Инструкции стъпка по стъпка за скриване на вашия IP адрес

Последно актуализирано на 20 януари 2020 г.


Това е забележително проста и ефективна система. Той поддържа нещата гладко и гарантира, че получавате информацията, която търсите, когато я поискате.

Точно както домът ви е идентифициран чрез уникален адрес на улицата, вашият компютър е идентифициран в Интернет чрез уникален IP адрес.

Докато сърфирате онлайн, вашият IP адрес прави заявка на уебсайт, за да му изпрати информация. Уебсайтът използва вашия IP адрес, за да знае къде да изпрати тези данни.

Всяко друго устройство в света, което е свързано с Интернет, също има уникален, идентифициращ IP адрес.

Въпреки че тази система е удобна за всеки, който иска да използва интернет, тя също е удобна за всеки, който иска да води раздели за това, което правите в онлайн света.

Всъщност, вашият IP адрес е това, което дава възможност на другите да проследяват и записват всичко, което правите онлайн. Вашият IP може дори да се използва, за да ви блокира да получавате определено съдържание.

публичен срещу частен IP адрес

Киберпрестъпниците и други също могат да използват вашия IP адрес, за да определят физическото ви местоположение.

По тази причина и други може да е разумно да скриете своя IP адрес.

Когато научите повече за това какво е IP адрес, как работи и как да го скриете, ще започнете да виждате защо скриването на вашия IP адрес е от съществено значение за защита на вашата поверителност и анонимност онлайн.

Определяне на IP адреси

Зашеметяващо е да разгледаме колко устройства са прикачени към Интернет. Съществуват очевидните устройства като настолни и преносими компютри, но също така се вземат предвид смарт телефони, таблети, GPS устройства, игрови конзоли, интелигентни телевизори, Roku пръчки и дори няколко основни уреди като хладилници.

Какво невероятно объркващо място би било интернет, ако нямаше съгласуван метод за идентифициране на всяко уникално устройство. Можете да поискате да посетите определен уебсайт от таблета си, но ако това устройство няма адрес, как уебсайтът ще знае къде да изпрати данните?

атака на зловреден софтуер

съответно, на всяко свързано с Интернет устройство е назначен уникален IP адрес. Форматът, който днес най-често се използва за IP адреси, се нарича IPv4. Форматът за всеки адрес в IPv4 е x.x.x.x, в който x стои за всяко число от 0 до 255.

Това означава, че IPv4 IP адрес може да изглежда като някой от следните примери:

  • 172.16.254.1
  • 223.255.255.255
  • 191.255.255.255

Как съдържанието се доставя на конкретен адрес?

От съществено значение е на всяко устройство, свързано към Интернет, да бъде предоставен уникален IP адрес. Ако две устройства имат един и същ адрес, тогава уебсайтовете няма да знаят кое устройство всъщност е направило заявката за данни.

Организацията за определяне на интернет номера е отговорна за присвояване на IP адрес на устройства. Често наричано IANA, това е разделение на ICANN, което в допълнение към назначаването на IP адреси управлява Системата за имена на домейни, автономно разпределение на номера на системата, символи, свързани с Интернет-протокол и много други функции.

IANA управлява Регионалните интернет регистри или RIR. Чрез регистъра всяка държава получава набор от адреси, които могат да използват за идентифициране на устройства, свързани с Интернет. Всъщност, IP адрес разкрива държавата, в която се намира устройството. Това прави възможно всеки, който се интересува, да разбере къде в света се намирате, докато разглеждате.

Защо бихте искали да обмислите да скриете своя IP адрес

Повечето хора смятат, че използват Интернет по безвредни причини. Те искат да видят как даден филм е оценен на Rotten Tomatoes или да проверят часа в местния мол. Може би просто пазаруват чифт обувки или създават онлайн поръчка за хранителни стоки. Изглежда като доста тъпи неща. Защо трябва да се интересувате дали други хора са в състояние да ви проследят чрез вашия IP адрес?

как работи vpn

Всъщност може да има няколко причини, поради които трябва да ви пука. Ето само няколко от тях, които може да ви накарат да прикриете своя IP адрес.

За да запазите физическото си местоположение в тайна

Не сте престъпник в скривалище, но това не означава непременно, че искате киберпрестъпници или някой друг да може да определи вашето местоположение. Възможно е да не са в състояние да почукат на вашата входна врата с вашия IP адрес, но все пак могат да достигнат до вас по начини, които могат да се чувстват страховито.

Докато разглеждате, забелязвали ли сте наистина конкретни, местни реклами? Може да видите реклама на търговец на употребявани автомобили по улицата или цветарката, която сте виждали в центъра на града. Не сте пазарували от употребявана кола или букет и можете да залагате всякакви пари, които тези местни търговци не плащат, за да излъчват рекламите си по света.

Вместо това, тези рекламодателите използват вашия IP адрес, за да се свържат с вас. Вижте уебсайта на IPInfo. Той автоматично ви казва всичко, което трябва да знаете за вашия IP адрес. Всъщност той е изненадващо и обезпокоително подробно. Фирмите се регистрират за тази услуга, така че да могат да насочват към IP адреси в своя район. Ето защо виждате толкова много местна реклама и „специални оферти“, които са изключително за вашия район.

скрий IP адрес

Малко смущаващо е да осъзнаеш колко много непознати могат да научат за теб.

За заобикаляне на IP-ограничения

Блокерите на съдържанието могат да се срещнат навсякъде. Те са изключително често срещани на работните места и в академичните институции. Дори правителствата използват тези мерки, за да не позволят на своите граждани да гледат определени уебсайтове.

Ако наистина искате свобода онлайн, тогава скриването на истинския ви IP адрес може да е най-добрият начин да направите това.

За да заобиколите блокери за съдържание, създадени от онлайн услуги

Компании като Netflix и Hulu, които предлагат високопотребителни услуги, използват блокери за съдържание, за да не позволяват на хората да имат достъп до програми, които са предназначени само за определени региони по целия свят. Игралните сървъри и музикалните уебсайтове също използват тези блокери. Прикриването на вашия IP адрес е чудесен начин да заобиколите тези ограничения.

Защитете се от DDoS атаки

Разпространените атаки за отказ от услуга най-често се водят срещу бизнес и банкови уебсайтове, но те могат да възникнат и срещу частни потребители. Най-често наблюдавани в света на онлайн игрите, тези атаки заливат интернет връзката на жертвата с лъжливи заявки, така че законните заявки да не могат да преминат.

ddos атаки

Да остане анонимен

Винаги, когато сте онлайн, някой наднича през рамото ви. Правителството, вашият доставчик на интернет услуги и безброй други обръщат внимание. Това включва произволен брой престъпници. В САЩ, вашият интернет доставчик е позволено дори да продава вашите данни на трети страни, като вие не сте по-мъдър. Освен това, ако се страхувате от личните си данни, бихте искали да се информирате за ужасяващите политики за поверителност на Facebook.

Защитете себе си, компютъра си, анонимността и самоличността си, като скриете своя IP адрес.

Скриване на вашия IP адрес

Имате опции, когато става въпрос за скриване на вашия IP адрес. Те са най-често използваните, но съдържат допълнителни рискове за сигурността.

Използвайте VPN

Виртуалната частна мрежа или VPN предлага изчерпателен списък на защитите, които прикриват вашия IP адрес и ви правят анонимни в онлайн света. Целият ви онлайн трафик е кодиран чрез най-добрата налична VPN и можете да използвате всеки сървър, разположен по целия свят, за маршрутизиране на вашия трафик. Възможно е да имате достъп до блокирано в противен случай съдържание с добро VPN, да изтеглите битови торенти и да попречите на трети страни да идентифицират географското ви местоположение.

Някои VPN са по-добри от други. Разумно е да прочетете няколко VPN рецензии, преди да вземете решение. Най-препоръчваните услуги като NordVPN и Surfshark не пазете журнали за активност на потребителите. Това означава, че вашият VPN доставчик не води записи къде отивате и какво правите онлайн. Това е критичен компонент на всеки VPN.

В крайна сметка използвате VPN, защото искате защита на вашата анонимност и поверителност. VPN не позволява на вашия интернет доставчик да знае, че правите онлайн. Ако вашият VPN ви поддържа раздели, той побеждава целта.

какво е vpn

Внимавайте с компаниите, които водят всички VPN регистри на вашата дейност, включително когато влизате, колко дълго оставате онлайн, какво устройство използвате и вашето име и информация за плащане. Много от най-реномираните VPN ви позволяват да плащате за услугата, като използвате карти за подаръци на дребно или криптовалута.

Може да не изпитвате нужда да стигнете до такива крайности, но VPN все още е наистина добра идея. Криптирането на целия ви уеб трафик пречи на всички от правителството до престъпниците да не могат да наблюдават вашата активност. Освен това можете да изглеждате така, сякаш търсите от Лос Анджелис, Калифорния, когато наистина седите в дома си в Бризбейн. Това е видът на поверителността, който никой друг не може да предложи.

Изберете прокси сървър

Прокси сървърът е като посредник, който стои между вашето устройство и като цяло в мрежата. Изпращате заявката си до прокси сървъра, който предава заявката на уебсайта. След това данните се връщат обратно през прокси сървъра до вашето устройство.

как работят прокси

Докато прокси услугата все още върши работата на основно ниво, ще получите далеч по-добра защита с VPN.

Прокси сървърите са недобрани да скрият истинския ви IP адрес и те са достъпни. Те обаче не предоставят криптирането, което прави VPN. Те бяха по-широко обслужвани, когато хората трябваше да използват комутируеми модеми, за да се свържат с Интернет. Прокси сървърът позволи на няколко души да влизат наведнъж.

Открийте браузъра Tor

то браузър

Безплатната услуга, известна като маршрутизатор Onion, изпраща вашия уеб трафик чрез обширна мрежа от релета, разположени по целия свят. Всяка щафета се управлява от доброволец, който вярва в осигуряването на личния живот на хората навсякъде, когато излизат онлайн.

Благодарение на тяхното съдействие, никой не е в състояние да поддържа раздели за вашите онлайн дейности, защото не може да открие вашия действителен IP адрес.

Въпреки че са налични няколко други добри сигурни браузъри, Tor Browser е известен като най-ефективният. Това обаче значително забавя вашата интернет връзка. Ако защитата на поверителността ви е от първостепенно значение за вас, това е разумна предпазна мярка. Много VPN ви позволяват да добавите TOR услуга към вашата връзка за допълнителен слой на криптиране.

Сърфиране чрез обществен Wi-Fi

Като цяло не е безопасен начин за сърфиране, общественият Wi-Fi ви позволява да се свързвате с локална гореща точка. Това маскира Вашия IP адрес, но Ви оставя уязвими за всички останали, които използват същия гореща точка. Това не е най-мъдрият начин да се защитите.

Ако обработвате някоя валута онлайн, моля, не го правете, когато използвате обществен Wi-Fi. Това важи особено за криптовалутата. Освен това може да искате да научите повече за безопасното съхраняване на криптовалута, ако се занимавате с такива въпроси.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me