VPN-tests en -controles – een complete handleiding

VPN-tests en -controles - een complete handleiding

Telkens wanneer u verbinding maakt met het open internet, neemt u een bepaald risico als het gaat om gegevensprivacy. Zoek niet verder dan alle inbreuken en hacks die in het nieuws worden gemeld, of ze nu verband houden met financiële websites, sociale media-netwerken of malware-oplichting.


Dus is er een manier om echt veilig en anoniem online te blijven? Een sterke VPN-oplossing (Virtual Private Network) is uw oplossing beste weddenschap bij het bereiken van een dergelijk doel. Maar voordat u een Google-zoekopdracht uitvoert en de eerste tool die u vindt downloadt, moet u er rekening mee houden dat niet alle VPN's gelijk zijn gemaakt. Eigenlijk, veel bevatten kwetsbaarheden van zichzelf, wat ertoe kan leiden dat uw privégegevens worden gelekt naar adverteerders, overheidsinstanties of cybercriminelen.

Gebruik de onderstaande gids voor meer informatie over VPN's, hoe lekken optreden en wat u kunt doen om ze te testen en te controleren. Kijk voor meer informatie over onze beste VPN's voor Australië op onze startpagina.

checklist afbeelding

Hoe VPN werkt - Een snelle uitsplitsing

Wanneer u thuis of op kantoor verbinding maakt met internet, praat uw computer of mobiele apparaat eerst met de ethernet of draadloze router die het LAN-netwerk beheert. In de meeste setups communiceert de router vervolgens met een internetprovider (ISP), het bedrijf dat u betaalt voor internetdienst.

how-vpn-worksDe ISP's infrastructuur is verantwoordelijk voor het verplaatsen van netwerkverkeer naar het open internet, waar het dienovereenkomstig kan worden gerouteerd op basis van IP-adres. Wanneer u bijvoorbeeld een website voor sociale media laadt, verzendt uw browser een verzoek via de ISP die de servers van de website zal bereiken. Een passend antwoord wordt samen verpakt en teruggestuurd naar de ISP en vervolgens doorgestuurd naar uw netwerk, apparaat en browser.

Met deze configuratie heeft uw ISP volledige kennis van uw online activiteiten en kan hij de aanvragen traceren die u verzendt. Bovendien kan het door de ISP aan u toegewezen IP-adres door externe bedrijven worden gebruikt om uw geografische locatie te lokaliseren.

Een VPN voegt een hele nieuwe dimensie toe aan deze vergelijking. Ze vereisen twee fundamentele onderdelen: de clienttoepassing en de eindpuntserver. Wanneer u zich aanmeldt voor een VPN-service, ontvangt u van de provider een clienttoepassing met instructies voor installatie op een computer of mobiele apparaten. Elke keer dat u de applicatie uitvoert, moet u zich verifiëren met een exclusieve gebruikersnaam en wachtwoord.

De VPN-clienttoepassing opent een soort digitale tunnel die u rechtstreeks met de eindpuntserver verbindt. U gebruikt nog steeds de bandbreedte toegewezen door uw ISP, maar al uw webverzoeken worden gecodeerd en getagd met een IP-adres toegewezen door de VPN-provider.

Zodra de VPN-eindpuntserver uw gecodeerde verzoek ontvangt, decodeert deze de gegevens en stuurt deze naar het open internet, net zoals een normale ISP. VPN's voegen een kritisch beveiligingsniveau toe, want zelfs als een hacker erin slaagt uw lokale netwerk te infiltreren, zijn alle gegevens die ze stelen onleesbaar.

VPN-locatie - Waarom het belangrijk is

Er zijn tegenwoordig duizenden VPN-providers op internet. Overweeg de geografische factor voordat je ze allemaal doorzoekt. Transparante VPN-providers zullen open zijn over waar hun eindpuntservers zich wereldwijd bevinden, en dit kan een belangrijke factor zijn bij het denken aan VPN-lekken en kwetsbaarheden.

epressvpn vpn-locatie

In sommige gevallen wilt u misschien een VPN gebruiken die in uw huidige land is gevestigd. Het hebben van de eindpunten in de buurt biedt hoge prestatiesnelheden en andere voordelen. Dit geldt met name in bedrijfsomgevingen, waar bedrijven van hun externe werknemers verlangen dat ze een VPN-sessie gebruiken wanneer ze toegang hebben tot interne informatie en systemen.

Maar afhankelijk van uw behoeften, wilt u misschien VPN-oplossingen overwegen met eindpuntservers op andere continenten. Houd er rekening mee dat IP-adressen zijn gegroepeerd op basis van geografie, dus wanneer u een nieuw adres van uw VPN-provider ontvangt, denken alle websites dat u zich in dat land of die regio bevindt. Sommige VPN-providers bieden eindpuntservers op meerdere locaties, zodat u precies kunt kiezen waar uw IP-adres moet worden gebaseerd.

Houd er rekening mee dat bepaalde landen en gebieden het gebruik van VPN-clients verbieden vanwege de manier waarop ze informatie voor overheidsinstanties kunnen verbergen. Maar er zijn nog steeds bedreigingen van doelgerichte lekken, zelfs in landen waar VPN's volledig legaal zijn.

Als een VPN-provider bijvoorbeeld actief is in een land met strikte wetten voor het bijhouden van gegevens waarbij bedrijven klantinformatie beschikbaar moeten stellen aan overheidsinstanties, bestaat de kans dat uw internetverkeer kan worden vastgelegd en blootgesteld. Omdat VPN-providers de mogelijkheid hebben om alle aanvragen die de eindpuntserver binnenkomen te decoderen, moeten hun systemen voldoen aan de voorschriften van hun land.

Activiteiten volgen - Wat u niet wilt

afbeelding met onbeveiligde verbindingZoals eerder vermeld, is de primaire verantwoordelijkheid van een VPN-eindpuntserver om een ​​inkomend webverzoek aan te nemen, te decoderen en vervolgens naar de juiste plaats op het open internet te routeren. Deze transactie is bedoeld als anoniem, maar in werkelijkheid hangt alles af van de betrouwbaarheid van de VPN-provider die u gebruikt.

Wanneer u zich voor het eerst aanmeldt voor een VPN-service, verzamelt de provider uw naam, e-mailadres en mogelijk andere persoonlijke informatie. Niets weerhoudt hen ervan die gegevens te verbinden met de activiteit die ze op hun eindpuntserver volgen. Adverteerders en andere derde partijen zouden dat soort gegevens om verschillende redenen willen verzamelen, niet allemaal legaal.

De beste regel om te volgen is pas op voor elke VPN-provider die een volledig gratis service aanbiedt. Deze services bieden doorgaans slechte prestaties met mogelijke beveiligingsimplicaties. Als u geen maandelijkse of jaarlijkse kosten betaalt voor uw VPN-client, is de kans groot dat uw webactiviteit wordt gevolgd of gedeeld zonder uw directe toestemming. Dit is echter niet altijd het geval. Bekijk onze lijst met de beste gratis VPN's.

Logging bijhouden

data privacy bescherming vector afbeelding

Sommige VPN-providers zullen beloften doen dat ze de gebruikersactiviteit niet controleren of hun gegevens aan derden verkopen. Er is echter een gerelateerd type tracking gerelateerd aan logboeken dat ook een gegevenslek kan vertegenwoordigen. Dus voordat u in een VPN-tool investeert, moet u het onderzoeksbeleid van de provider volledig onderzoeken.

In veel gevallen is logboekregistratie noodzakelijk voor de activiteiten van een VPN-bedrijf. Dit geldt met name als de provider bandbreedtecaps op individuele gebruikers plaatst. In dat geval moet het bedrijf logboeken bijhouden van hoe lang u verbonden bent en hoeveel gegevens u gebruikt.

Als beveiliging en anonimiteit voor u topprioriteit zijn, moet u op zoek gaan naar een VPN-oplossing met onbeperkte bandbreedte en een nulregistratiebeleid. Met dat type client kunt u er zeker van zijn dat niets van uw activiteit kan worden gevolgd door uw ISP of de VPN-provider.

IP-adreslekken - laat ze niet weten waar u bent

De meest voorkomende vorm van VPN-kwetsbaarheid is een IP-adreslek, dat optreedt wanneer een externe website of service het echte IP-adres kan herkennen dat door uw ISP is toegewezen, zelfs wanneer u bent verbonden met de VPN-client. Hierdoor kunnen derden uw ware locatie detecteren en mogelijk een cyberaanval uitvoeren.

wat is webrtcOm een ​​mogelijk IP-adreslek te onderzoeken, opent u een webbrowser voordat u verbinding maakt met uw VPN en navigeert u naar whatismyipaddress.com. Deze site geeft het IP-adres weer dat is toegewezen door uw ISP. Start vervolgens uw VPN-client en laad de webpagina opnieuw om uw nieuwe IP-adres te controleren. Dit is degene die alle websites te zien krijgen terwijl je een open VPN-sessie hebt.

Vanwege een service die bekend staat als Web Real-Time Communication (WebRTC), veel VPN-clients lopen het risico het lokale IP-adres van hun gebruikers te onthullen. WebRTC wordt door veel populaire applicaties en websites gebruikt om live-inhoud op een webpagina bij te werken, zoals een sociale mediasite of een e-mailinbox.

Vanwege de manier waarop gegevens worden verzonden tussen uw browser en sites die WebRTC gebruiken, verbergen bepaalde VPN-clients het bron-IP-adres niet. Als eerste controle heeft de site whatismyipaddress.com een ​​WebRTC-lektest die u laat zien hoe uw browser uw IP-adres verzendt. Als de test het IP-adres kan detecteren dat door uw ISP is toegewezen, betekent dit dat uw VPN of webbrowser die informatie lekt.

Bepaalde premium VPN-providers bieden een garantie dat hun producten niet kwetsbaar zijn voor WebRTC-lekken. Als uw klant wordt getroffen, zijn er acties die u kunt ondernemen. WebRTC-lekken treden op op browserniveau, maar Mozilla Firefox is de enige toepassing waarmee u WebRTC-transmissies volledig kunt blokkeren. Dit kan via de pagina about: config.

Voor Google Chrome-gebruikers moet u een browser-plug-in installeren zoals WebRTC Lek voorkomen. Deze tool kan bepaalde verborgen privacy-instellingen binnen Chrome beheren en elke poging van derden blokkeren die proberen uw op ISP gebaseerde IP-adres te verkrijgen.

DNS-lekken - zoals het lekken van uw IP

Het open internet is gebaseerd op een protocol dat bekend staat als het domeinnaamsysteem (DNS). Het functioneert als een wereldwijde database die bijhoudt welke IP-adressen zijn gekoppeld aan welke website-URL's. Op deze manier weet uw internetprovider wanneer u een .com- of .net-adres typt in een webbrowser precies waar hij uw verkeer naartoe moet leiden.

DNS-servers bevinden zich over de hele wereld. Doorgaans beheert uw internetprovider zijn eigen set DNS-servers om het verkeer zo snel mogelijk in beweging te houden. Wanneer u verbinding maakt met een VPN-service, moet een andere DNS-server worden toegewezen, hoewel dit niet altijd het geval is.

wat is een dns-lek

Om te controleren op een mogelijk DNS-lek met uw VPN-client, gaat u naar dnsleaktest.com en klikt u op de knop "Standaardtest". De site voert een reeks controles uit om te zien hoe uw apparaat DNS-informatie verkrijgt. Aan het einde van de test probeert de pagina uw ISP en geografische locatie te identificeren. Als dit correct is, betekent dit dat uw VPN een DNS-lek heeft.

Gelukkig kunt u meteen actie ondernemen op een DNS-lek. De eenvoudigste oplossing is om zowel uw ISP- als VPN-instellingen te vervangen en in plaats daarvan een set handmatige DNS-adressen te gebruiken. OpenDNS en GoogleDNS bieden beide gratis diensten die iedereen over de hele wereld kan gebruiken.

Om uw DNS-servers aan te passen, opent u de netwerkinstellingen van uw apparaat en zoekt u naar de handmatige DNS-optie. Om OpenDNS te gebruiken, voert u 208.67.222.222 en 208.67.222.220 in als primaire en secundaire adressen. Gebruik voor GoogleDNS 8.8.8.8 en 8.8.4.4. Eenmaal opgeslagen, gebruikt uw apparaat deze DNS-servers voor URL-informatie en omzeilt uw ISP en VPN volledig. Hier is een video waarin wordt uitgelegd hoe dit te doen.

Beoordelingen waarop u kunt vertrouwen

vertrouwde beoordelingenVPN-bedrijven moeten creatieve manieren bedenken om hun product te adverteren en nieuwe klanten aan te trekken. Als gevolg hiervan zult u merken dat bijna elke provider beweert de meeste beveiliging en bescherming te bieden. Uiteraard kan dit niet het geval zijn, wat betekent dat u niet altijd kunt vertrouwen op de marketinginformatie die ze weergeven.

Vertrouw in plaats daarvan op gerenommeerde beoordelingen van sites zoals Privacy Australië, die hun eigen tests en onderzoeken hebben uitgevoerd om te bepalen hoe veilig VPN-clients zijn. Aan het einde van de dag moet u beslissen wat u het meest waardeert van een VPN-client: prijs, prestaties en beveiliging. Bekijk onze missiepagina of ons testbeleid voor meer informatie over hoe we testen.

Andere beveiligingsmaatregelen

Als u zich nog steeds zorgen maakt over de beveiliging van uw VPN-client of gewoon andere beveiliging wilt toevoegen, zijn er stappen die u kunt nemen op uw apparaat of browser om ervoor te zorgen dat u echt anoniem online bent.

voor browser

Schakel eerst de incognito- of privacymodus in op browsers zoals Chrome en Firefox, omdat dit voorkomt dat externe bedrijven cookies op uw computer opslaan en uw activiteit volgen. Overweeg voor extra privacy om de TOR-browser op uw apparaat te installeren, die al uw webverkeer door een beveiligd netwerk leidt om uw identiteit te verbergen..

Vergeet ten slotte niet dat uw online beveiliging is direct gekoppeld aan het netwerk dat u gebruikt. Als u vaak verbinding maakt met openbare wifi-netwerken, loopt u routinematig risico op inbreuken op de beveiliging of cyberaanvallen. Als u dit absoluut moet doen, zorg er dan voor dat u een goede VPN-client op uw apparaat hebt geïnstalleerd van gerenommeerde providers zoals NordVPN of Surfshark om ervoor te zorgen dat uw informatie altijd veilig is.

Happy Trails!

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me