LastPass Review (2020) – Fantastisk säkerhet … Värt priset?

Att vara säkert online idag är ett hård sak att göra.

Med hackare och cyberbrottslingar som obevekligt försöker stjäla din personliga information kanske du tvekar att lita på webbplatser och mobilappar med saker som kreditkortsnummer och e-postlösenord. Dataöverträdelser har blivit en regelbunden händelse och lämnar ofta människor sårbara för attack.

lösenord hackingInternetlösenord utformades för att vara det ultimata skyddet mot hot på nätet. Så länge du valde ett unikt lösenord och aldrig delade det med någon annan, i teorin bör dina konton och data förbli säkra. Men som cyberattacks har utvecklats, till och med komplexa lösenord har hackats och exponerats.

Människor har börjat kräva bättre säkerhetsverktyg för att hålla sina data säkra. Lösenordshanterare som LastPass erbjuder ett nytt sätt att hantera dina onlinekonton.

I den här granskningen kommer vi att titta på de viktigaste funktionerna hos lösenordshanterare för att se om LastPass kan hjälpa till att fylla det övergripande klyftan mellan säkerhet och sårbarhet.

Vad är ett lösenordshanterare?

Nästan varje modern webbplats kräver ett konto och lösenord. Det inkluderar webbplatser relaterade till bank, e-post, sociala nätverk och shopping.

Bästa praxis föreskriver att du bör använda ett unikt lösenord för varje onlinetjänst, men att försöka komma ihåg dem alla är en stor utmaning. Att använda samma lösenord för alla webbplatser är också dåligt eftersom det gör dig mer sårbar för cyberattacker.

hur lösenordshanteraren fungerar

De bästa verktygen för lösenordshantering kan rädda dig från båda dessa dilemmaer. De sparar alla dina unika lösenord så att du inte behöver komma ihåg var och en och samtidigt säkerställa att enskilda referenser hålls säkra. Detta sparar tid när du surfar på webben samtidigt som du levererar medvetande.

Det finns emellertid några potentiella negativer när det gäller molnbaserade lösenordsprodukter. Först av allt, använda en kräver att du har stort förtroende för det företag som driver tjänsten. Om du inte kan vara säker på att verktyget krypterar alla lösenord du lagrar i det, finns det risk att använda lösenordshanteraren.

Innan du investerar i något lösenordshanteringsverktyg, se till att undersöka dess kompatibilitet med alla enheter du använder regelbundet. Om tjänsten inte kan användas med vissa operativsystem eller webbplatser kan det faktiskt göra det mer besvärligt att försöka lita på under ditt dagliga liv.

Kom också ihåg att ett verktyg för lagring av lösenord fungerar som en enda fel. Om du tappar eller glömmer ditt huvudlösenord blir du i grund och botten låst från alla dina enskilda konton, ungefär samma problem när du använder delade datorer och inte kan installera lösenordshanteringsprogramvaran på dem.

I de [förhoppningsvis sällsynta] fallen när du inte har en lösenordshanterare måste du uppenbarligen hämta och memorera alla dina unika lösenord, det eller slutar använda ett enda lösenord för alla dina onlinekonton, som gör dig till ett mycket trevligt mål för min hackervän Kina.

Skämt åt sidan, om så var fallet, avsluta med att läsa den här artikeln så kommer du att lösa problemet snabbare och smidigare än du kanske tror.

Översikt

Den första utgåvan av LastPass byggdes 2008 av en grupp på fyra utvecklare som var desperata efter en bättre lösning för lösenordshantering. Det teamet hade tidigare arbetat tillsammans på en molnplattform och insåg att det fanns potential att bygga ett webbaserat verktyg som kunde lagra lösenord online samtidigt som det förblir säkert och säkert att använda.

Sju år efter den första lanseringen förvärvades produkten av LogMeIn för över 100 miljoner dollar. LogMeIn är ett företag som specialiserat sig på fjärrskrivbordsverktyg som gör det möjligt för individer att kontrollera servrar eller arbetsstationer över en grundläggande internetanslutning säkert.

Företagets varumärke har förblivit detsamma sedan förvärvet och drivs i huvudsak som en fristående produkt.

LastPass-lösningar

En utmärkt lösenordshanterare behöver tillförlitliga, säkra och enkla att använda. LastPass uppfyller alla tre kriterierna med sin lösning, som fungerar antingen som en webbläsarutvidgning eller en mobilapplikation. Tjänsten stöder synkronisering mellan alla enheter som du äger.

lastpass valv

För datoranvändare kan webbläsarförlängningen laddas ner med ett enda klick. Det stöder alla populära moderna webbläsare, inklusive Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Internet Explorer.

När den har installerats visas en ny ikon i det övre högra hörnet av verktygsfältet. När du klickar på knappen blir du ombedd att antingen logga in på ett befintligt konto eller skapa ett nytt från början.

Nya användare skapar ett konto som är länkat till deras e-postadress. Efter det måste de välja ett huvudlösenord som ska användas dagligen i webbläsarförlängningen. Detta huvudlösenord fungerar som den primära nyckeln för att använda och hantera alla andra sparade referenser i tjänsten.

När du har konfigurerat ditt huvudlösenord kan du se ditt privata valv som kan lagra enskilda referenser samt kreditkort och andra konfidentiella uppgifter. Du kan manuellt lägga till webbplatslösenord till det här valvet eller låta tjänsten göra det automatiskt när du surfar på webben.

Varje dag när du öppnar en webbläsare på din dator uppmanas tillägget att ange ditt huvudlösenord. Från och med den tiden kommer du att kunna få tillgång till alla konton i ditt valv utan att behöva skriva in fler uppgifter manuellt. Tillägget fyller automatiskt dina sparade användarnamn och lösenord medan hålla den informationen säker.

Mobilapplikationen är tillgänglig för Apple iOS och Android och fungerar på samma sätt som webbläsarförlängningen. För enheter som stöder det, fingeravtrycksverifiering kan ställas in så att när du behöver ange ett lösenord från din smartphone eller surfplatta kan du använda fingret för att verifiera ditt huvudlösenord.

Fler funktioner än din typiska lösenordshanterare

Även om den grundläggande funktionaliteten för LastPass kan verka enkel, är utvecklarna bakom programvaran arbetar ständigt med nya funktioner för att göra verktyget mer flexibelt och omfattande i hur det hanterar dina känsliga data. Dessa typer av utgåvor görs tillgängliga för alla användare genom regelbundna mjukvaruuppdateringar.

lastpass authenticator

De inbyggd lösenordgenerator funktionen är avgörande för att få ut mesta möjliga av lösenordshanteringssystemet. Med ett enda klick skapar webbläsarförlängningen eller mobilappen en komplex, slumpmässig lösenordssträng som nästan är omöjlig att gissa eller hacka. Du kan använda lösenordgeneratorn för varje ny webbplats du besöker och varje sträng får läggs automatiskt till ditt privata valv.

När du bläddrar i ditt privata valv kommer du att märka ett brett utbud av nya kategorier tillgängliga från sidofältet. Varje menyalternativ representerar a separat typ av data som du kan lagra säkert. Dessa inkluderar saker som wi-fi-lösenord, kontaktnummer för nödsituationer och anteckningar med försäkring, bankkonton eller pass.

Att dela lösenord med andra människor är alltid en riskabel strävan, även när det är med en nära familjemedlem. För att hjälpa till att minska faran, lanserade LastPass nyligen en ny funktion som heter Familjer vilket gör det enkelt att dela referenser mellan flera personer.

Du kan länka sex konton tillsammans och välja vilka lösenord som ska läggas till i det delade utrymmet. Du kan när som helst lägga till eller ta bort synlighet till den kontoinformationen.

Eftersom Internet-integritet blir ett hett diskussionsämne uppmanar cybersecurity-experter internetanvändare att lägga till extra lager av skydd till sina onlinekonton. Ett enkelt sätt att göra detta är med tvåfaktorautentisering, där du använder ett normalt lösenord plus en annan form för identifiering.

Med ”2FA” är ett textmeddelandesystem den vanligaste formen för tvåfaktorautentisering, men LastPass har designat sin egen version som fungerar som ett hårdvarttoken. LastPass Authenticator låter dig verifiera din identitet på många populära webbplatser genom att använda sin mobilapp varje gång du blir ombedd för tvåfaktorautentisering.

Premiumfunktioner utan premiumkostnad

Nya användare kan komma igång med LastPass för absolut kostnad. Både webbläsarförlängningen och mobilappen är tillgängliga som gratis nedladdningar. Gratis konton inkluderar obegränsad lagring i ditt privata valv, liksom tillgång till lösenordgenerator och tvåfaktors autentiseringstjänster.

prissättning för lastpass

För de som önskar fler funktioner och funktionalitet erbjuder LastPass fyra separata produktalternativ, inklusive två för personligt bruk och två för affärsbruk. De personliga alternativen är Premie och familjer och affärsmöjligheterna är lag och Företag.

Ett premiumabonnemang kostar $ 3 per månad och låser upp flera funktioner som inte ingår i gratis plan. Du får förmågan att skicka krypterad information från ditt valv till externa användare.

Prenumerationen tillåter dig också att ställa in en nödkontakt som kan komma åt dina data vid behov. Slutligen inkluderar Premium-planen en gigabyte krypterad lagring som du kan använda för att säkert flytta alla typer av filer till molnet.

Alternativet Families kostar 4 $ per månad och låter dig koppla upp till sex användare under samma paraplykonto. Som chef för familjvalvet kan du bestämma vilka lösenord som delas mellan alla individer så att du inte behöver skicka dem via kanaler som inte är säkrade.

Teamsabonnemanget är utformat för mindre företag som har mellan 5 och 50 anställda. Kostnaden är $ 4 per månad per användare i organisationen. Alla anställda får tillgång till ett privat valv samt ett gemensamt utrymme för hantering av lösenord, licenser och annan säker data.

För större företag kostar Enterprise-paketet 6 USD per användare per månad och erbjuder IT-kontroll över säker datahantering. Det innehåller en serie administratorkontroller som du kan använda för att centralisera dina identitetsåtkomstsystem. Dessutom kan verktyget integreras med dina befintliga katalogförråd.

LastPass Säkerhet och kryptering

LastPass stöder full kryptering på enhetsnivå, vilket innebär att till och med dess utvecklare kan inte se eller få informationen du lagrar i ditt privata valv. Ditt huvudlösenord skickas aldrig till molnservrarna och kan inte nås av hackare som kan avlyssna din webbtrafik.

lösenord salt exempel

Produkten är byggd på Advanced Encryption Standard (AES) 256 bitars chiffer, vilket är vad den amerikanska regeringen använder för att skydda klassificerad information. Systemet förlitar sig på både PBKDF2- och SHA-256-algoritmer vid lagring av lösenordsinformation. Denna process kallas saltad hash, som fungerar som en enkelriktad funktion för att kryptera data som slumpmässiga strängar.

Installationsguide

lastpass installationLastPass webbläsartillägg är tillgängligt som ett gratis tillägg för flera operativsystem från företagets nedladdningssida.

För Chrome och Firefox, bara att initiera nedladdningsaktiviteten kommer att installera tillägget på din webbläsares verktygsfält. Mac-användare som vill använda Safari måste dubbelklicka på .dmg-filen och logga in på sitt konto med installationsguiden. Observera också att ett universellt installationsprogram är tillgängligt för Windows som lägger till tilläggsstöd för alla aktiva webbläsare.

På den mobila sidan av saker kan användare ladda ner smarttelefonen och surfplattan från antingen iOS App Store eller Google Play Store. När installationen har installerats kommer en prompt att visas för användaren att logga in med sin e-postadress och huvudlösenord. Tjänsten kommer sedan att börja synkronisera alla dina sparade referenser.

Det är en mycket sömlös process.

Kundsupport

LastPass erbjuder olika nivåer av kundsupport baserat på det prenumerationspaket du har. Som förväntat kommer de med gratiskonton att få en lägre servicenivå än de som betalar för månatliga planer. Alla användare har dock tillgång till företagets kunskapsbas och vanliga frågor.

Premium, familjer och lag planer alla inkluderar prioriterad teknisk support. Detta innebär att användare kan skicka servicebiljetter angående problem eller fel. Enterprise-paketet går ett steg längre och tilldelar ett dedikerat team av kundstödsexperter som är tillgängliga dygnet runt.

Slutliga tankar - Du behöver LastPass

Tack vare hackare och cyberbrottslingar är du alltid utsatt för attacker när du använder internet. Lösenordshanterare är utformade för att lindra en del av risken genom att ge dig en central, säker plats för att lagra all din konfidentiell information och kontouppgifter.

Men hur går du till att välja det bästa verktyget du ska använda för att spara dina lösenord på ett säkert sätt?

Som vi hoppas att denna granskning av LastPass har visat kommer tjänsten med en långt rykte för säkerhet och molnbaserad innovation. Att lita på alla företag med dina lösenord kan kännas skrämmande, men deras implementering av en privat valv har visat sig vara tillförlitligt och skyddat.

Det faktum att deras grundläggande verktyg finns tillgängligt gratis skadar inte saker, även om användare som behöver mer funktionalitet eller företagssupport har möjlighet att uppgradera till betalda planer.

Vanliga frågor

Vilken lösenordshanterare är lättast att använda?

A: Användarvänlighet beror på personen, så det är bäst att prova gratisversioner av några verktyg för att se vad som fungerar bäst för dig. De mest populära tjänsterna idag inkluderar Keeper, 1Password och LastPass.

Kan LastPass hackas?

A: Dina individuella referenser är säkra eftersom de aldrig överförs till molnservrarna och alltid hålls krypterade. Men om någon lyckas stjäla ditt huvudlösenord är risken för hela valvet.

Finns det en gratisversion av LastPass?

A: Ja, gratisplanen inkluderar webbläsarförlängningen, mobilappar och obegränsad legitimationslagring i ditt privata valv.

Kan jag använda LastPass med Yubikey?

A: Ja, support finns tillgängligt för Premium- och Enterprise-planerna.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me