E-Safety Guide: Skydda dina barn på Internet idag

Föräldrar trodde att de hade det grovt innan internet kom. Tidigare generationer hade helt enkelt ingen aning om vad som skulle komma därefter.

Under de senaste åren har Australien sett en ökning av identitetsstöld och andra internetbrott. Så sent som förra månaden har den australiensiska regeringen varit tvungen att undersöka en online penetration av de politiska partiernas nätverk för de liberala, nationella och arbetsmarknaden.

I februari 2019 tvingades avdelningen för parlamentariska tjänster (DPS) utfärda nya lösenord för parlamentsledamöter och personal. Denna process ägde rum efter att det australiska Cyber ​​Security Center (ACSC) identifierade en skadlig intrång i parlamentets datorer.

Internetsäkerhet för barnDenna utredning gjorde ACSC också medveten om attackerna på de politiska partiernas nätverk. Lyckligtvis identifierades den skadliga aktiviteten innan någon valstörning kunde äga rum. Efter detta hack på Australiens parlament har ACSC börjat aktivt hjälpa till för att försvara de politiska partiernas onlineidentitet.

Bill Shorten, Labour-ledare, konstaterade att ”Australien är inte undantaget eller immun från den typen av skadlig verksamhet som vi har sett någon annanstans.” Politiska partier kan vara små organisationer, men de samlar in och använder enorma mängder data om samhällen och väljare..

Med datorer som övervakas dygnet runt kunde hackare fortfarande planera och leverera skadliga attacker. Detta faktum gör att skydda individer och persondatorer verkar nästan omöjligt. Det behöver dock inte vara omöjligt.

Vid första anblicken kan det vara det enda alternativet att ta bort internet från ditt hem för att skydda din integritet och identitet. Det är dock viktigt att komma ihåg att internet också är ett värdefullt verktyg.

Barn och Internet

Föräldrar har ett hårt jobb när det gäller internetsäkerhet. Barn i alla åldrar tillbringar nu en betydande del av sin fritid online, oavsett om det kommer från en smartphone, surfplatta eller traditionell dator.

barn som använder internet för skadlig aktivitetFör barn har internet blivit deras primära källa till nyheter, underhållning och kommunikation. Men webben utgör också ett antal hot, särskilt sådana som yngre människor kanske inte kommer att komma.

Föräldrar måste hålla en öppen diskussion med sina barn om vilka typer av appar och webbplatser de använder och vad som räknas som lämpligt beteende online. Detta är både för deras egen säkerhet och för andras säkerhet, som cyberbulling är fortfarande en farlig kraft i det moderna samhället.

En mängd guider finns tillgängliga för att hjälpa dig att hålla din integritet och barnsäker online, men många av dessa guider är för allmänna eller för kontakt med modern teknik för att vara till stor nytta i vissa situationer. Dessa tips hjälper dig att skydda din integritet medan du skyddar barn genom att tillhandahålla ett stort antal säkerhetstips och information.

När du ställer in ditt hushålls internetregler bör du tänka på följande tips och förslag.

1. Hitta en betrodd virusscanner

Du bör ha en stark virusscanner installerad på alla datorer i ditt hem som kör Microsoft Windows operativsystem. Det är ännu viktigare för de bärbara datorer som du delar med dina barn. De kan försöka ladda ner filer från riskabla webbplatser, som kan innehålla skadlig programvara eller annan smittsam programvara.

När du ställer in dina virusscannerinställningar, se till att verktyget är konfigurerat till automatiskt skanna alla nya filer som läggs till på din hårddisk. Dessutom bör applikationen tillåtas uppdatera sig själv regelbundet, så att du kan vara säker på att du och din familj har det senaste skyddet mot hot utanför.

Rekommenderat antivirusprogram
 • Avast Antivirus - Avast har signaturbaserad detektion av skadlig programvara och virusupptäckt i realtid. surfning och e-postskydd, och det kommer också med en webbläsarplugin som varnar surfare om potentiellt farliga länkar och en annonsblockerare.
 • AVG Antivirus - Förvärvad av Avast, AVG är en annan välkänd antivirusprogramvara som också har stark kapacitet för upptäckt av skadlig programvara och virusskydd i realtid. AVG är känt för att ha mer betydande funktioner när det gäller skydd mot skadlig programvara på grund av deras spårningsteknologi för beteende mot skadlig programvara.
 • Bitdefender Antivirus - Stark säkerhetssvit överallt, känt för att ha nära 100% attackskydd när du använder Mac OS. Bitdefender har avancerat förebyggande av hot mot nätverk, ransomware-skydd i flera lager med ransomware-sanering och stora föräldrakontrollfunktioner.
Hjälpsamma guider för installation och installation
 • Hur man installerar Avast Antivirus
 • Hur man installerar AVG Antivirus
 • Hur man installerar Bitdefender Antivirus

2. Begränsa skärmtid

begränsa skärmtidenEn av de smartaste saker som en förälder kan göra för att skydda sitt barn online är att helt enkelt kontrollera mängden tid som tillbringas online. Inställningar av sådana gränser påminner dina barn om att internet ska ses som ett verktyg och inte som underhållning hela dagen. Det är inte en lätt sak att göra idag med så många internetanslutna enheter i hemmet, från datorer till smartphones till röstassistenter.

En enkel regel att genomdriva är att ha inga smartphones vid middagsbordet. Du kan också välja att bara ha en gemensam dator i ett av de viktigaste bostadsområdena, vilket kommer att tvinga alla familjemedlemmar att vända sig med internet och vänja sig att inte vara ansluten hela tiden. Fram tills vanan byggs upp rekommenderar vi att du använder en programvara för föräldrakontroll för att underlätta förändringarna i längden på dina barns webbaktivitet. Detta kommer att jämna ut processen för att behålla kontrollen för dig och förenkla implementeringen av alla nya hemregler du gör.

Rekommenderat program för föräldrakontroll
 • Norton Family Premier - Nortons program för föräldrakontroll gör det enkelt för föräldrar att kontrollera hur mycket tid som barnen spenderar online. Flera funktioner ingår som direktlås, videoövervakning, sökövervakning, övervakning av sociala nätverk och platsövervakning.
 • Kaspersky Safe Kids - Ett annat välkänt säkerhetsföretag, Kaspersky Safe Kids, gör det möjligt för föräldrar att övervaka sociala medier och har GPS-spårning. Programvaran ger också människor tips från experter på barnpsykologer om det aktuella barns beteende som ses baserat på aktiviteten.
 • Qustodio - Föräldrar ges möjlighet att kontrollera och granska rapporter på alla enheter via en webbportal med Qustodio. Programvaran är utrustad med smarta filtreringssystem, inställningar för tidskontroll och granulär analys av webbaktivitet.
Hjälpsamma guider för installation av programvara för föräldrakontroll
 • Hur du installerar och konfigurerar Norton Family Premier
 • Hur man installerar och konfigurerar Kaspersky Safe Kids
 • Hur man installerar och konfigurerar Qustodio

Om du tror att en programvara för föräldrakontroll är för mycket kontroll, är ditt bästa alternativ inte att verkställa en regel, utan att införa nya familjeaktiviteter som kommer att begränsa deras tid ensam med en enhet som upprätthåller internetberoende.

3. Begränsa Wi-Fi-zoner

I samband med att tidsgränserna för internet fastställs bör föräldrar överväga att inrätta specifika zoner i huset där smartphones och datorer inte ska användas. En populär strategi är att begränsa barn från att ta datorer eller surfplattor i sitt sovrum, där de kan frestas att stanna online ut på natten.

Vissa wi-fi-routrar kan konfigureras för att kontrollera hur långt signalen når in i olika delar av ett hem. Föräldrar borde vara det mindre orolig med tillgång till internet till varje hörn i varje rum, och mer orolig med att begränsa wi-fi-åtkomst till områden där de kan övervaka sina barns beteende online. Kolla denna fantastiska resurs för en detaljerad handledning: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Alternativt, om allt verkar som för mycket arbete, kan du närma dig lösningen annorlunda genom att begränsa internetanvändningen efter vissa tidsperioder. Läs mer om att kontrollera internetanvändning med routern.

4. Använd en säker sökmotor

Kraften hos Google kan ansluta en individ till en mängd information från källor över hela världen. Naturligtvis är faran med den här typen av verktyg att du är tvungen att snubbla på olämplig eller illvillig webbplatser när du surfar på internet. När det gäller barn är det avgörande att kontrollera vilka typer av information de får söka på nätet.

hur sökmotorn fungerar

Det finns ett antal barnvänliga sökmotorer som föräldrar kan installera på sin hemdator. Dessa webbplatser har mer färg och interaktivitet än den traditionella Googles hemsida, och de säkerställer att de enda resultat som visas passar för det åldersintervall du har valt. När du har valt en sökmotor att lita på, se till att ställa in den som standard sökmotor på deras enhet eller den hemanordning de använder.

Guide för att ändra standardsökmotor för webbläsare
 • Hur man ändrar standardsökmotor på Google Chrome
 • Hur man ändrar standard sökmotor på Safari
 • Hur man ändrar standardsökmotor på Mozilla Firefox
 • Hur man ändrar standardsökmotor på Microsoft Edge

5. Överväg webfiltrering

Att bara rikta dina barn att använda specifika sökmotorer räcker inte för att kontrollera deras webbbeteende. Om du ger dem full tillgång till en webbläsare kan de fortfarande hitta och visa farliga eller olämpliga webbplatser. Populära applikationer som Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Internet Explorer erbjuder bara en begränsad uppsättning föräldrainställningar, så du borde göra det överväga att investera i ett separat programverktyg.

Oavsett om du använder Windows- eller Mac-operativsystemet hemma, kan du hitta ett antal programverktyg för att lägga till skydd på hemmadatorer. De flesta av dessa verktyg låter dig konfigurera separata användarkonton med olika inställningar, inklusive vilka webbadresser som är tillåtna och vilka som är blockerade. Du kan också begränsa dina barn till att bara besöka webbplatser med HTTPS, vilket innebär att deras sessioner online kommer att vara säkra och krypterade. Ett annat alternativ än en annan programvara är att använda din routers inbyggda funktioner.

Kolla in den här guiden för hur du använder din router för webbfiltrering och andra alternativ för föräldrakontroll: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Lägg till föräldrakontroll på mobila enheter

När det gäller smartphones och surfplattor har föräldrar ett antal sätt att anpassa operativsystemen Android och Apple iOS för användning av sina barn. Som med webbläsare, mål är att hålla olämpligt innehåll borta från dina barns ögon samtidigt som deras personliga information hålls säker.

På Android är det bästa stället att börja med Google Family Link-app, som är tillgängligt som en gratis nedladdning. Det hjälper dig att skapa ett barnvänligt Google-konto som kommer att kopplas till ditt eget befintliga konto. Därifrån kan du ställa in kontot på ditt barns telefon eller surfplatta och välja en utbud av alternativ, inklusive innehållsfiltrering och appbegränsningar.

Kolla in den här guiden: Hur du installerar och konfigurerar Google Family Link

Med en iPhone eller iPad hanteras föräldrakontroller via menyn ”Begränsningar” i appen Inställningar. Först blir du ombedd att ange en speciell lösenord för hantering av dessa alternativ. Då ser du en lista med växlar som låter dig välja vilka appar och funktioner du vill att ditt barn ska kunna använda. Du kan också blockera tydligt innehåll från att visas i appen Music and Podcasts.

Kolla in den här guiden: Hur man navigerar genom iOS 12-föräldrakontroller

7. Övervaka konton för sociala medier

genomsnittlig daglig tid på sociala medierYngre generationer, särskilt tonåringar, tillbringar huvuddelen av sin onlinetid med sociala nätverk. Facebook och Twitter är fortfarande två av de ledande plattformarna, även om appar som Instagram och Snapchat fortsätter att öka i popularitet. Inget barn under 13 år bör få registrera sig på ett socialt nätverk, men naturligtvis kanske du vill lägga till några år till den regeln beroende på barnets mognad.

Som en allmän praxis bör du uppmana dina barn att begränsa deras sociala nätverk interaktion till människor som de känner i verkliga livet. Lär dem att komma till en vuxen varje gång de blir kontaktade av en främling online. Se också till att övervaka hur de använder foton och video på sina sociala mediekonton med hjälp av programvara för föräldrakontroll.

För mer tips om övervakning av ditt barns användning av sociala medier, kolla in den här artikeln från parenting.com

8. Rapportera cybermobbning

Som en del av din sociala medieövervakning, leta efter alla indikationer på cybermobbning, både utgående och inkommande. Du kan ofta upptäcka symtom på cybermobbning bara från ditt barns beteende. Om de börjar dra sig ur samtal eller plötsligt blir mer antisociala, börja ställa frågor direkt och ta reda på hur deras vänskap på nätet har gått.

cybermobbning efter könsdiagram

För att hjälpa till att vara proaktiv bör du ha ofta samtal med dina barn om vad som utgör cybermobbning och vad de ska göra om de stöter på det. Låt dem veta att de kan prata med dig om dessa frågor när som helst och inte behöver känna sig generade.

Fler tips om hur man hanterar cybermobbning effektivt som förälder
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html

9. Skydda personlig information

Eftersom internet är en så viktig del av barns liv, kanske de tycker att det är säkert att dela sin egen personliga information online. Som förälder måste du ständigt påminna dina barn om de typer av hot som finns online. Gör specifikt tillämpningen av policyn att de inte ska dela eller publicera data relaterade till deras namn, telefonnummer eller adress utan att först prata med dig.

Om det fanns någon regel nummer ett i att säkerställa säkerhet på nätet, är det den här delen. De flesta rovdjur använder det förtroende som de får via sociala medier för att få mer personlig information om barn för att ofta initiera en "mer än digital" anslutning. Detta kan leda till livshotande situationer.

Även om övervakningsaktivitet alltid är ett bra alternativ, kommer det egentligen bara att vara ett komplement till de grundläggande lärandena som du förmedlar dina barn. Återbesöka konfronteringen "främmande fara" då och då för att säkerställa att de alltid är på deras vakt både fysiskt och digitalt kring osäkra individer.

10. Främja starka lösenord

Precis som vuxna måste barn undervisas om vikten av starka, säkra lösenord. Lär dem att undvika att använda samma lösenord på flera webbplatser och att göra sina lösenord svåra att gissa. Som familj bör du välja en dag med några månader för att alla medlemmar ska byta lösenord.

lösenord längd diagram

Det finns programvara som finns idag för att förenkla processen att byta lösenord, även känd som lösenordshanterare. De bästa lösenordshanterarna kommer att se till att alla lösenord är krypterade och kan delas säkert, vilket begränsar potentiella säkerhetshot.

11. Lär barnen om skräppost

Innan du kan lita på ditt barn med sitt eget privata e-postkonto, se till att varna dem om typen av olagliga eller olämpliga meddelanden de kan hitta i sin inkorg. Prata med dem om varningstecken för skräppost och hur kritiskt det är att aldrig svara på ett e-postmeddelande med någon form av personlig information.

Ett smart val för föräldrar är att använda Gmail-alternativet för att skapa ett barnvänligt konto som är länkat till din primära inkorg. När ett barn fyller 13 år kan föräldern avgöra om de får migrera det länkade Gmail-kontot till ett oberoende. Här är en guide för att ställa in det: Hur du skapar en säker e-post för ditt barn.

12. Se upp för inköp

online-shopping e-handel

Om dina barn får ha sin egen smartphone eller surfplatta kommer de säkert att ha full åtkomst för att kunna ladda ner nya appar på egen hand. Detta kan vara riskabelt, särskilt om din familj delar ett enskilt betalningskonto med ett kreditkort som finns. Lyckligtvis kräver både operativsystemen Android och iOS ett lösenord eller fingeravtrycksmatch från en vuxen innan en sparad betalningsmetod kan användas.

Även ändå är det smart för föräldrar att göra det övervaka deras kreditkortsaktivitet noggrant för eventuella ovanliga avgifter. Påminn dina barn att de måste komma direkt till dig när som helst de vill göra ett köp online.

Givetvis är det bara att shoppa online från webbplatser som du litar på och som är säkrade med ett giltigt SSL-certifikat.

13. Håll bilder lämpliga

Som förälder kanske du märker att en av ditt barns favorit-smarttelefonapplikationer är kameran. Antag inte att det är ofarligt, särskilt när du tänker på hur många andra applikationer som innehåller fotograferingsfunktioner. När du ställer in och kontrollerar enhetens föräldrakontroll, ta en extra sekund för att överväga vilka appar du vill att ditt barn ska kunna använda med kameran.

undersökning av innehåll

Var alltid tydlig med dina barn om vad som utgör ett lämpligt foto och vilka typer av innehåll som aldrig ska fotograferas. Varna dem för att bara för att ett foto bara finns på din enhets lokala lagring, betyder det inte att det inte kan hackas eller av misstag laddas upp på webben. Påminn dem också att bara dela bilder med kontakter som de känner i verkligheten och som har verifierats på sociala medier.

Allt olämpligt är generellt pinsamt och allt pinsamt kan användas mot dina barn och din familj. Håll fotona privata och hålla de privata fotona lämpliga.

Kolla in: Hur man lär barnen att vara smart på sociala medier

14. Övervaka spel

föräldrarikonInternet har ingen brist på underhållningsställen och onlinespel har blivit en av de mest populära aktiviteterna för barn och tonåringar. Oavsett om din familj föredrar datorspel eller konsolspel kan du ställa in föräldrakontroll för att se till att barn bara ser lämpligt innehåll.

På en PlayStation 4 kan du ställa in ett huvudkonto för föräldrar att använda och sedan underkonton för barn, vilket kan begränsas till att endast använda vissa spel eller betygsnivåer. Xbox One-plattformen har en liknande inställning, även om den också låter dig separera barnkonton från tonårskonton. För PC-spelare är det bästa sättet att använda Familjeläge på Steam-plattformen, som låter dig blockera vissa speltitlar från dina barns konton.

Guide för att möjliggöra föräldrakontroll på spel och spelplattformar
 • Steam-klient
 • Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox ett
 • Playstation
 • Nintendo Wii

15. Uppmuntra kommunikation

Framför allt är nyckeln till att skydda dina barn online att hålla dem engagerad i den verkliga världen. Så länge de känner sig bekväma att komma till dig om problem eller rädsla de har, kommer du tillsammans att kunna skapa ett säkert utrymme på internet. Börja genast när dina barn är små genom att göra datorn till ett verktyg som du använder tillsammans. Håll sedan ett schema med regelbundna incheckningar för att se vad annat ditt barn vill utforska online.

När du ställer nya regler för hur webben kan användas hemma, se till att tydligt förklara skälen för att sätta sådana begränsningar på plats. Löfte inte dina barn att regler kommer att försvinna när de når en viss ålder. Sätt istället mål för hur de kan bevisa sin mognad och tjäna mer frihet online.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me