Websites deblokkeren

Een van de meest populaire componenten van internet vierde zijn 30e verjaardag in 2020.


Drie decennia geleden publiceerde een Britse computerwetenschapper een historisch voorstel waarin zijn visie op wat het World Wide Web zou worden genoemd, wordt beschreven, die we tegenwoordig eenvoudigweg 'het web' zouden moeten noemen en dat in essentie stenografie is geworden voor 'het internet' .”

Wat Sir Tim Berners-Lee voor ogen had, was de implementatie van Hypertext Markup Language samen met andere digitale informatietechnologieën om van internet een echt wereldwijd systeem van onbeperkt browsen te maken.

Vrijheid van informatie stond centraal in het voorstel van Berners-Lee; hij wilde computernetwerken koppelen zonder de actieve sessies te verbreken, en een van zijn belangrijkste doelen was om mensen van over de hele wereld toegang te geven tot informatie die op servers over de hele wereld is opgeslagen.

screenshot world wide web project
Na zijn voorstel kostte het Berners-Lee ongeveer een jaar om de ontwikkeling van de eerste webbrowser-softwaretoepassing en de eerste website te voltooien, die voor historische doeleinden in al zijn opdrachtregel glorie is bewaard.

Vanaf dat moment groeide het web met grote sprongen en Berners-Lee was waarschijnlijk blij te horen dat hij een van de belangrijkste doelen van zijn voorstel had bereikt: vrije en onbezwaarde toegang tot digitale informatie.

TL; DR - Krijg een VPN

Als je meteen een antwoord nodig hebt, dan is je beste gok door de beste VPN te gebruiken.

Websites worden voornamelijk geblokkeerd door geografische locatie en een VPN zal dit probleem direct en naadloos oplossen. Er zijn andere VPN-providers die zouden kunnen werken, maar als we er maar 2 zouden kunnen aanbevelen, zouden het NordVPN en ExpressVPN zijn. Beide hebben jaren uitstekende prestaties geleverd en hun functies nemen bijna elke maand toe.

Je kunt niet fout gaan met deze twee.

  • Lees onze volledige NordVPN beoordeling of bezoek NordVPN
  • Lees onze volledige ExpressVPN-beoordeling of bezoek ExpressVPN

meer informatie nodig? Blijf lezen.

Hoe het internet er vandaag uitziet

Als je een bepaalde leeftijd hebt, herinner je je waarschijnlijk een tijd dat het niet nodig was om websites te deblokkeren.

De jaren 1990 waren een glorieuze tijd voor de ontwikkeling van informatietechnologie; tenzij je websites tegenkwam waarvoor je een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord moest invoeren, genoot je van onbeperkt browsen van wat bekend staat als het "Surface Web", een term die is ontstaan ​​om het te onderscheiden van het "Deep Web".

Het zichtbare gedeelte van het web bestaat op een oppervlakte-informatieruimte; al het andere, in feite, het grootste deel van het internet, kan alleen toegankelijk met accountreferenties of gespecialiseerde browsers die verbinding maken met verborgen services. Het Surface Web bevatte vóór de 21ste eeuw nauwelijks geo-geblokkeerde websites, maar dit is niet langer het geval in 2020.

Geo-geblokkeerde websites is iets waar Sir Tim Berners-Lee waarschijnlijk aan dacht toen hij het web uitvond, maar hij had zeker niet verwacht dat het tot op de dag van vandaag zou gebeuren. Voordat we verder gaan uitleggen waarom geoblocking plaatsvindt en hoe u websites kunt deblokkeren met behulp van virtuele private netwerktechnologie, laten we kort vermelden hoe Berners-Lee denkt over het web 30 nadat hij het heeft uitgevonden: hij is niet bepaald blij met de manier waarop dingen hebben ontwikkeld, met name in termen van informatie vrijheid.

Weet je hoe we deze internetcomponent niet langer het World Wide Web noemen? We zijn ingekort op internet zonder te beseffen dat geo-geblokkeerde websites dit wereldwijde kenmerk al hebben weggenomen. Het internet ziet er in Australië voor u anders uit dan voor gebruikers in de Verenigde Staten, Costa Rica en vele andere landen (lees meer: ​​staat van online privacy in Australië)

Sir Tim Berners-Lee, uitvinder van het world wide web

In sommige gevallen leggen overheden censuurmaatregelen op die u kunt verwachten van totalitaire regimes zoals China, Cuba, Iran, Syrië, Soedan en anderen. Naast internetcensuur vinden we ook particuliere bedrijven, waaronder veel Amerikaanse, die worden gecontracteerd om barrières te creëren die onbeperkt browsen in de weg staan.

Geen wonder dat Berners-Lee teleurgesteld is: geo-geblokkeerde sites zijn anathema voor wat hij in gedachten had, maar ze zijn nu een ongemakkelijke realiteit van de digitale wereld we leven in.

Hoe geografisch geblokkeerde websites werken

Er zijn verschillende methoden die overheden, internetproviders (ISP's) en technologiebedrijven kunnen gebruiken om te voorkomen dat u toegang krijgt tot websites; zelfs YouTube blokkeren. Om uit te leggen hoe dit werkt, gaan we de blokkerende entiteiten 'actoren' noemen voor wie onbeperkt browsen iets is dat indruist tegen hun bedrijfsmodellen en bestuursmethoden. Laten we beginnen met een extreem geval, de Great Firewall van China, die internettoegang op binnenlands niveau regelt.

Geo-geblokkeerde websiteDe GFW probeert de Chinese wet te handhaven die de regering, maar meer in het bijzonder de Communistische Partij van China, de bevoegdheid geeft om internet binnen soevereine grenzen te controleren. De realiteit is meer vergelijkbaar met censuur, sociale controle en massabewaking - dat is de reden waarom de populariteit van de veiligste browsers en veiligste e-mails groeit.

Tal van methodieken worden toegepast ter ondersteuning van de GFW; op het meest basale niveau worden IPv4- en IPv6-adressen geblokkeerd, en een goed voorbeeld hiervan is de Chinese taalversie van Wikipedia. Een meer verfijnde en krachtigere methode houdt in dat de DNS-adressystemen op ISP-niveau worden verstoord, maar dit is gemakkelijk voor Chinese toezichthouders omdat ISP-exploitanten moeten reageren op de overheid en het voor burgers moeilijk moeten maken om hun IP-adres te verbergen.

In China is het niet ongewoon om erachter te komen dat de DNS-instellingen van een computer zijn gewijzigd vergiftigingsaanvallen die op grote schaal worden uitgevoerd. Deze aanvallen zijn ervaren door toeristen en andere buitenlandse bezoekers wier laptops en smartphones geen toegang hebben tot bepaalde websites, zelfs nadat ze naar huis zijn teruggekeerd.

Met betrekking tot particuliere bedrijven met geo-geblokkeerde websites, is hun reden gebaseerd op zaken met betrekking tot compliance, auteursrechtwetten, zakelijke overeenkomsten en controle over bepaalde markten.

Misschien herinner je je een tijd dat dvd's veel populairder waren dan videostreamingdiensten zoals Netflix, Hulu, YouTube en de BBC iPlayer. Destijds namen dvd-distributeurs hun toevlucht tot technologie zoals regiocodering, zodat een in het ene land gekochte schijf niet in een ander land kon worden afgespeeld. Hoewel streaming content het meest wordt beïnvloed door geoblocking, zijn andere websites zoals Craigslist ook berucht in dit opzicht.

Herstel onbeperkt browsen

Als uw visie op het internet meer in overeenstemming is met wat Sir Tim Berners-Lee 30 jaar geleden in gedachten had, bent u het aan uzelf verplicht om adequate technologie te gebruiken om u te helpen deze beperkingen te omzeilen.

Een manier om dit te doen is via een webproxy of door uit te zoeken hoe toegang te krijgen tot proxyservers; dit is een methode die Chinese internetgebruikers al jaren met verschillende succesniveaus gebruiken. Het probleem met webproxy's is dat sommige technologieleveranciers methoden hebben ontwikkeld om ze te detecteren via kunstmatige intelligentieconstructies; bovendien zijn ze niet zo betrouwbaar als mensen zouden willen dat ze zijn, en ze werken vaak niet met streamingdiensten of mobiele apps.

Er is een meer gevoelige reden waarom u misschien geen webproxy's wilt gebruiken in 2020: als u anoniem wilt blijven bij het openen van websites, moet u ervoor zorgen dat de externe server niet in staat is bepaalde informatie vast te leggen die u zou kunnen identificeren.

Dit is niet erg als je alleen maar een YouTube-muziekvideo probeert te bekijken die om een ​​of andere reden in je land is geblokkeerd, maar hoe zit het met het controleren of er een bevel is voor je arrestatie in een ander land? Stel dat een autoritair regime weet dat u in Australië woont en dat een bevel voor uw arrestatie is gepubliceerd op de website van hun ministerie van Buitenlandse Zaken; in dit geval zou u bijvoorbeeld nooit een webproxy van uw smartphone in Melbourne willen gebruiken. In wezen zijn volmachten over het algemeen onzeker.

Met het bovenstaande in gedachten, zijn hier enkele aanbevelingen over hoe u websites om verschillende redenen in 2020 kunt deblokkeren. We beginnen met het gebruik van een VPN omdat dit de beste en slimste methode is; een VPN-tunnel, ook bekend als een beveiligde tunnel, kan voor veel meer worden gebruikt dan alleen het bekijken van de nieuwste aflevering van "Game of Thrones".

Een VPN gebruiken om websites te deblokkeren

Een virtueel privénetwerk is een uitbreiding van een digitaal informatienetwerk dat kan werken via openbare ruimtes door middel van point-to-point-verbindingen. De geschiedenis van deze technologie gaat terug tot het midden van de jaren negentig, toen een netwerktechnisch team bij Microsoft creëerde een digitaal communicatieprotocol dat veel meer beveiliging bood dan vroege externe verbindingen vastgesteld door middel van terminalsessies.

hoe vpn werkt flow

Om te begrijpen hoe een VPN werkt, helpt het om te onderscheiden hoe gegevens van persoonlijke computerapparatuur naar internet worden verzonden. Om toegang tot internet te krijgen, moet digitale informatie worden verzameld en uitgewisseld, en dit gebeurt meestal op een manier waarbij uw gegevens voor bijna iedereen zichtbaar blijven.

Voor geografische blokkering bekijken streamingproviders zoals Netflix deze informatie en bepalen ze waar u zich bevindt; als u bijvoorbeeld in Queensland bent, ziet u een inhoudscatalogus bedoeld voor de Australische markt, wat betekent dat bepaalde programma's mogelijk zijn geblokkeerd op basis van zakelijke distributieovereenkomsten - HBO is ook op deze manier geblokkeerd.

Deblokkeer websites met NordVPN

Omdat we Netflix meer dan eens hebben genoemd bij wijze van voorbeeld, kunt u net zo goed leren dat uw beste optie voor het deblokkeren van Netflix in 2020 NordVPN is, een bedrijf dat sinds 2012 actief is.

NordVPN begon als een internetvrijheidsproject gebaseerd op de sterke idealen van privacy en vrije toegang tot informatie zoals waargenomen door Scandinavische landen; tegenwoordig is het bedrijf uitgegroeid tot de meest aanbevolen oplossing voor gebruikers die de websites van over de hele wereld willen bezoeken.

Een van de redenen waarom NordVPN ideaal is voor het deblokkeren van geo-beperkte inhoud is dat ze meer dan 5.000 servers bedienen die 6 continenten bestrijken; bovendien de VPN-protocollen en coderingslagen die door NordVPN worden gebruikt zorg ervoor dat uw privacy nooit in gevaar wordt gebracht.

Deblokkeer websites met ExpressVPN

Hier is nog een VPN-service die u kunt vertrouwen wanneer u probeert die vervelende geoblocking-maatregelen te omzeilen.

ExpressVPN biedt meer dan alleen servers over de hele wereld; het biedt ook een legale laag van gegevensbescherming doordat het zich bevindt op de Britse Maagdeneilanden, een rechtsgebied dat bekend staat om zijn strenge privacywetten. Wanneer u ExpressVPN gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het logboekbeleid of de geschiedenis van verbindingen. De wetten van deze eilandnatie dwingen bedrijfsentiteiten om jaloers de identiteit van hun klanten te bewaken, en dit is iets dat ExpressVPN met trots volgt.

De zoekmachinecache gebruiken

Als u vanwege geoblocking geen toegang hebt tot een website, kunt u mogelijk een deel van de inhoud ophalen door versies van de pagina's in de cache op te zoeken. Zoekmachinecrawlers die worden beheerd door Google en Bing kopiëren in wezen volledige versies van websites, minus bepaalde elementen, voor latere hosting op hun servers.

zoekmachine caching

Wat dit voor u betekent, is dat u Google kunt gebruiken om te zoeken naar websites waarvan u weet dat ze zijn geblokkeerd; zodra u het zoekresultaat ziet, ziet u een kleine groene pijl naast de URL. Hier kunt u controleren of er een versie in de cache beschikbaar is. Helaas dit werkt niet als de betreffende website het robots.txt-bestand heeft geconfigureerd om crawlen te voorkomen.

Het Tor-netwerk gebruiken

De Onion Router was een softwareontwikkelingsproject dat begon bij het U.S. Defense Advanced Research Projects Agency en werd later gefinancierd door de Electronic Frontier Foundation met als doel internetverkeer te routeren via een wereldwijd netwerk van particuliere servers en nodes die op vrijwillige basis worden geëxploiteerd.

Surfen op het Tor-netwerk is ten zeerste aanbevolen voor gebruikers die zich grote zorgen maken over hun privacy; bijvoorbeeld onderzoeksjournalisten die de identiteit van hun bronnen moeten beschermen.

Toegang tot het Tor-netwerk was een paar jaar geleden wat ingewikkeld, maar nu niet meer; je kunt nu aan de slag door de Tor-browser voor Windows, macOS, Android of Linux te installeren.

Tor werkt mogelijk niet altijd en connectiviteit kan soms onzeker zijn, maar u kunt er in het algemeen op vertrouwen dat het ijverig zal werken als een hulpmiddel om uw privacy te beschermen. Het leuke van het gebruik van het Tor-netwerk is dat je veel leert over digitale privacy, en het zal niet lang duren voordat je een GPG-handtekening gaat gebruiken om je e-mailcommunicatie veilig te houden.

Laatste gedachten

Zonder twijfel zijn NordVPN en ExpressVPN de beste methoden om geoblocking te omzeilen in 2020. Zoals eerder besproken, wordt het gebruik van webproxy's gedateerd en eerlijk gezegd onveilig voor gebruikers. Als u probeert toegang te krijgen tot geblokkeerde sites met behulp van de cache van de Google-zoekmachine, komt u misschien ook niet ver. Het Tor-netwerk is uitstekend voor gegevensprivacy, maar het is geen goede optie voor het deblokkeren van YouTube of Netflix.

Uiteindelijk, het gebruik van een VPN is de meest vertrouwde en meest naadloze manier om te gaan, vooral als u meer dan één apparaat gebruikt om toegang te krijgen tot websites en streamingdiensten. Als u eenmaal de VPN-oplossing hebt geselecteerd die echt voor uw situatie werkt, wilt u misschien kijken naar de installatie op uw draadloze router voor maximale efficiëntie en privacy (Lees meer: ​​Beste VPN-router).

Veelgestelde vragen

Vraag: Hoe deblokkeer ik een site op een firewall?

EEN: In sommige gevallen worden de websites waartoe u geen toegang hebt, geblokkeerd op firewallniveau, wat betekent dat ze lokaal zijn uitgefilterd door de router, het besturingssysteem of het antivirusprogramma, afhankelijk van welke de firewall beheert. Helaas is de oplossing in dit geval niet universeel; moet u weten hoe u toegang krijgt tot de firewall en een uitzondering kunt maken of anders de website van de zwarte lijst kunt verwijderen.

Vraag: Hoe deblokkeer je op Craigslist?

EEN: Dit is net zo eenvoudig als het wijzigen van uw IP-adres, wat de belangrijkste functie is van VPN-services. Je kunt ook het Tor-netwerk of zelfs een webproxy proberen, maar houd er rekening mee dat de laatste optie mogelijk niet werkt als je JavaScript hebt ingeschakeld.

Vraag: Hoe IP-blokkering te beperken of te verwijderen?

EEN: Als u uw eigen website beheert, kunt u de toegang beperken door specifieke IP-adressen of een IP-bereik vanuit het cPanel-adminscherm, en dit is waar u de beperking kunt verwijderen. U kunt niet voorkomen dat IP wordt geblokkeerd op websites die u niet beheert, omdat u geen beheerdersrechten hebt; U kunt IP-blokkering echter omzeilen met oplossingen zoals NordVPN en ExpressVPN.

Vraag: Kennen ISP's de sites die u bezoekt?

EEN: Uw ISP moet vrijwel de IP-adressen kennen die u bezoekt voor verkeersrouteringsdoeleinden en de poortnummers die u probeert te bereiken, dus het korte antwoord zou ja zijn, maar dit betekent niet dat ze kijken naar de inhoud waartoe u toegang hebt ; ze zijn te druk om geld te verdienen in een concurrerend zakelijk landschap om je Netflix-wachtrij of e-mails lastig te vallen. Van Amerikaanse ISP's wordt verwacht dat zij metadata van uw verkeersactiviteit gedurende zes maanden bewaren, en zij kunnen dergelijke logboeken delen met de wetshandhavings- en inlichtingendiensten volgens de wet; dit is nog een goede reden waarom we in 2020 VPN's zouden moeten gebruiken.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me