9 skremmende måter Facebook bruker dataene dine

Sist oppdatert 16. april 2019

Kelly Gilderson her. Sosiale medier endrer måten verden fungerer på - men er det virkelig til fordel for oss?
I dag ønsker jeg å avsløre noen sinnssyke måter som FB og andre store mediemonstre bruker dataene dine og tjener TON penger.

Facebook revolusjonerte verdens kultur og satte standarden for hva a plattform for sosiale medier bør være. Enkeltpersoner, bedrifter, myndigheter og utdanningssentre bruker Facebook som en måte å kommunisere med massene på. Ved å gjøre dette overlater de Facebook mye av sin private, personlige og til tider sensitive informasjon.

Når du skreller tilbake lagene og ser på mengden informasjon Facebook har om allmennheten og sammenligner det med brudd på personvernet, skumle eksperimenter og psykologisk manipulasjon Facebook har brukt denne informasjonen til å utføre, begynner et skremmende bilde å dukke opp.

Facebook er mer enn bare et selskap som bruker reklame for å tjene penger. Det er et selskap som verdens regjeringer og næringer har kunnet bruke til å samle inn, analysere og bruk din personlige informasjon.

Nyere nyheter har diskutert Facebook-skandalen. Imidlertid hindrer egeninteresse mange medier i å fortelle hele sannheten. De skumler over de mørkere aspektene av det Facebook gjør. Følgende er noen av de urovekkende fakta om Facebook. Målet vårt er å belyse Facebooks sanne natur og forklare hvordan det er fare til personvern og hvordan det forstyrrer fri tanke.

# 1 - Facebook kunne mine brukerdata uten brukerautorisasjon

Applikasjonen “thisisyourdigitallife” fortalte brukere at personlighetsappen samlet inn anonym informasjon for psykologisk forskning. Appen, produsert av Global Science Research, krevde at brukerne samtykker til vilkårene i appen før de ga applikasjonen tilgang til Facebook-dataene sine. Appen ble angivelig styrket av Amazon Turks. Dette er et program som betaler enkeltpersoner for å gjøre korte onlineoppgaver, inkludert undersøkelser. Global Science Research skal angivelig ha solgt informasjonen samlet på Facebook og Amazon Turks til Cambridge Analytic.

facebook informasjon lekkasjediagram av cambridge analytica

Selv om dette er urovekkende, er det større problemet at applikasjonen, som bare ble lastet ned av omtrent 270 000 mennesker, også tok informasjonen fra brukerens venner. Dette betyr at applikasjonen i kort rekkefølge hadde samlet informasjon fra millioner av brukere. Mange av de anslagsvis 87 millioner brukerne som fikk informasjonen deres solgt til Cambridge Analytica, lastet aldri ned "thisisyourdigitallife" -programmet og autoriserte aldri informasjonen til å brukes på noen måte.

# 2 - Facebook og overvåkningsstaten

I 2003 ble NSA-dokumenter lekket og ga et aldri før sett glimt inn i PRISM-programmet. De lekke rapportene skisserte samarbeid mellom NSA og GCHQ, de respektive overvåkningsorganene i USA og Storbritannia.

prisim oversikt

I følge Washington Post tappet NSA og GCHQ sammen med andre spionbyråer på de sentrale serverne til ni fremtredende amerikanske internettselskaper. De hentet ut lyd, fotografier, e-poster, dokumenter og annen informasjon for å målrette brukere.

Facebook ble identifisert som et selskap som ga spionbyråene tilgang til serverne deres. Facebook og andre Internett-selskaper som samarbeider med myndighetsovervåking er imidlertid juridisk immun på grunn av FISA-endringsloven fra 2008.

I følge de lekkede PRISM-dokumentene har Facebook samarbeidet med NSA siden juni 2009. I hovedsak er Facebook bare en annen del av NSA. Det er et verktøy NSA har brukt for global overvåking.

# 3 - Facebook visste at dataene ble misbrukt

I 2015 informerte journalister Facebook om misbruk av brukerdata. Skaperen av appen "thisisyourdigitallife", Dr. Alexander Kogan, sa at dataene ble samlet inn for akademisk studie. Han insisterte på at han på det tidspunktet ikke var engasjert i feil aktivitet.

Da Facebook fikk vite om hvordan brukerens data ble samlet inn i 2015, ba den om Global Science Research slett informasjonen. Da Facebook fikk vite at informasjonen ikke var blitt slettet, gjorde de det kutt bånd med Global Science Research og begynte sin egen undersøkelse.

Investorer anla søksmål. De følte at denne informasjonen burde vært avslørt av Facebook.

Cambridge Analytica samarbeider med etterforskere og hevder at de har slettet informasjonen. Selskapet har sagt at informasjonen de samlet ikke ble brukt under presidentkampanjen i 2016.

# 4 - Facebook samler inn bildene dine ved hjelp av en ansiktsgjenkjenningsdatabase

Siden 2011 har Facebook ifølge PC World utviklet teknologi for ansiktsgjenkjenning. Når du merker et bilde på Facebook, bruker det ansiktsgjenkjenningsteknologi for å lære mer om hvordan den personen ser ut. Det samme gjelder bildene dine når andre tagger deg.

trekke ut informasjonskart

Dette programmet begynte for nesten åtte år siden. I dag har Facebook et kraftig og nøyaktig kunstig intelligens-basert ansiktsgjenkjenningssystem. Det er et av de mest sofistikerte og mest nøyaktige systemene i sitt slag på planeten.

Ved å diskutere programmet kjent som DeepFace, beskriver Wikipedia det som et lærende ansiktsgjenkjenningsprogram. Det har muligheten til å plukke ut menneskelige ansikter i digitale bilder. Den har et nevralt nett ni lag dypt. Den er utstyrt med mer enn 120 millioner tilkoblingsvekter. Systemet er visstnok 97 prosent nøyaktig. Dette er bedre enn 85 prosent nøyaktighetsgrad for FBIs Next GEN-identifikasjonssystem.

Dette betyr at hver gang du laster opp et bilde av deg selv, en venn eller et familiemedlem, trener du AI for DeepFace for å bedre identifisere menneskelige ansiktsfunksjoner. Ansiktsgjenkjenning av denne typen er ødeleggende for personvernet. Med denne typen ansiktsgjenkjenning kan en person få et enkelt fotografi av deg og deretter bruke det fotografiet til å samle all informasjonen som er samlet inn av Google, Facebook og andre nettsteder i løpet av livet ditt..

# 5 - Facebook blir undersøkt av FTC, Australia, USA og Storbritannia

Facebook møtte Kongressen i to dager etter at data mining-skandalen brøt. Facebook bruker tjenestene til et privat etterforskningsfirma. Informasjonskommisjonærens kontor i Storbritannia forfølger imidlertid sin egen etterforskning og ba det private firmaet Facebook som ble ansatt om å forlate mens det forfulgte etterforskningen.

FTC undersøker hvordan informasjonen samlet inn av Cambridge Analytica ble brukt. Det er også en australsk-basert vakthundorganisasjon som ser på bruken av denne informasjonen.

facebook etterforskning land berørt av skandale

Når etterforskningen fortsetter, vil det sannsynligvis komme flere detaljer. Det er fremdeles en rekke spørsmål om hvordan de stjålne dataene ble brukt. Mange av disse spørsmålene dreier seg om hvilken, om noen, innvirkning den stjålne informasjonen hadde på politiske kampanjer. Cambridge Analytica fastholder at de ikke begikk noe urett.

# 6 - Facebook bruker “Shadow Profiles” for å samle data som ikke er bruker

Facebook bruker skyggeprofiler, i henhold til informasjon samlet fra en rekke kilder, for å overvåke ikke-Facebook-brukere. Facebook bruker også tredjeparter og bygger skyggeprofiler for å overvåke aktiviteten til ikke-brukere.

facebook skygge profilering flytskjema

Facebook bygger en digital biometrisk mal ved å bruke hvert bilde med et ansikt som lastes opp til serverne deres. For øyeblikket anlegges det et søksmål mot Facebook som hevder at det krenker andres personvernrettigheter fordi det lagrer biometrisk informasjon om mennesker uten å få deres samtykke. Facebook argumenterer for at det å bare lagre biometrisk informasjon uten samtykke ikke skader mennesker.

Det er tydelig at å velge bort sporing og datainnsamling gjort av Facebook ikke er et alternativ. Den eneste måten å forhindre at den mørke hånden på Facebook får private data er ved å bruke gode sikkerhetstiltak på nettet.

# 7 - Facebook sier at det ble lurt

Det som gjør at Facebook-bruddet er annerledes, er at informasjonen ikke ble stjålet via et hack eller et sikkerhetsbrudd som ligner det som har blitt sett i andre selskaper. Som Zuckerberg tydelig påpekte, var det imidlertid en tillitsbrudd mellom Facebook, Kogan og Cambridge Analytica.

Menneskene som brukte Facebook, stolte på at Facebook ville beskytte dataene sine, og at dataene ikke ville bli delt med andre. Zuckerberg har erkjent at dette er noe av det Facebook må fikse.

facebook tillitsundersøkelse

Andrew Bosworth, Facebooks visepresident for augmented og virtual reality som også har fungert som visepresident i reklame, forklarte at Facebook er satt opp slik at brukerens personlige data selges ikke. Dette betyr ikke at utviklere ikke mottar data som hjelper dem å forbedre opplevelsen for kundene. Men Facebook tjener ifølge et innlegg skrevet av Bosworth ikke penger direkte fra denne utvekslingen av informasjon. Målet deres er å sette opp Facebook på en måte slik at ingen personlig informasjon blir solgt til bedrifter.

Han fortsetter med å forklare hvordan hvis Facebook kjenner brukerne sine bedre enn andre virksomheter, gjør det at Facebook kan vise brukerne sine bedre annonser, noe som fører til økt fortjeneste for Facebook. Fra Bosworths perspektiv er det en dårlig strategi å selge informasjonen Facebook har samlet inn.

For at Facebook skal være levedyktig, må brukerne ha en positiv opplevelse når de kobler seg til apper. Hvis brukere er bekymret for at informasjonen deres blir stjålet, vil de ikke nødvendigvis koble seg til apper, bedrifter slutter å jobbe med Facebook, og hele prosessen går i stykker. Dette er en del av argumentet Bosworth ga forsvarende Facebook og sa at Facebook avslørte ikke med vilje brukerens data.

# 8 - Facebook utførte psykologiske eksperimenter på deg uten din tillatelse

Facebook-leder Sheryl Samberg ga en unnskyldning til Facebook-brukere etter at det kom fram at Facebook hadde utført eksperimenter på mer enn 700 000 brukere uten deres samtykke.

Ironisk nok, når du leser unnskyldningen, ser du at Samberg unnskyldte seg aldri for de psykologiske eksperimentene som Facebook gjennomførte, men i stedet for at Facebook gjorde en dårlig jobb med å kommunisere om eksperimentene med brukere.

Du bør bry deg om dette. Det blir veldig tydelig at Facebook er det arbeider for å manipulere følelsene dine. Hvilken dement grunn har Facebook for å gjøre dette? Vi vet ikke. Det vi vet er at det skjedde i fortiden, og at det sannsynligvis fremdeles skjer.

En tidligere Facebook-leder diskuterte hvordan Facebook er skadelig for samfunnet vårt. I diskusjonen han hadde om Facebook, la denne tidligere Facebook-lederen ut hva han følte den psykologiske effekten Facebook har på det moderne samfunnet. Han diskuterte hvordan, takket være Facebook, har den sivile diskursen og samarbeidet gått ned. Feilinformasjon og feil sannhet er på vei opp. Han fortsatte med å konstatere at effekten av Facebook på samfunnet ikke bare er et problem som amerikanere står overfor, men er et globalt problem. Det er tydelig å se hvorfor så mange ser på Facebook som en psykologisk fare som bør unngås for enhver pris.

# 9 - Beskytt deg selv

I kjernen har Facebook vist seg å være sosiopatisk. Det som er mest urovekkende er at etter alle høringer, alle skandaler og etterforskningene fra FTC, Storbritannia, USA, australske myndigheter og andre regjeringer over hele verden, vil ingenting endre seg.

Mange av de samme institusjonene som har fått i oppgave å undersøke Facebook, drar mest nytte av informasjonen den samler inn. Offentlige etater, store bedrifter, utdanningssentre og andre grupper trenger informasjonen som er samlet inn fra nettsteder som Facebook for å tillate dem å opprettholde kontroll og makt og til kontinuerlig manipulere massene.

Fra tid til annen kommer Facebook til å få fanget opp i en skandale. Deretter vil følgende ting skje:

  • Facebook vil skrive en unnskyldning og si at datainnbruddet skyldtes en feil.
  • Mediene vil ha en nærende vanvidd over skandalen, og diskutere det som om brudd på personvernet var noe nytt eller overraskende.
  • Facebook vil fortsette med forretninger som vanlig. De vil distribuere dataene dine, bruke dataene dine på urovekkende måter og gjennomføre skumle eksperimenter på en uvitende og uvitende offentlighet.

Det er ingen grunn til at du skal tro at Facebook kommer til å endre måten det fungerer på. Facebook er bokstavelig talt en ekstra arm for statlig overvåking. De bruker millioner av dollar hvert år på å lobbyisere politikere, slik at de kan fortsette med virksomheten som vanlig.

Det er få ting du kan gjøre for å beskytte deg selv:

  • Bli først av med sosiale medier.
  • For det andre, finn en god personvernfokusert nettleser for å beskytte dataene dine.
  • For det tredje, finn en god VPN for å gjøre din online aktivitet anonym.
  • For det fjerde, bruk personvernverktøy som en måte å beskytte dataene dine

Hvis du ikke vil kutte bånd med Facebook, kan du dra nytte av Facebooks innstillinger for å begrense delte data. Vær spesielt oppmerksom på hvilke tredjepartsapper du har autorisert til å samle inn data. Dette vil ikke beskytte deg når en ekstern kilde finner måter å få tilgang til Facebooks informasjon. Men det er i det minste en start.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me