Kako ubrzati internetsku vezu

Ako ste dovoljno stari da biste pamtili dane modema za dial-up, onda se sjećate da su se web stranice zauvijek učitavale. Tada su sva čekanja bila samo dio iskustva. Tehnologija za brže pregledavanje još se razvijala.


Stvari su danas drukčije, ali to ne znači da ne možete biti muči s sporim brzinama interneta. Mnogo je neugodnije suočiti se s tim problemom sada kada su ljudi navikli na web stranice koje se učitavaju manje od treptaja oka.

Ovih dana, kada se Internet kreće polako, to ne mora nužno značiti da ste loši. Može biti da je vaš davatelj internetskih usluga stavio ograničenje brzine koju vaša veza može postići. Ako nemate antivirusni softver, to bi vam moglo ostati otvoreno nevjerojatno usporen web promet.

brzina interneta širom svijeta

Usporavanje može biti uzrokovano i korištenjem zastarjele verzije vašeg antivirusnog softvera. Uređaj opterećen zlonamjernim softverom nije sposoban za brzinu. Postoji čak i mogućnost da poslužitelj imena domena vašeg davatelja internetskih usluga može imati problema.

Što učiniti ako imate sporu internetsku vezu

Prije nego što uđemo u sve načine ubrzanja vašeg interneta, moramo očistiti zrak. Ako vaš davatelj internetskih usluga nudi sporo povezivanje, ništa što učinite neće značiti ništa.

Prije nego što pročitate ovaj vodič i učinite sve promjene brzine interneta, prvi korak je osigurati da vas to ne guši..

Obratite se svom davatelju internetskih usluga pitati postoje li ograničenja u vašoj vezi. Ako ne, pitajte ih je li za nadogradnju na raspolaganju viša razina usluge. Ako imate mogućnost izbora davatelja internetskih usluga, možda ćete htjeti usporediti konkurenciju.

Vaša je veza i dalje spora

Ako ste kontaktirali ili promijenili davatelja internetskih usluga i kažu da bi trebali uživati ​​u super brzinim vezama, možda ćete morati potražiti druge probleme.

Započnite s antivirusnim softverom kako biste osigurali da na vašem računalu nema zlonamjernog softvera. Prema Heimdal Securityu, pozadinski zlonamjerni softver može značajno usporiti brzinu vašeg interneta. Većina antivirusnog softvera poput Avast, Norton i MalwareBytes može učinkovito pronaći i očistiti malware (preporučujemo korištenje MalwareBytesa jer se smatra najboljim za pronalaženje i uklanjanje zlonamjernog softvera.) 

Niko ne bi trebao biti na mreži bez osnovne zaštite od virusa. Paketi antivirusnog softvera mogu pregledati vaš sustav da bi pronašli i ubili postojeće viruse, kao i spriječili uvođenje novih.

Ako vas brinu stvari poput zlonamjernog softvera i adware-a, možete nabaviti softver koji otkriva i uklanja ove probleme.sporo internetno povezivanje

Ne morate to biti vi.

Jednom kada se ovi softverski paketi instaliraju i pokrenu, vjerojatno ćete primijetiti trenutno poboljšanje brzine pregledavanja. Međutim, to ne znači i da je vaš posao završen. Ako ne želite platiti za alate, pogledajte neke od najboljih besplatnih antivirusnih programa vani. (Opet, preporučujemo da izbjegavate besplatne alate i platite mali iznos $ za pouzdano rješenje poput MalwareBytes.)

Možda ćete trebati konfigurirati novi DNS poslužitelj. Ako to zvuči komplicirano, ne brinite. Jednostavnije je nego što zvuči i nije potreban napredni stupanj računarstva.

Definiranje DNS-a

DNS je akronim za "Server Name Domain." To je poslužitelj koji je odgovoran za pretvaranje lako čitljivog imena domene poput Facebook.com ili Amazon.com u numeričku IP adresu. Uzima se ljudsko čitljivo ime domene i pretvara ga u lanac brojeva koji računala razumiju.

Iako je DNS zamišljen da pomogne ljudima da se kreću Internetom tako da mogu posjetiti web stranice, također je odgovoran za sprječavanje pristupa određenim IP adresama koje su blokirane. Ako pokušate gledati mrežni videozapis koji je ograničen na vašoj lokaciji, dobit ćete poruku "Bez pristupa".

Kako funkcionira DNS?

IP adrese su poput jezika koji računala i poslužitelji koriste za komunikaciju i slanje podataka na odgovarajuće mjesto. Unosite domenu poput amazon.com, a zatim je DNS traži. Poslužitelj imena primatelja komunicira s vašim DNS-om u vezi s adresom domene.kako funkcionira dns

DNS pruža ovu adresu pregledniku. Vaš preglednik tada može učitati web stranicu.

Opisati cijeli postupak treba duže nego što se događa. Kad se stvari odvijaju nesmetano, to se postiže za manje vremena nego što vam treba da trepnete.

Vaš uređaj i usmjerivač imaju mrežne postavke koje određuju koji DNS koristite. Obično vaš ISP odlučuje koji DNS koristite.

Ovo nije nužno najbrži DNS, što znači da biste trebali potražiti alternativu.

Odabir DNS-a

Ne morate biti tehno geek da biste pronašli bolji, brži DNS. Google nudi alat pod nazivom namebench koji testira vaš postojeći DNS i traži druge dostupne opcije.

Na svom uređaju možete pokrenuti nazivnik bez promjene bilo koje postavke, tako da ako otkrijete da je trenutni DNS najbolji dostupan, niste izgubili ništa. Google Namebench je također besplatan.

Kako pronaći Google Namebench

Posjetite Googleovu web stranicu s imenima na https://code.google.com/archive/p/namebench/downloads. Na lijevoj strani zaslona nalazi se bočna traka s izborom "Preuzimanja". Kliknite na nju.

google namebench downloads

Pronađite najnoviju verziju vašeg operativnog sustava. Najnovije verzije namebencha nalaze se na vrhu.

Kliknite na plavo ime datoteke s lijeve strane, imajući na umu da postoje različite mogućnosti za Mac i Windows.

poveznica za google namebench

Klikom na plavo ime datoteke vodi vas do novog URL-a. Preuzimanje započinje automatski.

Zbog svojih sigurnosnih postavki, neki Mac korisnici mogu primiti upozorenje da se imenica ne može otvoriti. No, ovo je pouzdan i pouzdan program, tako da je prihvatljivo zaobići ovu obavijest. Ako se radi o ponovljenom problemu, poduzmite ove korake:

  1. Pronađite "Postavke sustava" ispod ikone Apple.

postavke google namebench

  1. Zadržite pokazivač iznad "Sigurnost & Privatnost ”.

sigurnost i privatnost google namebench

  1. Kliknite gumb na kojem piše "Otvori svejedno".

google namebench svejedno otvorite

  1. Kad se to od vas zatraži, unesite lozinku računa.
  2. Nastavite s instalacijom namebench-a.

Konfiguriranje Namebench

Kad je instalacija završena, potrebno je napraviti određenu konfiguraciju. Opcije konfiguracije identične su za Mac i Windows korisnike.

Prva traka na zaslonu prikazuje IP adresu vašeg trenutnog DNS-a. Ovo polje automatski popunjava program.

konfiguracija google namebench dns

Ispod ove trake vidjet ćete dvije mogućnosti. To su: "Uključite globalne DNS pružatelje" i "Uključite najbolje dostupne regionalne DNS usluge". To su glavne funkcije pretraživanja namebencha. Imate mogućnost poništenja bilo kojeg od sljedećeg. Međutim, ostavi oba odabrana jer to znači da dajete odobrenje programa za provjeru najbolji mogući DNS poslužitelj.

Ispod ovog odjeljka nalazi se drugi odjeljak pod naslovom "Opcije". Ovi sekundarni izbori omogućuju vam da uključite provjere cenzure ako želite blokirati određene URL-ove.

Ovom opcijom možete filtrirati DNS poslužitelje i poredati ih prema tome koliko su moćni u blokiranju neželjenih web stranica. Ako planirate ugostiti DNS poslužitelj ili se na neki drugi način brinete o sigurnosti, možda ćete htjeti pročitati neke vodiče za šifriranje.

Druga opcija ne poboljšava vaše izglede za pronalazak boljeg DNS-a, ali možda bi vam mogao biti od pomoći. Ovo je gumb "Prenesite i podijelite svoje anonimne rezultate". Označenjem ovog okvira vaše anonimne podatke vraća se osobama koje razviju nameben, što im omogućuje poboljšanje programa.

U sljedećem odjeljku možete odabrati svoju lokaciju. Preporučljivo je ovaj odjeljak ostavite kao "automatski" budući da program može prepoznati vašu lokaciju putem IP adrese uređaja.

Izvor podataka upita

U odjeljku "Izvor podataka upita" odaberite svoj preglednik. Ako ste osjetljivi na privatnost ili uglavnom surfate u anonimnom načinu rada, možda će biti pametno odabrati "Top 2000 Web stranice (Alexa)".

google namebench izvor podataka upita

Sljedeći će okvir biti označen kao "Zdravstvena provjera performansi". Padajući izbornik sadrži dvije mogućnosti. Jedan je „brz;“ drugi je „spor (nestabilna mreža).“ Većina korisnika vjerojatno će odabrati brzinu. Međutim, ako se redovito bavite vremenskim ograničenjima tijekom internetske veze, onda je pametno odabrati sporo. Ovaj će parametar provjeriti bilo gdje od 10 do 40 poslužitelja, uključujući proxy poslužitelje, ovisno o propusnosti.

Posljednja opcija koju možete postaviti je za "Broj upita". Što to znači, koliko puta želite da se svaki DNS upita tijekom vašeg ispitivanja. Zadana postavka je 250. Rijetko postoji razlog da se promijeni zadani unos. Ako uistinu imate sporu mrežu, onda to možda želite smanjite broj upita na 100 ili 150.

Pritisnite tipku "Start" tako da nazivnik može započeti s radom. Obično izvršava svoj zadatak za otprilike dvije minute.

Pregled rezultata Namebench

Namebench automatski otvara novu karticu kada to završi s testom. Podaci mogu izgledati ovako:

google namebech rezultati

Glavni okvir u gornjem lijevom kutu zaslona objedinjuje najvažnije informacije govoreći vam koji je DNS poslužitelj najbrži na raspolaganju u odnosu na vaš trenutačni DNS poslužitelj.

Pored ovog okvira nalazi se još jedan okvir koji prikazuje precizne konfiguracije koje biste trebali koristiti za vrhunske performanse.

Ispod ovih okvira vidjet ćete popis svih DNS poslužitelja koji su testirani. Popis uključuje brojeve performansi koje je postavio svaki natjecatelj.

Vaš trenutni DNS bit će označen žutim okvirom.

Ponovno konfigurirajte postavke rutera

Namebench vam je pružio ono što vam je potrebno za ubrzanje pregledavanja. Sada trebate ponovno konfigurirati postavke usmjerivača.

Prvo potražite IP adresu usmjerivača. Ako imate Windows, kliknite Start, a zatim na traci zadataka upišite "cmd". Kliknite na ikonu.

Upišite ipconfig / all, a zatim pritisnite tipku enter.

Na rezultirajućem popisu potražite unos "Default Gateway". Slijed brojeva desno je vaša IP adresa.

google namebench default gateway

Korisnici Mac računala imaju drugačiji postupak koji započinje s "Postavke sustava", a zatim s "Mreža". Provjerite koja je mreža odabrana, a zatim kratko zadržite pokazivač iznad "Napredno". Otvara se kartica. Na njemu pronađite "TCP / IP." Nakon "Rutera", vidjet ćete niz brojeva koji su vaša IP adresa.

google namebench mac

Sada je vrijeme za unos vaše IP adrese u vaš preglednik. Od vas će se možda tražiti da unesete korisničko ime i lozinku rutera.

Na glavnoj nadzornoj ploči usmjerivača pronađite ili "Osnovne postavke" ili "Mreža". Kliknite jedan od tih izbora. Prikazuje se primarna i sekundarna DNS adresa. Napravite snimku zaslona ovih brojeva ili zapiši ih. Ovo vam omogućava da se vratite na zadane postavke ako je potrebno.

nadzorna ploča usmjernika google namebench

Evo gdje su vam potrebne postavke konfiguracije koje je generirao imenovski kôd. Zamijenite primarnu i sekundarnu DNS adresu adresama koje nudi imebench.

Spremite svoje promjene i odjavite se s nadzorne ploče usmjerivača.

Brisanje stare predmemorije

Svaki DNS stvara predmemoriju na vašem poslužitelju. To ubrzava osnovne funkcije, poput čuvanja određenih podataka za web stranice koje često posjećujete. Ako izbrišete svoj stari predmemoriju, on može stvarno ubrzati vašu izvedbu.

Da biste to učinili, korisnici Mac računala kliknite na "Finder", a zatim pokažite pokazivač miša iznad "Applications". Pomaknite se prema dolje do "Utilities", a zatim pronađite "Terminal". Kliknite "Terminal". Unesite "sudo killall -HUP mDNSResponder" ili "Sudo dscacheutil -flushcache" isprazniti staru predmemoriju.

brisanje predmemorije pražnjenje predmemorije

Korisnici sustava Windows kliknite na "Start", a zatim unesite cmd u programsku traku.

Windows zapovjednika izbornika

Kliknite ikonu sustava Windows, a zatim unesite ovaj tekst, "Ipconfig / flushdns."Pritisnite tipku Enter, a stara predmemorija se isprazni.

ispiranje dns

Sada ste spremni za brza pregledavanja uz sjajnu VPN po vašem izboru. Ako imate brzi proračun, pogledajte najbolji besplatni VPN popis koji smo pažljivo pregledali i filtrirali. U protivnom, danas ćemo vam dati nekoliko preporuka, pogledajte našu recenziju NordVPN ili Surfshark. Nećete biti razočarani.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me