa te communiceren. Daarbij vertrouwen ze veel van hun privé-, persoonlijke en soms gevoelige informatie toe aan Facebook.

Wanneer je de lagen afpelt en kijkt naar de hoeveelheid informatie die Facebook over het grote publiek heeft en dat vergelijkt met de privacyschendingen, griezelige experimenten en psychologische manipulatie die Facebook heeft gebruikt om die informatie uit te voeren, ontstaat een angstaanjagend beeld.

Facebook is meer dan alleen een bedrijf dat reclame gebruikt om geld te verdienen. Het is een bedrijf dat wereldregeringen en industrieën hebben kunnen gebruiken om te verzamelen, analyseren en gebruik uw persoonlijke gegevens.

Recente nieuwsverhalen hebben het Facebook-schandaal besproken. Eigenbelang verhindert echter dat veel media de hele waarheid vertellen. Ze scheren over de donkere aspecten van wat Facebook doet. Hier volgen enkele verontrustende feiten over Facebook. Ons doel is om een ​​licht te werpen op de ware aard van Facebook en uit te leggen hoe het is Gevaar naar privacy en hoe het de vrije gedachte verstoort.

# 1 - Facebook kan gebruikersgegevens zonder gebruikersautorisatie

De applicatie "thisisyourdigitallife" vertelde gebruikers dat de persoonlijkheids-app anonieme informatie verzamelde voor psychologisch onderzoek. De app, geproduceerd door Global Science Research, vereist dat gebruikers akkoord gaan met de voorwaarden van de app voordat ze de applicatie toegang geven tot hun Facebook-gegevens. De app werd naar verluidt versterkt door Amazon Turken. Dit is een programma dat individuen betaalt om korte online taken uit te voeren, waaronder enquêtes. Global Science Research zou de verzamelde informatie op Facebook en Amazon Turks hebben verkocht aan Cambridge Analytic.

facebook informatie lekkage grafiek door cambridge analytica

Hoewel dit verontrustend is, is het grotere probleem het feit dat de applicatie, die slechts door ongeveer 270.000 mensen is gedownload, ook de informatie van vrienden van gebruikers heeft overgenomen. Dit betekent dat de applicatie op korte termijn informatie van miljoenen gebruikers had verzameld. Veel van de naar schatting 87 miljoen gebruikers die hun informatie aan Cambridge Analytica hebben verkocht, hebben nooit de toepassing 'thisisyourdigitallife' gedownload en hebben nooit toestemming gegeven om de informatie op enigerlei wijze te gebruiken..

# 2 - Facebook en de surveillancestatus

In 2003 waren NSA-documenten uitgelekt en gaven ze een nooit eerder geziene inkijk in het PRISM-programma. De gelekte rapporten schetsten de samenwerking tussen de NSA en GCHQ, de respectieve surveillance-instanties van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

voorlopig overzicht

Volgens de Washington Post hebben de NSA en GCHQ samen met andere spionagebureaus gebruik gemaakt van de centrale servers van negen prominente Amerikaanse internetbedrijven. Ze extraheren audio, foto's, e-mails, documenten en andere informatie om gebruikers te targeten.

Facebook werd geïdentificeerd als een bedrijf dat gaf de spionagentschappen toegang naar hun servers. Facebook en andere internetbedrijven die samenwerken met overheidstoezicht zijn echter wettelijk immuun vanwege de FISA Amendments Act van 2008.

Volgens de gelekte PRISM-documenten werkt Facebook sinds juni 2009 samen met de NSA. In wezen is Facebook gewoon een ander onderdeel van de NSA. Het is een hulpmiddel dat de NSA heeft gebruikt voor wereldwijde surveillance.

# 3 - Facebook wist dat zijn gegevens werden misbruikt

In 2015 hebben journalisten Facebook geïnformeerd over het misbruik van gebruikersgegevens. De maker van de app "thisisyourdigitallife", Dr. Alexander Kogan, zei dat de gegevens werden verzameld voor academisch onderzoek. Hij stond erop dat hij zich op dat moment niet bezighield met ongepaste activiteiten.

Toen Facebook hoorde over de manier waarop de gegevens van zijn gebruikers in 2015 werden verzameld, verzocht het om Global Science Research verwijder de informatie. Toen Facebook hoorde dat de informatie niet was verwijderd, deden ze dat banden doorknippen met Global Science Research en begonnen hun eigen onderzoek.

Beleggers hebben een rechtszaak aangespannen. Ze vonden dat deze informatie door Facebook had moeten worden bekendgemaakt.

Cambridge Analytica werkt samen met onderzoekers en beweert dat zij de informatie hebben verwijderd. Het bedrijf heeft gezegd dat de verzamelde informatie niet is gebruikt tijdens de presidentiële campagne van 2016.

# 4 - Facebook verzamelt uw afbeeldingen met behulp van een database voor gezichtsherkenning

Sinds 2011 ontwikkelt Facebook volgens PC World technologie voor gezichtsherkenning. Wanneer u een foto op Facebook tagt, maakt deze gebruik van gezichtsherkenningstechnologie om meer te weten te komen over hoe die persoon eruitziet. Hetzelfde geldt voor je foto's wanneer anderen je taggen.

extraheren van informatie grafiek

Dit programma begon bijna acht jaar geleden. Facebook heeft tegenwoordig een krachtig en nauwkeurig op kunstmatige intelligentie gebaseerd gezichtsherkenningssysteem. Het is een van de meest geavanceerde en meest nauwkeurige systemen in zijn soort op aarde.

Wikipedia beschrijft het programma DeepFace en beschrijft het als een lerend gezichtsherkenningsprogramma. Het heeft de mogelijkheid om menselijke gezichten in digitale afbeeldingen te selecteren. Het heeft een neuraal net van negen lagen diep. Het is uitgerust met meer dan 120 miljoen verbindingsgewichten. Het systeem is zogenaamd 97 procent nauwkeurig. Dit is beter dan de nauwkeurigheid van 85 procent van het Next GEN-identificatiesysteem van de FBI.

Dit betekent dat elke keer dat u een foto van uzelf, een vriend of een familielid uploadt, u de AI van DeepFace traint om menselijke gelaatstrekken beter te identificeren. Gezichtsherkenning van dit type is schadelijk voor de privacy. Met dit type gezichtsherkenning kan iemand een enkele foto van u maken en die foto vervolgens gebruiken om alle informatie te verzamelen die door Google, Facebook en andere sites in de loop van uw leven is verzameld.

# 5 - Facebook wordt onderzocht door de FTC, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk

Facebook ontmoette het Congres twee dagen nadat het datamining-schandaal uitbrak. Facebook maakt gebruik van de diensten van een particulier onderzoeksbureau. Het kantoor van de Information Commissioner in het Verenigd Koninkrijk is echter bezig met zijn eigen onderzoek en vroeg de particuliere onderneming Facebook die was ingehuurd om te vertrekken terwijl het zijn onderzoek voortzette.

De FTC onderzoekt hoe de door Cambridge Analytica verzamelde informatie werd gebruikt. Er is ook een Australische waakhondorganisatie die het gebruik van deze informatie onderzoekt.

facebook onderzoekslanden getroffen door schandaal

Naarmate het onderzoek vordert, zullen waarschijnlijk meer details aan het licht komen. Er zijn nog een aantal vragen over hoe de gestolen gegevens zijn gebruikt. Veel van deze vragen draaien om de mogelijke impact van de gestolen informatie op politieke campagnes. Cambridge Analytica beweert dat zij zich niet hebben vergist.

# 6 - Facebook gebruikt "schaduwprofielen" om gegevens van niet-gebruikers te verzamelen

Facebook gebruikt schaduwprofielen, volgens informatie verzameld uit een aantal bronnen, om niet-Facebook-gebruikers te volgen. Facebook gebruikt ook derde partijen en bouwt schaduwprofielen om de activiteit van niet-gebruikers te volgen.

facebook schaduw profilering stroomschema

Facebook bouwt een digitale biometrische sjabloon door elke foto met een gezicht te gebruiken dat naar hun servers wordt geüpload. Momenteel wordt een rechtszaak aangespannen tegen Facebook en beweert dat het inbreuk maakt op de privacyrechten van anderen omdat het biometrische informatie over mensen opslaat zonder hun toestemming te krijgen. Facebook beweert dat het simpelweg opslaan van biometrische informatie zonder toestemming mensen niet schaadt.

Het is duidelijk dat opt-out voor tracking en gegevensverzameling door Facebook geen optie is. De enige manier om te voorkomen dat de donkere kant van Facebook uw privégegevens ontvangt, is door goede online privacybeveiligingsmaatregelen te gebruiken.

# 7 - Facebook zegt dat het misleid is

Wat de Facebook-inbreuk anders maakt, is dat de informatie niet is gestolen via een hack of een beveiligingslek, vergelijkbaar met wat bij andere bedrijven is waargenomen. Zoals Zuckerberg echter duidelijk zei, was er een vertrouwensbreuk tussen Facebook, Kogan en Cambridge Analytica.

De mensen die Facebook gebruikten, vertrouwden erop dat Facebook hun gegevens zou beschermen en dat de gegevens niet met anderen zouden worden gedeeld. Zuckerberg heeft erkend dat dit iets is dat Facebook moet repareren.

facebook vertrouwensonderzoek

Andrew Bosworth, vice-president van augmented en virtual reality van Facebook, die ook heeft gediend als vice-president in advertenties, legde uit dat Facebook zo is opgezet dat de persoonlijke gegevens van gebruikers worden niet verkocht. Dit betekent niet dat ontwikkelaars geen gegevens ontvangen die hen helpen de ervaring voor hun klanten te verbeteren. Maar volgens een bericht van Bosworth verdient Facebook niet rechtstreeks geld met deze informatie-uitwisseling. Hun doel is om Facebook zo in te stellen dat er geen persoonlijke informatie aan bedrijven wordt verkocht.

Hij legt verder uit hoe Facebook, als Facebook zijn gebruikers beter kent dan andere bedrijven, Facebook hun gebruikers betere advertenties laat zien, wat leidt tot meer winst voor Facebook. Vanuit het perspectief van Bosworth is het verkopen van de informatie die Facebook heeft verzameld een slechte strategie.

Om Facebook levensvatbaar te maken, moeten gebruikers een positieve ervaring hebben wanneer ze verbinding maken met apps. Als gebruikers bang zijn dat hun informatie wordt gestolen, zullen ze niet noodzakelijkerwijs verbinding maken met apps, bedrijven stoppen met werken met Facebook en loopt het hele proces uiteen. Dit maakt deel uit van het argument dat Bosworth gaf om Facebook te verdedigen en te zeggen dat Facebook heeft niet opzettelijk gebruikersgegevens blootgelegd.

# 8 - Facebook heeft psychologische experimenten op u uitgevoerd zonder uw toestemming

Facebook-executive, Sheryl Samberg, verontschuldigde zich voor Facebook-gebruikers nadat bleek dat Facebook zonder hun toestemming experimenten op meer dan 700.000 gebruikers had uitgevoerd.

Ironisch genoeg, als je de excuses leest, zie je dat Samberg nooit excuses aangeboden voor de psychologische experimenten die Facebook heeft uitgevoerd, maar in plaats daarvan voor het feit dat Facebook slecht heeft gecommuniceerd over de experimenten met gebruikers.

Je zou hierom moeten geven. Het wordt heel duidelijk dat Facebook dat is werkt om je emoties te manipuleren. Welke demente reden heeft Facebook om dit te doen? We weten het niet. Wat we wel weten, is dat het in het verleden is gebeurd en dat het waarschijnlijk nog steeds gebeurt.

Een voormalig Facebook-directeur besprak hoe Facebook psychologisch schadelijk is voor onze samenleving. In de discussie die hij over Facebook had, legde deze voormalige Facebook-directeur uit wat hij voelde dat de psychologische impact van Facebook op de moderne samenleving heeft. Hij besprak hoe dankzij Facebook het maatschappelijk discours en de samenwerking zijn afgenomen. Verkeerde informatie en verkeerde waarheid nemen toe. Hij ging verder door te stellen dat het effect van Facebook op de samenleving niet alleen een probleem is voor Amerikanen, maar een wereldwijd probleem is. Het is duidelijk om te zien waarom zoveel mensen Facebook zien als een psychologisch gevaar dat koste wat kost moet worden vermeden.

# 9 - Bescherm jezelf

Facebook heeft zich in de kern bewezen sociopatisch te zijn. Wat het meest verontrustend is, is dat na alle hoorzittingen, alle schandalen en het onderzoek door de FTC, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australische regeringen en andere regeringen over de hele wereld er niets zal veranderen.

Veel van dezelfde instellingen die tot taak hebben Facebook te onderzoeken, profiteren het meest van de informatie die het verzamelt. Overheidsinstanties, grote bedrijven, onderwijsinstellingen en andere groepen hebben de informatie nodig die is verzameld van sites zoals Facebook om controle en macht te behouden en om continu manipuleer de massa.

Van tijd tot tijd zal Facebook worden gevangen in een schandaal. Dan zullen de volgende dingen gebeuren:

  • Facebook zal een token-verontschuldiging schrijven en zeggen dat het datalek te wijten was aan een fout.
  • De media zullen zich voeden met het schandaal en erover discussiëren alsof de inbreuk op de privacy iets nieuws of verrassends was.
  • Facebook blijft gewoon doorwerken. Ze zullen uw gegevens verspreiden, uw gegevens op verontrustende manieren gebruiken en griezelige experimenten uitvoeren op een onbewust en onbekend publiek.

Er is geen reden waarom je zou denken dat Facebook de manier waarop het werkt zal veranderen. Facebook is letterlijk een extra staatstoezicht. Ze geven elk jaar miljoenen dollars uit aan het lobbyen bij politici, zodat ze gewoon kunnen doorwerken.

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uzelf te beschermen:

  • Weg met sociale media.
  • Ten tweede, zoek een goede, op privacy gerichte browser om uw gegevens te beschermen.
  • Ten derde, vind een goede VPN om uw online activiteit anoniem te maken.
  • Ten vierde, gebruik privacytools als een manier om uw gegevens te beschermen

Als u de banden met Facebook niet wilt verbreken, profiteer dan van de instellingen van Facebook om gedeelde gegevens te beperken. Besteed speciale aandacht aan welke apps van derden u hebt gemachtigd om gegevens te verzamelen. Dit beschermt u niet wanneer een externe bron manieren vindt om toegang te krijgen tot de informatie van Facebook. Maar het is tenminste een begin.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me