Hva er en proxy-server? Enkel guide

Kanskje liker du å dele din beliggenhet og online vaner med resten av verden. Kanskje du ikke gjør det. En proxy-server kan bidra til å gjøre deg usynlig.

De fleste av oss er ganske forsiktige med vår personlige informasjon. For eksempel, hvis noen kom til deg på gaten som du ikke kjente og ba deg om telefonnummeret eller adressen din, ville du være veldig søt.

Det du kanskje ikke er klar over er at hver gang du kobler deg til et nettsted eller kobler deg til noen via Internett, er forbindelsen din gir datamaskinens adresse til den personen du samhandler med. Hvorfor skjer dette? Fordi datamaskinen din må kunne sende og motta informasjon fra datamaskinen den samhandler med.

statistikk for cybersikkerhetDu kan tenke på det som det til folk som prøver å sende hverandre informasjon via posten. Den eneste måten de kan sørge for at informasjonen kommer til rett sted er ved å plassere adressen deres på konvolutten.

Adressen som datamaskinen sender ut er din offentlige IP-adresse. Kanskje har du hørt det begrepet før. IP er en forkortelse for Internett-protokoll. Nå som du vet at du har en internettadresse, er du nysgjerrig på å vite hva den er? Det er enkelt å finne ut av det. Bare gå på Google og skriv inn søkefeltet “Hva er min IP?”

Du skal se en serie med tall fordelt med tre eller to intervaller med prikker. Dette er hva datamaskinen din og andre datamaskiner bruker for å koble seg til resten av verden.

Klar til å vite mer om IP-adressen din? Fortsett å lese.

Contents

Hva er bak IP-adressen din?

Du lurer kanskje på hvordan du fikk en IP-adresse. Vel, hvordan fikk huset ditt eller leiligheten din adresse? En gruppe byplanleggere kartla området og utpekte visse gater til å ha visse navn og visse hjem på den gaten for å ha visse antall. Det er stort sett det samme med IP-adressen din.

hva er en ip-adresse

Forskjellen er at du i stedet for byplanleggere har Internett-leverandøren din. Avhengig av hvor du er i landet, kan det være Verizon, AT&T, Comcast eller et hvilket som helst antall ISP-er. Det du bør vite er at modemet ditt er tildelt en IP-adresse. Så alle enheter du bruker mens du er hjemme for å koble deg til Internett, vil sende og motta informasjon via den adressen.

  Slik sletter du Google-historikken din

Hvis du er som folk flest, ser du dette som interessant informasjon, men du føler ikke at det er noe å være opptatt av eller interessert i. Når det er sagt, er det noen realiteter rundt offentlige IP-adresser som gjøre noen mennesker nervøse.

Visste du for eksempel at hvis en person har din IP-adresse, kan de identifisere hvor du er på planeten? De kan til og med være i stand til å finne gaten du bor på.

Eller visste du at din tilgang til visse nettsteder kan være begrenset av IP-adressen det har du? De fleste skjønner dette for første gang når de reiser utenlands og prøver å få tilgang til deres favorittbaserte strømmetjeneste i USA. Enten fungerer ikke tjenesten i det hele tatt, eller det er visse begrensninger for hvordan tjenesten vil fungere basert på hvor du er når du kobler deg til.

Tenk på dette, IP-adressen din er direkte koblet til ditt navn og din hjemmeadresse. Dette er fordi Internett-leverandøren din vet at det er noen på en bestemt adresse som betaler for adressen. Dette betyr at hver gang du bruker datamaskinen din, gir du potensiell personlig informasjon om deg selv til verden. Så hva kan du gjøre?

Se på å skaffe en proxy-server

En fullmektig er noe eller noen som står i stedet for en annen. Når vi snakker om en proxy for IP-adressen din, snakker vi om at du får en erstatnings-IP-adresse eller en erstatningsidentitet.

hvordan fullmektig fungerer

Nei, dette betyr ikke at du trenger å få en ny internettplan. Du trenger ganske enkelt å gå online og gå gjennom en liste over tilgjengelige fullmakter. Det er flere fullmektiger som hevder å være gratis, men flere ganger enn ikke tilbyr de treg service og kan ha mindre enn nøye vaner når det gjelder overvåking og oppbevaring av dine personlige data.

  Yubikey-gjennomgang: Nyttig måte å beskytte passordene dine

Det er en antall anerkjente fullmektiger som er tilgjengelige online. Disse fullmaktene og VPN-ene blokkerer din faktiske IP-adresse og gir deg en falsk IP-adresse som får den til å se ut som om du er i en annen del av verden.

Hvordan fungerer en fullmektig?

En proxy er en server på en datamaskin. Denne serveren tar trafikken på nettet og omdirigerer den. Hva betyr det praktisk??

hvordan proxy-server fungerer

La oss si at du vil kjøpe noe fra eBay. Du går online, du skriver inn eBay i søkefeltet, og Internett-leverandøren sender en forespørsel. Den forespørselen kobler deg til destinasjonen, og den viser eBay hva din sanne IP-adresse er.

Hvis du er koblet til ved hjelp av en proxy, tar forespørselen en annen rute. Forespørselen går fra datamaskinen til Internett-leverandøren din, men deretter går den til en proxy eller en erstatningsserver. Fra den proxy-serveren reiser den til eBay. Når informasjonen reiser, gir proxy deg en hemmelig IP-adresse, som lar deg skjule din sanne IP-adresse.

Trenger du en fullmektig?

Det er mange som vil si at de ikke trenger fullmakt. De har ingenting å skjule, og de er ikke opptatt av hvem som har tilgang til IP-adressen sin. Det er imidlertid en rekke grunner til å bruke en proxy som går ut over å ønske å skjule din personlige informasjon.

fordelene med proxy-server

For eksempel er du på skolen eller biblioteket, og du vil sjekke statusen til sosiale medier. Skolen din eller biblioteket har imidlertid blokkert tilgang til ditt favorittnettsted for sosiale medier. En fullmektig vil gjøre det mulig for deg å omgå den blokkeringen og få tilgangen du ønsker.

Eller det kan være at du er interessert i å se på noe på nettet, men du trenger ikke nødvendigvis at hele verden skal vite at du ser på det aktuelle elementet eller leser om et bestemt emne. Uten proxy, vil IP-adressen din bli sporet tilbake til din fysiske beliggenhet. Med en proxy, vil ikke IP-adressen din spore tilbake til din fysiske plassering.

  Slik får du en privat, anonym online opplevelse

En annen gang du kan dra nytte av en fullmektig, er når du reiser til utlandet. Du tenker kanskje at når du er ute og reiser ikke ville du være interessert i å streame innhold på nettet. Imidlertid, som alle som har reist mye forstår, uansett hvor eksotiske eller hvor vakre stedet du besøker, kommer det til å være en tid hvor du vil være i stand til å bare lene deg tilbake og slappe av og se på favorittprogrammet i favorittstrømmen din service. Imidlertid pga geobegrensninger, du kan ikke være i stand til det. Nok en gang vil det å bruke en proxy hjelpe deg.

Noen mennesker bruker en fullmakt på jobb fordi arbeidsgiveren deres blokkerer tilgang til visse sosiale mediesider. De ønsker å kunne omgå disse begrensningene. Sannheten er at det er flere årsaker til at det å bruke en proxy kan være det riktige alternativet for deg.

Det er noen grunner til å vike fra å bruke en proxy. For eksempel kan Internett-leverandøren din, arbeidsgiveren din eller et nettverk innvende mot deg ved å bruke en proxy. De kan til og med svarteliste visse IP-adresser de vet at de kan komme fra en proxy.

Ditt personvern er viktig

Folk verdsetter sitt privatliv. Proxy-servere hjelper deg med å holde din personlige informasjon og nettlesevanene dine private. Proxy-servere gir sikkerhetsfordeler. Proxy-serveren din kan være i stand til å kryptere webforespørslene dine, og hindre nysgjerrige øyne i å se på transaksjonene dine. En proxy-server kan beskytte deg mot kjent malware og kan kobles til et virtuelt privat nettverk som gir eksterne brukere tilgang til Internett via selskapets proxy.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me