VPN-tester og sjekker – en fullstendig veiledning

VPN-tester og sjekker - en fullstendig veiledning

Hver gang du kobler deg til det åpne internett, påtar du deg en viss risiko når det gjelder datasikkerhet. Ikke se lenger enn alle brudd og hacks som blir rapportert i nyhetene, enten de er relatert til finansielle nettsteder, sosiale medienettverk eller svindel med skadelig programvare.


Så er det noen måte å holde seg trygg og anonym på nettet? En sterk VPN-løsning (virtual private network) er din beste alternativet for å oppnå et slikt mål. Men før du kjører et Google-søk og laster ned det første verktøyet du finner, må du være oppmerksom på at ikke alle VPN-er er opprettet like. Faktisk, mange inneholder sårbarheter av seg selv som kan føre til at dine private data blir lekket til annonsører, offentlige etater eller nettkriminelle.

Bruk guiden nedenfor for å lære mer om VPN-er, hvordan lekkasjer oppstår og hva du kan gjøre for å teste og se etter dem. For mer informasjon om våre topp VPN-er for Australia, sjekk hjemmesiden vår.

sjekklistebilde

Hvordan VPNs arbeid - et raskt sammenbrudd

Når du kobler deg til internett fra hjemmet eller kontoret, snakker datamaskinen eller mobilenheten din først med Ethernet eller trådløs ruter som administrerer lokalnettverket. I de fleste oppsett kommuniserer ruteren deretter med en internettleverandør (ISP), som er selskapet du betaler for internettjeneste.

hvordan-VPN-verkDe ISPs infrastruktur er ansvarlig for å flytte nettverkstrafikk til det åpne internett, der den kan dirigeres deretter basert på IP-adresse. Når du for eksempel laster inn et nettsted med sosiale medier, sender nettleseren en forespørsel via Internett-leverandøren som vil nå nettstedets servere. Et passende svar blir pakket sammen og sendt tilbake til Internett-leverandøren og deretter sendt til nettverket, enheten og nettleseren.

Med denne konfigurasjonen har Internett-leverandøren din full kunnskap om din online aktivitet og kan spore forespørslene du sender. I tillegg kan IP-adressen som er tilordnet av Internett-leverandøren, brukes av tredjepartsselskaper for å finne din geografiske beliggenhet.

En VPN tilfører en helt ny dimensjon til denne ligningen. De krever to grunnleggende brikker: klientapplikasjonen og endepunktserveren. Når du registrerer deg for en VPN-tjeneste, vil leverandøren gi deg en klientapplikasjon med instruksjoner for hvordan du installerer den på datamaskiner eller mobile enheter. Hver gang du kjører applikasjonen, må du autentisere med et brukernavn og passord som er eksklusivt for deg.

VPN-klientapplikasjonen åpner en slags digital tunnel som kobler deg rett til endepunktserveren. Du bruker fremdeles båndbredden som er tildelt av Internett-leverandøren din, men alle nettforespørslene dine er kryptert og merket med en IP-adresse tildelt av VPN-leverandøren.

Når VPN-endepunktserveren mottar den krypterte forespørselen din, dekrypteres den dataene og dirigerer dem til det åpne internett akkurat som en vanlig ISP ville gjort. VPN-er legger til et kritisk sikkerhetsnivå, fordi selv om en hacker klarer å infiltrere det lokale nettverket, vil alle data de stjeler være uleselige..

VPN Location - Why It Matters

Det er tusenvis av VPN-leverandører på internett i dag. Før du begynner å sile gjennom hver enkelt, bør du vurdere den geografiske faktoren. Gjennomsiktige VPN-leverandører vil være åpne om hvor endpoint-serverne deres befinner seg på kloden, og dette kan være en viktig faktor når man tenker på VPN-lekkasjer og sårbarheter.

epressvpn vpn plassering

I noen tilfeller kan det være lurt å bruke et VPN som er basert i ditt nåværende land. Å ha endepunktene i nærheten vil tilby høye ytelseshastigheter og andre fordeler. Dette gjelder spesielt i bedriftsmiljøer, der selskaper krever at de eksterne ansatte skal bruke en VPN-økt hver gang de får tilgang til intern informasjon og systemer.

Men avhengig av dine behov, Det kan være lurt å vurdere VPN-løsninger med endepunktservere lokalisert på andre kontinenter. Husk at IP-adresser er gruppert basert på geografi, så når du mottar en ny adresse fra VPN-leverandøren din, vil alle nettsteder tro at du befinner deg i det landet eller regionen. Noen VPN-leverandører tilbyr endepunktservere flere steder, slik at du kan velge nøyaktig hvor du vil at IP-adressen skal være basert på.

Vær klar over at visse land og territorier faktisk forbyr bruk av VPN-klienter på grunn av måten de kan skjule informasjon fra offentlige etater. Men det er fortsatt trusler om målrettede lekkasjer, selv i land der VPN-er er fullt ut lovlige.

For eksempel, hvis en VPN-leverandør opererer i et land med strenge lover om datasporing som krever at selskaper skal gjøre kundeinformasjon tilgjengelig for offentlige etater, er det en sjanse for at internettrafikken din kan logges og eksponeres. Fordi VPN-leverandører har muligheten til å dekryptere alle forespørsler som kommer inn i endepunktserveren, må systemene deres overholde forskriftene i landet deres.

Aktivitetssporing - Hva du ikke vil

bilde som viser usikker tilkoblingSom nevnt tidligere, er det en hovedansvar for en VPN-endepunktserver å ta en innkommende nettforespørsel, dekryptere den og deretter rute den til det aktuelle stedet på det åpne internett. Denne transaksjonen er ment å være anonym, men i virkeligheten avhenger det hele av påliteligheten til VPN-leverandøren du bruker.

Når du først registrerer deg for en VPN-tjeneste, samler leverandøren navn, e-postadresse og potensielt annen personlig informasjon. Det er ingenting som hindrer dem i å koble disse dataene til aktiviteten de overvåker på endepunktserveren. Annonsører og andre tredjeparter vil være ivrige etter å innhente den typen data av forskjellige årsaker, ikke alle lovlige.

Den beste regelen å følge er å vær på vakt mot enhver VPN-leverandør som tilbyr en helt gratis tjeneste. Disse tjenestene tilbyr vanligvis dårlig ytelse med potensielle sikkerhetsmessige implikasjoner. Hvis du ikke betaler en månedlig eller årlig avgift for VPN-klienten din, er det en god sjanse for at nettaktiviteten din blir sporet eller delt uten ditt direkte samtykke. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle. Ta en titt på listen over de beste gratis VPN-ene.

Logging sporing

vektorbilde for beskyttelse av personvern

Noen VPN-leverandører vil gi løfter om at de ikke overvåker brukeraktivitet eller selger dataene sine til tredjepart. Imidlertid er det en relatert type sporing relatert til logger som også kan representere en datalekkasje. Så før du investerer i et VPN-verktøy, må du huske å undersøke leverandørens loggpolicy.

I mange tilfeller er logging nødvendig for et VPN-selskaps virksomhet. Dette gjelder spesielt hvis leverandøren legger båndbreddekapsler på enkeltbrukere. I så fall må selskapet føre logger over hvor lenge du er tilkoblet og hvor mye data du bruker.

Hvis sikkerhet og anonymitet er topp prioriteringer for deg, bør du se etter en VPN-løsning som tilbyr ubegrenset båndbredde og null loggføringspolicy. Med den type klienter kan du være trygg på at ingen av aktivitetene dine kan spores av ISPen din eller VPN-leverandøren.

IP-adresselekkasjer - ikke la dem vite hvor du er

Den vanligste formen for VPN-sårbarhet er en IP-adresselekkasje, som oppstår når et eksternt nettsted eller en tjeneste er i stand til å oppdage den sanne IP-adressen som er tilordnet av ISP-en din, selv når du er koblet til VPN-klienten. Dette lar tredjeparter oppdage din sanne beliggenhet og potensielt utføre et cyberattack.

hva er webrtcFor å begynne å undersøke en potensiell IP-adresselekkasje, åpner du en nettleser før du kobler deg til VPN og navigerer til whatismyipaddress.com. Dette nettstedet vil vise IP-adressen tildelt av Internett-leverandøren din. Start deretter VPN-klienten din og last inn nettsiden på nytt for å sjekke den nye IP-adressen din. Dette er den som alle nettsteder vil se mens du har en åpen VPN-økt.

På grunn av en tjeneste kjent som Web RealTC-kommunikasjon (WebRTC), mange VPN-klienter risikerer å avsløre brukernes lokale IP-adresse. WebRTC brukes av mange populære applikasjoner og nettsteder for å oppdatere liveinnhold på en webside, for eksempel et sosialt medieside eller e-post innboks.

På grunn av måten data blir overført mellom nettleseren din og nettsteder som bruker WebRTC, unnlater visse VPN-klienter å skjule kildens IP-adresse. Som en første sjekk har nettstedet whatismyipaddress.com en WebRTC lekkasjetest som viser deg hvordan nettleseren din overfører IP-adressen din. Hvis testen kan oppdage IP-adressen som er tilordnet av Internett-leverandøren din, betyr det at VPN eller nettleser lekker denne informasjonen.

Enkelte premium VPN-leverandører vil tilby en forsikring om at produktene deres ikke er sårbare for lekkasjer fra WebRTC. Hvis klienten din blir berørt, er det handlinger du kan gjøre. WebRTC-lekkasjer forekommer på nettlesernivå, men Mozilla Firefox er det eneste programmet som lar deg blokkere WebRTC-sendinger helt. Dette kan gjøres gjennom siden om: config.

For brukere av Google Chrome må du installere en nettleser-plugin som WebRTC Lekkasjeforebygging. Dette verktøyet kan kontrollere visse skjulte personverninnstillinger i Chrome og blokkere eventuelle forsøk fra tredjepart som prøver å få din ISP-baserte IP-adresse.

DNS lekkasjer - som å lekke din IP

Det åpne internett er avhengig av en protokoll kjent som domenenavnsystemet (DNS). Den fungerer som en global database som sporer hvilke IP-adresser som er koblet til hvilke nettadresser. På denne måten, når du skriver inn en .com- eller .net-adresse i en nettleser, vet Internett-leverandøren nøyaktig hvor du skal rute trafikken.

DNS-servere er lokalisert over hele kloden. Typisk vil din ISP operere sitt eget sett med DNS-servere for å holde trafikken i bevegelse så raskt som mulig. Når du kobler til en VPN-tjeneste, bør en annen DNS-server tilordnes, selv om det ikke alltid er tilfelle.

hva er en dns lekkasje

For å se etter en potensiell DNS-lekkasje med VPN-klienten din, gå til dnsleaktest.com og klikk på “Standard Test” -knappen. Nettstedet vil kjøre en serie sjekker for å se hvordan enheten din skaffer seg DNS-informasjon. På slutten av testen vil siden prøve å identifisere Internett-leverandøren din og geografisk beliggenhet. Hvis dette er riktig, betyr det at VPN-en har en DNS-lekkasje.

Heldigvis kan du iverksette tiltak mot en DNS-lekkasje med en gang. Den enkleste løsningen er å overstyre både ISP- og VPN-innstillingene og bruke et sett med manuelle DNS-adresser i stedet. OpenDNS og GoogleDNS tilbyr begge gratis tjenester som alle over hele verden kan bruke.

Hvis du vil justere DNS-serverne dine, åpner du enhetens nettverksinnstillinger og ser etter det manuelle DNS-alternativet. Hvis du vil bruke OpenDNS, angir du 208.67.222.222 og 208.67.222.220 som primær- og sekundæradresser. For GoogleDNS bruker du 8.8.8.8 og 8.8.4.4. Når den er lagret, vil enheten bruke disse DNS-serverne for URL-informasjon og omgå ISP og VPN fullstendig. Her er en video som forklarer hvordan du gjør det.

Anmeldelser du kan stole på

pålitelige anmeldelserVPN-selskaper må komme med kreative måter å annonsere for produktene sine og tiltrekke seg nye kunder. Som et resultat vil du oppleve at nesten alle leverandører hevder å tilby mest sikkerhet og beskyttelse. Dette kan tydeligvis ikke være tilfelle, noe som betyr at du ikke alltid kan stole på markedsføringsinformasjonen de viser.

I stedet kan du stole på anerkjente anmeldelser fra nettsteder som Personvern Australia, som har kjørt sine egne tester og studier for å finne ut hvor sikre VPN-klienter virkelig er. På slutten av dagen må du bestemme hva du verdsetter mest fra en VPN-klient: pris, ytelse og sikkerhet. Sjekk vår misjonsside eller vår testpolicy for å lære mer om hvordan vi tester.

Andre sikkerhetstiltak

Hvis du fremdeles er bekymret for sikkerheten til VPN-klienten din eller bare ønsker å legge til annen beskyttelse, er det trinn du kan ta på enheten eller nettleseren for å sikre at du virkelig er anonym online.

nettleser

Først må du aktivere inkognito- eller personvernmodus i nettlesere som Chrome og Firefox, da dette vil forhindre at utenforstående selskaper lagrer informasjonskapsler på datamaskinen din og sporer aktiviteten din. Hvis du vil ha mer privatliv, kan du vurdere å installere TOR-nettleseren på enheten din, som dirigerer all webtrafikken din gjennom et sikkert nettverk for å skjule identiteten din.

Til slutt, ikke glem at din online sikkerhet er direkte knyttet til nettverket du bruker. Hvis du ofte kobler deg til offentlige wi-fi-nettverk, vil du rutinemessig være i fare for sikkerhetsbrudd eller nettangrep. Hvis du absolutt trenger å gjøre det, så sørg for at du har en god VPN-klient installert på enheten din fra anerkjente leverandører som NordVPN eller Surfshark for å sikre at informasjonen din alltid er trygg.

Glade stier!

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me