KeePass Review – Geweldig wachtwoordbeheer of een open-source ramp?

Dit is niet de wachtwoordbeheerder van je opa, maar je zult het misschien toch leuk vinden als je er eenmaal aan gewend bent. Mmm ... open source software.

Stel je een wereld voor zonder wachtwoorden. Aan de andere kant, laat staan.

Van uw bankrekeningen tot sociale media en e-mail, er is geen manier om in een online omgeving te werken zonder ze te gebruiken.

wachtwoord manager web tracker exploit

Aangezien niemand aan het stuk is om het slachtoffer te worden van online diefstal, is het logisch om jezelf te beschermen. Dat omvat het gebruik van een veilige manier om uw wachtwoorden bij te houden en niet de moeite te hoeven doorstaan ​​om te onthouden welke combinatie u op welke site hebt gebruikt.


Met andere woorden, u hebt een wachtwoordbeheerder nodig.

Maar niet zomaar een oude wachtwoordbeheerder. Je hebt er een nodig die het werk doet, enigszins flexibel is en die je relatief gemakkelijk onder de knie kunt krijgen. KeePass is misschien de juiste keuze voor u.

Dit is wat u moet weten over deze manager, inclusief wat deze onderscheidt van vergelijkbare producten.

Precies wat is KeePass?

Als je goed oplet, weet je al dat KeePass een wachtwoordbeheerder is. Wat je misschien niet weet, is dat het een open source product is.

Wat is open source??

open source software ontwikkeling

Kortom, het is software die broncode gebruikt die iedereen kan zien en wijzigen op een manier die hopelijk de functionaliteit verbetert. Dat betekent geenszins dat open source software inherent onveilig is; veel voorbeelden hebben ingebouwde beveiligingen die het maken net zo veilig als eigen software.

Wat het wel betekent is dat een groep toegewijde gebruikers kunnen hun ideeën bundelen en manieren bedenken om dat wat al goed is te verbeteren.

In termen van KeePass betekent dit dat er ook experts zijn die constant op zoek zijn naar manieren om het product sterker te maken. Het betekent ook dat het basisproduct wordt gratis aangeboden.

Waarom heb ik een wachtwoordbeheerder nodig?

hoe wachtwoordbeheer werktWachtwoordbeheerders zijn applicaties die zijn ontworpen om inloginformatie in een veilige omgeving op te slaan.

De gegevens worden in gecodeerde vorm opgeslagen en zijn alleen toegankelijk voor iemand die over het algemeen een hoofdwachtwoord heeft. Dat hoofdwachtwoord geeft de browser toegang tot de lijst en trekt de juiste om in te loggen op een specifieke site.

Zie het als een virtuele kluis. Je legt je waardevolle spullen in de kluis (in dit geval wachtwoorden) en sluit de deur. Zonder de combinatie komt niemand de kluis in. Als degene die de combinatie heeft, kunt u de deur op elk gewenst moment openen.

Niet alle wachtwoordbeheerders zijn hetzelfde. Sommigen doen het beter om wachtwoorden te beschermen dan anderen. Blijf lezen om te weten of KeePass een waardig product is.

Heb ik KeePass of een wachtwoordbeheerder nodig?

Als je de sensatie leuk vindt om jezelf kwetsbaar te laten, kun je KeePass niet lastig vallen ...

Aan de andere kant, mensen die liever niet hebben dat hun identiteit wordt gestolen of dat hun gegevens worden beschadigd, zullen deze bron geweldig vinden.

Hoe serieus kan het worden? Overweeg deze recente gebeurtenissen:

air canada tweetIn augustus 2018 isoleerde Air Canada een inbreuk op de mobiele app en sloot het 1,7 miljoen app-gebruikersaccounts af. Toen het stof neerzakte, vonden ze dat de inloggegevens van meer dan 20.000 klanten zijn gestolen. Dat betekent dat 20.000 mensen hun aanmeldingsinformatie vooraf moesten wijzigen en hopen dat de inbreuk niet tot problemen op andere sites leidde.

Een ander evenement was in de eerste week van september 2018, toen British Airways die details vond voor 380.000 klanten waren gecompromitteerd. Nogmaals, mensen moesten zich inspannen om wachtwoorden bij te werken en het beste ervan te hopen.

Iedereen die KeePass gebruikt, kan gemakkelijk rusten en weten dat het onwaarschijnlijk is dat de inbreuken hierop van invloed zullen zijn.

Op welke systemen werkt KeePass?

Verschillende edities van KeePass kunnen op verschillende versies van Windows worden uitgevoerd. Als je van Linux houdt, zul je edities vinden die werken met de meeste Linux-distributies, inclusief de Lubuntu-systemen. De software is compatibel met de meeste Android-systemen, evenals Mac en iOS.

keepass os-app

Mogelijk moet u wat uitgraven om erachter te komen welke KeePass-editie met een bepaald systeem werkt. Maak je geen zorgen als je nog steeds een ouder systeem gebruikt dat door niemand meer wordt ondersteund. U kunt een editie vinden die dat wel doet werken met systemen zo oud als Windows 98.

Dit is een van de manieren KeePass onderscheidt zich in de menigte van de wachtwoordbeheerder. Velen zijn specifiek ontworpen voor de nieuwste besturingssystemen. Als u een oudere machine gebruikt die geen recente systeemreleases ondersteunt, heeft u pech. Als je met KeePass gaat, is de kans groot dat je een manager vindt die perfect werkt.

Houd er rekening mee dat de apps die zijn ontworpen om u KeePass te laten gebruiken, nog steeds gratis zijn, maar dat u mogelijk van tijd tot tijd advertenties moet bekijken. Wie houdt niet zo nu en dan van een goede commercial?

Laten we praten over de installatie

Setup is een van de gebieden waar critici het niet eens zijn met KeePass. Het lijdt geen twijfel dat het meer moeite kost om de wachtwoorddatabase op te zetten.

Sommigen vinden dat ontmoedigend, simpelweg omdat ze gewend zijn geraakt aan het ingebouwde wachtwoordbesparings- en beheersysteem dat in de meeste grote zoekmachines wordt gevonden.

Sommige mensen denken echter dat het bakken van een cake ontmoedigend is, omdat het moeilijker is dan het halen bij de bakkerij. Anderen gedijen op het bakken van hun eigen cakes en varen door het proces. Als u het type bent dat niet bang is voor een kleine gegevensinvoer, KeePass-opstellingen zijn goed - een fluitje van een cent.

Hier is het basisproces. Houd er rekening mee dat het van de ene editie naar de volgende enigszins kan verschillen:

 • Keepass instellenMaak een naam en geef een locatie op voor het wachtwoorddatabasebestand dat u op het systeem bewaart.
 • Verzin het hoofdwachtwoord dat u zult gebruiken om toegang te krijgen tot de database.
 • Kies geavanceerde opties, indien aanwezig, die u wilt gebruiken in plaats van of samen met de gebruikelijke gebruikersaccountverificaties.
 • Stel de beveiligingsvoorkeuren in voor KeePass en andere functies die u wilt aanpassen.
 • Veel plezier met het kiezen van kleuren voor zowel de database als de lay-out.

Onthoud dit. Er is geen automatische synchronisatie tussen apparaten. U moet het proces herhalen op elk apparaat dat u met KeePass wilt gebruiken.

Kan ik wachtwoorden uit andere bronnen importeren?

Het hangt af van de bron en de versie van KeePass die u gebruikt.

keepass wachtwoord importeren vanuit ChromeMogelijk hebt u bijvoorbeeld wachtwoorden opgeslagen in Chrome. In de meeste edities kun je die wachtwoorden pakken en importeren met de ingebouwde tool. Als u een generiek wachtwoordbestand heeft, misschien zelfs een spreadsheet met headers die de wachtwoorden identificeren, kunt u deze mogelijk importeren.

Als je eerder een ander type wachtwoordbeheerder hebt gebruikt en hebt besloten om over te schakelen, is er de kans dat je kunt pakken wat je in het andere programma hebt opgeslagen en die gegevens kunt importeren.

Als u importeert vanuit een externe bron, vergeet dan niet om de gegevens naderhand zorgvuldig te controleren. Het laatste wat je nodig hebt, is proberen snel in te loggen op een site en ontdekken dat iets niet correct is geïmporteerd.

Hoe zit het met het bijwerken van mijn wachtwoorden? Is het moeilijk?

Je weet al dat het slim is om van tijd tot tijd wachtwoorden bij te werken. Wat gebeurt er als u het hoofdwachtwoord of een van de wachtwoorden in de database wilt bijwerken? Het is niet moeilijk.

keepass wachtwoorddatabase

Maak een kopie van de huidige database voor het geval er zich een probleem voordoet. Daarna kunt u uw database openen, naar Bestand gaan, Hoofdwachtwoord wijzigen selecteren en de aanwijzingen volgen.

In de meeste edities lijkt het bijwerken van opgeslagen wachtwoorden op het bijwerken van een veld in een spreadsheet. Ga naar de cel met het wachtwoord en wijzig het. Vergeet niet uw wijzigingen op te slaan en u bent klaar.

In de toekomst zal KeePass nieuwe wachtwoorden en gebruikersnamen vastleggen?

Eén functie die sommigen als een nadeel zullen zien en anderen niet erg zullen vinden, heeft te maken met het invoeren van wachtwoorden voor nieuwe accounts. KeePass voegt ze niet automatisch toe aan de database.

U moet inloggen met uw hoofdwachtwoord en de gegevens handmatig invoeren. Het zal echter niet lang duren. Bovendien is het prettig om te weten dat je buddy zijn wachtwoorden niet aan de database zal toevoegen wanneer je hem je laptop laat lenen terwijl hij in de winkel is.

Kan ik het meenemen?

database vectorDe meeste edities van KeePass zijn ontworpen voor gebruik op een desktop, laptop, tablet of smartphone.

Er zijn echter edities die u op een jump-drive kunt laden en overal mee naartoe kunt nemen. De database blijft op de jump-drive en is direct toegankelijk in plaats van te downloaden naar de computer die u gebruikt.

Dat maakt het handig om mee te nemen wanneer u op reis bent en liever geen laptop meesleept.

Laten we praten over kosten! Hoeveel zal KeePass me terugbrengen?

Vergeet niet dat we zeiden dat KeePass open source software is? Dat betekent dat het u niets kost.

Natuurlijk kun je jump drives of CDR's vinden waarop KeePass al is geladen, meestal op veilingsites en vergelijkbare winkels. Wat u koopt, is niet de software zelf, maar het fysieke opslagobject.

Verspil geen tijd en geld met het kopen van een KeePass-cd of jump-drive (tenzij je toch een overweldigende drang hebt om een ​​nieuwe jump-drive te kopen).

Je kunt de benodigde editie downloaden zolang je een relatief snelle internetverbinding hebt.

Dus hoe vind ik de juiste editie?

Er is geen enkele editie van KeePass. Samen met 1.x en 2.x zijn er variaties ontworpen om op een aantal verschillende platforms te werken. Overweeg deze factoren voordat u op jacht gaat:

 • Het type apparaat dat u gebruikt: desktop, laptop, tablet, smartphone, jump-drive.
 • Het besturingssysteem: er zijn edities die werken voor oude systemen zoals Windows 98 helemaal via Windows 10 of het nieuwste Linux-product. Je moet gewoon weten welke editie met wat werkt.
 • De browser: verkiest u Safari of gebruikt u Silk graag? Er zijn edities die prima werken met de minder bekende browsers.

Er zijn momenteel meer dan twee dozijn afleidingen beschikbaar en de lijst groeit. U kunt de zoekopdracht verfijnen door apparaten, besturingssystemen en browsers te identificeren om de apparaten te vinden die voor u werken.

Samenvattend

voordelen:
 • Eenvoudig te installeren en aan te passen.
 • Compatibel met veel apparaten en besturingssystemen.
 • Zet hem op een jump-drive en neem je wachtwoorden overal mee naartoe.
nadelen:
 • Sommigen vinden de installatie moeilijk.
 • Er is geen automatische synchronisatie tussen apparaten.
 • U moet nieuwe wachtwoorden invoeren of zelf oude bijwerken.

Aanbeveling: Probeer KeePass op een van uw apparaten. Speel ermee en kijk wat je denkt. Als het je bevalt, laad je het op al je apparaten. Het is misschien wat werk aan de voorkant, maar de bescherming is de moeite waard.

Als je een van de drukste bent die er zijn, overweeg dan om onze beoordelingen van de beste wachtwoordbeheerders te bekijken. Hoewel de meeste hiervan u misschien kosten, onthoud dat met kosten komt gemak.

Uiteindelijk is het een beslissing over wat uw veiligheid voor u betekent.

Voeg uw eigen beoordeling toe:

We doen ons best om onafhankelijk producten te onderzoeken om onze lezers beter te helpen bij het nemen van beslissingen. Dat gezegd hebbende, willen we ook uw mening horen. We accepteren individuele beoordelingen die informatief en niet-promotioneel zijn. Vul het onderstaande formulier in en wij zullen uw beoordeling publiceren. Promotiebeoordelingen door bedrijven zelf worden niet gepubliceerd. Bedankt!

--- Selecteer snelheid ---
Gemiddelde
Langzaam
Snel
?>

--- Selecteer Bruikbaarheid ---
Makkelijk te gebruiken
Iets ingewikkeld
Erg ingewikkeld
?>

Door op de onderstaande knop te klikken, erken ik dat ik de gebruiksvoorwaarden heb gelezen en accepteer.

MIJN REVIEW TOEVOEGEN

0
1563

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me