KeePass Review – Bra lösenordshantering eller en öppen källkatastrof?

Det här är inte din farfars lösenordshanterare men du kanske bara gillar det ändå när du vänjer dig. Mmm ... öppen källkodsprogram.

Föreställ dig en värld utan lösenord. Å andra sidan, tänka inte.

Från dina bankkonton till sociala medier och e-post finns det inget sätt att arbeta i en online-miljö utan att använda dem.

lösenord manager webb tracker utnyttja

Eftersom ingen lurar åt att bli ett offer för stöld online, är det vettigt att skydda dig själv. Det inkluderar att använda ett säkert sätt för att hålla jämna steg med dina lösenord och inte behöver gå igenom smärtan med att komma ihåg vilken kombination du använde på vilken webbplats.

Med andra ord, du behöver en lösenordshanterare.

Men inte bara någon gammal lösenordshanterare. Du behöver en som gör jobbet, är något flexibel och som du kan behärska med relativt enkelhet. KeePass kan vara rätt för dig.

Här är vad du behöver veta om den här hanteraren, inklusive vad som skiljer den från liknande produkter.

Exakt vad är KeePass?

Om du har varit uppmärksam, vet du redan att KeePass är ett lösenordshanterare. Det du kanske inte vet är att det är en öppen källkodsprodukt.

Vad är öppen källkod?

programvara för öppen källkod

I grund och botten är det programvaran som använder källkoden som alla kan se och ändra på något sätt som förhoppningsvis förbättrar funktionaliteten. På något sätt betyder det att öppen källkodsprogram är i sig osäker; många exempel har inbyggda skydd som gör det lika säker som proprietär märkesprogramvara.

Vad det betyder är att a en grupp engagerade användare kan sammanföra sina idéer och hitta sätt att göra det som redan är bra.

När det gäller KeePass betyder det att det finns experter som också råkar vara konsumenter där ute som ständigt letar efter sätt att göra produkten starkare. Det betyder också det basprodukten erbjuds utan kostnad.

Varför behöver jag en lösenordshanterare??

hur lösenordshanteraren fungerarLösenordshanterare är applikationer designade för att lagra inloggningsinformation i en säker inställning.

Informationen lagras i krypterad form och kan endast nås av någon som har det som vanligtvis kallas ett huvudlösenord. Det huvudlösenordet är det som gör att webbläsaren kan komma åt listan och dra det rätta för att logga in på en specifik webbplats.

Tänk på det som ett virtuellt kassaskåp. Du lägger dina värdesaker i kassaskåpet (i detta fall lösenord) och låser dörren. Utan kombinationen kommer ingen att komma in i kassaskåpet. Som den som har kombinationen kan du öppna dörren när du vill.

Inte alla lösenordshanterare är lika. Vissa gör ett bättre jobb med att skydda lösenord än andra. Fortsätt läsa om KeePass är en värdig produkt.

Behöver jag KeePass eller någon lösenordshanterare?

Om du gillar spänningen att lämna dig själv känslig för att bli hackad, bry dig inte om KeePass ...

Å andra sidan, människor som föredrar att inte ha sin identitet stulna eller deras data skadade kommer att älska den här resursen.

Hur allvarligt kan det bli? Tänk på de senaste händelserna:

air canada tweetI augusti 2018 isolerade Air Canada ett mobilt appbrott och låste 1,7 miljoner användarkonton för app. När dammet satte sig, fann de att inloggningsuppgifter för mer än 20 000 kunder stulna. Det betyder att 20 000 människor måste ändra sin inloggningsinformation pronto och hoppas att överträdelsen inte ledde till problem på andra webbplatser.

En annan händelse var under den första veckan i september 2018, då British Airways fann att detaljer för 380 000 kunder hade äventyrats. Återigen måste människor krypa för att uppdatera lösenord och hoppas på det bästa.

Alla som använder KeePass skulle kunna vila lätt och veta att överträdelserna osannolikt skulle påverka dem.

Vilka system kommer KeePass att arbeta på?

Olika utgåvor av KeePass kommer att köras på olika versioner av Windows. Om du råkar älska Linux, hittar du utgåvor som fungerar med de flesta Linux-distros, inklusive Lubuntu-systemen. Programvaran är kompatibel med de flesta Android-system såväl som Mac och iOS.

keepass os app

Du kanske måste göra lite grävning för att ta reda på vilken utgåva av KeePass som fungerar med ett visst system. Oroa dig inte om du fortfarande använder ett äldre system som inte längre stöds av någon. Du kan hitta en utgåva som kommer att göra det arbeta med system så gamla som Windows 98.

Detta är ett av sätten KeePass sticker ut i lösenordshanteraren. Många är designade specifikt för de senaste operativsystemen. Om du kör en äldre maskin som inte stöder senaste systemutgivningar har du turen. Om du går med KeePass finns det en god chans att hitta en manager som fungerar perfekt.

Tänk på att apparna som är designade för att låta dig använda KeePass fortfarande är gratis, men de kan kräva att du tittar på annonser då och då. Vem älskar inte en bra reklam då och då?

Låt oss prata

Setup är ett av områden där kritiker inte håller med om KeePass. Det krävs ingen tvekan om att det kräver mer ansträngning för att ställa in lösenordsdatabasen.

Vissa kanske anser det som skrämmande, helt enkelt för att de har vuxit sig till det inbyggda lösenordsbesparings- och hanteringssystemet som finns i de flesta stora sökmotorer..

Men vissa tycker att att baka en kaka är skrämmande eftersom det är svårare än att plocka upp en på bageriet. Andra trivs med att baka sina egna kakor och segla genom processen. Om du är den typ som inte är rädd för lite datainmatning, KeePass-inställningar kommer att vara, ja - en bit kaka.

Här är den grundläggande processen. Tänk på att det kan skilja sig något från en upplaga till nästa:

 • Keepass-installationSkapa ett namn och ange en plats för den lösenordsdatabasfil som du ska behålla i systemet.
 • Gör det huvudlösenord som du använder för att komma åt databasen.
 • Välj avancerade alternativ, om några, du vill använda istället för eller tillsammans med de vanliga användarkontoutentifieringarna.
 • Ställ in säkerhetsinställningarna för KeePass och alla andra funktioner du vill anpassa.
 • Ha kul att välja färger för databasvisningen såväl som för layouten.

Kom ihåg det här. Det finns ingen automatisk synkronisering mellan enheter. Du måste upprepa processen på varje enhet som du planerar att använda med KeePass.

Kan jag importera lösenord från andra källor?

Det beror på källan och vilken version av KeePass du använder.

keepass lösenordimport från chromeTill exempel kan du ha lösenord lagrade i Chrome. De flesta utgåvor låter dig ta tag i dessa lösenord och importera dem med det inbyggda verktyget. Om du har en generisk lösenordsfil, kanske till och med ett kalkylblad med rubriker som identifierar lösenorden, kanske du kan importera dem.

Om du tidigare har använt någon annan typ av lösenordshanterare och beslutat att byta, finns det chansen att du kan ta tag i vad du har lagrat i det andra programmet och importera den informationen.

Om du importerar från en extern källa, kom ihåg att kontrollera uppgifterna noggrant efteråt. Det sista du behöver är att försöka logga in på en webbplats snabbt och upptäcka att något inte importerade korrekt.

Vad sägs om att uppdatera mina lösenord? Är det svårt?

Du vet redan att det är smart att uppdatera lösenord då och då. Vad händer när du vill uppdatera huvudlösenordet eller ett av lösenorden som redan finns i databasen? Det är inte svårt.

keepass lösenordsdatabas

Du bör göra en kopia av den aktuella databasen, bara om ett problem uppstår. Efter det kan du öppna din databas, gå till Arkiv, välja Ändra huvudlösenord och följa anvisningarna.

I de flesta utgåvor är det mycket att uppdatera sparade lösenord som att uppdatera ett fält i ett kalkylblad. Gå till cellen som innehåller lösenordet och ändra det. Kom ihåg att spara dina ändringar och du är klar.

Kommer framåt, kommer KeePass att fånga nya lösenord och användarnamn?

En funktion som vissa kommer att se som en nackdel och andra inte har något att göra med att ange lösenord för nya konton. KeePass lägger inte automatiskt till dem i databasen.

Du måste logga in med ditt huvudlösenord och ange informationen manuellt själv. Det tar dock inte lång tid. Dessutom finns det viss komfort att veta att din kompis inte lägger till sina lösenord i databasen när du låter honom låna din bärbara dator medan han är i butiken.

Kan jag ta det med mig?

databasvektorDe flesta utgåvor av KeePass är utformade för att ligga på en stationär dator, bärbar dator, surfplatta eller smartphone.

Det finns emellertid utgåvor du kan ladda på en hoppstation och ta med dig var som helst. Databasen förblir på hoppdrevet och nås direkt istället för att ladda ner till vilken maskin du använder.

Det gör det praktiskt att ta med dig när du reser och vill helst inte slinga en bärbar dator runt.

Låt oss prata kostnad! Hur mycket kommer KeePass att sätta mig tillbaka?

Kom ihåg att vi sa att KeePass är open source-programvara? Det betyder att det inte kommer att kosta dig någonting.

Visst kan du hitta hoppdrev eller CDR: er som KeePass redan har laddats på, vanligtvis på auktionssajter och liknande butiker. Det du köper är inte själva programvaran utan det fysiska lagringsobjektet.

Slösa inte tid och pengar på att köpa en KeePass-CD eller hoppa-enhet (såvida du inte upplever en överväldigande lust att köpa en ny jump-enhet ändå).

Du kan ladda ner den nödvändiga utgåvan så länge du har en relativt snabb internetanslutning.

Så hur hittar jag rätt utgåva?

Det finns ingen enda upplaga av KeePass. Tillsammans med 1.x och 2.x finns det variationer som är utformade för att arbeta på ett antal olika plattformar. Fundera över dessa faktorer innan du går på jakten:

 • Den typ av enhet du använder: stationär, bärbar dator, surfplatta, smartphone, jump drive.
 • Operativsystemet: det finns utgåvor som fungerar för gamla system som Windows 98 hela vägen genom Windows 10 eller den senaste Linux-produkten. Du måste bara veta vilken utgåva som fungerar med vad.
 • Webbläsaren: föredrar du Safari eller älskar du att använda Silk? Det finns utgåvor som fungerar bra med de mindre kända webbläsarna.

Det finns över två dussin derivat för närvarande tillgängliga och listan växer. Du kan begränsa sökningen genom att identifiera enheter, operativsystem och webbläsare för att hitta de (n) som fungerar för dig.

Summing It Up

fördelar:
 • Lätt att installera och anpassa.
 • Kompatibel med många enheter och operativsystem.
 • Pop det på en hoppstation och ta dina lösenord var som helst.
nackdelar:
 • Vissa kan hitta installationen svår.
 • Det finns ingen automatisk synkronisering mellan enheter.
 • Du måste ange nya lösenord eller uppdatera gamla själv.

Rekommendation: Prova KeePass på en av dina enheter. Lek med det och se vad du tycker. Om du gillar det, ladda det på alla dina enheter. Det kan vara lite arbete i framkant, men skyddet är väl värt ansträngningen.

Om du är bland de mest trafikerade, överväg att kolla in våra recensioner av de bästa lösenordshanterarna. Medan de flesta av dessa kan kosta dig, kom ihåg det med kostnad kommer bekvämlighet.

I slutändan är det ett beslut om vad din säkerhet betyder för dig.

Lägg till din egen recension:

Vi gör vårt bästa för att självständigt undersöka produkter för att bättre hjälpa våra läsare att fatta beslut. Som sagt, vi vill också höra dina åsikter. Vi accepterar enskilda recensioner som är informativa och inte marknadsförande. Fyll i formuläret nedan så publicerar vi din recension. Kampanjrecensioner från företag själva kommer inte att publiceras. Tack!

--- Välj hastighet ---
Medel
Långsam
Snabb
?>

--- Välj användbarhet ---
Lätt att använda
Lite komplicerat
Väldigt komplicerat
?>

Genom att klicka på knappen nedan erkänner jag att jag har läst och accepterat användarvillkoren.

LÄGG TILL MIN ÖVERSIKT

0
1563

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me