Kako deblokirati web stranice

Jedna od najpopularnijih komponenti interneta proslavila je 30. godišnjicu 2020. godine.

Prije tri desetljeća britanski računalni znanstvenik objavio je povijesni prijedlog u kojem je iznio svoju viziju onoga što bi postalo poznato kao World Wide Web, a koje bismo danas trebali jednostavno nazvati "web", a koji je u biti postao skraćenica za "internet „.

Ono što je Sir Tim Berners-Lee zamislio bila je implementacija jezika za označavanje hiperteksta, zajedno s drugim digitalnim informacijskim tehnologijama, kako bi internet postao zaista globalni sustav neograničenog pregledavanja..

Sloboda informiranja bila je u središtu Berners-Leejeva prijedloga; želio je povezati računalne mreže bez prekida s aktivnih sesija, a jedan od njegovih glavnih ciljeva bio je omogućiti ljudima iz cijelog svijeta pristup informacijama pohranjenim na poslužiteljima širom svijeta.

screenshot web projekt širom svijeta
Nakon njegovog prijedloga, Berners-Lee je trebalo oko godinu dana da dovrši razvoj prve softverske aplikacije za web preglednik i prve web stranice koja je u povijesne svrhe sačuvana u svoj svojoj slavi naredbenog retka..


Od tog trenutka, web je rastao skokovima i granicama, a Berners-Lee je vjerojatno rado saznao da je postigao jedan od najvažnijih ciljeva svog prijedloga: besplatan i neopterećen pristup digitalnim informacijama.

TL; DR - Nabavite VPN

Ako vam treba odgovor odmah, onda je vaša najbolja opklada upotreba najboljeg VPN-a.

Web stranice su uglavnom blokirane geografskim položajem, a VPN će problem riješiti izravno i neprimjetno. Postoje i drugi pružatelji VPN-a koji mogu raditi, ali ako bismo mogli preporučiti samo 2, to bi bili NordVPN i ExpressVPN. Oboje su godinama imali izvanredne performanse, a njihove se funkcije povećavaju gotovo svaki mjesec.

Ne možete pogriješiti s ovo dvoje.

  • Pročitajte cijelu našu NordVPN pregled ili posjetiti NordVPN
  • Pročitajte cijelu našu ExpressVPN pregled ili posjetiti ExpressVPN

Trebate više informacija? Nastavi čitati.

Kako Internet danas izgleda

Ako ste određene dobi, vjerojatno se sjećate vremena kada nije bilo potrebe za deblokiranjem web stranica.

1990-te su bile sjajno vrijeme razvoja informacijske tehnologije; osim ako niste naišli na web stranice koje su zahtijevale unos kombinacije korisničkog imena i zaporke, uživali ste u neograničenom pregledavanju onoga što je poznato kao "Surface Web", termina koji je nastao kako biste ga razlikovali od "Deep Web".

Vidljivi dio weba postoji u površinskom informacijskom prostoru; sve ostalo, u stvari, većina interneta može pristupiti samo vjerodajnicama računa ili specijaliziranim preglednicima koji se povezuju sa skrivenim uslugama. Surface Web gotovo da nije sadržavao niti jednu web-lokaciju s blokiranim geoteksturama prije 21. stoljeća, ali to više nije slučaj 2020. godine.

Geoblokirane web stranice nešto je o čemu je Sir Tim Berners-Lee vjerojatno razmišljao kada je izumio web, ali sigurno nije očekivao da će se to dogoditi u velikoj mjeri danas. Prije nego što nastavimo s objašnjenjem zašto se odvija geoblokiranje i kako možete deblokirati web stranice pomoću tehnologije virtualnog privatnog umrežavanja, ukratko ćemo spomenuti kako se Berners-Lee osjeća prema webu 30 nakon što ga je izmislio: nije baš zadovoljan načinom na koji stvari stoje su se razvile, posebno u pogledu informacijska sloboda.

Znate kako više ne nazivamo ovu internetsku komponentu svjetskim internetom? Skratili smo se na web, ne shvaćajući da su geoblokirane web lokacije već oduzele ovu svjetsku karakteristiku. Način na koji vas Internet gleda u Australiji razlikuje se od onoga kako izgleda korisnicima u Sjedinjenim Državama, Kostariki i mnogim drugim zemljama (Pročitajte više: Stanje privatnosti na mreži u Australiji)

Sir Tim Berners-Lee, izumitelj svjetske mreže

U nekim slučajevima vlade nameću mjere cenzure koje možete očekivati ​​od totalitarnih režima poput Kine, Kube, Irana, Sirije, Sudana i drugih. Osim internet cenzure, pronalazimo i privatne tvrtke, od kojih su mnoge američke, koje se sklapaju s ugovorima kako bi stvorile prepreke koje će ometati neograničeno pregledavanje..

Nije ni čudo što je Berners-Lee razočaran: geoblokirane stranice su anatema onome što je imao na umu, ali jesu sada neugodna stvarnost digitalnog svijeta živimo u.

Kako djeluju web-lokacije sa blokiranim geografskim oznakama

Postoje razne metode koje vlade, davatelji internetskih usluga (ISP) i tehnološke tvrtke mogu koristiti kako bi vam spriječili pristup web stranicama; čak i blokira Youtube. Da bismo objasnili kako to funkcionira, nazvat ćemo blokirajuće subjekte "aktere" za koje je neograničeno pregledavanje nešto što ide u suprotnost s njihovim poslovnim modelima i metodama upravljanja. Započnimo s ekstremnim slučajem, Kineskim vatrozidom koji regulira pristup internetu na domaćoj razini.

Geoblokirano web mjestoGFW navodno nastoji provesti kineski zakon koji daje vladi, a točnije Komunističkoj partiji Kine ovlaštenje za nadzor interneta unutar suverenih granica. Realnost je više u skladu s cenzusom, društvenom kontrolom i masovnim nadzorom - zbog čega raste popularnost najsigurnijih preglednika i najsigurnijih e-poruka.

Za potporu GFW-u primjenjuju se brojne metodologije; na najosnovnijoj razini blokirane su IPv4 i IPv6 adrese, a dobar primjer u tom pogledu je verzija Wikipedije na kineskom jeziku. Sofisticiranija i snažnija metoda uključuje uplitanje u DNS adresne sustave na razini ISP-a, ali to je lako za kineske regulatore jer davatelji internetskih usluga moraju odgovoriti vladi i otežavati građanima skrivanje njihove IP adrese.

U Kini nije rijetkost saznati da su postavke DNS-a na računalu promijenjene napadi trovanja koji se pokreću u ogromnim razmjerima. Te napade su doživjeli turisti i drugi strani posjetitelji čiji prijenosna računala i pametni telefoni nisu u mogućnosti pristupiti određenim web mjestima čak ni nakon povratka kući.

S obzirom na privatne tvrtke s geoblokiranim web mjestima, njihovo se utemeljenje temelji na pitanjima koja se odnose na poštivanje zakona, zakone o autorskim pravima, poslovne ugovore i kontrolu nad određenim tržištima.

Možda se sjećate vremena kada su DVD-i bili mnogo popularniji od usluga streaminga videa poput Netflixa, Hulua, YouTubea i BBC iPlayera. Tada su distributeri DVD-a pribjegli tehnologiji poput kodiranja regije kako se disk kupljen u jednoj zemlji ne bi reproducirao u drugoj. Iako na strujanje sadržaja najčešće utječe geoblokiranje, druge web stranice poput Craigslista također su notorne u tom pogledu..

Vrati neograničeno pregledavanje

Ako je vaša vizija interneta više u skladu s onim što je Sir Tim Berners-Lee imao na umu prije 30 godina, dugujete sebi korištenje odgovarajuće tehnologije koja će vam pomoći da zaobiđete ta ograničenja.

Jedan od načina da to učinite bio bi kroz web proxy ili smišljanje načina pristupa proxy poslužiteljima; ovo je metoda koju kineski korisnici interneta godinama koriste s različitim razinama uspjeha. Problem s internetskim proxyjima je u tome što su neki dobavljači tehnologije razvili metode za njihovo otkrivanje pomoću konstrukcija umjetne inteligencije; štoviše, nisu tako pouzdani kao što bi ljudi željeli da budu, i često neće raditi s uslugama streaminga ili mobilnim aplikacijama.

Postoji još osjetljiviji razlog zbog kojeg možda ne želite koristiti web proxyje 2020. godine: ako trebate ostati anonimni prilikom pristupanja web stranicama, morat ćete se pobrinuti da udaljeni poslužitelj ne može zabilježiti određene informacije koje bi vas mogle identificirati.

Ovo nije velika stvar ako samo pokušavate pogledati glazbeni videozapis na YouTubeu koji je iz neke razloga blokiran u vašoj zemlji, ali što je sa ako provjeravate postoji li nalog za uhićenje u drugoj državi? Recimo da autoritarni režim zna da vi prebivate u Australiji, a naredba za vaše uhićenje objavljena je na web mjestu Ministarstva vanjskih poslova; u ovom slučaju, nikad ne biste htjeli upotrebljavati web proxy sa svog pametnog telefona u Melbourneu, na primjer. U osnovi, proksiji uglavnom nisu sigurni.

Imajući na umu gore, evo nekoliko preporuka o tome kako možete 2020. deblokirati web stranice iz različitih razloga. Počet ćemo s korištenjem VPN-a jer je to najbolja i najpametnija metoda; VPN tunel, također poznat kao siguran tunel, može se koristiti za puno više od gledanja najnovije epizode "Igra prijestolja".

Upotreba VPN-a za deblokiranje web stranica

Virtualna privatna mreža je proširenje digitalne informacijske mreže koja može raditi preko javnih prostora putem veza "točka-točka". Povijest ove tehnologije seže do sredine 1990-ih, kada je tim Microsoftovih inženjera stvorio tim digitalni komunikacijski protokol koji je pružio daleko više sigurnosti od ranih daljinskih veza koji se uspostavljaju putem terminalnih sesija.

kako vpn djela teče

Da biste razumjeli kako VPN djeluje, pomaže razaznati kako se podaci prenose s osobnih računalnih uređaja na Internet. Da biste mogli pristupiti webu, digitalne informacije moraju se prikupljati i razmjenjivati, a to se obično događa na način koji ostavlja vaše podatke otvorenim kako bi ih vidio gotovo svaki.

Za potrebe geografskog blokiranja, pružatelji usluga struje poput Netflixa pregledavaju te podatke i određuju gdje se nalazite; ako ste, primjerice, u Queenslandu, vidjet ćete katalog sadržaja namijenjen australskom tržištu, što znači da su određeni programi možda bili blokirani na temelju ugovora o distribuciji poslovanja - HBO je također blokiran na ovaj način.

Deblokirajte web stranice putem NordVPN-a

Budući da smo Netflix spomenuli više puta pomoću primjera, možda ćete sada naučiti da je vaša najbolja opcija za deblokiranje Netflixa 2020. godine NordVPN, tvrtka koja djeluje od 2012..

NordVPN je započeo kao internetski projekt za slobodu koji se temelji na jakim idealima privatnosti i slobodnom pristupu informacijama koje su primijetile nordijske države; ovih je dana tvrtka prerasla u najviše preporučeno rješenje za korisnike koji žele pristupiti web stranicama sa svih strana svijeta.

Jedan od razloga što je NordVPN idealan za deblokiranje geografski ograničenog sadržaja je taj što djeluju na više od 5000 poslužitelja koji pokrivaju 6 kontinenata; štoviše, VPN protokoli i slojevi šifriranja koje koristi NordVPN osigurajte da vaša privatnost nikada ne bude ugrožena.

Deblokirajte web stranice ExpressVPN-om

Evo još jedne VPN usluge kojoj možete vjerovati kada pokušavate zaobići te mučne mjere geoblokiranja.

ExpressVPN nudi više od servera širom svijeta; pruža i pravni sloj zaštite podataka tako da se nalazi na Britanskim Djevičanskim otocima, jurisdikciji poznatoj po strogim zakonima o privatnosti. Kada koristite ExpressVPN, ne morate se brinuti o pravilima evidentiranja ili povijesti veza. Zakoni ove otočke države obvezuju poslovne subjekte da ljubomorno čuvaju identitet svojih klijenata, a to je nešto što ExpressVPN s ponosom slijedi.

Korištenje predmemorije tražilice

Kad ne budete mogli pristupiti web mjestu zbog geoblokiranja, neki će sadržaj biti u mogućnosti pogledati pretražujući spremljene verzije stranica. Alat za indeksiranje tražilice kojim upravljaju Google i Bing u osnovi kopiraju cijele verzije web stranica, umanjene za određene elemente, za kasnije hosting na svojim poslužiteljima.

predmemoriranje tražilice

To vam znači da možete koristiti Google za traženje web lokacija za koja znate da su blokirana; Nakon što vidite rezultat pretraživanja, primijetit ćete malu zelenu strelicu pored URL-a, i tu možete provjeriti je li predmemorirana verzija dostupna. Nažalost, ovo neće raditi ako je dotična web stranica konfigurirala datoteku robots.txt da spriječi indeksiranje.

Korištenje Tor mreže

Onion Router bio je projekt razvoja softvera koji je započeo u američkoj Agenciji za napredne istraživačke projekte za odbranu, a kasnije ga je financirala Fondacija Electronic Frontier u svrhu usmjeravanja internetskog prometa putem globalne mreže privatnih poslužitelja i čvorova koji se volontiraju.

Pregledavanje mreže Tor je toplo preporučljivo korisnicima koji imaju duboku zabrinutost zbog svoje privatnosti; na primjer, istraživački novinari koji imaju obavezu zaštite identiteta svojih izvora.

Pristup mreži Tor nekada je bio nekoliko kompliciran prije nekoliko godina, ali ne više; sada možete započeti instaliranjem Tor preglednika za Windows, macOS, Android ili Linux.

Tor možda ne funkcionira svaki put, a povezanost je ponekad nesigurna, ali općenito možete vjerovati da će marljivo raditi kao alat za zaštitu vaše privatnosti. Ono što je lijepo u korištenju mreže Tor je da ćete naučiti puno o digitalnoj privatnosti, a proći će mnogo vremena prije nego što počnete koristiti GPG potpis da biste zaštitili komunikaciju e-poštom.

Završne misli

Bez sumnje, NordVPN i ExpressVPN najbolje su metode za rješavanje geoblokiranja u 2020. godini. Kao što je prethodno raspravljano, upotreba web proxyja postaje datumima i, iskreno, nesigurna za korisnike. Pokušaj pristupa blokiranim web lokacijama pomoću predmemorije Google pretraživača također vas neće odvesti daleko. Mreža Tor izvrsna je za privatnost podataka, ali nije dobra opcija za deblokiranje YouTubea ili Netflixa.

Na kraju, korištenje VPN-a najvjerniji je i najprimjereniji način, pogotovo ako za pristup web-lokacijama i uslugama streaminga koristite više uređaja. Jednom kada odaberete VPN rješenje koje uistinu odgovara vašoj situaciji, možda ćete htjeti razmotriti njegovo instaliranje na bežičnom usmjerivaču radi maksimalne učinkovitosti i privatnosti (Pročitajte više: Najbolji VPN ruter).

Pitanja i odgovori

P: Kako mogu deblokirati web mjesto na vatrozidu?

A: U nekim slučajevima web stranice kojima ne možete pristupiti mogu biti blokirane na razini vatrozida, što znači da su ih lokalno filtrirali usmjerivač, operativni sustav ili antivirusni program, ovisno o tome koji od vatrozida upravlja. Nažalost, rješenje u ovom slučaju nije univerzalno; morat ćete znati kako pristupiti vatrozidu i stvoriti iznimku ili ukloniti web mjesto s crne liste.

P: Kako se odblokirati na Craigslisti?

A: To je jednostavno kao i promjena IP adrese, što je najvažnija značajka VPN usluga. Također možete isprobati mrežu Tor ili čak web proxy, ali imajte na umu da potonja opcija možda neće raditi ako imate omogućen JavaScript.

P: Kako ograničiti ili ukloniti IP blokiranje?

A: Ako imate vlastitu web stranicu, možete ograničiti pristup određenim IP adresama ili IP rasponom s administratorskog zaslona cPanel, a tu možete ukloniti ograničenje. Ne možete spriječiti blokiranje IP adresa na web-lokacijama koje ne upravljate jer nemate administratorske povlastice; međutim, možete zaobići blokiranje IP rješenja poput NordVPN i ExpressVPN.

P: Znaju li davatelji internetskih usluga mjesta koja posjećujete?

A: Vaš davatelj internetskih usluga prilično mora znati IP adrese koje posjećujete radi usmjeravanja prometa i brojeve porta kojima pokušavate pristupiti, pa bi kratak odgovor bio da, ali to ne znači da oni gledaju sadržaj kojem pristupate ; prezauzet su zaradom novca u konkurentnom poslovnom okruženju da bi se mučili sa svojim Netflix redom ili e-mailovima. Očekuje se da će američki davatelji internetskih usluga zadržati metapodatke vaše prometne aktivnosti šest mjeseci, a oni mogu dijeliti takve zapisnike s policijskim i obavještajnim agencijama prema zakonu; to je još jedan dobar razlog zašto bismo 2020. trebali koristiti VPN-ove.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me