9 Zastrašujuće načine Facebook koristi vaše podatke

Ažurirano 16. travnja 2019. godine


Kelly Gilderson je ovdje. Društveni mediji mijenjaju način na koji funkcionira svijet - ali da li nam to zaista koristi?
Danas želim otkriti neke sulude načine kako FB i druga velika medijska čudovišta upotrebljavaju vaše podatke i zarađuju TON novac.

Facebook je revolucionirao svjetsku kulturu i postavio standard za ono što platforma društvenih medija trebalo bi. Pojedinci, tvrtke, vlade i obrazovni centri koriste Facebook kao način komunikacije s masama. Pri tome povjeravaju Facebooku velik dio svojih privatnih, osobnih i ponekad osjetljivih podataka.

Kad ogulite slojeve i pogledate količinu informacija koje Facebook ima o široj javnosti i usporedite da je kršenjem privatnosti, jezivim eksperimentima i psihološkom manipulacijom Facebook upotrijebio te podatke za provođenje, počinje se pojavljivati ​​zastrašujuća slika.

Facebook je više nego samo tvrtka koja koristi oglašavanje kako bi zaradila novac. To je tvrtka koju su svjetske vlade i industrije uspjele koristiti za prikupljanje, analizu i koristite svoje osobne podatke.

Nedavne vijesti razgovarale su o skandalu na Facebooku. No, osobni interes sprječava da mnoge medijske kuće kažu cijelu istinu. Oni prelaze preko tamnijih aspekata onoga što Facebook radi. Slijedi nekoliko uznemirujućih činjenica o Facebooku. Cilj nam je osvijetliti pravu prirodu Facebooka i objasniti mu kako izgleda opasnost u privatnost i kako se miješa u slobodnu misao.

# 1 - Facebook bi mogao rudariti korisničke podatke bez autorizacije korisnika

Aplikacija "thisisyourdigitallife" rekla je korisnicima da aplikacija za osobnost prikuplja anonimne podatke za psihološka istraživanja. Aplikacija, izrađena od Global Science Research, zahtijevala je od korisnika da pristanu na uvjete aplikacije prije nego što aplikaciji odobre pristup svojim podacima na Facebooku. Aplikaciju su, kako se izvješćuje, pojačali amazonski Turci. Ovo je program koji plaća pojedincima da obavljaju kratke mrežne zadatke, uključujući ankete. Global Science Research navodno je prodao informacije prikupljene na Facebooku i Amazonu Turks tvrtki Cambridge Analytic.

tablica propuštanja podataka na facebook-u by Cambridge analytica

Iako je to uznemirujuće, veći problem je činjenica da je aplikacija, koju je preuzelo samo oko 270.000 ljudi, informacije uzela i od korisnikovih prijatelja. To znači da je u kratkom roku aplikacija prikupljala informacije od milijuna korisnika. Mnogi od procijenjenih 87 milijuna korisnika koji su svoje podatke prodali Cambridge Analytici nikada nisu preuzeli aplikaciju "thisisyourdigitallife" i nikada nisu odobrili da se podaci koriste na bilo koji način.

# 2 - Facebook i država nadzora

Godine 2003. procurili su dokumenti NSA-e i omogućili nikad viđen pogled na program PRISM. Objavljena izvješća naglasila su suradnju između NSA-e i GCHQ-a, odgovarajućih nadzornih agencija Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

prisim pregled

Prema Washington Post-u, NSA i GCHQ zajedno s ostalim špijunskim agencijama uputili su se u središnje poslužitelje devet istaknutih američkih internetskih kompanija. Izdvajali su audio, fotografije, e-poštu, dokumente i druge informacije ciljanim korisnicima.

Facebook je identificiran kao tvrtka koja dao pristup špijunskim agencijama na njihove poslužitelje. Međutim, Facebook i druge internetske tvrtke koje surađuju s vladinim nadzorom pravno su imune zbog Zakona o izmjenama i dopunama FISA-e iz 2008. godine.

Prema isturenim dokumentima PRISM-a, Facebook surađuje s NSA-om od lipnja 2009. Facebook je u osnovi samo još jedan dio NSA-e. To je alat koji je NSA koristio za globalni nadzor.

# 3 - Facebook je znao da se njegovi podaci zloupotrebljavaju

U 2015. godini novinari su obavijestili Facebook o zloupotrebi podataka korisnika. Tvorac aplikacije "thisisyourdigitallife", dr. Alexander Kogan, rekao je da se podaci prikupljaju za akademsko proučavanje. Bio je inzistiran da se u to vrijeme nije bavio nepropisnom aktivnošću.

Kad je Facebook saznao za način prikupljanja podataka o njegovim korisnicima u 2015. godini, zatražio je da provede Global Science Research izbrisati podatke. Kad je Facebook saznao da informacije nisu izbrisane, oni su prekinuti kravate s Global Science Research i započeli vlastitu istragu.

Investitori su podnijeli tužbu. Smatrali su da bi taj podatak trebao objaviti Facebook.

Cambridge Analytica surađuje s istražiteljima, tvrdeći da su izbrisali podatke. Iz tvrtke su naveli da prikupljeni podaci nisu korišteni tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine.

# 4 - Facebook sakuplja vaše slike pomoću baze podataka za prepoznavanje lica

Od 2011. godine, prema PC Worldu, Facebook razvija tehnologiju za prepoznavanje lica. Kad fotografiju označite na Facebooku, ona koristi tehnologiju prepoznavanja lica kako bi saznala više o tome kako taj pojedinac izgleda. Ista je stvar s vašim fotografijama kada vas drugi označe.

vađenje informativne tablice

Ovaj je program započeo prije gotovo osam godina. Danas Facebook ima snažan i točan sustav prepoznavanja lica utemeljen na umjetnoj inteligenciji. To je jedan od najsofisticiranijih i najpreciznijih takvih sustava na planeti.

Razgovarajući o programu poznatom kao DeepFace, Wikipedia ga opisuje kao program prepoznavanja lica za učenje. Ima mogućnost odabira ljudskih lica na digitalnim slikama. Ima neuronsku mrežu duboku devet slojeva. Opremljen je s više od 120 milijuna utega. Sustav je navodno 97 posto točno. To je bolje od 85-postotne stope točnosti FBI-jevog sljedećeg identifikacijskog sustava GEN.

To znači da svaki put kada učitate fotografiju sebe, prijatelja ili člana obitelji, trenirate AI DeepFace-a kako biste bolje prepoznali ljudske crte lica. Prepoznavanje lica ove vrste pogubno je za privatnost. Pomoću ove vrste prepoznavanja lica, osoba bi mogla dobiti jednu vašu fotografiju, a zatim bi je iskoristila za prikupljanje svih informacija koje su tijekom života prikupili Google, Facebook i druge web stranice..

# 5 - Facebook istražuje FTC, Australiju, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo

Facebook se s Kongresom sastao dva dana nakon što je izbio skandal s rudarstvom podataka. Facebook koristi usluge privatne istražne firme. Međutim, Ured povjerenika za informacije u Velikoj Britaniji provodi vlastitu istragu i zatražio je privatnu tvrtku Facebook koju je unajmio da ode dok nastavlja istragu..

FTC istražuje kako su korišteni podaci prikupljeni tijekom Cambridge Analytice. Postoji i australska organizacija za nadzor, koja se bavi korištenjem tih podataka.

zemlje istrage na Facebooku pogođene skandalom

Dok istraga traje, više će detalja vjerojatno doći do izražaja. I dalje postoji niz pitanja o tome kako su korišteni ukradeni podaci. Mnoga od ovih pitanja vrte se oko onoga što, ako postoji, utječe na ukradene informacije o političkim kampanjama. Cambridge Analytica tvrdi da se nisu bavili nikakvim zločinima.

# 6 - Facebook koristi "Shadow Profiles" za prikupljanje nekorisničkih podataka

Facebook koristi profile sjene, prema podacima prikupljenim iz više izvora, za nadzor korisnika koji nisu korisnici Facebooka. Facebook također koristi treće strane i izrađuje profile sjena za nadgledanje aktivnosti neovlaštenika.

facebook sjena profiliranja dijagrama sjena

Facebook gradi digitalni biometrijski predložak koristeći svaku sliku s licem koje je učitao na njihove poslužitelje. Trenutno se protiv Facebooka vodi tužba u kojoj se tvrdi da krši prava privatnosti drugih jer pohranjuje biometrijske podatke o ljudima bez davanja njihovog pristanka. Facebook tvrdi da jednostavno pohranjivanje biometrijskih podataka bez pristanka ne šteti ljudima.

Jasno je da odustajanje od praćenja i prikupljanja podataka koje provodi Facebook nije opcija. Jedini način sprječavanja mračne Facebooka da dobije vaše privatne podatke je korištenjem dobrih internetskih mjera zaštite privatnosti.

# 7 - Facebook kaže da je prevaren

Ono zbog čega se kršenje Facebooka razlikuje je to što informacije nisu ukradene putem haka ili sigurnosnog kršenja slične onome što je viđeno u drugim tvrtkama. Međutim, kao što je Zuckerberg jasno istaknuo, postojalo je kršenje povjerenja između Facebooka, Kogana i Cambridge Analytice.

Ljudi koji su koristili Facebook vjerovali su da će Facebook zaštititi njihove podatke i da se podaci neće dijeliti s drugima. Zuckerberg je priznao da je to nešto što Facebook treba popraviti.

anketa o povjerenju u facebook

Andrew Bosworth, Facebook potpredsjednik proširene i virtualne stvarnosti koji je ujedno i potpredsjednik u oglašavanju, objasnio je da je Facebook postavljen tako da osobni podaci korisnika se ne prodaju. To ne znači da programeri ne primaju podatke koji im pomažu u poboljšanju iskustva za svoje klijente. Ali Facebook, prema postu koji je napisao Bosworth, ne zarađuje izravno od ove razmjene informacija. Njihov je cilj postaviti Facebook na način da se ne prodaju nikakvi osobni podaci tvrtkama.

Dalje objašnjava kako ako Facebook bolje poznaje svoje korisnike od ostalih poduzeća, omogućava Facebooku da korisnicima prikazuje bolje oglase, što dovodi do povećane dobiti za Facebook. Iz Bosworthove perspektive, prodaja podataka koje je prikupio Facebook loša je strategija.

Da bi Facebook bio održiv, korisnici moraju imati pozitivno iskustvo kada se povezuju s aplikacijama. Ako su korisnici zabrinuti da su njihove informacije ukradene, neće se nužno povezati s aplikacijama, tvrtke prestaju raditi s Facebookom i cijeli se proces raspada. To je dio argumenta koji je Bosworth dao braniti Facebook i reći da je Facebook nije namjerno izložio korisničke podatke.

# 8 - Facebook je izveo psihološke eksperimente na vama bez vašeg dopuštenja

Izvršna direktorica Facebooka Sheryl Samberg uputila je izvinjenje korisnicima Facebooka nakon što je otkrilo da je Facebook proveo eksperimente na više od 700.000 korisnika bez njihovog pristanka.

Ironično, kad čitate ispriku, vidite tog Samberga nikad se ispričao za psihološke eksperimente koje je provodio Facebook, ali umjesto toga što je Facebook loše obavljao komunikaciju o eksperimentima s korisnicima.

Ti bi se trebao brinuti za ovo. Postaje vrlo jasno da je Facebook radeći na manipuliranju svojim emocijama. Koji dementni razlog ima Facebook za ovo? Ne znamo. Ono što znamo je da se to dogodilo u prošlosti, a vjerojatno se još uvijek događa.

Bivši direktor Facebooka razgovarao je o tome kako Facebook psihološki šteti našem društvu. U raspravi koju je vodio o Facebooku ova je bivša direktorica Facebooka iznijela ono što osjeća psihološki utjecaj Facebooka na moderno društvo. Raspravljao je o tome kako su zahvaljujući Facebooku civilni diskurs i suradnja smanjeni. Dezinformacije i pogrešna istina su u porastu. Nastavio je navodeći da učinak Facebooka na društvo nije samo problem s kojim se Amerikanci suočavaju, već je i globalni problem. Jasno je vidjeti zašto toliko mnogo ljudi vidi Facebook kao psihološku opasnost koju bi trebalo izbjeći po svaku cijenu.

# 9 - Zaštitite se

Facebook se u svojoj srži dokazao kao sociopatski. Ono što najviše uznemiruje je da se nakon svih saslušanja, svih skandala i istraga FTC-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, australskih vlada i drugih vlada širom svijeta, ništa neće promijeniti.

Mnoge iste institucije koje su bile zadužene za istraživanje Facebooka imaju najviše koristi od informacija koje prikupe. Vladine agencije, velika poduzeća, obrazovni centri i druge skupine trebaju informacije prikupljene sa web stranica poput Facebooka kako bi im se omogućilo održavanje kontrole i moći i kontinuirano manipulirati masama.

S vremena na vrijeme Facebook će dobiti uhvaćen u skandal. Tada će se dogoditi sljedeće stvari:

  • Facebook će napisati token izvinjenje i reći da je do kršenja podataka došlo zbog pogreške.
  • Mediji će se skandirati zbog skandala, raspravljajući o njemu kao da je narušavanje privatnosti bilo nešto novo ili iznenađujuće.
  • Facebook će nastaviti svoje poslovanje kao i obično. Distribuirat će vaše podatke, upotrijebiti vaše podatke na uznemirujuće načine i izvoditi jezive eksperimente na nenamjernoj i nesvjesnoj javnosti.

Nema razloga zašto mislite da će Facebook promijeniti način na koji djeluje. Facebook je doslovno dodatna ruka državnog nadzora. Svake godine potroše milione dolara lobirajući političare kako bi mogli nastaviti posao kao i obično.

Nekoliko je stvari koje možete učiniti da se zaštitite:

  • Prvo se riješite društvenih medija.
  • Drugo, pronađite dobar preglednik usmjeren na privatnost koji će zaštititi vaše podatke.
  • Treće, pronađite dobar VPN kako biste svoje mrežne aktivnosti učinili anonimnima.
  • Četvrto, koristite alate za privatnost kao način zaštite svojih podataka

Ako ne želite prekinuti veze s Facebookom, iskoristite Facebook postavke da biste ograničili dijeljene podatke. Obratite posebnu pozornost na aplikacije treće strane koje ste ovlastili za prikupljanje podataka. To vas neće zaštititi kada vanjski izvor pronađe načine kako pristupiti podacima Facebooka. Ali, barem je to početak.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me