Handleiding voor e-veiligheid: bescherm uw kinderen vandaag nog op internet

Ouders dachten dat ze het moeilijk hadden voordat internet kwam. Vorige generaties hadden gewoon geen idee wat er zou komen.

In de afgelopen jaren heeft Australië een toename van identiteitsdiefstal en andere internetmisdrijven gezien. Zo recent als vorige maand heeft de Australische regering een online penetratie van de netwerken van de liberale, nationale en Labour politieke partijen moeten onderzoeken.

In februari 2019 moest het Department of Parliamentary Services (DPS) nieuwe wachtwoorden uitgeven voor Kamerleden en personeel. Dit proces vond plaats nadat het Australische Cyber ​​Security Center (ACSC) een kwaadaardige inbreuk op de computers van het Parlement had vastgesteld.

Internetveiligheid voor kinderenDit onderzoek heeft ACSC ook bewust gemaakt van de aanvallen op de netwerken van de politieke partijen. Gelukkig werd de kwaadaardige activiteit geïdentificeerd voordat er enige verkiezingsinterferentie kon plaatsvinden. Na deze hack in het Australische parlement is de ACSC begonnen actief te helpen bij de verdediging van de online identiteit van de politieke partijen.

Bill Shorten, Labour-leider, verklaarde dat “Australië niet is vrijgesteld of immuun is voor het soort kwaadaardige activiteiten die we elders hebben gezien.” Politieke partijen kunnen kleine organisaties zijn, maar ze verzamelen en gebruiken enorme hoeveelheden gegevens over gemeenschappen en kiezers.

Met computers die 24 uur per dag worden bewaakt, konden hackers nog steeds kwaadaardige aanvallen plannen en afleveren. Dit feit maakt het beschermen van personen en personal computers lijken bijna onmogelijk. Het hoeft echter niet onmogelijk te zijn.

Op het eerste gezicht lijkt het verwijderen van internet bij u thuis om uw privacy en identiteit te beschermen de enige optie. Het is echter van cruciaal belang om te onthouden dat internet ook een waardevol hulpmiddel is.

Kinderen en internet

Ouders hebben een zware taak als het gaat om internet veiligheid. Kinderen van alle leeftijden brengen nu een aanzienlijk deel van hun vrije tijd online door, of dit nu op een smartphone, tablet of traditionele computer is.

kinderen die internet gebruiken voor schadelijke activiteitenVoor kinderen is internet hun primaire bron van nieuws, amusement en communicatie geworden. Maar het web brengt ook een aantal bedreigingen met zich mee, vooral bedreigingen die jongere mensen misschien niet zien aankomen.

Ouders moeten een open discussie houden met hun kinderen over welke soorten apps en sites ze gebruiken en wat als gepast online gedrag geldt. Dit is zowel voor hun eigen veiligheid als voor de veiligheid van anderen, zoals cyberbulling blijft een gevaarlijke kracht in de moderne samenleving.

Er zijn verschillende handleidingen beschikbaar om u te helpen uw privacy en kinderen online veilig te houden, maar veel van deze handleidingen zijn te algemeen of te onbereikbaar met moderne technologie om in sommige situaties van veel nut te zijn. Deze tips helpen u om uw privacy te beschermen en tegelijkertijd kinderen te beschermen door een breed scala aan veiligheidstips en -informatie te bieden.

Houd rekening met de volgende tips en suggesties bij het instellen van de internetregels van uw huishouden.

1. Zoek een vertrouwde virusscanner

U moet een krachtige virusscanner geïnstalleerd hebben op elke computer bij u thuis met het Microsoft Windows-besturingssysteem. Het is nog belangrijker voor de laptops of desktops die u deelt met uw kinderen. Ze kunnen proberen bestanden te downloaden van risicovolle websites, die malware of andere besmettelijke software kunnen bevatten.

Zorg er bij het instellen van uw virusscannerinstellingen voor dat de tool is geconfigureerd voor automatisch scan nieuwe bestanden die zijn toegevoegd aan uw harde schijf. Ook moet de toepassing zichzelf regelmatig kunnen bijwerken, zodat u erop kunt vertrouwen dat u en uw gezin de nieuwste bescherming tegen externe bedreigingen hebben.

Aanbevolen antivirussoftware
 • Avast Antivirus - Avast biedt op handtekeningen gebaseerde malwaredetectie en realtime virusdetectie. browsen en e-mailbeveiliging, en het wordt ook geleverd met een browserplug-in die surfers waarschuwt voor potentieel gevaarlijke links en een adblocker.
 • AVG Antivirus - AVG is in 2016 overgenomen door Avast en is een andere bekende antivirussoftware die ook sterke mogelijkheden voor malwaredetectie en realtime virusbescherming biedt. Het is bekend dat AVG over substantieelere mogelijkheden beschikt als het gaat om bescherming tegen malware, vanwege hun technologie voor het volgen van malwaregedrag.
 • Bitdefender Antivirus - Sterk beveiligingspakket rondom, waarvan bekend is dat het bijna 100% aanvalsbescherming heeft bij gebruik van Mac OS. Bitdefender heeft geavanceerde preventie van netwerkbedreigingen, meerlaagse ransomwarebescherming met ransomware-herstel en geweldige functies voor ouderlijk toezicht.
Handige handleidingen voor installatie en configuratie
 • Hoe Avast Antivirus te installeren
 • Hoe AVG Antivirus te installeren
 • Hoe Bitdefender Antivirus te installeren

2. Beperk schermtijd

schermtijd beperkenEen van de slimste dingen die een ouder kan doen om zijn kind online te beschermen, is simpelweg bepaal de hoeveelheid tijd die online wordt doorgebracht. Instellingen dit soort limieten herinneren uw kinderen eraan dat internet moet worden gezien als een hulpmiddel en niet als entertainment voor de hele dag. Het is tegenwoordig niet eenvoudig om zoveel apparaten met internet in huis te gebruiken, van computers tot smartphones tot spraakassistenten.

Een eenvoudige regel om af te dwingen is dat er geen smartphones aan de eettafel staan. U kunt er ook voor kiezen om slechts één gedeelde computer in een van de belangrijkste woonruimtes te hebben, waardoor alle gezinsleden gedwongen worden om beurten met internet en wennen dat u niet altijd op de dag verbonden bent. Totdat de gewoonte is opgebouwd, raden we u aan software voor ouderlijk toezicht te gebruiken om de wijzigingen in de lengte van de webactiviteit van uw kinderen te vergemakkelijken. Dit vereenvoudigt het proces van controle voor u en vereenvoudigt de implementatie van nieuwe huisregels die u maakt.

Aanbevolen software voor ouderlijk toezicht
 • Norton Family Premier - Nortons software voor ouderlijk toezicht maakt het voor ouders gemakkelijk om de hoeveelheid tijd die hun kinderen online doorbrengen te bepalen. Meerdere functies zijn inbegrepen, zoals directe vergrendeling, videobewaking, zoekbewaking, sociale netwerkbewaking en locatiebewaking.
 • Kaspersky Safe Kids - Een ander bekend beveiligingsbedrijf, Kaspersky Safe Kids, stelt ouders in staat om sociale media-activiteiten te volgen en heeft GPS-tracking. De software biedt mensen ook tips van deskundige kinderpsychologen om het huidige gedrag van kinderen te zien op basis van de activiteit.
 • Qustodio - Ouders krijgen de mogelijkheid om rapporten op alle apparaten te beheren en te beoordelen via een webportaal met Qustodio. De software is uitgerust met slimme filtersystemen, tijdregelingsinstellingen en gedetailleerde analyse van webactiviteit.
Handige handleidingen voor software-instellingen voor ouderlijk toezicht
 • Norton Family Premier installeren en configureren
 • Hoe Kaspersky Safe Kids te installeren en configureren
 • Hoe Qustodio te installeren en configureren

Als u denkt dat software voor ouderlijk toezicht teveel controle is, dan is uw beste weddenschap niet om een ​​regel af te dwingen, maar om nieuwe gezinsactiviteiten te introduceren die hun tijd alleen beperken met een apparaat dat internetverslaving bestendigt.

3. Beperk wifi-zones

In combinatie met het instellen van internetlimieten, zouden ouders moeten overwegen specifieke zones in huis in te stellen waar smartphones en computers niet worden gebruikt. Een populaire strategie is om te voorkomen dat kinderen computers of tablets meenemen naar hun slaapkamer, waar ze in de verleiding kunnen komen om 's nachts online te blijven.

Bepaalde wifi-routers kunnen worden geconfigureerd om te bepalen hoe ver het signaal de verschillende delen van een huis bereikt. Ouders moeten zijn minder bezorgd met internettoegang tot elke hoek van elke kamer, en meer bezorgd met het beperken van wifi-toegang tot gebieden waar ze het online gedrag van hun kinderen kunnen volgen. Bekijk deze geweldige bron voor een gedetailleerde zelfstudie: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Als alternatief, als het allemaal te veel werk lijkt, kunt u de oplossing anders benaderen door het internetgebruik na bepaalde perioden te beperken. Lees meer over het regelen van internetgebruik met behulp van de router.

4. Gebruik een veilige zoekmachine

De kracht van Google kan een persoon verbinden met een schat aan informatie uit bronnen over de hele wereld. Natuurlijk is het gevaar met dit soort gereedschap dat je ongetwijfeld struikelt ongepast of kwaadaardig websites terwijl u op internet surft. Als het gaat om kinderen, is het van cruciaal belang om te bepalen naar welke soorten informatie ze online mogen zoeken.

hoe de zoekmachine werkt

Er zijn een aantal kindvriendelijke zoekmachines beschikbaar die ouders op hun thuiscomputer kunnen instellen. Deze sites hebben meer kleur en interactiviteit dan de traditionele Google-startpagina en zorgen ervoor dat de enige weergegeven resultaten geschikt zijn voor de leeftijdscategorie die u heeft geselecteerd. Nadat u een zoekmachine heeft gekozen om te vertrouwen, moet u deze instellen als de standaardzoekmachine op hun apparaat of het thuisapparaat dat ze gebruiken.

Handleiding voor het wijzigen van de standaardbrowser-zoekmachine
 • Hoe de standaardzoekmachine op Google Chrome te wijzigen
 • Hoe de standaardzoekmachine in Safari te wijzigen
 • Hoe de standaardzoekmachine op Mozilla Firefox te wijzigen
 • Hoe de standaardzoekmachine op Microsoft Edge te wijzigen

5. Overweeg webfiltering

Uw kinderen eenvoudigweg alleen maar wijzen op het gebruik van specifieke zoekmachines is niet voldoende om hun webgedrag te beheersen. Als u hen volledige toegang tot een browser geeft, kunnen ze nog steeds gevaarlijke of ongepaste websites vinden en bekijken. Populaire applicaties zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer bieden slechts een beperkte set ouderlijke instellingen, dus dat zou u moeten doen overweeg om te investeren in een apart softwareprogramma.

Of u nu het Windows- of Mac-besturingssysteem thuis gebruikt, u vindt een reeks softwaretools voor het toevoegen van bescherming aan thuiscomputers. Met de meeste van deze hulpprogramma's kunt u afzonderlijke gebruikersaccounts configureren met verschillende instellingen, inclusief welke URL's zijn toegestaan ​​en welke zijn geblokkeerd. U kunt uw kinderen ook beperken tot alleen websites met HTTPS, wat betekent dat hun online sessies veilig en gecodeerd zijn. Een andere optie dan andere software is het gebruik van de ingebouwde mogelijkheden van uw router.

Bekijk deze gids over het gebruik van uw router voor webfiltering en andere opties voor ouderlijk toezicht: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Voeg ouderlijk toezicht toe op mobiele apparaten

Als het gaat om smartphones en tablets, hebben ouders een aantal manieren om de besturingssystemen Android en Apple iOS aan te passen voor gebruik door hun kinderen. Net als bij webbrowsers, de doel is om ongepaste inhoud uit de buurt van de ogen van uw kinderen te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn.

Op Android is de beste plaats om te beginnen met de Google Family Link-app, die beschikbaar is als een gratis download. Hiermee kunt u een kindvriendelijk Google-account maken dat aan uw eigen bestaande account wordt gekoppeld. Van daaruit kunt u het account instellen op de telefoon of tablet van uw kind en kiezen uit een bereik van opties, inclusief inhoudsfiltering en app-beperkingen.

Bekijk deze gids: Hoe Google Family Link te installeren en in te stellen

Met een iPhone of iPad worden ouderlijk toezicht geregeld via het menu "Beperkingen" in de app Instellingen. Eerst wordt u gevraagd een speciale toegangscode in te stellen voor het beheer van deze opties. Vervolgens ziet u een lijst met schakelaars waarmee u kunt kiezen welke apps en functies u uw kind wilt laten gebruiken. Je kan ook expliciete inhoud blokkeren verschijnen in de Muziek- en Podcasts-app.

Bekijk deze gids: Hoe door iOS 12 ouderlijk toezicht te navigeren

7. Monitor sociale media-accounts

gemiddelde dagelijkse tijd doorgebracht op sociale mediaJongere generaties, vooral tieners, brengen het grootste deel van hun online tijd door met sociale netwerken. Facebook en Twitter blijven twee van de toonaangevende platforms, hoewel apps als Instagram en Snapchat steeds populairder worden. Kinderen jonger dan 13 jaar mogen zich niet registreren op een sociaal netwerk, maar natuurlijk wilt u misschien een paar jaar toevoegen aan die regel, afhankelijk van de volwassenheid van uw kind.

Als algemene praktijk moet u uw kinderen aansporen om hun sociale netwerkinteracties te beperken tot mensen die ze in het echt kennen. Leer ze om naar een volwassene te komen wanneer ze online door een vreemde worden benaderd. Controleer ook hoe ze foto's en video gebruiken op hun sociale media-accounts met behulp van software voor ouderlijk toezicht.

Lees dit artikel van parenting.com voor meer tips over het volgen van het gebruik van sociale media door uw kind

8. Meld cyberpesten

Als onderdeel van uw monitoring via sociale media, moet u uitkijken naar aanwijzingen voor cyberpesten, zowel uitgaand als inkomend. U kunt symptomen van cyberpesten vaak herkennen aan het gedrag van uw kind. Als ze zich terugtrekken uit gesprekken of plotseling meer asociaal worden, stel dan meteen vragen en ontdek hoe hun online vriendschappen verlopen.

cyberpesten volgens geslachtstabel

Om proactief te zijn, moet u regelmatig gesprekken voeren met uw kinderen wat cyberpesten inhoudt en wat ze moeten doen als ze het tegenkomen. Laat ze weten dat ze op elk gewenst moment met u over deze problemen kunnen praten en zich niet hoeven te schamen.

Meer tips over effectief omgaan met cyberpesten als ouder
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html

9. Bescherm persoonlijke informatie

Omdat internet zo'n cruciaal onderdeel is van het leven van kinderen, denken ze misschien dat het veilig is om hun eigen persoonlijke informatie online te delen. Als ouder moet u uw kinderen voortdurend herinneren aan de soorten bedreigingen die online bestaan. Specifiek, handhaaf het beleid dat zij geen gegevens met betrekking tot hun naam, telefoonnummer of adres mogen delen of posten zonder eerst met u te praten.

Als er een regel nummer één was om online veiligheid te garanderen, dan is dit dit onderdeel. De meeste roofdieren gebruiken het vertrouwen dat ze winnen via sociale media om meer persoonlijke informatie over kinderen te krijgen om vaak een "meer dan digitale" verbinding tot stand te brengen. Dit kan leiden tot levensbedreigende situaties.

Hoewel het bewaken van activiteiten altijd een geweldige optie is, zal het dat eigenlijk nooit zijn een aanvulling op de kernleer die u uw kinderen geeft. Bezoek het 'vreemde gevaar'-gesprek zo nu en dan opnieuw om ervoor te zorgen dat ze zowel fysiek als digitaal altijd op hun hoede zijn voor niet-vertrouwde personen.

10. Promoot sterke wachtwoorden

Net als volwassenen moeten kinderen leren hoe belangrijk sterke, veilige wachtwoorden zijn. Leer ze om hetzelfde wachtwoord niet op meerdere websites te gebruiken en om hun wachtwoorden moeilijk te raden te maken. Kies als gezin om de paar maanden een dag om alle leden hun wachtwoord te laten wijzigen.

wachtwoord lengte grafiek

Er bestaat tegenwoordig software om het proces van het wijzigen van wachtwoorden te vereenvoudigen, ook wel wachtwoordbeheerders genoemd. De beste wachtwoordbeheerders zorgen ervoor dat alle wachtwoorden worden gecodeerd en veilig kunnen worden gedeeld, waardoor potentiële beveiligingsrisico's worden beperkt.

11. Leer kinderen over spam

Voordat je je kind kunt vertrouwen met zijn eigen privé-e-mailaccount, moet je hem waarschuwen voor de soorten van onwettig of ongepast berichten die ze mogelijk in hun inbox vinden. Praat met hen over de waarschuwingssignalen van spam en hoe kritisch het is om nooit te reageren op een e-mailbericht met enige vorm van persoonlijke gegevens.

Een slimme keuze voor ouders is om de Gmail-optie te gebruiken om een ​​kindvriendelijk account te maken dat aan uw primaire inbox is gekoppeld. Wanneer een kind 13 jaar wordt, kan de ouder bepalen of hij het gekoppelde Gmail-account naar een onafhankelijk account heeft toegestaan. Hier is een handleiding voor het instellen van dat: Hoe maak je een veilige e-mail voor je kind.

12. Pas op voor aankopen

online winkelen e-commerce

Als uw kinderen hun eigen smartphone of tablet mogen hebben, willen ze zeker volledige toegang hebben om zelf nieuwe apps te kunnen downloaden. Dit kan riskant zijn, vooral als uw gezin een enkele betaalrekening deelt met een geregistreerde creditcard. Gelukkig vereisen zowel het Android- als iOS-besturingssysteem een ​​wachtwoordinvoer of vingerafdrukovereenkomst van een volwassene voordat een opgeslagen betaalmethode kan worden gebruikt.

Zelfs nog, het is slim voor ouders om volg hun creditcardactiviteit op ongebruikelijke kosten. Herinner je kinderen eraan dat ze altijd naar je toe moeten komen wanneer ze een online aankoop willen doen.

Natuurlijk kunt u alleen online winkelen op sites die u vertrouwt en die zijn beveiligd met een geldig SSL-certificaat.

13. Houd foto's gepast

Als ouder merk je misschien dat een van de favoriete smartphoneapplicaties van je kind de camera is. Ga er niet vanuit dat het onschadelijk is, vooral als u bedenkt hoeveel andere toepassingen de functionaliteit voor het maken van foto's bevatten. Neem bij het instellen en controleren van het ouderlijk toezicht van het apparaat een extra seconde om te overwegen welke apps u wilt dat uw kind met de camera kan gebruiken.

inhoud blokkerende enquête

Wees altijd duidelijk met uw kinderen over wat een geschikte foto is en welke soorten inhoud nooit mogen worden gefotografeerd. Waarschuw hen dat alleen omdat een foto alleen op de lokale opslag van uw apparaat bestaat, dit niet betekent dat deze niet kan worden gehackt of per ongeluk naar internet kan worden geüpload. Herinner ze er ook aan om alleen afbeeldingen te delen met contacten die ze in het echt kennen en die zijn geverifieerd op sociale media.

Alles wat ongepast is, is over het algemeen beschamend en alles wat beschamend is, kan tegen uw kinderen en uw gezin worden gebruikt. Houd de foto's privé en houd de privéfoto's correct.

Bekijk: Hoe leer je kinderen slim te zijn op sociale media

14. Toezicht houden op gaming

ouderlijk pictogramHet internet heeft geen tekort aan uitgaansgelegenheden en online gamen is een van de populairste activiteiten voor kinderen en tieners geworden. Of uw gezin nu de voorkeur geeft aan pc-gaming of console-gaming, u kunt ouderlijk toezicht instellen om ervoor te zorgen dat kinderen alleen de juiste inhoud zien.

Op een PlayStation 4 kunt u een hoofdaccount instellen voor ouders en vervolgens subaccounts voor kinderen, die kunnen worden beperkt om alleen bepaalde games of beoordelingsniveaus te gebruiken. Het Xbox One-platform heeft een vergelijkbare opzet, hoewel je hiermee ook kinderaccounts van tieneraccounts kunt scheiden. Voor pc-gamers is de beste gok te gebruiken Familie modus op het Steam-platform, waarmee je bepaalde speltitels uit de accounts van je kinderen kunt blokkeren.

Handleiding voor het inschakelen van ouderlijk toezicht op games en gamingplatforms
 • Steam-client
 • Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox One
 • Speel station
 • Nintendo wii

15. Moedig communicatie aan

Bovenal is de sleutel tot het beschermen van uw kinderen online het houden van hen bezig met de echte wereld. Zolang ze zich op hun gemak voelen om naar je toe te komen over problemen of angsten die ze hebben, kun je samen een veilige ruimte op internet creëren. Begin meteen wanneer uw kinderen jong zijn door van de computer een hulpmiddel te maken dat u samen gebruikt. Houd vervolgens een schema van regelmatig inchecken om te zien wat uw kind nog meer online wil verkennen.

Wanneer u nieuwe regels instelt over hoe het internet thuis kan worden gebruikt, moet u de reden voor het invoeren van dergelijke beperkingen duidelijk uitleggen. Beloof je kinderen niet dat regels zullen verdwijnen als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Stel in plaats daarvan doelen vast hoe ze hun volwassenheid kunnen bewijzen en online meer vrijheid kunnen verdienen.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me