Kako zaustaviti curenje web RTC-a (besplatni i jednostavni popravci)

Propuštanja WebRTC-a neugodno su kad ste vani i negdje. Ako koristite preglednik Chrome, riskirate. Evo što treba učiniti. 'Dosta rečeno.

U nekim se slučajevima koristi virtualna privatna mreža (VPN) nedovoljno da biste osigurali prijenos podataka i osigurali da vaša IP adresa ostane anonimna. Propuštanje WebRTC-a problem je koji utječe na preglednik Google Chrome i može rezultirati time da je vaša stvarna IP adresa dostupna putem interneta.

webrtc vektorWebRTC je kratica Web komunikacija u stvarnom vremenu. Koriste ga mnoge web stranice i web aplikacije za održavanje stalnog protoka sesije između korisničkog računala i poslužitelja domaćina. WebRTC koristi vezu sigurne utičnice (SSL) sve dok glavni poslužitelj ima važeću potvrdu, ali to još uvijek nije dovoljno da spriječi curenje vaše IP adrese.

Kad web stranice ili treće strane dobiju vašu lokalnu IP adresu, ona im omogućuje praćenje vaše mrežne aktivnosti, pa čak i vaše fizičke lokacije. Sve IP adrese povezane su s geografskim područjima, tako da ih vaša lokalna mreža i internetska tvrtka dodjeljuju na temelju grada i regije u kojoj živite ili radite.

Kako nastaju curenja?

Središnje pitanje zbog curenja WebRTC-a bilo je prvi put otkriven 2015. Programeri su otkrili da će, kada se preglednik Chrome spoji na web mjesto putem VPN veze, podnositi periodične zahtjeve putem sustava poznatog kao Session Traversal Utilities za NAT (STUN). STUN zahtjevi su potrebni za podršku bilo koje vrste komunikacije ili suradnje u stvarnom vremenu unutar prozora preglednika.

Problem je u tome što svaki STUN zahtijeva razgovore između korisnikovog računala i vanjskog interneta, a u tim će slučajevima koristiti vašu lokalnu IP adresu, a ne adresu koju pruža vaša VPN usluga. To znači da je Adresa vašeg davatelja internetskih usluga (ISP) ili Wi-Fi mreže bit će dostupna vanjskim stranama. U stvari, web stranice mogu koristiti JavaScript kôd za jednostavno hvatanje vaše prave IP adrese putem prisilnog STUN zahtjeva.

Sprječavanje curenja pomoću Chromeovih ekstenzija

Prebacivanje na drugi VPN klijent ili domaćin neće pomoći u sprečavanju veza s WebRTC-om. Pitanje utječe na sve VPN usluge, bez obzira na to koji se protokol šifriranja koristi. Umjesto toga, najbolji pristup je instalirati proširenje za Chrome, što je mali uslužni program koji se dodaje kako bi se stvorio siguran doživljaj preglednika. Chrome ima čitavu trgovinu proširenja, od kojih se mnoge mogu dobiti besplatno.

Google je zapravo napisao i objavio čitavo aplikacijsko programsko sučelje (API) za pitanje WebRTC. To je omogućilo pojedinim programerima da izrade vlastite Proširenja za Chrome kako biste riješili problem s VPN klijentima.

Jedno od najpopularnijih proširenja za Chrome u tu svrhu je WebRTC Leak Prevent. Kompatibilan je s bilo kojom verzijom Chromea višom od 42. Nakon instalacije pojavit će se prozor s opcijama proširenja i moći ćete odabrati želite li zaštititi propuštanje WebRTC-a ili ne.

Proširenje WebRTC Protect djeluje na sličan način. To dodaje gumb u gornjem desnom kutu preglednika Chrome, a jednim klikom možete uključiti ili isključiti zaštitu WebRTC-a. Ako je ikona obojena plavo, to znači da je zaštita omogućena i vaša VPN usluga neće procuriti vašu pravu IP adresu na bilo kojoj web stranici.

Ovisno o VPN usluzi koju koristite, davatelja usluga može preporučiti određeno Chrome proširenje ili zapravo mogu ponuditi svoje. Posjetite njihovu web stranicu kako biste dobili više informacija. Ali imajte na umu da će svako proširenje koje koristi službeni Google API djelovati na isti način.

Ispitivanje zbog curenja WebRTC-a

Nakon instaliranja proširenja za Google Chrome kako biste se zaštitili od curenja WebRTC-a, trebali biste se poslužiti internetskim uslužnim programom kako biste bili sigurni da sve radi kako je zamišljeno. Provjerite je li Chromeovo proširenje koje odaberete instalirati nudi ugledni programer i ima znatan broj pozitivnih recenzija.

Kako zaustaviti curenje web RTC-a (besplatni i jednostavni popravci)

Moglo bi biti opasna rješenja ponuđena na web stranicama trećih strana koja nisu originalna i zapravo će pokušati zaraziti vaše računalo. Ikad biste trebali instalirati Chromeove ekstenzije samo iz službene Google trgovine.

Jednostavan test za propuštanje WebRTC dostupan je na stranici What Is My IP? web stranica. Kada učitate tu stranicu, ona će značiti je li vaša IP adresa otkrivena ili skrivena. Ispod te poruke vidjet ćete kako se vaša lokalna IP adresa razlikuje od javne IP adrese koju može vidjeti druga web lokacija. Sa snažnim VPN-om poput NordVPN ili Surfshark i zaštite od propuštanja WebRTC, vaša lokalna IP adresa uvijek treba ostati privatna kako biste mogli zaštititi svoj identitet i osobne podatke.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me