Kako imati privatno, anonimno internetsko iskustvo

Jeste li znali da se sve što radite na mreži prati i bilježi? Zabrinjavajuća je činjenica što mnogi ljudi ne znaju. Pogledajte o čemu se radi.


anonimno preuzimanjeRealnost je velika da pružatelji internetskih usluga ili davatelji internetskih usluga mogu pratiti sve vaše mrežne informacije. Vaša se korisnička povijest može koristiti za ciljanje oglasa izravno na vas ili za pokretanje kaznenog postupka.

Kao i puno ljudi, vaša prva reakcija kad čujete takvo nešto možda je slegnuti ramenima i razmišljati, "Nisam zločinac. Zašto bi me bilo briga da li neki davatelj internetskih usluga bilježi svaki potez koji učinim na mreži? "

Načelo stvari moglo bi vam više smetati kada razmotrite sve stvari kojima vaš davatelj internetskih usluga ima pristup. Vaši bankovni podaci, vaša brokerska kuća, vaš mirovinski račun i drugi osjetljivi financijski podaci mogu se nalaziti negdje kod vašeg davatelja internetskih usluga. Ako je to slučaj, trebali biste saznati više o sigurnom pohranjivanju kriptovaluta, kao i o osiguravanju stvarnih bankovnih računa.

Nadalje, vaš ISP nije jedini igrač koji je zainteresiran za te podatke. Zločinci su previše. Cyber ​​kriminal je toliko raširen da Federalni istražni ured, ili FBI, u SAD-u ima čitav odjel posvećen pronalasku i privođenju ovih lopova pred lice pravde.

Broj cyber kriminala u porastu, važnije je nego ikad važnije zaštititi svoj identitet na mreži. Osim toga, nekim ljudima se ne sviđa ideja da iko vodi ovakve bliske kartice o svojim privatnim aktivnostima.

Objašnjeni zakoni o privatnosti

Zatim, tu su pitanja vezana za privatnost koje može pokrenuti savezna vlada. U travnju 2017. predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim su poništena internetska pravila o privatnosti. Novi zakon omogućio je davateljima internetskih usluga prodaju korisničke podatke.

Uz novi zakon, davatelji internetskih usluga poručili su da nikada neće prodavati podatke svojih kupaca. Neki stručnjaci za zaštitu privatnosti kažu da će internetski pružatelji usluga koristiti samo novonastale smjernice kako bi učvrstili svoje već snažno uporište u svijetu internetskog oglašavanja, ali to još uvijek može biti zabrinjavajuće. Tu je i bojazan zbog gubitka neutralnosti mreže.

Došlo je do propuštanja podataka, a postoji i činjenica da haker neće moći odoljeti riznici informacija na bilo kojim ISP-ovim poslužiteljima. Također zabrinjava činjenica da mnogi smatraju da je ova vrsta oglašavanja invazivna i štetna. To je poput osjećaja da susjedi previše znaju o vašem osobnom poslu. Ako koristite društvene medije, iznenadili biste se nekim od Facebook pravila o privatnosti koja korisnicima djeluju prilično invazivno.

Kolačići: Slatko ime za podmukao alat

Ako ste provodili vrijeme na mreži, primijetili ste da vas često pitaju da li se slažete s pravilima o kolačićima. Kolačići preglednika jedno su od sredstava putem kojih možete pratiti putem interneta.

što su web kolačići

Iskusili ste kolačiće na djelu kad god tražite nešto na mreži. Možda ste pogledali novi par cipela na maloprodajnoj web stranici. Odjednom, bez obzira na mjesto gdje se nalazite u internetskom svijetu, neprestano viđate oglase za te cipele.

To je zato što je reklamna mreža spremila kolačić na tvrdom disku vašeg računala. To omogućava da se isti oglasi prikazuju više puta nakon što pretražite Google ili pretražite ponude u internetskoj trgovini.

Drugi načini praćenja na mreži

Web stranice prikupljaju podatke o vama kada ih posjetite. To može uključivati ​​vašu IP adresu kao i vašu fizičku lokaciju. Oni čak identificiraju uređaj koji koristite za pregledavanje, koji se preglednik koristi i operativni sustav na vašem uređaju.

Dodaci preglednika još su jedno pitanje koje zabrinjava stručnjake za zaštitu privatnosti. Neki dodaci mogu biti korisni, ali nedostatak dodataka za preglednik je što su oni zloglasni za prikupljanje više podataka nego što im je potrebno. Što je još gore, njihove sigurnosne mjere za zaštitu tih podataka su strašno neadekvatne. To je najpoznatije predstavljala velika sigurnosna kriza koju je 2017. godine uzrokovao Flash dodatak.

Imajte na umu da sve tražilice koje koristite također vode veliku evidenciju o sebi.

Google, Bing, Yahoo i još mnogo toga prikupljaju podatke o vašem ponašanju i navikama, a svi ti podaci tada se prodaju za najpovoljnije ponuditelje.

Počinjete li se brinuti zbog svoje internetske privatnosti? To je dobra stvar, jer postoje stvari koje možete učiniti da biste se zaštitili.

Kako biti više anoniman na mreži

Ne morate biti nevjerojatno tehničarni kako biste internetski svijet učinili sigurnijim za sebe i svoju obitelj. Mnoge od ovih savjeta lako je razumjeti i implementirati. U samo nekoliko minuta možete biti sigurni da ćete uživati ​​u sigurnijem online iskustvu.

kako sakriti IP

Inzistirajte na HTTPS vezi

Kada posjetite web stranice koje nemaju HTTPS vezu, tada ste pozvali na probleme. To je poput dopuštanja nekome da pogleda preko vašeg ramena, dok bankovnu web stranicu koristite za uravnoteženje svoje čekovne knjižice.

To bi se osjećalo pogrešno i invazivno, zar ne?? Također može osjetljive podatke izložiti riziku da budu ukradeni i zlouporabljeni. To je vrsta rizika koju pokrećete kada koristite web stranice s samo HTTP vezom.

HTTPS veze stavljaju dodatni sloj šifriranja na bilo koji osjetljivi podatak poput imena za prijavu, lozinke i brojeva računa. Nažalost, nisu sve web stranice nužno koristiti ovu vrstu zaštite.

Proširenje za preglednik nazvano HTTPS Everywhere riješava ovo teškoće. Dostupno za preglednike kao što su Firefox, Chrome i Opera, ovo proširenje osigurava da su sve veze šifrirane.

Korisnici Safarija i Internet Explorera nemaju ekvivalentnu uslugu, ali razvija se IE proširenje sa sličnim mogućnostima.

Sklonite se od javnog WiFi

Mnoga javna mjesta danas nude WiFi. Iz hotela i restorana do trgovina i zračnih luka čini se da tvrtke nastoje osigurati da budete povezani s Internetom kamo god otišli. To je dobra vijest za prevarante koji u potpunosti iskorištavaju ove uglavnom nezaštićene i nešifrirane mreže.

opasnosti od javnog wifija

Ako morate koristiti Internet dok ste vani i negdje, idite kod svog davatelja bežičnih usluga i zatražite LTE modem ili žarišnu točku. Oni pružaju poboljšanu sigurnost i privatnost tako da možete surfati gdje god i kad god želite.

Maksimizirajte alate privatnosti svog preglednika

Svaki preglednik ima mnoštvo alata za zaštitu privatnosti, ali mnogi korisnici nisu svjesni postojanja. Neki od ovih alata mogu se omogućiti od trenutka kada počnete koristiti preglednik, ali može biti potrebno da morate uključiti druge ili birati njihovu moć.

Danas je većina korisnika interneta obožavatelji preglednika Chrome. Postavke privatnosti na Chromeu moguće je izmijeniti gledanjem u gornji desni kut prozora. Kliknite ikonu s tri okomite točke kako biste otvorili padajući izbornik, a zatim odaberite "postavke."Zatim pritisnite"Prikaži napredne postavke,"I potražite"Postavke privatnosti„.

postavke kroma

U postavkama privatnosti naći ćete gotovo desetak različitih zadataka. Onemogućite ih sve ako želite osigurati najveću privatnost za vaše iskustvo pregledavanja. Pročitajte svaki od njih da biste utvrdili može li vam se onemogućavanje omogućiti. Međutim, imajte to na umu

Google će prikupljati osobne podatke o vama za svaki od ovih zadataka koje omogućite.

Kako imati privatno, anonimno internetsko iskustvo

Chrome također sadrži "anonimni" način rada koji se aktivira, sprječava preglednik da bilježi gdje idete i što radite na mreži. Međutim, ovo ne sprečava vašeg davatelja internetskih usluga da prati vaše ponašanje, a vaš će šef i dalje moći vidjeti gdje pregledavate dok ste na poslu.

Da biste uključili anonimni način, otvorite Chrome, a zatim kliknite "Datoteka." Odaberi "Novi prozor bez arhiviranja,"Otvorit će se novi prozor koji će vam reći da ste otišli u anonimno.

Kako imati privatno, anonimno internetsko iskustvo

Privatno i anonimno na Androidu

Otvorite Chrome na svom Android uređaju i idite u gornji desni kut da biste pronašli ikonu trostruke točke. Ići "postavke," i onda "Privatnost."Još jednom, možda onemogućite sve zadatke na ovom popisu ili odaberite one koje želite zadržati aktivnima.

androgeno anonimno

Da biste otvorili anonimno, odaberite istu ikonu s trostrukim točkama i prijeđite na "Nova kartica anonimnog zapisa". To vam omogućuje novi anonimni prozor.

Privatno i anonimno na iOS-u

Pokrenite preglednik Chrome, a zatim upotrijebite ikonu s trostrukom točkom u gornjem desnom kutu da biste odabrali "Postavke", a zatim "Privatnost". Pogledajte pažljivo kroz različite zadatke na izborniku da biste utvrdili koji bi trebalo biti onemogućen.

Inkognito je sličan onome na drugim uređajima. Upotrijebite ikonu trostruke točke u gornjem desnom kutu zaslona preglednika Chrome za odabir "Nova anonimna kartica". Ovo otvara novi prozor.

Koristite Tor preglednik

Ručni usmjerivač luka, koji se često naziva i "Tor", vaše iskustvo pregledavanja weba čini anonimnim kriptirajući vašu vezu i preusmjeravajući promet među nekoliko releja koji su stacionirani širom svijeta..

tor preglednik

Korištenje preglednika Tor praktično onemogućuje bilo kome da iz bilo kojeg razloga prati vaše mrežne aktivnosti. Svi koji su zainteresirani ne mogu saznati vašu fizičku lokaciju ili web stranice koje posjećujete. Nijedno web mjesto neće moći saznati vašu stvarnu IP adresu, ali činit će se kao da dolazite s posve druge IP adrese od one koju stvarno koristite.

(Pročitajte više o najboljim sigurnim preglednicima ovdje)

Posjetite BugMeNot

Ako vam je dosadilo da se morate prijaviti za račun da biste koristili besplatne web stranice poput Pinterest-a, tada će vam se svideti BugMeNot. Posjetite njihovu web stranicu, a zatim upišite URL web mjesta koje želite pregledati. Usluga traži registriranu lozinku koju privremeno možete koristiti da biste na web mjestu radili ono što želite. Nećete uvijek pronaći ono što tražite, ali može se dogoditi omogućuju vam da posjetite web mjesto bez pružanja puno detaljnih informacija.

Koristite VPN

Možda najbitnija cjelokupna mjera koju možete poduzeti da biste se zaštitili na mreži je pomoću najboljeg VPN-a koji možete pronaći. Pouzdana, vrhunska VPN usluga poput NordVPN daje slojeve vašeg web prometa na slojeve enkripcije, a istovremeno anonimizira vašu IP adresu.

VPN davatelji to postižu korištenjem goleme mreže poslužitelja koji se nalaze diljem svijeta. Možete pregledavati Internet iz svog doma u Sydneyu, ali izgledat ćete kao da gledate iz Danske. To korisniku može dati pristup web-lokacijama koje bi u suprotnom bile blokirane na temelju njihovog geografskog položaja. Međutim, ako doista pregledavate Sydney, možda će vas zanimati što Australci misle o internetskoj privatnosti.

Naravno, neke VPN usluge su bolje od drugih. Postoje dobri besplatni VPN servisi vani, ali ako se ozbiljno bavite zaštitom svojih podataka, želite kontaktirati s jednim od najcjenjenijih i preporučenih davatelja usluga, od kojih gotovo svi zahtijevaju neki oblik mjesečne isplate. Stoga ne možete pristupiti internetskoj privatnosti i sigurnosti, imajući na umu "besplatno zauvijek". Srećom, pronalaženje VPN recenzija koje će vam pomoći usporediti koji VPN je pravi za vas je prilično jednostavno.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me