VPN-tester och kontroller – en komplett instruktionsguide

VPN-tester och kontroller - en komplett instruktionsguide

Varje gång du ansluter till det öppna internetet tar du en viss risk när det gäller datasekretess. Se inte längre än alla överträdelser och hackor som rapporteras i nyheterna, oavsett om de är relaterade till finansiella webbplatser, sociala medienätverk eller bedrägerier med skadlig kod.

Så finns det något sätt att hålla sig säkert och anonym online? En stark VPN-lösning är din bästa sättet att uppnå ett sådant mål. Men innan du kör en Google-sökning och laddar ner det första verktyget du hittar, ska du vara medveten om att inte alla VPN: er är skapade lika. Faktiskt, många innehåller sårbarheter som kan leda till att dina privata uppgifter läcks ut till annonsörer, myndigheter eller cyberbrottslingar.

Använd guiden nedan för att lära dig mer om VPN: er, hur läckor inträffar och vad du kan göra för att testa och kontrollera om de finns. För mer information om våra bästa VPN för Australien, kolla vår hemsida.

checklista bild

Hur VPN: s arbete - en snabb uppdelning

När du ansluter till internet från ditt hem eller kontor pratar först din dator eller mobil enhet med Ethernet eller trådlös router som hanterar det lokala nätverket. I de flesta inställningar kommunicerar routern sedan med en internetleverantör (ISP), som är det företag som du betalar för internettjänst.


how-VPN-verkDe ISP: s infrastruktur ansvarar för att flytta nätverkstrafik till det öppna internet, där det kan dirigeras i enlighet därmed baserat på IP-adress. När du till exempel laddar en webbplats för sociala medier skickar din webbläsare en begäran via internetleverantören som kommer till webbplatsens servrar. Ett lämpligt svar paketeras tillsammans och skickas tillbaka till Internetleverantören och riktas sedan till ditt nätverk, enhet och webbläsare.

Med denna konfiguration har din Internetleverantör full kunskap om din online-aktivitet och kan spåra de begäranden du skickar. Dessutom kan den IP-adress som tilldelats dig av ISP användas av tredje part för att hitta din geografiska plats.

En VPN lägger till en helt ny dimension till denna ekvation. De kräver två grundläggande delar: klientapplikationen och endpoint-servern. När du registrerar dig för en VPN-tjänst kommer leverantören att ge dig en klientapplikation med instruktioner för att installera den på dator eller mobila enheter. Varje gång du kör applikationen måste du verifiera med ett användarnamn och lösenord exklusivt för dig.

VPN-klientapplikationen öppnar en sorts digital tunnel som ansluter dig direkt till slutpunktsservern. Du använder fortfarande den bandbredd som tilldelats av din ISP, men alla dina webbförfrågningar är krypterade och taggade med en IP-adress tilldelad av VPN-leverantören.

När VPN-endpoint-servern mottar din krypterade begäran dekrypteras den data och ruttar dem till det öppna internet precis som en vanlig ISP skulle göra. VPN: er lägger till en kritisk säkerhetsnivå, för även om en hacker lyckas infiltrera ditt lokala nätverk, kommer alla data de stjäl att vara oläsliga.

VPN-plats - Why It Matters

Det finns tusentals VPN-leverantörer på internet idag. Tänk på den geografiska faktorn innan du börjar sila genom var och en. Transparenta VPN-leverantörer kommer att vara öppna om var deras slutpunktservrar finns i världen, och detta kan vara en viktig faktor när man tänker på VPN-läckor och sårbarheter.

epressvpn vpn plats

I vissa fall kanske du vill använda ett VPN som är baserat i ditt nuvarande land. Att ha slutpunkterna i närheten kommer att erbjuda höga hastigheter och andra fördelar. Detta gäller särskilt i företagsmiljöer, där företag kräver att deras avlägsna anställda använder en VPN-session när de kommer åt intern information och system.

Men beroende på dina behov, Du kanske vill överväga VPN-lösningar med slutpunktservrar på andra kontinenter. Tänk på att IP-adresser är grupperade baserat på geografi, så när du får en ny adress från din VPN-leverantör kommer alla webbplatser att tro att du är belägen i det landet eller regionen. Vissa VPN-leverantörer erbjuder endpoint-servrar på flera platser, så att du kan välja exakt var du vill att din IP-adress ska baseras.

Var medveten om att vissa länder och territorier faktiskt förbjuder användning av VPN-klienter på grund av hur de kan dölja information från myndigheter. Men det finns fortfarande hot om målmedvetna läckor även i länder där VPN: s är fullt lagliga.

Om till exempel en VPN-leverantör verkar i ett land med strikta lagar för dataspårning som kräver att företag ställer kundinformation tillgänglig för myndigheter, finns det en chans att din internettrafik kan loggas och exponeras. Eftersom VPN-leverantörer har förmågan att dekryptera alla förfrågningar som kommer in i slutpunktsservern, måste deras system följa bestämmelserna i deras land.

Aktivitetsspårning - Vad du inte vill ha

bild som visar osäker anslutningSom nämnts tidigare är det primära ansvaret för en VPN-slutpunktserver att ta en inkommande webbbegäran, dekryptera den och sedan dirigera den till rätt plats på öppet internet. Denna transaktion är tänkt att vara anonym, men i själva verket beror det på pålitligheten hos VPN-leverantören du använder.

När du registrerar dig för en VPN-tjänst först samlar leverantören in ditt namn, e-postadress och eventuellt annan personlig information. Det finns inget som hindrar dem från att ansluta den informationen till den aktivitet som de övervakar på sin slutpunktserver. Annonsörer och andra tredje parter skulle vara angelägna om att få den typen av data av olika skäl, inte alla är lagliga.

Den bästa regeln att följa är att var försiktig med alla VPN-leverantörer som erbjuder en helt gratis tjänst. Dessa tjänster erbjuder vanligtvis dåliga prestanda med potentiella säkerhetsimplikationer. Om du inte betalar en månads- eller årsavgift för din VPN-klient, finns det en god chans att din webbaktivitet spåras eller delas utan ditt direkta medgivande. Detta är dock inte alltid fallet. Kolla in vår lista över de bästa gratis VPN: erna.

Loggningsspårning

dataskydd vektorbild

Vissa VPN-leverantörer kommer att ge löften om att de inte övervakar användaraktiviteten eller säljer sina data till tredje part. Det finns dock en relaterad typ av spårning relaterad till loggar som också kan representera en dataläckage. Innan du investerar i något VPN-verktyg, se till att du fullständigt undersöker leverantörens loggpolicy.

I många fall är loggning nödvändig för ett VPN-företags verksamhet. Detta gäller särskilt om leverantören placerar bandbreddskåpor för enskilda användare. I så fall kommer företaget att behöva föra loggar över hur länge du är ansluten och hur mycket data du använder.

Om säkerhet och anonymitet är högsta prioriteringar för dig, bör du leta efter en VPN-lösning som erbjuder obegränsad bandbredd och en noll loggningspolicy. Med den typen av klienter kan du vara säker på att ingen av dina aktiviteter kan spåras av din ISP eller VPN-leverantören.

IP-adressläckor - låt dem inte veta var du är

Den vanligaste formen av VPN-sårbarhet är en IP-adressläcka, som uppstår när en extern webbplats eller tjänst kan upptäcka den verkliga IP-adress som tilldelats av din ISP även när du är ansluten till VPN-klienten. Detta tillåter tredjeparter att upptäcka din verkliga plats och potentiellt utföra ett cyberattack.

vad är webrtcFör att börja undersöka en potentiell IP-adressläcka, öppna en webbläsare innan du ansluter till ditt VPN och navigerar till whatismyipaddress.com. Den här webbplatsen visar IP-adressen tilldelad av din Internetleverantör. Starta sedan din VPN-klient och ladda om webbsidan för att kontrollera din nya IP-adress. Det är den som alla webbplatser kommer att se medan du har en öppen VPN-session.

På grund av en tjänst som kallas Web Real-Time Kommunikation (WebRTC), många VPN-klienter riskerar att avslöja sina användares lokala IP-adress. WebRTC används av många populära applikationer och webbplatser för att uppdatera liveinnehåll på en webbsida, till exempel en social mediawebbplats eller e-postinkorg.

På grund av hur data överförs mellan din webbläsare och webbplatser som använder WebRTC, misslyckas vissa VPN-klienter att dölja källens IP-adress. Som en första kontroll har webbplatsen whatismyipaddress.com ett WebRTC-läcktest som visar hur din webbläsare överför din IP-adress. Om testet kan upptäcka den IP-adress som tilldelats av din ISP, betyder det att din VPN eller webbläsare läcker informationen.

Vissa premium-VPN-leverantörer erbjuder en försäkring om att deras produkter inte är sårbara för WebRTC-läckor. Om din klient påverkas finns det åtgärder du kan vidta. WebRTC-läckor uppstår på webbläsarnivå, men Mozilla Firefox är den enda applikationen som låter dig blockera WebRTC-sändningar helt. Detta kan göras via sidan om: config.

För Google Chrome-användare måste du installera ett webbläsarplugin som WebRTC Leak Prevent. Detta verktyg kan kontrollera vissa dolda sekretessinställningar i Chrome och blockera alla försök från tredje part som försöker få din ISP-baserade IP-adress.

DNS-läckor - som att läcka din IP

Det öppna internet är beroende av ett protokoll som kallas domännamnsystemet (DNS). Det fungerar som en global databas som spårar vilka IP-adresser som är länkade till vilka webbadresser. På det här sättet, när du skriver in en .com- eller .net-adress i en webbläsare, vet din internetleverantör exakt var du vill dirigera din trafik.

DNS-servrar finns över hela världen. Vanligtvis kommer din ISP att använda sin egen uppsättning DNS-servrar för att hålla trafiken rörlig så snabbt som möjligt. När du ansluter till en VPN-tjänst bör en annan DNS-server tilldelas, även om detta inte alltid är fallet.

vad är en DNA-läcka

För att kontrollera om det finns en potentiell DNS-läcka med din VPN-klient, gå till dnsleaktest.com och klicka på "Standard Test" -knappen. Webbplatsen kör en serie kontroller för att se hur din enhet får DNS-information. I slutet av testet försöker sidan identifiera din internetleverantör och din geografiska plats. Om detta är korrekt betyder det att din VPN har en DNS-läcka.

Lyckligtvis kan du vidta åtgärder mot en DNS-läcka direkt. Den enklaste lösningen är att åsidosätta både ISP- och VPN-inställningarna och använda en uppsättning manuella DNS-adresser istället. OpenDNS och GoogleDNS erbjuder båda gratis tjänster som alla över hela världen kan använda.

Om du vill justera dina DNS-servrar öppnar du enhetens nätverksinställningar och letar efter det manuella DNS-alternativet. Om du vill använda OpenDNS anger du 208.67.222.222 och 208.67.222.220 som primär- och sekundäradresser. Använd 8.8.8.8 och 8.8.4.4 för GoogleDNS. När du har sparat kommer din enhet att använda dessa DNS-servrar för URL-information och kringgå din ISP och VPN helt. Här är en video som förklarar hur man gör det.

Recensioner du kan lita på

pålitliga recensionerVPN-företag måste hitta kreativa sätt att marknadsföra sina produkter och locka till sig nya kunder. Som ett resultat kommer du att upptäcka att nästan alla leverantörer påstår sig erbjuda mest säkerhet och skydd. Uppenbarligen kan detta inte vara fallet, vilket innebär att du inte alltid kan lita på marknadsföringsinformationen de visar.

Lita istället på ansedda recensioner från webbplatser som Integritet Australien, som har kört sina egna tester och studier för att avgöra hur säkra VPN-klienter verkligen är. I slutet av dagen måste du bestämma vad du värderar mest från en VPN-klient: pris, prestanda och säkerhet. Kontrollera vår uppdragssida eller vår testpolicy för att lära dig mer om hur vi testar.

Andra säkerhetsåtgärder

Om du fortfarande är orolig för säkerheten för din VPN-klient eller helt enkelt vill lägga till annat skydd finns det några steg du kan vidta på din enhet eller webbläsare för att säkerställa att du verkligen är anonym online.

tor webbläsare

Först bör du aktivera inkognito- eller sekretessläge i webbläsare som Chrome och Firefox, eftersom detta förhindrar externa företag från att lagra cookies på din dator och spåra din aktivitet. För ytterligare integritet kan du överväga att installera TOR-webbläsaren på din enhet som leder din webbtrafik genom ett säkert nätverk för att dölja din identitet.

Slutligen, glöm inte att din online-säkerhet är direkt kopplad till det nätverk du använder. Om du ofta ansluter till offentliga wi-fi-nätverk riskerar du rutinmässigt för säkerhetsbrott eller cyberattacker. Om du absolut behöver göra det, se till att du har en bra VPN-klient installerad på din enhet från välrenommerade leverantörer som NordVPN eller Surfshark för att säkerställa att din information alltid är säker.

Lyckliga spår!

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me