Wat is een proxyserver? Eenvoudige gids

Misschien wilt u uw locatie en online kijkgedrag delen met de rest van de wereld. Misschien niet. Een proxyserver kan u onzichtbaar maken.

De meesten van ons zijn behoorlijk voorzichtig met onze persoonlijke gegevens. Als iemand bijvoorbeeld op straat naar je toe kwam die je niet kende en je om je telefoonnummer of je adres vroeg, zou je erg wantrouwig zijn.

Wat u zich misschien niet realiseert, is dat uw verbinding elke keer dat u verbinding maakt met een website of met iemand verbinding maakt via internet geeft het adres van uw computer aan de persoon met wie u communiceert. Waarom gebeurt dit? Omdat uw computer informatie moet kunnen verzenden en ontvangen van de computer waarmee deze werkt.

cyberveiligheidsstatistiekenJe kunt het leuk vinden voor mensen die elkaar informatie proberen te verzenden via de post. De enige manier waarop ze ervoor kunnen zorgen dat de informatie op de juiste locatie komt, is door hun adres op de envelop te zetten.

Het adres dat uw computer verzendt, is uw openbare IP-adres. Misschien heb je die term eerder gehoord. IP is een afkorting voor internetprotocol. Nu je weet dat je een internetadres hebt, ben je benieuwd wat het is? Het is gemakkelijk om erachter te komen. Ga gewoon op Google en typ in de zoekbalk: "Wat is mijn IP?"

U zou een reeks getallen moeten zien die met tussenpozen van drie of twee door punten worden verdeeld. Dit is wat uw computer en andere computers gebruiken om verbinding te maken met de rest van de wereld.

Klaar om meer te weten over uw IP-adres? Blijf lezen.

Wat zit er achter uw IP-adres?

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je een IP-adres hebt gekregen. Hoe hebben uw huis of uw appartement een adres gekregen? Een groep stadsplanners heeft het gebied in kaart gebracht en bepaalde straten aangewezen om bepaalde namen te hebben en bepaalde huizen in die straat om bepaalde nummers te hebben. Het is vrijwel hetzelfde met uw IP-adres.

wat is een ip-adres

Het verschil is dat u in plaats van stadsplanners uw internetprovider hebt. Afhankelijk van waar u zich in het land bevindt, kan dat Verizon, AT zijn&T, Comcast of een willekeurig aantal ISP's. Wat u moet weten, is dat aan uw modem een ​​IP-adres is toegewezen. Dus elk apparaat dat u gebruikt terwijl u thuis bent om verbinding te maken met internet, verzendt en ontvangt informatie via dat adres.

Als je van de meeste mensen houdt, zie je dit als interessante informatie, maar je voelt niet dat het iets is waar je je druk om maakt of waarin je geïnteresseerd bent. Dat gezegd hebbende, er zijn enkele realiteiten over openbare IP-adressen die sommige mensen nerveus maken.

Wist u bijvoorbeeld dat als een persoon uw IP-adres heeft, deze in staat is te identificeren waar u zich op de planeet bevindt? Ze kunnen zelfs in staat zijn om de straat aan te wijzen waar je woont.

Of wist je dat je toegang tot bepaalde websites kan worden beperkt door het IP-adres dat je hebt? De meeste mensen realiseren dit zich voor het eerst wanneer ze naar het buitenland reizen en proberen toegang te krijgen tot hun favoriete Amerikaanse streamingdienst. Of de service werkt helemaal niet, of er zijn bepaalde beperkingen over hoe de service zal werken op basis van waar u bent wanneer u verbinding maakt.

Denk hier eens over na, uw IP-adres is direct verbonden met uw naam en uw thuisadres. Dit komt omdat uw ISP weet dat er iemand op een bepaald adres is die voor het adres betaalt. Dit betekent dat u elke keer dat u uw computer gebruikt, mogelijk persoonlijke informatie over uzelf weggeeft aan de wereld. Dus wat kan je doen?

Kijk naar het verkrijgen van een proxyserver

Een proxy is iets of iemand die in de plaats van een ander staat. Wanneer we het hebben over een proxy voor uw IP-adres, hebben we het over een vervangend IP-adres of een vervangende identiteit.

hoe proxy werkt

Nee, dit betekent niet dat u een nieuw internetplan moet krijgen. U hoeft alleen maar online te gaan en een lijst met beschikbare proxy's te bekijken. Er zijn een aantal proxy's die beweren dat ze gratis zijn, maar vaker wel dan niet bieden ze trage service en hebben ze misschien minder dan nauwgezette gewoonten als het gaat om het bewaken en bewaren van uw persoonlijke gegevens.

Er zijn een aantal gerenommeerde proxy's die online beschikbaar zijn. Deze proxy's en VPN's blokkeren uw werkelijke IP-adres en geven u een nep-IP-adres waardoor het lijkt alsof u zich in een ander deel van de wereld bevindt.

Hoe werkt een proxy?

Een proxy is een server op een computer. Deze server gaat uw webbrowseverkeer verwerken en omleiden. Wat betekent dat in de praktijk??

hoe proxy-server werkt

Laten we zeggen dat u iets van eBay wilt kopen. U gaat online, u typt eBay in de zoekbalk en uw internetprovider stuurt een verzoek uit. Dat verzoek verbindt u met uw bestemming en het laat eBay zien wat uw echte IP-adres is.

Als u verbonden bent via een proxy, neemt de aanvraag een andere route. Het verzoek gaat van uw computer naar uw internetprovider, maar gaat vervolgens naar een proxy of een vervangende server. Van die proxy-server reist hij naar eBay. Terwijl de informatie reist, geeft de proxy u een geheim IP-adres, waarmee u uw echte IP-adres kunt verbergen.

Heeft u een proxy nodig?

Er zijn een aantal mensen die zouden zeggen dat ze geen proxy nodig hebben. Ze hebben niets te verbergen en maken zich geen zorgen over wie toegang heeft tot hun IP-adres. Er zijn echter een aantal redenen om een ​​proxy te gebruiken die verder gaat dan het willen verbergen van uw persoonlijke gegevens.

voordelen van proxy-server

U bevindt zich bijvoorbeeld op school of in de bibliotheek en wilt de status van uw sociale media controleren. Uw school of bibliotheek heeft echter de toegang tot uw favoriete sociale mediasite geblokkeerd. Met een proxy kunt u dat blok omzeilen en de toegang krijgen die u wilt.

Of het kan zijn dat je geïnteresseerd bent om iets online te bekijken, maar je wilt niet noodzakelijk dat de hele wereld weet dat je naar dat item kijkt of over een bepaald onderwerp leest. Zonder een proxy zou uw IP-adres kunnen worden herleid tot uw fysieke locatie. Met een proxy zou uw IP-adres niet kunnen worden herleid tot uw fysieke locatie.

Een andere keer dat u een proxy kunt gebruiken, is wanneer u naar het buitenland reist. Je denkt misschien dat je tijdens het reizen niet geïnteresseerd zou zijn in het online streamen van content. Maar zoals iedereen die veel heeft gereisd begrijpt, ongeacht hoe exotisch of hoe mooi de locatie die je bezoekt, komt er een moment dat je gewoon achterover wilt kunnen leunen en ontspannen en je favoriete programma op je favoriete streaming wilt bekijken onderhoud. Echter vanwege geografische beperkingen, dat is misschien niet mogelijk. Nogmaals, het gebruik van een proxy zou u helpen.

Sommige mensen gebruiken een proxy op het werk omdat hun werkgever de toegang tot bepaalde sociale mediasites blokkeert. Ze willen die beperkingen kunnen omzeilen. De waarheid is dat er een aantal redenen zijn waarom het gebruik van een proxy de juiste optie voor u kan zijn.

Er zijn enkele redenen om een ​​proxy niet te gebruiken. Uw internetprovider, uw werkgever of een netwerk kan bijvoorbeeld bezwaar maken tegen het gebruik van een proxy. Ze kunnen zelfs bepaalde IP-adressen op de zwarte lijst zetten waarvan ze weten dat ze afkomstig zijn van een proxy.

Uw privacy is belangrijk

Mensen waarderen hun privacy. Proxyservers helpen u om uw persoonlijke gegevens en uw surfgedrag privé te houden. Proxyservers bieden beveiligingsvoordelen. Uw proxyserver kan mogelijk uw webverzoeken coderen, waardoor nieuwsgierige blikken uw transacties niet kunnen bekijken. Een proxyserver kan u beschermen tegen bekende malware en kan worden gekoppeld aan een virtueel privénetwerk dat externe gebruikers toegang tot internet biedt via de proxy van het bedrijf.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me