E-sikkerhetsguide: Beskytt barna dine på Internett i dag

Foreldre trodde de hadde det grovt før internett kom med. Tidligere generasjoner hadde ganske enkelt ingen anelse om hva som ville komme videre.


De siste årene har Australia sett en økning i identitetstyveri og andre internettforbrytelser. Så sent som i forrige måned har den australske regjeringen måttet undersøke en online penetrering av de liberale, nasjonale og Labour-politiske partiers nettverk.

I februar 2019 måtte departementet for parlamentariske tjenester (DPS) utgi nye passord for parlamentsmedlemmer og ansatte. Denne prosessen fant sted etter at det australske Cyber ​​Security Center (ACSC) identifiserte en ondsinnet inntrenging i parlamentets datamaskiner.

Internett-sikkerhet for barnDenne undersøkelsen gjorde ACSC oppmerksom på angrepene på de politiske partienes nettverk, også. Heldigvis ble den ondsinnede aktiviteten identifisert før noen valgforstyrrelse kunne finne sted. Etter dette hacket på Australias parlament, har ACSC begynt å aktivt hjelpe til å forsvare de politiske partienes online identitet.

Bill Shorten, Labour-leder, uttalte at "Australia ikke er fritatt eller immun fra den typen ondsinnet aktivitet vi har sett andre steder." Politiske partier kan være små organisasjoner, men de samler inn og bruker enorme mengder data om lokalsamfunn og velgere..

Med datamaskiner som overvåkes døgnet rundt, var hackere fremdeles i stand til å planlegge og levere ondsinnede angrep. Dette faktum gjør at beskyttelse av enkeltpersoner, og personlige datamaskiner virker nesten umulig. Det trenger imidlertid ikke være umulig.

Ved første øyekast kan det se ut til å fjerne internett fra hjemmet for å beskytte ditt privatliv og identitet. Det er imidlertid viktig å huske at internett også er et verdifullt verktøy.

Barn og Internett

Foreldre har en hard jobb når det gjelder internett sikkerhet. Barn i alle aldre bruker nå en betydelig del av fritiden sin på nettet, enten det er fra en smarttelefon, nettbrett eller tradisjonell datamaskin.

barn som bruker internett for skadelig aktivitetFor barn har internett blitt deres viktigste kilde til nyheter, underholdning og kommunikasjon. Men nettet utgjør også en rekke trusler, særlig de som yngre mennesker kanskje ikke ser komme.

Foreldre må holde en åpen diskusjon med barna sine om hvilke typer apper og nettsteder de bruker, og hva som teller som passende oppførsel på nettet. Dette er både for deres egen sikkerhet og for andres sikkerhet, som cyberbulling er fortsatt en farlig styrke i det moderne samfunn.

En rekke guider er tilgjengelige for å hjelpe deg med å holde ditt privatliv og barns trygge online, men mange av disse guidene er for generelle eller for uaktuelle med moderne teknologi til å være til stor nytte i noen situasjoner. Disse tipsene vil hjelpe deg å beskytte ditt privatliv mens du beskytter barn ved å tilby et stort utvalg av sikkerhetstips og informasjon.

Når du setter husstandens internettregler, bør du vurdere følgende tips og forslag.

1. Finn en pålitelig virusscanner

Du bør ha en sterk virusscanner installert på hvilken som helst datamaskin i ditt hjem som kjører Microsoft Windows-operativsystemet. Det er enda viktigere for bærbare datamaskiner som du deler med barna dine. De kan prøve å laste ned filer fra risikable nettsteder, som kan inneholde skadelig programvare eller annen smittsom programvare.

Når du konfigurerer virusscannerinnstillingene, må du sørge for at verktøyet er konfigurert til automatisk skann eventuelle nye filer som er lagt til på harddisken. I tillegg bør applikasjonen ha lov til å oppdatere seg selv regelmessig, slik at du kan være trygg på at du og din familie har den siste beskyttelsen mot trusler utenfra.

Anbefalt Antivirus-programvare
 • Avast Antivirus - Avast har signaturbasert deteksjon av skadelig programvare og virusdeteksjon i sanntid. surfing og e-postbeskyttelse, og det kommer også med en nettleser-plugin som varsler surfere om potensielt farlige lenker og en annonse blokkerer.
 • AVG Antivirus - Kjøpt 2016 av Avast, er AVG en annen kjent antivirusprogramvare som også har sterke gjenkjenningsmuligheter for malware og virusbeskyttelse i sanntid. AVG er kjent for å ha mer omfattende funksjoner når det gjelder beskyttelse mot skadelig programvare, på grunn av sporingsteknologi for atferd mot skadelig programvare.
 • Bitdefender Antivirus - Sterk sikkerhetssuite rundt, kjent for å ha nesten 100% angrepsbeskyttelse når du bruker Mac OS. Bitdefender har avansert forhindring av nettverkstrusler, flerlags ransomware-beskyttelse med ransomware-utbedring og gode foreldrekontrollfunksjoner.
Nyttige guider for installasjon og oppsett
 • Hvordan installere Avast Antivirus
 • Hvordan installere AVG Antivirus
 • Slik installerer du Bitdefender Antivirus

2. Begrens skjermtid

begrense skjermtidNoe av det smarteste som en forelder kan gjøre for å beskytte barnet sitt på nettet, er å ganske enkelt kontrollere mengden tid brukt på nettet. Innstillinger for slike grenser vil minne barna dine om at internett bør sees på som et verktøy og ikke som underholdning hele dagen. Det er ikke en enkel ting å gjøre i disse dager med så mange Internett-tilkoblede enheter i hjemmet, fra datamaskiner til smarttelefoner til stemmeassistenter.

En enkel regel å håndheve er å ha ingen smarttelefoner ved middagsbordet. Du kan også velge å bare ha en enkelt delt datamaskin i et av de viktigste oppholdsområdene, som vil tvinge alle familiemedlemmer til å ta svinger med internett og bli vant til å ikke være koblet på alle tider av døgnet. Inntil vanen er bygd, anbefaler vi at du bruker en programvare for foreldrekontroll for å lette endringene i lengden på barnas nettaktivitet. Dette vil jevne prosessen med å opprettholde kontrollen for deg og vil forenkle implementeringen av eventuelle nye hjemmeregler du lager.

Anbefalt programvare for foreldrekontroll
 • Norton Family Premier - Nortons programvare for foreldrekontroll gjør det enkelt for foreldre å kontrollere hvor mye tid barna bruker på nettet. Flere funksjoner er inkludert øyeblikkelig lås, videoovervåking, søkeoppsyn, tilsyn med sosiale nettverk og stedstilsyn.
 • Kaspersky Safe Kids - Et annet kjent sikkerhetsfirma, Kaspersky Safe Kids, lar foreldre overvåke aktiviteten i sosiale medier og har GPS-sporing. Programvaren gir også folk tips fra ekspert barnepsykologer til dagens barns atferd sett på bakgrunn av aktiviteten.
 • Qustodio - Foreldre gis muligheten til å kontrollere og gjennomgå rapporter på alle enheter gjennom en nettportal med Qustodio. Programvaren er utstyrt med smarte filtreringssystemer, tidskontrollinnstillinger og granulær analyse av nettaktivitet.
Nyttige guider for programvareoppsett for foreldrekontroll
 • Hvordan installere og konfigurere Norton Family Premier
 • Hvordan installere og konfigurere Kaspersky Safe Kids
 • Hvordan installere og konfigurere Qustodio

Hvis du mener at en programvare for foreldrekontroll er for mye kontroll, er det beste alternativet ikke å håndheve en regel, men å innføre nye familieaktiviteter som vil begrense tiden deres alene med en enhet som forevrer internettavhengighet.

3. Begrens Wi-Fi-soner

I forbindelse med å sette tidsgrenser for internett, bør foreldre vurdere å sette opp spesifikke soner i huset der smarttelefoner og datamaskiner ikke skal brukes. En populær strategi er å begrense barn fra å ta datamaskiner eller nettbrett inn på soverommet sitt, der de kan bli fristet til å være på nettet om natten.

Visse wi-fi-rutere kan konfigureres for å kontrollere hvor langt signalet vil nå inn i forskjellige deler av et hjem. Foreldre burde være det mindre bekymret med å tilby internettilgang til hvert hjørne i hvert rom, og mer bekymret med å begrense wi-fi-tilgang til områder der de kan overvåke deres barns online oppførsel. Sjekk denne fantastiske ressursen for en detaljert opplæring: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Alternativt, hvis det hele virker som for mye arbeid, kan du tilnærme deg løsningen på en annen måte ved å begrense internettbruken etter visse tidsperioder. Les mer om å kontrollere internettbruk ved hjelp av ruteren.

4. Bruk en sikker søkemotor

Kraften fra Google kan koble en person til et vell av informasjon fra kilder over hele verden. Selvfølgelig er faren med denne typen verktøy at du er nødt til å snuble over upassende eller skadelig nettsteder når du surfer på internett. Når det gjelder barn, er det viktig å kontrollere hvilke typer informasjon de har lov til å søke etter på nettet.

hvordan søkemotoren fungerer

Det er en rekke barnevennlige søkemotorer tilgjengelig for foreldre å sette opp på deres hjemme-datamaskin. Disse nettstedene har mer farge og interaktivitet enn den tradisjonelle Google-hjemmesiden, og de sikrer at de eneste resultatene som vises, vil være passende for aldersområdet du har valgt. Når du har valgt en søkemotor du kan stole på, må du sørge for å angi den som standard søkemotor på enheten eller hjemmenheten de bruker.

Veiledning for å endre standard søkemotor for nettlesere
 • Slik endrer du standard søkemotor på Google Chrome
 • Slik endrer du standard søkemotor på Safari
 • Slik endrer du standard søkemotor på Mozilla Firefox
 • Slik endrer du standard søkemotor på Microsoft Edge

5. Vurder nettfiltrering

Bare å be barna dine om å bruke spesifikke søkemotorer vil ikke være nok til å kontrollere deres nettoppførsel. Hvis du gir dem full tilgang til en nettleser, vil de fortsatt kunne finne og se farlige eller upassende nettsteder. Populære applikasjoner som Google Chrome, Mozilla Firefox og Microsoft Internet Explorer tilbyr bare et begrenset sett med foreldreinnstillinger, så det bør du gjøre vurdere å investere i et eget programvareverktøy.

Enten du bruker Windows- eller Mac-operativsystemet hjemme, kan du finne en rekke programvareverktøy for å legge til beskyttelse på hjemmemaskiner. De fleste av disse verktøyene lar deg konfigurere separate brukerkontoer med forskjellige innstillinger, inkludert hvilke nettadresser som er tillatt og hvilke som er blokkert. Du kan også begrense barna til å bare besøke nettsteder med HTTPS, noe som betyr at øktene deres på nettet vil være sikre og krypterte. Et annet alternativ enn en annen programvare er å bruke ruterenes innebygde funksjoner.

Sjekk ut denne veiledningen for hvordan du bruker ruteren din for nettfiltrering og andre foreldrekontrollalternativer: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Legg til foreldrekontroll på mobile enheter

Når det gjelder smarttelefoner og nettbrett, har foreldre en rekke måter å tilpasse Android- og Apple iOS-operativsystemene til bruk for barna sine. Som med nettlesere, mål er å holde upassende innhold borte fra barna dine, samtidig som du sikrer at deres personlige opplysninger blir holdt trygt.

På Android er det beste stedet å starte med Google Family Link-appen, som er tilgjengelig som en gratis nedlasting. Det vil hjelpe deg med å opprette en barnevennlig Google-konto som blir koblet til din egen eksisterende konto. Derfra kan du sette opp kontoen på barnets telefon eller nettbrett og velge mellom a utvalg av alternativer, inkludert innholdsfiltrering og appbegrensninger.

Sjekk ut denne guiden: Hvordan installere og konfigurere Google Family Link

Med en iPhone eller iPad håndteres foreldrekontroll gjennom “Begrensninger” -menyen i Innstillinger-appen. Først blir du bedt om å angi en spesiell passord for å administrere disse alternativene. Så vil du se en liste over veksler som lar deg velge hvilke apper og funksjoner du vil at barnet ditt skal kunne bruke. Du kan også blokkerer eksplisitt innhold fra å vises i Music and Podcasts-appen.

Sjekk ut denne guiden: Slik navigerer du gjennom iOS 12 foreldrekontroll

7. Overvåke kontoer på sosiale medier

gjennomsnittlig daglig tid brukt på sosiale medierYngre generasjoner, spesielt tenåringer, bruker mesteparten av online-tiden sin med sosiale nettverk. Facebook og Twitter er fortsatt to av de ledende plattformene, selv om apper som Instagram og Snapchat fortsetter å øke i popularitet. Ingen barn under 13 år skal få registrere seg på et sosialt nettverk, men selvfølgelig kan det være lurt å legge til noen år til den regelen, avhengig av barnets modenhet.

Som en generell praksis, bør du oppfordre barna dine til å begrense deres sosiale nettverk interaksjoner til mennesker som de kjenner i det virkelige liv. Lær dem å komme til en voksen når de blir kontaktet av en fremmed på nettet. Sørg også for å overvåke hvordan de bruker bilder og video på sosiale mediekontoer ved å bruke programvare for foreldrekontroll.

Hvis du vil ha flere tips om hvordan du overvåker ditt barns bruk av sosiale medier, kan du sjekke denne artikkelen fra parenting.com

8. Rapporter nettmobbing

Som en del av din sosiale medieovervåking, må du være på utkikk etter indikasjoner på nettmobbing, både utgående og innkommende. Du kan ofte oppdage symptomer på nettmobbing bare fra barnets oppførsel. Hvis de begynner å trekke seg fra samtaler eller plutselig blir mer antisosiale, kan du begynne å stille spørsmål med en gang og finne ut hvordan vennskapene deres på nettet har gått.

nettmobbing etter kjønnsdiagram

For å hjelpe deg med å være proaktiv, bør du ha hyppige samtaler med barna dine hva som utgjør nettmobbing og hva de skal gjøre hvis de møter det. La dem få vite at de når som helst kan snakke med deg om disse problemene og ikke trenger å bli flau.

Flere tips for å håndtere nettmobbing effektivt som foreldre
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html

9. Beskytt personlig informasjon

Når internett er en sentral del av barns liv, kan de synes det er trygt å dele sin egen personlige informasjon på nettet. Som foreldre må du stadig minne barna dine om hvilke trusler som finnes på nettet. Håndhev konkret retningslinjene om at de ikke skal dele eller legge ut data relatert til navn, telefonnummer eller adresse uten først å snakke med deg.

Hvis det var noen regel nummer én i å sikre sikkerhet på nettet, er det denne delen. De fleste rovdyr bruker tilliten de får gjennom sosiale medier for å få mer personlig informasjon om barn for ofte å innlede en "mer enn digital" forbindelse. Dette kan føre til livstruende situasjoner.

Selv om overvåking av aktivitet alltid er et flott alternativ, vil det egentlig bare være et supplement til kjernelæren du gir barna dine. Gjenprøver samtalen om "fremmed fare" nå og da for å sikre at de alltid er på vakt både fysisk og digitalt rundt upålitelige individer..

10. Fremme sterke passord

Akkurat som voksne, trenger barn å bli lært om viktigheten av sterke, sikre passord. Lær dem å unngå å bruke det samme passordet på flere nettsteder, og å gjøre passordene deres vanskelig å gjette. Som familie bør du velge en dag med noen måneder for å få medlemmer til å endre passord.

passord lengde diagram

Det er programvare som finnes i dag for å forenkle prosessen med å endre passord, også kjent som passordadministratorer. De beste passordbehandlerne vil sikre at alle passordene er kryptert og kan deles sikkert, noe som begrenser potensielle sikkerhetstrusler.

11. Lær barna om spam

Før du kan stole på barnet ditt med sin egen private e-postkonto, må du huske å advare dem om typene uekte eller upassende meldinger de kan finne i innboksen. Snakk med dem om advarselstegn for spam, og hvor kritisk det er å aldri svare på en e-postmelding med noen form for personlig data.

Et smart valg for foreldre er å benytte seg av Gmail-alternativet for å opprette en barnevennlig konto som er koblet til den primære innboksen. Når et barn fyller 13 år, kan forelderen bestemme om de har lov til å migrere den koblede Gmail-kontoen til en uavhengig konto. Her er en guide for hvordan du konfigurerer dette: Slik oppretter du en trygg e-post til barnet ditt.

12. Se opp for kjøp

netthandel e-handel

Hvis barna dine har lov til å ha sin egen smarttelefon eller nettbrett, vil de helt sikkert ha full tilgang til å kunne laste ned nye apper på egenhånd. Dette kan være risikabelt, spesielt hvis familien deler en betalingskonto med et kredittkort. Heldigvis krever både Android- og iOS-operativsystemene en passordoppføring eller fingeravtrykkmatch fra en voksen før en lagret betalingsmetode kan brukes.

Til og med er det smart for foreldre å gjøre det nøye overvåke kredittkortaktiviteten deres for eventuelle uvanlige kostnader. Påminn barna dine om at de trenger å komme direkte til deg når som helst de vil gjøre et online kjøp.

Selvfølgelig, bare online shopping fra nettsteder du stoler på og som er sikret med et gyldig SSL-sertifikat.

13. Hold bilder passende

Som foreldre kan du legge merke til at en av barnets favoritt smarttelefonapplikasjoner er kameraet. Ikke anta at det er ufarlig, spesielt ikke når du vurderer hvor mange andre applikasjoner som inkluderer bildefunksjonalitet. Når du setter og kontrollerer enhetens foreldrekontroll, må du ta et ekstra sekund for å vurdere hvilke apper du vil at barnet ditt skal kunne bruke med kameraet.

innholdsblokkerende undersøkelse

Vær alltid tydelig med barna om hva som utgjør et passende bilde og hvilke typer innhold som aldri bør fotograferes. Advarsel dem om at bare fordi et bilde bare finnes på enhetens lokale lagring, betyr det ikke at det ikke kan bli hacket eller tilfeldigvis lastet opp til nettet. Husk dem på å bare dele bilder med kontakter som de kjenner i det virkelige liv og som har blitt bekreftet på sosiale medier.

Alt upassende er generelt flaut, og alt flaut kan brukes mot barna og familien din. Hold bildene private, og hold de private bildene passende.

Sjekk ut: Hvordan lære barna å være smarte på sosiale medier

14. Overvåke spill

foreldreikonInternett har ikke mangel på underholdningssteder, og online spill har blitt en av de mest populære aktivitetene for barn og tenåringer. Enten familien foretrekker PC-spill eller konsollspill, kan du sette opp foreldrekontroll for å sikre at barn bare ser passende innhold.

På en PlayStation 4 kan du sette opp en hovedkonto for foreldre å bruke og deretter underkontoer for barn, som kan begrenses til å bruke bare visse spill eller klassifiseringsnivåer. Xbox One-plattformen har et lignende oppsett, selv om det også lar deg skille barnekontoer fra tenåringskontoer. For PC-spillere er det beste alternativet å bruke Familiemodus på Steam-plattformen, som lar deg blokkere visse spilltitler fra barnas kontoer.

Veiledning for aktivering av foreldrekontroll på spill og spillplattformer
 • Steam-klient
 • Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox One
 • Playstation
 • Nintendo Wii

15. Oppmuntre til kommunikasjon

Fremfor alt annet er nøkkelen til å beskytte barna dine online å oppbevare dem engasjert i den virkelige verden. Så lenge de føler seg komfortable med å komme til deg om problemer eller frykt de har, så vil du sammen kunne skape et trygt sted på internett. Start med en gang barna dine er små ved å lage datamaskinen til et verktøy du bruker sammen. Hold deretter en plan med vanlige innsjekkinger for å se hva annet barnet ditt ønsker å utforske på nettet.

Når du setter nye regler for hvordan nettet kan brukes hjemme, må du huske å forklare begrunnelsen for å sette slike begrensninger tydelig på plass. Ikke lov barna dine at regler vil forsvinne når de når en viss alder. Sett i stedet mål for hvordan de kan bevise sin modenhet og tjene mer frihet på nettet.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me