12 måter som noen kan kjenne datamaskinen sin har blitt hacket

Sist oppdatert 19. juli 2019


Noen hacks lager nyhetene. Dette var tilfelle da 70 millioner mennesker ble kompromittert av Target-hacket, og da syv millioner bedrifter og 76 millioner forbrukere ble påvirket av hacket på JP Morgan Chase. Imidlertid er ikke alle hack overskrifter. De fleste hacks skjer helt under radaren, og berører vanlige mennesker som kanskje ikke engang vet at datamaskinen deres har blitt kompromittert.

hvordan vet jeg om jeg ble hacket

Dette er fordi hackere er sofistikerte. De kan komme inn i et datasystem uten å tippe hånden til eieren.

Malware brukes til å infisere datamaskinen, og hackeren kan alltid komme tilbake senere for å se hvor langt systemet har blitt kompromittert. Dette gir ham noen ledetråder angående andre ting han kan være i stand til å gjøre mot det offeret. Ofte vil hackere selge dataene dine på det mørke nettet, til forskjellige ondsinnede formål.

Selv om mange ikke kjenner seg igjen i dem, er det flere tegn som kan varsle deg om at du har blitt hacket.

Lær å gjenkjenne disse 12 tegnene, og du er på vei til å beskytte deg selv. Registrer deg deretter for den beste tilgjengelige VPN-en (Anbefaling: prøv å sjekke ut anmeldelsen vår for NordVPN eller Surfshark) for ytterligere beskyttelse.

1. Konstante pop-ups i nettleseren

Noen perfekt legitime nettsteder vil ha pop-ups. Disse er vanligvis relatert til nettstedet, og tilbyr deg en slags rabatt eller avtale. Dette er mildt sagt irriterende, men det er ikke nødvendigvis noe å bekymre seg for.

Historien er annerledes når du begynner å få pop-ups overalt. Dette er et konstant problem, som du begynner å merke at skjer selv på nettsteder som ikke pleide å ha pop-ups.

Hva mer, dette er helt tilfeldige popup-vinduer som ikke har noe å gjøre med nettstedet du surfer på. Mange av dem forteller deg at du har det vant en slags konkurranse. Alt du trenger å gjøre er å klikke på en lenke og kanskje legge inn litt informasjon om deg selv.

popup-vinduer med skadelig programvare

Pass på disse pop-ups. Ikke klikk på noen koblinger og ikke gi dem noen av dine personlige data.

2. Nye verktøylinjer installert i nettleseren din

verktøylinjens personvernNoen nettlesere trenger av og til en oppdatering for å gi brukerne alle de nyeste funksjonene og funksjonalitetene, inkludert forbedret sikkerhet. Når disse oppdateringene skjer, forteller nettleseren deg vanligvis om dem og kan til og med veilede deg gjennom de forskjellige endringene slik at du forstår dem.

Hva med den dagen da en mystisk nettleserverktøylinje plutselig vises øverst på skjermen? Du har ikke endret noen av innstillingene dine, og nettleseren har ikke fortalt deg om noen oppdateringer.

Den verktøylinjen kan være utrolig irriterende. Det er ikke kjent for deg. Du ba ikke om det. I tillegg ser det ut til at nettleserinnstillingene dine er endret. Ingenting fungerer helt som det pleier. Det er mulig at du til og med har fått en ny startskjerm, en som er fylt med spam.

Disse verktøylinjene kan være i stand til å ødelegge systemet ditt ved å åpne annonsevinduer. Hvis du klikker på noen av verktøyene, Du kan laste ned en ondsinnet fil til datamaskinen din.

Hvis du finner en mystisk verktøylinje på datamaskinen din, er det viktig at du raskt handler for å fjerne den. Jo lenger den blir liggende på datamaskinen din, jo mer skade vil den kunne gjøre. (Les mer om de beste sikre nettleserne her)

3. Ny programvare vises plutselig på datamaskinen din

Har du noen gang logget på datamaskinen din bare for å oppdage at ny programvare er installert? Dette er ikke bare en slags automatisk Windows-oppdatering eller en annen forbedring som gjør din eksisterende programvare raskere eller sikrere.

Dette er helt ny programvare som du aldri har hørt om, og som du vet at du ikke har installert.

Det er vanskelig å si hva denne nye og mystiske programvaren kan gjøre med datamaskinen din. Noe av denne programvaren kan være i stand til å overta den eksisterende programvaren på datamaskinen din, og få den til å gjøre hva den ondsinnede koden forteller den skal gjøre. Programvare som på mystisk vis legger seg til datamaskinen din også kan deaktivere antivirusbeskyttelsene du har, slik at systemet ditt blir sårbart for andre angrep, og gjøre datamaskinen din mindre trygg for barna å bruke.

typer skadelig programvare

Noen ganger åpner folk seg for denne typen installasjoner ved å laste ned programvare fra Internett. Mye av dette er legitimt og ikke-ondsinnet. Andre er rovvilt. Det gjelder spesielt gratis programvare, som ofte laster ned tredjepartsprogramvare når du samtykker i å laste ned den første pakken. Denne tredjeparts programvaren kan sette hele systemet i fare.

Hvis du må laste ned programvare, må du forsikre deg om at du kjenner kilden og at du leser vilkårene.

4. Auto-omdirigeringer på nettstedet

Få ting er så irriterende som å prøve å nå et nettsted når du automatisk blir omdirigert til et annet. Hackere elsker å gjøre dette fordi det potensielt er en stor pengegiver. De får betalt av den som eier nettstedet for å omdirigere trafikk til det.

Vanligvis vil du se at dette skjer når du skriver inn noen nøkkelord i en søkemotor. Du får en liste over søkeresultater, og du klikker på et av dem. I stedet for å bli ført til det nettstedet, blir du imidlertid tatt et annet sted.

adware auto omdirigering

Hvis dette skjer en gang, kan det være en slags fluke, men Hvis du ser dette skje gjentatte ganger, betyr det at systemet ditt har blitt kompromittert. Prøv å oppgi noen helt spesifikke nøkkelord i søkemotoren din. Klikk på lenken for toppresultatet. Hvis du ikke kommer til det nettstedet, vet du at datamaskinen din har blitt smittet.

Kompliserer saken er det faktum at nettstedet kan indikere at du faktisk har nådd riktig URL. Dette fordi hackeren bruker a proxy.

5. Advarsler om falsk sikkerhet

ransomware-angrepDet er alltid en grunn til bekymring når antivirusprogramvaren dukker opp for å fortelle deg at det er et potensielt problem. Vær oppmerksom på disse advarslene, men vær også oppmerksom på at noen ganger får du en advarsel fordi en hacker er på jobb.

Hackere ser etter programvare som ikke er oppdatert og andre gamle programmer som kan lure på datamaskinen din for å prøve å infiltrere systemet ditt. De bruker disse utdaterte programmene for å få datamaskinen til å sende deg advarsler. Når du får beskjeden, er skaden gjort. Du har blitt smittet.

Advarselen henviser deg vanligvis til å klikke på en lenke for å besøke et nettsted hvor du kan få forbedret sikkerhetsprogramvare. Folk gjør dette villig, og gir bort kredittkortinformasjonen sin i prosessen. Nå er ikke bare datamaskinen deres infisert, men også hackerne har sin økonomiske informasjon.

6. Ransomware Attacks

Du vet at du har blitt rammet av et ransomware-angrep når datamaskinen plutselig gir deg en melding om at alle filene dine er kryptert. Kryptering er bra under mange omstendigheter, men bare hvis du ber om det. Etterspørselen sier at hvis du vil kunne få tilgang til datamaskinen din igjen, må du sende penger til en viss Bitcoin-adresse.

Hvis du ikke klarer å betale, vil hackerne ødelegge dataene dine. Selvfølgelig kan de gjøre det selv om du betaler.

hvordan ransomware fungerer

7. Ukjente meldinger på sosiale medier

Mange bruker sosiale medier for å kommunisere med vennene sine og verden. Imidlertid har de noen ganger mottatt en merkelig melding som ikke ser ut til å komme fra den påståtte avsenderen. Mange av disse ukjente meldingene inneholder en lenke som mottakeren skal klikke på. Hvis du klikker på det, slipper det ut store problemer.

Hvis du får en mistenkelig melding fra en venn, ikke klikk på den. På samme måte, hvis du ser at kontoen din sender meldinger du ikke sendte, er det et tegn på at sosiale kontoer er blitt hacket.

8. Ugyldige passord

ugyldig passord hacketHvis du går til et nettsted du regelmessig besøker, men blir nektet tilgang når du oppgir passordet, kan dette signalisere et problem. Prøv å oppgi passordet ditt igjen. Hvis det fremdeles ikke fungerer og du er sikker på at du har passordet riktig, kan det hende at kontoen din er hacket. Hackeren har endret passord.

Dette kan oppstå som et resultat av en e-post phishing-svindel der du klikker på en lenke i en e-post som tar deg til et nettsted der du oppgir legitimasjonsbeskrivelsen. Dette gir hackeren dine innloggingsdetaljer.

Du kan lære om passordbeskyttere er trygge, og raskt endre dem hvis du mistenker at noen har stjålet informasjonen din.

9. Musepekeren beveger seg på egen hånd

Hvis du sitter ved datamaskinen din og musepekeren plutselig begynner å bevege seg på egen hånd, kan dette være et tegn på at noen har kapret datamaskinen din og at du har blitt hacket. Dette gjelder spesielt hvis musen ser ut til å bevege seg med litt retning i stedet for bare å fly tilfeldig over skjermen, noe som signaliserer et teknisk problem.

Hvis pekeren åpner forskjellige filer og flytter med hensikt, er det sannsynlig at en hacker kontrollerer den.

10. Antivirusbeskyttelse plutselig deaktivert

antivirus deaktivertNår et virus infiserer datamaskinen din, kan det være mulig for det å deaktivere all antivirusprogramvare du har, samt eliminere andre sikkerhetsbeskyttelser på systemet ditt. Hvis du ser noe slikt som skjer på datamaskinen din, vil du normalt gå til Registerredigering eller Oppgavebehandling for å håndtere det.

men, viruset lar deg ikke gjøre dette. Disse verktøyene vil sannsynligvis også være deaktivert, og du må ta andre skritt for å løse situasjonen. Hvis du ønsker å forhindre disse situasjonene uten kostnad, kan du sjekke ut den beste gratis antivirusprogramvaren som er tilgjengelig.

11. Mangler penger eller ukjente avgifter

Det er smart å sjekke bankkontoen din og kredittkortsaldo regelmessig. Hvis du logger deg på sjekkekontoen din og saldoen er lavere enn forventet, er det på tide å gjøre det gjennomgå hver transaksjon. Du kan finne noen som ikke er kjent.

Det samme er kredittkontoene dine, selv om du i dette tilfellet ser at den skyldige saldoen din stiger. Nok en gang er det på tide å gjennomgå de nylige transaksjonene for å se etter noe ukjent. I tilfelle du har noen BitCoins, bør du utdanne deg til å lagre krypto på en sikker måte.

Varsle bankinstitusjonen og kredittkortselskapene umiddelbart hvis du oppdager disse problemene.

12. Kjøp som sendes til et ukjent sted

Hvis du bare logger deg på en bankkonto, kredittkortkonto eller en nettbutikkonto for å se kjøp du ikke visste om, kan det hende du også legger merke til at noen produkter ble sendt til en ukjent adresse. Dette er hackere på jobb igjen, og har en shoppingtur på krone.

Dette er spesielt farlig hvis du er en liten bedriftseier med en bankkonto i selskapet. I så fall bør du sjekke ut den komplette listen over sårbarheter for små og mellomstore bedrifter, som ofte er målrettet av hackere.

Du kan beskytte deg mot de fleste av disse problemene ved å ikke åpne ukjente e-poster og ikke å klikke på ukjente lenker. Vær forsiktig med Følg alltid sikkerhetsprotokoller, og hold antivirusprogramvaren din oppdatert for å beskytte deg mot inntrenging av hackere.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me