Hur man avblockerar webbplatser

En av de mest populära komponenterna på internet firade 30-årsjubileum 2023.

För tre decennier sedan publicerade en brittisk datavetare ett historiskt förslag som beskrev sin vision för vad som skulle bli känt som World Wide Web, som vi idag helt enkelt ska beteckna ”webben” och som i huvudsak har blivit kortfattat för ”internet ”.

Vad Sir Tim Berners-Lee föreställde sig var implementeringen av Hypertext Markup Language tillsammans med annan digital informationsteknologi för att göra Internet till ett verkligt globalt system med obegränsad surfning.

Informationsfrihet var kärnan i Berners-Lees förslag; han ville länka datornätverk utan att behöva koppla bort från aktiva sessioner, och ett av hans huvudmål var att göra det möjligt för människor från hela världen att få åtkomst till information lagrad på servrar över hela världen.

skärmdump över hela världen webbprojekt
Efter hans förslag tog det Berners-Lee ungefär ett år att slutföra utvecklingen av den första webbläsarprogramvaran och den första webbplatsen, som har bevarats för historiska ändamål i all sin kommandoradshärlighet.

Från och med då växte nätet med steg och gränser, och Berners-Lee var förmodligen glad att få veta att han hade uppnått ett av de viktigaste målen i sitt förslag: fri och obehindrad tillgång till digital information.

Contents

TL; DR – Skaffa ett VPN

Om du behöver ett svar direkt, är din bästa insats genom att använda det bästa VPN.

Webbplatser blockeras främst av geografisk plats, och en VPN kommer att lösa problemet direkt och sömlöst. Det finns andra VPN-leverantörer som kan fungera, men om vi bara kunde rekommendera 2, skulle det vara NordVPN och ExpressVPN. Båda har haft enastående prestanda i åratal och deras funktioner ökar nästan varje månad.

Du kan inte gå fel med dessa två.

  • Läs vår fullständiga NordVPN granskning eller besök NordVPN
  • Läs vår fullständiga ExpressVPN-granskning eller besök ExpressVPN

Behöver du mer information? Fortsätt läsa.

Så ser webben ut idag

Om du är i en viss ålder kommer du förmodligen ihåg en tid då det inte var nödvändigt att avmarkera webbplatser.

1990-talet var en härlig tid för utveckling av informationsteknologi; såvida du inte stötte på webbplatser som krävde att du anger ett användarnamn och lösenordskombination, åtnjöt du obegränsad bläddring i det som kallas “Surface Web”, en term som har framkommit för att skilja den från “Deep Web.”

Den synliga delen av banan finns på ett ytinformationsutrymme; allt annat, faktiskt majoriteten av webben, kan endast nås med kontouppgifter eller specialiserade webbläsare som ansluter till dolda tjänster. Surface Web innehöll knappast några geo-blockerade webbplatser innan 2000-talet, men det är inte längre fallet 2023.

Geo-blockerade webbplatser är något som Sir Tim Berners-Lee antagligen tänkte på när han uppfann webben, men han förväntade sig verkligen inte se det hända i stor utsträckning i dag. Innan vi fortsätter med att förklara varför geo-blockering äger rum och hur du kan avblockera webbplatser med virtuella privata nätverkstekniker, låt oss kort nämna hur Berners-Lee känner för webben 30 efter att han uppfann det: han är inte exakt nöjd med hur saker och ting är har utvecklats, särskilt när det gäller informationsfrihet.

Du vet hur vi inte längre kallar den här internetkomponenten för webben? Vi förkortade webben utan att inse att geo-blockerade webbplatser redan har tagit bort denna globala egenskap. Det sätt på vilket webben ser ut för dig i Australien är annorlunda än hur det ser ut för användare i USA, Costa Rica och många andra länder (Läs mer: State of online privacy in Australia)

Sir Tim Berners-Lee, uppfinnare av webben

I vissa fall inför regeringar censuråtgärder som du kan förvänta dig av totalitära regimer som Kina, Kuba, Iran, Syrien, Sudan och andra. Utöver internetcensur hittar vi också privata företag, många av dem amerikanska, som är kontrakterade för att skapa hinder som kommer i vägen för obegränsad surfning.

  9 skrämmande sätt Facebook använder dina data

Inte konstigt att Berners-Lee är besviken: geo-blockerade platser är anathema för vad han hade i åtanke, men de är nu en obehaglig verklighet i den digitala världen vi bor i.

Hur geo-blockerade webbplatser fungerar

Det finns olika metoder som regeringar, internetleverantörer och teknikföretag kan använda för att förhindra dig från att komma åt webbplatser; till och med blockerar Youtube. För att förklara hur detta fungerar kommer vi att kalla de blockerande enheterna ”aktörer” för vilka obegränsad surfning är något som strider mot deras affärsmodeller och styrningsmetoder. Låt oss börja med ett extremfall, den stora brandväggen i Kina, som reglerar tillgång till internet på inhemsk nivå.

Geo-blockerad webbplatsGFW försöker uppenbarligen verkställa kinesisk lag som ger regeringen, men närmare bestämt Kinas kommunistiska parti, myndighet att kontrollera internet inom suveräna gränser. Verkligheten är mer i linje med censur, social kontroll och massövervakning – det är därför populariteten hos de säkraste webbläsarna och säkraste e-postmeddelanden växer.

Många metoder används för att stödja GFW; på den mest grundläggande nivån blockeras IPv4- och IPv6-adresser, och ett bra exempel i detta avseende är den kinesiska språkversionen av Wikipedia. En mer sofistikerad och kraftfull metod handlar om att störa DNS-adresssystem på ISP-nivån, men detta är lätt för kinesiska tillsynsmyndigheter eftersom ISP-operatörer måste svara på regeringen och göra det svårt för medborgarna att dölja sin IP-adress.

I Kina är det inte ovanligt att ta reda på att en dators DNS-inställningar har ändrats igenom förgiftningsattacker som lanseras i massiv skala. Dessa attacker har upplevts av turister och andra utländska besökare vars bärbara datorer och smartphones inte kan komma åt vissa webbplatser även efter att de återvänt hem.

När det gäller privata företag med geo-blockerade webbplatser, är deras rationell baserad på frågor relaterade till efterlevnad, upphovsrättslagar, affärsavtal och kontroll över vissa marknader.

Du kommer kanske att komma ihåg en tid då DVD-skivor var mycket mer populära än videostreamingtjänster som Netflix, Hulu, YouTube och BBC iPlayer. Då använde DVD-distributörer teknik som regionkodning så att en skiva som köpts i ett land inte skulle spela i ett annat. Även om strömning av innehåll oftast påverkas av geoblockering, är andra webbplatser som Craigslist också ökända i detta avseende.

Återställ obegränsad surfning

Om din vision av webben överensstämmer med vad Sir Tim Berners-Lee hade i åtanke för 30 år sedan, är du skyldig dig själv att använda tillräcklig teknik för att hjälpa dig att kringgå dessa begränsningar.

Ett sätt att göra det skulle vara genom en webbproxy eller ta reda på hur man får åtkomst till proxyservrar; detta är en metod som kinesiska internetanvändare har använt i flera år med olika framgångsnivåer. Problemet med webbproxy är att vissa teknikleverantörer har utvecklat metoder för att upptäcka dem genom artificiell intelligenskonstruktion; dessutom är de inte lika pålitliga som människor skulle vilja att de skulle vara, och de fungerar ofta inte med strömmningstjänster eller mobilappar.

Det finns en mer känslig anledning till att du kanske inte vill använda webbproxy under 2023: om du behöver vara anonym när du går in på webbplatser måste du se till att fjärrservern inte kan fånga viss information som kan identifiera dig.

Det här är inget stort om du bara försöker se en YouTube-videovideo som av någon anledning är blockerad i ditt land, men vad sägs om du kontrollerar om det finns en garanti för din arrestering i ett annat land? Låt oss säga att en auktoritär regim vet att du är bosatt i Australien, och en order om din gripande har publicerats på webbplatsen för deras utrikesministerium; i det här fallet skulle du aldrig vilja använda en webbproxy från din smartphone i Melbourne. I huvudsak är ombud generellt osäkra.

  Hola VPN - utmärkt val för dålig säkerhet och snabbhet

Med ovanstående i åtanke, här är några rekommendationer om hur du kan avblockera webbplatser av olika skäl år 2023. Vi börjar med att använda ett VPN eftersom detta är den bästa och smartaste metoden; en VPN-tunnel, även känd som en säker tunnel, kan användas för mycket mer än bara titta på det senaste avsnittet av “Game of Thrones.”

Använda en VPN för att avblockera webbplatser

Ett virtuellt privat nätverk är en förlängning av ett digitalt informationsnätverk som kan fungera över allmänna utrymmen med hjälp av punkt-till-punkt-anslutningar. Historiken för denna teknik går tillbaka till mitten av 1990-talet, då ett nätverksteknikteam på Microsoft skapade ett digitalt kommunikationsprotokoll som gav mycket större säkerhet än tidiga fjärranslutningar upprättas med terminalsessioner.

hur vpn fungerar flöde

För att förstå hur en VPN fungerar hjälper det att urskilja hur data överförs från personliga datorenheter till internet. För att du ska få tillgång till webben måste digital information samlas in och utbytas, och detta händer vanligtvis på ett sätt som lämnar dina data öppna för nästan vem som helst att se.

För geo-blockerande ändamål tittar strömningsleverantörer som Netflix på den här informationen och bestämmer var du befinner dig; om du till exempel är i Queensland ser du en innehållskatalog avsedd för den australiska marknaden, vilket innebär att vissa program kan ha blockerats baserat på affärsdistributionsavtal – HBO blockeras också på det här sättet.

Avblockera webbplatser med NordVPN

Eftersom vi har nämnt Netflix mer än en gång med exempel kan du lika gärna lära dig nu att ditt bästa alternativ för att avblockera Netflix 2023 är NordVPN, ett företag som har varit i drift sedan 2012.

NordVPN startade som ett internetfrihetsprojekt baserat på de starka integritetsidealerna och fri tillgång till information som observerats av nordiska länder. idag har företaget vuxit till den mest rekommenderade lösningen för användare som vill komma åt webbplatserna från hela världen.

En av anledningarna till att NordVPN är idealisk för att blockera geo-begränsat innehåll är att de driver över 5 000 servrar som täcker 6 kontinenter. dessutom VPN-protokollen och krypteringslagren som används av NordVPN se till att din integritet aldrig äventyras.

Avblockera webbplatser med ExpressVPN

Här är en annan VPN-tjänst som du kan lita på när du försöker kringgå de irriterande geoblockeringsåtgärderna.

ExpressVPN erbjuder mer än bara servrar runt om i världen; Det ger också ett lagligt lager av dataskydd genom att vara beläget i Brittiska Jungfruöarna, en jurisdiktion som är känd för sina strikta integritetslagar. När du använder ExpressVPN behöver du inte oroa dig för loggningspolicy eller anslutningshistorik. Lagarna i denna önation tvingar affärsenheter att avundsjuk skydda deras kunders identitet, och detta är något som ExpressVPN är stolt över att följa.

Använda sökmotorens cache

Om du inte kan komma åt en webbplats på grund av geoblockering kan du kanske hämta något av innehållet genom att leta upp cachade versioner av dess sidor. Sökmotorcrawler som drivs av Google och Bing kopierar i huvudsak hela versioner av webbplatser, minus vissa element, för senare värd på deras servrar.

caching av sökmotorer

Vad detta betyder för dig är att du kan använda Google för att söka efter webbplatser som du vet är blockerade. när du ser sökresultatet kommer du att märka en liten grön pil bredvid URL: en, och det är här du kan kontrollera om en cache-version är tillgänglig. Tyvärr detta fungerar inte om webbplatsen i fråga har konfigurerat sin robots.txt-fil för att förhindra genomsökning.

Använda Tor-nätverket

Onion Router var ett mjukvaruutvecklingsprojekt som startade vid U.S. Defense Advanced Research Projects Agency och finansierades senare av Electronic Frontier Foundation i syfte att dirigera internettrafik genom ett globalt nätverk av privata servrar och noder som drivs på frivillig basis.

  Sådan fjernes blokering af YouTube-videoer

Bläddring i Tor-nätverket är rekommenderas starkt för användare som har djupa oro för deras integritet; till exempel undersökande journalister som har en skyldighet att skydda identiteten på sina källor.

Att få tillgång till Tor-nätverket var tidigare något komplicerat för några år sedan, men inte längre; Du kan nu komma igång genom att installera Tor-webbläsaren för Windows, macOS, Android eller Linux.

Tor kanske inte fungerar varje gång och anslutningar kan vara osäkra ibland, men du kan generellt lita på att det fungerar flitigt som ett verktyg för att skydda din integritet. Det som är trevligt med att använda Tor-nätverket är att du får lära dig mycket om digital integritet, och det kommer inte att ta lång tid innan du börjar använda en GPG-signatur för att hålla din e-postkommunikation säker.

Slutgiltiga tankar

Utan tvekan är NordVPN och ExpressVPN de bästa metoderna för att ta sig runt geoblockering 2023. Som tidigare diskuterats blir användningen av webbproxy daterad och helt uppriktigt osäker för användare. Att försöka komma åt blockerade webbplatser med hjälp av Googles sökmotor-cache kanske inte tar dig så långt. Tor-nätverket är utmärkt för datasekretess, men det är inte ett bra alternativ för att avblockera YouTube eller Netflix.

I slutet, att använda ett VPN är det mest pålitliga och mest sömlösa sättet att gå, särskilt om du använder mer än en enhet för att komma åt webbplatser och strömmningstjänster. När du väljer VPN-lösningen som verkligen fungerar för din situation kanske du vill undersöka hur du installerar den på din trådlösa router för maximal effektivitet och integritet (Läs mer: Bästa VPN-router).

Vanliga frågor

F: Hur blockerar jag en webbplats på en brandvägg??

A: I vissa fall kan webbplatserna du inte kan komma åt blockeras på brandväggsnivå, vilket innebär att de kan ha filtrerats ut lokalt av routern, operativsystemet eller antivirusprogrammet, beroende på vilken som hanterar brandväggen. Tyvärr är lösningen inte universell i detta fall; måste du veta hur du får åtkomst till brandväggen och skapa ett undantag eller annars ta bort webbplatsen från svartlistan.

F: Hur avblockerar du på Craigslist?

A: Detta är lika enkelt som att ändra din IP-adress, vilket är den främsta funktionen i VPN-tjänster. Du kan också prova Tor-nätverket eller till och med en webbproxy, men kom ihåg att det senare alternativet kanske inte fungerar om du har JavaScript aktiverat.

F: Hur man begränsar eller tar bort IP-blockering?

A: Om du driver din egen webbplats kan du begränsa åtkomst med specifika IP-adresser eller ett IP-intervall från cPanel-administratörskärmen, och det är här du kan ta bort begränsningen. Du kan inte förhindra IP-blockering på webbplatser du inte hanterar eftersom du inte har administratörsbehörigheter; Du kan emellertid kringgå IP-blockering med lösningar som NordVPN och ExpressVPN.

F: Känner ISP: er webbplatserna du besöker?

A: Din internetleverantör behöver ganska mycket att känna till IP-adresserna du besöker för trafikruttningsändamål och portnumren du försöker få åtkomst, så det korta svaret skulle vara ja, men det betyder inte att de tittar på innehållet du får åtkomst till ; de är för upptagna med att tjäna pengar i ett konkurrenskraftigt affärslandskap för att bry sig om din Netflix-kön eller e-postmeddelanden. Amerikanska internetleverantörer förväntas behålla metadata för din trafikaktivitet under sex månader, och de kan dela sådana loggar med brottsbekämpande och underrättelsebyråer enligt lagen; detta är en annan bra anledning till att vi ska använda VPN under 2023.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me