Slik fjerner du blokkering av nettsteder

En av de mest populære komponentene på internett feiret 30-årsjubileum i 2020.


For tre tiår siden publiserte en britisk dataforsker et historisk forslag som beskrev sin visjon for det som skulle bli kjent som World Wide Web, som vi i disse dager ganske enkelt burde referere til som “nettet”, og som i det vesentlige har blitt kortsiktig for “internett .”

Det Sir Tim Berners-Lee så for seg var implementeringen av Hypertext Markup Language sammen med andre digitale informasjonsteknologier for å gjøre internett til et virkelig globalt system med ubegrenset surfing.

Informasjonsfrihet var kjernen i Berners-Lees forslag; han ønsket å koble datanettverk uten å måtte koble fra aktive økter, og et av hovedmålene hans var å gjøre det mulig for mennesker fra hele verden å få tilgang til informasjon som er lagret på servere over hele kloden.

skjermbilde verdensomspennende nettprosjekt
Etter forslaget hans tok det Berners-Lee omtrent et år å fullføre utviklingen av den første nettleser-programvaren og den første nettsiden, som har blitt bevart for historiske formål i all sin kommandolinjeglære.

Fra det tidspunktet vokste nettet med store sprang, og Berners-Lee var sannsynligvis glad for å få vite at han hadde oppnådd et av de viktigste målene med forslaget hans: gratis og ubemannet tilgang til digital informasjon.

TL; DR - Få en VPN

Hvis du trenger svar med en gang, er det beste alternativet ved å bruke den beste VPN-en.

Nettsteder er primært blokkert av geografisk beliggenhet, og en VPN vil løse dette problemet direkte og sømløst. Det er andre VPN-leverandører som kan fungere, men hvis vi bare kunne anbefale 2, ville det være NordVPN og ExpressVPN. Begge har hatt enestående ytelse i mange år, og funksjonene deres øker nesten hver eneste måned.

Du kan ikke gå galt med disse to.

  • Les vår fulle NordVPN anmeldelse eller besøk NordVPN
  • Les vår fulle ExpressVPN anmeldelse eller besøk ExpressVPN

Trenger du mer informasjon? Fortsett å lese.

Slik ser nettet ut i dag

Hvis du er i en viss alder, husker du sannsynligvis en tid da det ikke var behov for å oppheve blokkeringen av nettsteder.

1990-tallet var en strålende tid for utvikling av informasjonsteknologi; med mindre du har opplevd nettsteder som krevde deg å oppgi et brukernavn og passordkombinasjon, likte du ubegrenset surfing i det som er kjent som "Surface Web", et begrep som har dukket opp for å skille det fra "Deep Web."

Den synlige delen av banen eksisterer på et informasjonsområde; alt annet, faktisk flertallet av nettet, kan bare få tilgang til med kontoopplysninger eller spesialiserte nettlesere som kobler til skjulte tjenester. Surface Web inneholdt knapt geo-blokkerte nettsteder før det 21. århundre, men dette er ikke lenger tilfelle i 2020.

Geo-blokkerte nettsteder er noe Sir Tim Berners-Lee sannsynligvis tenkte på da han oppfant nettet, men han hadde absolutt ikke forventet å se det skje i stor grad av i dag. Før vi fortsetter med å forklare hvorfor geo-blokkering finner sted og hvordan du kan fjerne blokkering av nettsteder ved bruk av virtuell privat nettverksteknologi, la oss kort nevne hvordan Berners-Lee føler om nettet 30 etter at han oppfant det: han er ikke akkurat fornøyd med måten ting er har utviklet seg, spesielt med tanke på informasjonsfrihet.

Du vet hvordan vi ikke lenger kaller denne internettkomponenten for Internett? Vi forkortet til nettet uten å innse at geo-blokkerte nettsteder allerede har tatt bort denne verdensomspennende egenskapen. Slik nettet ser ut for deg i Australia er annerledes enn hvordan det ser ut for brukere i USA, Costa Rica og mange andre land (Les mer: State of online privacy in Australia)

Sir Tim Berners-Lee, oppfinner av internett

I noen tilfeller innfører regjeringer sensurtiltak som du kan forvente av totalitære regimer som Kina, Cuba, Iran, Syria, Sudan og andre. Utover internett sensur, finner vi også private selskaper, mange av dem amerikanske, som blir kontrakt for å skape barrierer som kommer i veien for ubegrenset surfing.

Ikke rart at Berners-Lee er skuffet: geo-blokkerte nettsteder er anathema for hva han hadde i tankene, men det er de også nå en ubehagelig virkelighet av den digitale verdenen vi bor i.

Slik fungerer geo-blokkerte nettsteder

Det er forskjellige metoder som regjeringer, internettleverandører (ISP) og teknologibedrifter kan bruke for å forhindre deg i å få tilgang til nettsteder; til og med blokkerer Youtube. For å forklare hvordan dette fungerer, skal vi kalle de blokkerende enhetene "aktører" som ubegrenset surfing er noe som strider mot deres forretningsmodeller og styringsmetoder. La oss starte med en ekstrem sak, den store brannmuren i Kina, som regulerer internettilgang på nasjonalt nivå.

Geo-blokkert nettstedGFW søker tilsynelatende å håndheve kinesisk lov som gir regjeringen, men nærmere bestemt det kommunistiske partiet i Kina, myndighet til å kontrollere internett innenfor suverene grenser. Virkeligheten er mer på linje med sensur, sosial kontroll og masseovervåking - og det er grunnen til at populariteten til de mest sikre nettleserne og de mest sikre e-postene vokser..

Mange metoder brukes for å støtte GFW; på det mest grunnleggende nivået er IPv4- og IPv6-adressene sperret, og et godt eksempel i denne forbindelse er den kinesiske språkversjonen av Wikipedia. En mer sofistikert og kraftfull metode innebærer å forstyrre DNS-adressesystemer på ISP-nivå, men dette er lett for kinesiske regulatorer fordi ISP-operatører må svare til regjeringen og gjøre det vanskelig for innbyggerne å skjule sin IP-adresse.

I Kina er det ikke uvanlig å finne ut at datamaskinens DNS-innstillinger er blitt endret gjennom forgiftningsangrep som blir satt i gang i massiv skala. Disse angrepene er blitt opplevd av turister og andre utenlandske besøkende hvis bærbare datamaskiner og smarttelefoner ikke har tilgang til bestemte nettsteder selv etter at de har kommet hjem.

Når det gjelder private selskaper med geo-blokkerte nettsteder, er deres begrunnelse basert på forhold knyttet til overholdelse, copyright-lover, forretningsavtaler og å ha kontroll over visse markeder.

Kanskje husker du en tid da DVDer var langt mer populære enn videostreamingtjenester som Netflix, Hulu, YouTube og BBC iPlayer. På den tiden benyttet DVD-distributører seg til teknologi som regionskoding, slik at en plate som ble kjøpt i ett land ikke ville spille i et annet. Selv om strømming av innhold ofte påvirkes av geoblokkering, er andre nettsteder som Craigslist også beryktede i denne forbindelse.

Gjenopprett ubegrenset surfing

Hvis visjonen din på nettet er mer i tråd med det Sir Tim Berners-Lee hadde i tankene for 30 år siden, skylder du deg selv å bruke tilstrekkelig teknologi for å hjelpe deg med å omgå disse begrensningene.

En måte å gjøre det på ville være gjennom en web-proxy eller finne ut hvordan du får tilgang til proxy-servere; Dette er en metode som kinesiske internettbrukere har brukt i mange år med forskjellige suksessnivåer. Problemet med nettproxyer er at noen teknologileverandører har utviklet metoder for å oppdage dem gjennom kunstig intelligens. dessuten er de ikke så pålitelige som folk ønsker at de skal være, og de vil ofte ikke jobbe med strømmetjenester eller mobilapper.

Det er en mer følsom grunn til at du kanskje ikke ønsker å bruke nettproxy i 2020: hvis du trenger å være anonym når du går inn på nettsteder, må du sørge for at den eksterne serveren ikke kan fange opp visse opplysninger som kan identifisere deg.

Dette er ikke så veldig bra hvis du bare prøver å se en YouTube-musikkvideo som av en eller annen grunn er blokkert i landet ditt, men hva med hvis du sjekker om det er en garanti for arrestasjonen din i et annet land? La oss si at et autoritært regime vet at du er bosatt i Australia, og en ordre om arrestasjonen din er publisert på nettstedet til deres utenriksdepartement; i dette tilfellet vil du aldri ønske å bruke en web-proxy fra smarttelefonen din i Melbourne. I hovedsak er fullmakter generelt usikre.

Med det ovenstående i bakhodet, er her noen anbefalinger om hvordan du kan fjerne blokkering av nettsteder av forskjellige årsaker i 2020. Vi starter med å bruke en VPN fordi dette er den beste og smarteste metoden; en VPN-tunnel, også kjent som en sikker tunnel, kan brukes til mye mer enn bare å se den siste episoden av "Game of Thrones."

Bruke en VPN for å fjerne blokkering av nettsteder

Et virtuelt privat nettverk er en utvidelse av et digitalt informasjonsnettverk som kan operere over offentlige rom ved hjelp av punkt-til-punkt-tilkoblinger. Historien til denne teknologien går tilbake til midten av 1990-tallet, da et nettverksteknisk team hos Microsoft opprettet en digital kommunikasjonsprotokoll som ga langt mer sikkerhet enn tidlige fjerntilkoblinger etablert ved hjelp av terminalsesjoner.

hvordan vpn fungerer flyter

For å forstå hvordan en VPN fungerer, hjelper det å skille hvordan data overføres fra personlige dataenheter til internett. For at du skal ha tilgang til nettet, må digital informasjon samles og utveksles, og dette skjer vanligvis på en måte som lar dine data være åpne for omtrent hvem som helst å se.

For geo-blokkerende formål ser strømleverandører som Netflix på denne informasjonen og bestemmer hvor du befinner deg; Hvis du for eksempel er i Queensland, vil du se en innholdskatalog beregnet for det australske markedet, noe som betyr at visse programmer kan ha blitt blokkert basert på forretningsdistribusjonsavtaler - HBO er også blokkert på denne måten.

Fjern blokkering av nettsteder med NordVPN

Siden vi har nevnt Netflix mer enn en gang med eksempel, kan du like godt lære nå at det beste alternativet for å fjerne blokkering av Netflix i 2020 er NordVPN, et selskap som har vært i drift siden 2012.

NordVPN startet som et internettfrihetsprosjekt basert på de sterke idealene om personvern og fri tilgang til informasjon observert av nordiske nasjoner; i disse dager har selskapet vokst til den mest anbefalte løsningen for brukere som vil ha tilgang til nettsteder fra hele verden.

En av grunnene til at NordVPN er ideell for å fjerne blokkering av geobegrenset innhold, er at de driver over 5000 servere som dekker 6 kontinenter; dessuten VPN-protokoller og krypteringslag brukt av NordVPN sørg for at personvernet ditt aldri blir kompromittert.

Fjern blokkering av nettsteder med ExpressVPN

Her er en annen VPN-tjeneste som du kan stole på når du prøver å omgå de irriterende geoblokkeringstiltakene.

ExpressVPN tilbyr mer enn bare servere over hele verden; det gir også et lovlig lag med databeskyttelse ved å være lokalisert i De Britiske Jomfruøyene, en jurisdiksjon kjent for sine strenge personvernlover. Når du bruker ExpressVPN, trenger du ikke å bekymre deg for loggingsprinsipper eller historikk for tilkoblinger. Lovene til denne øya-nasjonen tvinger forretningsenheter til å sjalu skjule identiteten til kundene sine, og dette er noe ExpressVPN er stolt av å følge.

Bruke søkemotorbufferen

Når du ikke kan få tilgang til et nettsted på grunn av geoblokkering, kan det hende du kan hente noe av innholdet ved å slå opp hurtigbufrede versjoner av sidene. Søkemotorcrawlers som drives av Google og Bing kopierer i det vesentlige hele versjoner av nettsteder, minus visse elementer, for senere hosting på deres servere.

hurtigbufring av søkemotorer

Hva dette betyr for deg er at du kan bruke Google til å søke etter nettsteder som du vet er blokkert; når du ser søkeresultatet, vil du legge merke til en liten grønn pil ved siden av nettadressen, og det er her du kan sjekke om en hurtigbufret versjon er tilgjengelig. Dessverre dette vil ikke fungere hvis det aktuelle nettstedet har konfigurert robots.txt-filen for å forhindre gjennomsøking.

Bruker Tor-nettverket

Onion Router var et programvareutviklingsprosjekt som startet ved U.S. Defense Advanced Research Projects Agency og ble senere finansiert av Electronic Frontier Foundation med det formål å dirigere internettrafikk gjennom et globalt nettverk av private servere og noder som drives på frivillig basis.

Surfing på Tor-nettverket er anbefales på det sterkeste for brukere som har store bekymringer for personvernet; for eksempel undersøkende journalister som har en plikt til å beskytte identiteten til kildene sine.

Å få tilgang til Tor-nettverket pleide å være noe komplisert for noen år siden, men ikke lenger; Du kan nå komme i gang ved å installere Tor-nettleseren for Windows, macOS, Android eller Linux.

Tor fungerer kanskje ikke hver gang, og tilkoblingen kan til tider være usikker, men du kan generelt stole på at det vil fungere flittig som et verktøy for å ivareta personvernet ditt. Det som er fint med å bruke Tor-nettverket er at du lærer mye om digitalt personvern, og det vil ikke ta lang tid før du begynner å bruke en GPG-signatur for å holde e-postkommunikasjonen din sikker.

Siste tanker

Uten tvil er NordVPN og ExpressVPN de beste metodene for å komme seg rundt geoblokkering i 2020. Som tidligere omtalt, blir bruken av nettproxy blitt datert og helt ærlig, utrygg for brukere. Å forsøke å få tilgang til blokkerte nettsteder ved å bruke hurtigbufferen til Googles søkemotor, tar deg kanskje ikke så langt. Tor-nettverket er utmerket for datasikkerhet, men det er ikke et godt alternativ for å fjerne blokkering av YouTube eller Netflix.

Til slutt, bruker en VPN er den mest pålitelige og mest sømløse veien å gå, spesielt hvis du bruker mer enn en enhet for å få tilgang til nettsteder og strømmetjenester. Når du har valgt VPN-løsningen som virkelig fungerer for din situasjon, kan det være lurt å se på å installere den på den trådløse ruteren for maksimal effektivitet og personvern (Les mer: Best VPN Router).

Spørsmål og svar

Spørsmål: Hvordan fjerner jeg blokkering av et nettsted på en brannmur?

EN: I noen tilfeller kan nettstedene du ikke får tilgang til, blokkeres på brannmurnivå, noe som betyr at de kan ha blitt filtrert ut lokalt av ruteren, operativsystemet eller antivirusprogrammet, avhengig av hvilken som administrerer brannmuren. Dessverre er løsningen ikke universell i dette tilfellet; må du vite hvordan du får tilgang til brannmuren og opprette et unntak, ellers fjerner nettstedet fra svartelisten.

Spørsmål: Hvordan fjerner du blokkering av Craigslist?

EN: Dette er like enkelt som å endre IP-adressen din, som er den fremste funksjonen til VPN-tjenester. Du kan også prøve Tor-nettverket eller til og med en web-proxy, men husk at det siste alternativet kanskje ikke fungerer hvis du har JavaScript aktivert.

Q: Hvordan begrense eller fjerne IP-blokkering?

EN: Hvis du driver ditt eget nettsted, kan du begrense tilgangen med bestemte IP-adresser eller et IP-område fra cPanel-administradeskjermen, og det er her du kan fjerne begrensningen. Du kan ikke forhindre IP-blokkering på nettsteder du ikke administrerer, fordi du ikke har administratorrettigheter. Du kan imidlertid omgå IP-blokkering med løsninger som NordVPN og ExpressVPN.

Spørsmål: Kjenner Internett-leverandører nettstedene du besøker?

EN: Internett-leverandøren din trenger ganske mye å vite IP-adressene du besøker for trafikkrutingsformål, og portnumrene du prøver å få tilgang til, så det korte svaret vil være ja, men dette betyr ikke at de ser på innholdet du får tilgang til ; de er for opptatt med å tjene penger i et konkurransedyktig forretningslandskap til å bry deg med Netflix-køen eller e-postmeldingene dine. Amerikanske Internett-leverandører forventes å beholde metadata for trafikkaktiviteten din i seks måneder, og de kan dele slike logger med lovhåndhevelse og etterretningsbyråer i henhold til loven; Dette er en annen god grunn til at vi skal bruke VPN-er i 2020.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me