Vad är en proxyserver? Enkel guide

Du kanske gillar att dela din plats och visningsvanor online med resten av världen. Du kanske inte gör det. En proxyserver kan hjälpa dig att bli osynlig.

De flesta av oss är ganska försiktiga med vår personliga information. Till exempel, om någon kom till dig på gatan som du inte kände och bad dig om ditt telefonnummer eller din adress, skulle du vara väldigt snygg.

Vad du kanske inte inser är att varje gång du ansluter till en webbplats eller ansluter till någon via Internet är din anslutning ger din dators adress till den person som du interagerar med. Varför händer detta? Eftersom din dator måste kunna skicka och ta emot information från datorn den interagerar med.

cybersäkerhetsstatistikDu kan tänka på det som det till människor som försöker skicka varandra information via posten. Det enda sättet att de kan se till att informationen kommer till rätt plats är genom att sätta deras adress på kuvertet.

Adressen som din dator skickar ut är din offentliga IP-adress. Du kanske har hört den termen tidigare. IP är en förkortning för Internet-protokoll. Nu när du vet att du har en internetadress är du nyfiken på vad den är? Det är lätt att ta reda på det. Gå bara på Google och skriv in sökfältet "Vad är min IP?"


Du bör se en serie siffror dividerade med tre eller två intervall med punkter. Det här är vad din dator och andra datorer använder för att ansluta till resten av världen.

Är du redo att veta mer om din IP-adress? Fortsätt läsa.

Vad som ligger bakom din IP-adress?

Du kanske undrar hur du fick en IP-adress. Tja, hur fick ditt hem eller din lägenhet en adress? En grupp stadsplanerare kartlade området och utsåg vissa gator för att ha vissa namn och vissa hem på gatan för att ha vissa nummer. Det är ungefär samma sak med din IP-adress.

vad är en ip-adress

Skillnaden är att du istället för stadsplanerare har din Internetleverantör. Beroende på var du är i landet kan det vara Verizon, AT&T, Comcast eller valfritt antal internetleverantörer. Det du borde veta är att ditt modem har tilldelats en IP-adress. Så alla enheter som du använder när du är i ditt hem för att ansluta till Internet kommer att skicka och ta emot information via den adressen.

Om du är som de flesta ser du detta som intressant information, men du känner inte att det är något att vara så bekymrad för eller intresserad av. Med det sagt finns det vissa verkligheter om offentliga IP-adresser som gör vissa människor nervösa.

Visste du till exempel att om en person har din IP-adress kan de identifiera var du är på planeten? De kanske till och med kan fastställa gatan som du bor på.

Eller visste du att din tillgång till vissa webbplatser kan begränsas av IP-adressen som du har? De flesta inser detta för första gången när de reser utomlands och försöker få tillgång till sin favoritbaserade streamingtjänst i USA. Antingen fungerar inte tjänsten alls, eller så finns det vissa begränsningar för hur tjänsten fungerar baserat på var du är när du ansluter.

Tänk på detta, din IP-adress är direkt ansluten till ditt namn och din hemadress. Det beror på att din Internetleverantör vet att det finns någon på en viss adress som betalar för adressen. Detta innebär att varje gång du använder din dator ger du bort personlig information om dig själv till världen. Så vad kan du göra?

Titta på att få en proxyserver

En fullmakt är något eller någon som står i stället för en annan. När vi pratar om en proxy för din IP-adress talar vi om att du får en ersättande IP-adress eller en ersättningsidentitet.

hur proxy fungerar

Nej, det betyder inte att du behöver få en ny internetplan. Du behöver helt enkelt gå online och granska en lista över tillgängliga proxyer. Det finns ett antal ombud som påstår sig vara gratis, men fler gånger än inte erbjuder de långsam service och kan ha mindre än noggranna vanor när det gäller att övervaka och bevara dina personuppgifter.

Det är en antal ansedda ombud som är tillgängliga online. Dessa proxies och VPN blockerar din faktiska IP-adress och ger dig en falsk IP-adress som får den att se ut som om du befinner dig i en annan del av världen.

Hur fungerar en proxy?

En proxy är en server på en dator. Denna server kommer att ta din webbsökningstrafik och omdirigera den. Vad betyder det i praktiska termer?

hur proxyserver fungerar

Låt oss säga att du vill köpa något på eBay. Du går online, du skriver in eBay i sökfältet och din internetleverantör skickar en begäran. Den begäran ansluter dig till din destination och den visar eBay vad din riktiga IP-adress är.

Om du är ansluten med en proxy tar begäran en annan väg. Begäran går från din dator till din Internetleverantör, men sedan går den till en proxy eller en substitutionsserver. Från den proxyservern reser den till eBay. När informationen reser ger proxy dig en hemlig IP-adress, som gör att du kan dölja din riktiga IP-adress.

Behöver du en proxy?

Det finns många som säger att de inte behöver en fullmakt. De har inget att dölja och de är inte bekymrade över vem som har tillgång till sin IP-adress. Det finns emellertid ett antal skäl att använda en proxy som går utöver att vilja dölja din personliga information.

fördelarna med proxyserver

Till exempel är du i skolan eller biblioteket och du vill kontrollera statusen på dina sociala medier. Din skola eller bibliotek har dock blockerat åtkomsten till din favoritwebbplats för sociala medier. En proxy skulle göra det möjligt för dig att kringgå det blocket och få den åtkomst du vill ha.

Eller så kan det vara så att du är intresserad av att titta på något online, men du behöver inte nödvändigtvis att hela världen ska veta att du tittar på nämnda objekt eller läser om ett visst ämne. Utan en proxy skulle din IP-adress spåras tillbaka till din fysiska plats. Med en proxy kommer din IP-adress inte att spåra tillbaka till din fysiska plats.

En annan tid som du kan dra nytta av en proxy är när du reser utomlands. Du kanske tror att när du reser du inte skulle vara intresserad av att strömma innehåll online. Men som alla som har rest mycket förstår, oavsett hur exotiska eller vackra platsen du besöker kommer det att vara en tid då du vill kunna bara luta dig tillbaka och koppla av och titta på ditt favoritprogram i din favoritströmning service. Men på grund av geo-begränsningar, du kanske inte kan. Återigen skulle en proxy hjälpa dig.

Vissa använder en fullmakt på jobbet eftersom deras arbetsgivare blockerar åtkomst till vissa sociala mediesajter. De vill kunna kringgå dessa begränsningar. Sanningen är att det finns ett antal skäl till varför att använda en proxy kan vara det rätta alternativet för dig.

Det finns några anledningar att hålla sig borta från att använda en proxy. Till exempel kan din Internetleverantör, din arbetsgivare eller ett nätverk invända mot dig genom att använda en proxy. De kan till och med svartlista vissa IP-adresser som de vet från en proxy.

Din integritet är viktig

Människor värdesätter deras integritet. Proxy-servrar hjälper dig att hålla din personliga information och dina surfvanor privata. Proxyservrar ger säkerhetsfördelar. Din proxyserver kan kanske kryptera dina webbförfrågningar och hindra nyfikna ögon från att titta på dina transaktioner. En proxyserver kan skydda dig från känd skadlig programvara och kan kopplas till ett virtuellt privat nätverk som tillåter fjärranvändare åtkomst till Internet via företagets proxy.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me