Proton VPN – erfarna säkerhetsledare (kan de leverera?)

ProtonVPN är inte en imponerande tjänst ännu men de verkar försöka hårt. Här är min åsikt om hur de stack upp mot tävlingen.


ProtonVPN är hjärnbarnet hos Harvard-fysikerna som låg bakom ProtonMail. ProtonMails påstående till berömmelse är det faktum att det var inrymt i en underjordisk bunker. ProtonVPN är ett virtuellt privat nätverk designat för att säkra din webbtrafik.

ProtonVPN är en tjänst som fokuserar på att tillhandahålla säkerhet. Till sin kredit är det en av de enda VPN-tjänsterna som erbjuder ett verkligt gratis alternativ. Det är en bra tjänst. Men skulle det kvalificera sig som det bästa VPN? Låt oss titta på några faktorer som kan hjälpa oss att avgöra svaret.

Översikt

FeaturesInformation
användbarhet: Lätt att använda
Loggningspolicy: Ingen loggningspolicy
Serverstorlek: 3 000 ++ servrar
Serverdistribution: 61 länder
Stöd: Biljett
torrenta: Begränsad
Strömning: Begränsad
VPN-protokoll och kryptering: OpenVPN-protokoll; AES-256-kryptering
Huvudkontor: schweiz
Pris: $ 4 / month
Officiell hemsida: https://protonvpn.com/
Fördelar:
 • Servrar är fysiskt säkra
 • Bra integritetspolicy
 • Internet-klienten är enkel att använda
 • P2P vänlig
 • Kan inkludera ProtonMail
 • Säkra kärnanslutningar
Nackdelar:
 • Begränsade servrar och serverplatser
 • Problem med serverhastighet
 • Inte alla klienter får full tillgång till serverfunktioner
Funktioner:
 • Tre serverplatser med gratisversionen av VPN
 • AES - 256-kryptering
 • 2048 - bitars RSA-nyckelskryptering
 • HMAC med SHA256 för autentisering av meddelanden
 • Öppna VPN-protokoll
 • Stöder PPTP L2TP / IP sec
 • Schweizbaserade företag
 • Proton VPNs Secure Core ligger 1 000 m under ytan i ett nedfallsskydd
 • Dödsbrytaren
 • Öppenhetsrapport
 • Garanti kanarie

Kan du lita på ProtonVPN?

När du avgör om en VPN är pålitlig eller inte, är en av de första platserna vi gillar att titta på deras integritetspolicy. ProtonVPN säger när de diskuterar sin filosofi att de har åtagit sig att skydda användarnas integritet. Detta innebär att de samlar in den minsta mängden information som behövs med målet att ge sina kunder en privat och anonym upplevelse.

protonvpn-loggpolicyProtonVPN lovar att inte samla in några loggar. Som sådan är de engagerade i att inte dela information om dina anslutningar eller webbplatserna du besöker.

De lagrar en enda tidsstämpel för den senaste aktiviteten i ditt kontoinloggning. Detta inkluderar inte information om var du loggar in från eller hur länge du har loggat in. Detta är en standardpraxis för alla VPN: er. Detta gör att de kan se till att kunder inte missbrukar sin tjänst genom att få fler personer att använda VPN än prenumerationen tillåter. Tidsstämpeln skrivs över varje gång du ansluter till servern på nytt.

Vissa har undrat hur ProtonVPN kan undvika att behålla loggdata eftersom det är obligatoriskt enligt schweizisk lag. ProtonVPN gav en detaljerad förklaring av detta i deras integritetspolicy. Ta bort från deras blogg är att lagarna som kräver lagring av loggningsinformation gäller stora telekommunikationsoperatörer, vilket ProtonVPN inte är. Så de påverkas inte av dessa lagar.

Är Proton Mails servrar säkra?

protonvpn ingen loggpolicyAndra är oroliga för att många av ProtonVPN: s servrar inte finns i Schweiz. Istället finns de i länder som Kanada, USA och Kina där saker som loggning och övervakning verkställs. Så man kan fråga hur skulle ingen loggpolicy fungera i denna situation. Svaret är att policyn är densamma oavsett var servrarna finns. Enligt ProtonVPN lagrar inte deras servrar någon personlig information, så det är säkert att ansluta till vilket land användaren vill ha.

ProtonVPN är öppen och på förhand om det faktum att de vet om en viss klient är ansluten till VPN-tjänsten eller inte. Men detta är sant för alla VPN-tjänster där ute. Det vi gillar med ProtonVPN är att de är tillräckligt ansvariga för att avslöja detta faktum. För oss är detta bra.

Det faktum att de spårar tidsstämplar för inloggningsförsök är bra eftersom det gör att de kan skydda mot brute force attacker. En VPN-tjänst som säger att den inte loggar inloggningsförsök är antingen ljuga eller inte säkerhetsmedveten.

Så efter att ha granskat olika aspekter av deras integritetspolicy anser vi att ProtonVPN är ärligt. De är övertygade om vad de kommer och inte kommer att samla in. De stöds av individer som har många års erfarenhet inom datapersonfältet och som tar skyddet av sina klienter på allvar.

Eftersom de är ett schweiziskt företag omfattas de inte av EU-lagstiftningen. De är inte medlem i Five Eyes eller de 14 Eyes-övervakningsprogram som leds av USA. Men som vi nämnde ovan har Schweiz också antagit vissa övervakningslagar som får oss att tänka två gånger. Enligt dessa lagar måste telekomoperatörer lagra anslutningsloggar i 12 månader. På grund av oklarheten i formuleringen kan man gå bort och tro att detta inte gäller e-postmeddelanden och VPN-tjänster. Detta är den taktik som ProtonVPN tar.

ProtonVPN: s prissättning

ProtonVPN erbjuder fyra olika prissättningsmetoder. Varje prispunkt erbjuder valfria rabatter om du betalar årligen.

protonvpn prissättning

Den första servicenivån är gratis. Men det är en mycket begränsad tjänst. Du har bara tillgång till servrar i Nederländerna, USA och Japan. Det finns inga extra funktioner som erbjuds. Men om du registrerar dig för gratistjänsten har du möjlighet att prova den betalda tjänsten sju dagar gratis. Så det är ett bra alternativ om du vill få en känsla för om ProtonVPNs tjänst fungerar för dig eller inte.

Nästa alternativ är deras grundplan för $ 4. Du har tillgång till alla deras servrar. Du kan ansluta två enheter samtidigt. Tjänstens hastighet är högre än vad du får med gratisalternativet, men det är inte deras snabbaste hastighet.

Nästa alternativ är $ 8 per månad. Din anslutningsbegränsning ökas till fem enheter. Här får du tillgång till deras högsta hastighet, deras torrent-servrar och deras Secure Core. För pengarna är detta den bästa planen att gå med. Det ger dig allt du behöver av ett VPN.

protonvpn betalningsmetodDen slutliga planen är $ 24 per månad som betalas en gång per år. Denna plan är en mycket nära $ 8-planen med undantag för att du också får tillgång till ProtonMail.

Du kan betala med PayPal eller ett större kreditkort.

ProtonVPN erbjuder 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Detta är emellertid inte en full återbetalningsgaranti. Det är en beräknad garanti. Så du får bara återbetalning för den oanvända delen av månaden. Om du använder tjänsten i fem dagar får du återbetalning för de oanvända 25 dagarna. Detta ärligt talat är inte en bra återbetalningspolicy, särskilt när du tittar på andra tjänster som erbjuder en fullständig utan frågor ställda pengar tillbaka-garanti.

På den positiva sidan, enligt deras användarvillkor, kan ProtonVPN tillhandahålla en förlängd återbetalning till sina kunder om deras tjänst av någon anledning antingen inte var tillgänglig eller instabil. Detta skulle göras efter att kontoinnehavaren har begärt en begäran. Alla återbetalningar behandlas inom 14 dagar efter begäran.

ProtonVPN-serverhastighet

ProtonVPN har okejhastigheter med plusplanen. Det är cirka 13 procent till 15 procent långsammare än en oskyddad anslutning. Ju närmare du fysiskt är servern, desto snabbare tenderar hastigheterna att vara.

protonvpn hastighetsresultatKontroll av anslutningen med deras plus-servrar ledde till lite högre förlust i anslutningshastighet. Vi förväntade oss dock detta på grund av den ökade krypteringsnivån. Trots att det fanns en viss hastighetsförlust var tjänsten fortfarande tillräckligt snabb för att använda strömningstjänster online.

Nätverksanslutningarna Secure Core hade de långsammaste hastigheterna för alla på tjänsten. Detta kan förväntas eftersom sökvägen för att komma till VPN-destinationsservern förstärks med flerhoppningar. Detta ökade säkerhetsåtgärd ökar pingtiden betydligt och märkbart sänker internethastigheten.

protonvpn hastighetsresultat2Från och med en bas-ISP-nedhastighet på 28 MB per sekund sänker den krypterade anslutningen hastigheten till 18,46 MB per sekund. Vi pratar om en minskning av hastigheten på 35 procent. Vi såg att samma resultat var sant oberoende av servern. Hastigheten sjönk mellan 25 procent och 35 procent. Detta är en drastisk förlust av hastighet, men det är tillräckligt snabbt så att du kan utföra dina internetaktiviteter om du är villig att offra hastighet för ökad integritet online.

protonvpn hastighetsresultat3Med den kostnadsfria VPN-tjänsten kommer du att märka det största anslutningshastigheten. Detta beror på att tjänsten ger tillgång till ett litet antal servrar med låg bandbredd som ofta har lastkapacitet.

Här började vi med en bashastighetsnedladdningshastighet på 28,22 MB per sekund. Det sjönk till cirka 15,5 MB per sekund. Det är en droppe på cirka 45 procent. Och andra testhastigheter sjönk mellan 30 och 60 procent. Beroende på hur snabb din ursprungliga ISP-anslutning är, kan detta ge en märkbar effekt och påverka din förmåga att njuta av att surfa på nätet. Så det fria valet är egentligen inte ett bra alternativ för individer som rutinmässigt använder Internet med ett VPN. Om du sällan behöver en säker internetanslutning eller om du är trött på pengar, kan det vara ett bra alternativ för dig.

Förstå alternativet Secure Core Connections

En av de övre nivåerna i tjänsten är dess Secure Core-nätverk. Detta nätverk är en grupp servrar som finns på Island, Schweiz och Sverige. Alla dessa länder har mycket kraftfulla integritetslagar. Servrarna som utgör Secure Core-nätverket finns i extrema säkerhetsdatacenter.

Dessa servrar ägs och kontrolleras av ProtonVPN. Dessa servrar är anslutna till Internet med sin egen dedikerade nätverks-IP-adress.

Detta gör det möjligt för användarna att fullständigt skydda mot komprometterade VPN-servrar och länder med lägre hänsyn till integritetspolicy, till exempel Kina. Eller så skyddar det användare från övervakning i länder som Australien, Storbritannien och USA.

Om VPN-leverantören i ett land som Australien tvingades övervaka VPN-nätverkstrafiken, kan de kanske använda tidskorrelationer som ett sätt att attackera en användares integritet för surfing på nätet. När en användare är ansluten till Secure Core-nätverket skulle dessa timingkorrelationsattacker bara spåra tillbaka till ProtonVPNs Secure Core-nätverk. Detta minimerar risken för att en brottsbekämpande myndighet eller en myndighet kan spåra användarens verkliga IP-adress.

protonvpn säkert kärnalternativ

Den grundläggande idén är att din anslutning börjar med flerhoppning via Secure Core-nätverk. Då gör den sin slutliga anslutning till destinations-VPN-servern. Om du ansluter till en server i USA med Secure Core-nätverket skulle trafiken först passera genom en server på Island eller Schweiz och sedan gå till den slutliga destinationen VPN-server i USA.

Serverplats

protonvpn-serverplatserProtonVPN har ett relativt litet antal serverplatser. På cirka 300 är detta 90 procent mindre än vad andra VPN-tjänster har. Till exempel har NordVPN mer än 4 800 servrar och Private Internet Access VPN har mer än 3 500 servrar.

Ju fler servrar ett VPN-företag har, desto fler alternativ finns det för att förfalska din plats. Om du reser mycket vill du ha åtkomst till en VPN-server i närheten eftersom din anslutning blir snabbare jämfört med en som är i ett annat land eller till och med på en annan kontinent.

ProtonVPN har 24 serverplatser. Till sin uppskattning arbetar de med att öka sitt antal serverplatser.

Det här är Secure Core-servrar som används för att lägga till ytterligare skydd mot VPN-slutpunktskompromisser.

Dessa är standardservrarna som används för att tillhandahålla en högbandbreddanslutning för prenumeranter.

Rekommenderar vi ProtonVPN?

Även om ProtonVPN är relativt ny i branschen, har de teknisk expertis och stöd för teamet bakom ProtonMail. Som ett resultat är ProtonVPN ett säkert VPN-nätverk. De är ett bra alternativ, men de är långt ifrån i samma kategori som de bästa VPN-tjänsterna som vi har granskat.

Deras klient är lätt att använda med Windows. Secure Core-nätverket ger en ökad säkerhetsnivå. Men den ökade säkerhetsnivån medför en märkbar hastighetsminskning.

7 dagars kostnadsfri provbildDe erbjuder en kostnadsfri sju dagars rättegång där du kan uppleva VPN: s fulla kraft. Men om någon vill använda ProtonVPN som en gratis tjänst kommer de att bli besvikna. Servrarna är vanligtvis mättade, så din internethastighet kan sänkas med upp till 50 procent.

De har en anständig prissättning med 8 $ plus-tjänsten som det bästa valet för dina pengar. Som sagt, vi känner att VPN saknar många av de funktioner man kan förvänta sig av en betald tjänst. En viktig nackdel för oss är antalet platser som de har VPN-servrar i. Dessutom saknar deras kundtjänst ett livechattalternativ.

Som vi sa är detta ett relativt nytt företag. När du besöker deras onlineforum ser du att de är aktivt engagerade med sina kunder och vidtar åtgärder för att förbättra kvaliteten på tjänsten de erbjuder. Vi ser fram emot att granska den här produkten igen och se förbättringarna de har gjort. Men för närvarande känner vi att den här tjänsten inte är värt pengarna.

En VPN-tjänst som är värt priset - NordVPN

Vill du ha en VPN-tjänst som ger en kvalitetstjänst till ett rimligt pris? Vi rekommenderar NordVPN.

NordVPN har tusentals servrar spridda över 61 av länder i 6 av 7 kontinenter. De har en tydlig policy för ingen loggning och ger det bästa kundsupport vi har sett.

NordVPN är lätt att använda och återspeglar företagets åtagande att sätta kundens integritet först. Det finns inga dolda avgifter eller klausuler. Du kan skydda flera enheter med bara ett prenumeration.

Eftersom de är belägna i Panama är du skyddad från ett antal statliga övervakningsprogram som hotar att äventyra din integritet.

 • NordVPN har fantastisk kundsupport och erbjuder en 24/7 livechatt
 • NordVPN tillåter strömning med hjälp av speciella servrar
 • NordVPN har planer som sträcker sig från $ 11,95 per månad till så lågt som $ 2,99 per månad
 • De flesta av NordVPN: s servrar kan ta sig runt geobegränsat innehåll som Netflix

Med NordVPN, du får vad du betalar för.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me