LastPass pregled (2020) – zadivljujuća sigurnost … vrijedi li cijene?

Sigurnost interneta danas je teško stvar za napraviti.


Pomoću hakera i cyber kriminalaca koji neumoljivo pokušavaju ukrasti vaše osobne podatke, možda ćete se ustručavati vjerovati web stranicama i mobilnim aplikacijama u stvari poput brojeva kreditnih kartica i zaporki e-pošte. Kršenja podataka postala su redovna pojava i često ostavljaju ljude ranjivi na napad.

sjeckanje lozinkeInternetske lozinke dizajnirane su kao krajnja zaštita od internetskih prijetnji. Sve dok ste odabrali jedinstvenu lozinku i nikad je niste podijelili s drugima, u teoriji bi vaši računi i podaci trebali ostati sigurni. No kako su se cyber napadi razvijali, čak su i složene lozinke hakirane i izložene.

Ljudi su počeli zahtijevati bolje sigurnosne alate kako bi čuvali svoje podatke. Upravitelji lozinki poput LastPass-a nude nov način upravljanja vašim internetskim računima.

U ovom ćemo pregledu pogledati najvažnije značajke upravitelja zaporki da bismo vidjeli može li LastPass pomoći u popunjavanju praznine između sigurnosti i ranjivosti..

Što je Upravitelj lozinki?

Praktično svaka moderna web stranica zahtijeva račun i lozinku. To uključuje web stranice povezane s bankarstvom, e-poštom, društvenim mrežama i kupovinom.

Najbolje prakse diktiraju da biste trebali koristiti jedinstvenu lozinku za svaku pojedinu internetsku uslugu, ali pokušaj pamćenja svih njih predstavlja glavni izazov. Korištenje iste lozinke za sve web stranice je također loše jer vas čini ranjivijima na cyberattacks.

kako funkcionira upravitelj lozinki

Najbolji alati za upravljanje lozinkom mogu vas spasiti od obje te dvojbe. Oni spremaju sve vaše jedinstvene zaporke kako ih ne biste trebali upamtiti, a istovremeno jamče da su pojedinačne vjerodajnice zaštićene. To će vam uštedjeti vrijeme dok pregledavate web, a istovremeno nudi i raspoloženje.

No, postoje neki potencijalni negativi kad je riječ o proizvodima za zaporku temeljenim na oblaku. Prije svega, koristeći jedan zahtijeva da imate puno povjerenja u tvrtku koja upravlja uslugom. Ako niste sigurni da alat šifrira sve lozinke koje pohranite u njemu, postoji rizik od korištenja upravitelja lozinki.

Prije ulaganja u bilo koji alat za upravljanje lozinkom, provjerite kompatibilnost sa svim uređajima koje redovito koristite. Ako se usluga ne može koristiti s određenim operativnim sustavima ili web-lokacijama, onda je zapravo puno kompliciranije pokušati se osloniti tijekom svakodnevnog života.

Također imajte na umu da uslužni program za pohranu lozinki funkcionira kao jedna točka kvara. Ako izgubite ili zaboravite svoju glavnu lozinku, vi ćete u suštini biti zatvoreni iz svih svojih pojedinačnih računa, gotovo isti problem kada koristite zajednička računala i na njih ne možete instalirati softver za upravljanje lozinkom..

U onim [nadam se rijetkim] slučajevima kada nemate upravitelja lozinki, očito ćete morati dohvatiti i zapamtiti sve svoje jedinstvene lozinke, ili na kraju upotrijebiti jednu lozinku za sve svoje internetske račune, koji čini vas vrlo lijepom metom za moju hakersku prijateljicu Kinu.

Šalu na stranu, ako je to bio slučaj, dovršite čitanje ovog članka i na kraju ćete taj problem riješiti brže i neprimjerenije nego što možda mislite.

Pregled

Prvo izdanje LastPass-a izgradila je 2008. grupa od četiri programera koji su bili očajni zbog boljeg upravljanja lozinkom. Taj je tim prije radio zajedno na cloud platformi i shvatio da postoji potencijal da se napravi internetski alat koji može pohraniti lozinke na mreži, a istovremeno ostati siguran i siguran za upotrebu..

Sedam godina nakon početnog predstavljanja, LogMeIn je proizvod nabavljao više od toga 100 milijuna dolara. LogMeIn je tvrtka specijalizirana za alate na udaljenoj radnoj površini koji pojedincima omogućuju sigurnu kontrolu poslužitelja ili radnih stanica putem osnovne internetske veze..

Brendiranje tvrtke ostalo je isto od akvizicije i u osnovi se vodi kao samostalni proizvod.

LastPass rješenja

Izvrstan upravitelj lozinki treba pouzdan, siguran i jednostavan za upotrebu. LastPass svojim rješenjem zadovoljava sva tri kriterija, koji djeluju ili kao proširenje računalnog preglednika ili mobilna aplikacija. Usluga podržava sinkronizaciju na svim uređajima koju posjeduješ.

trezor

Za korisnike računala, proširenje za preglednik može se preuzeti jednim klikom. Podržava sve popularne moderne preglednike, uključujući Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Internet Explorer.

Nakon instaliranja, nova ikona će se pojaviti u gornjem desnom kutu vaše alatne trake. Kada kliknete na gumb, od vas će se tražiti da se prijavite na postojeći račun ili kreirate novi ispočetka.

Novi korisnici će stvoriti račun povezan sa svojom adresom e-pošte. Nakon toga, oni će morati odabrati glavnu lozinku koja će se svakodnevno koristiti u proširenju za preglednik. Ovaj glavne lozinke funkcioniraju kao primarni ključ za korištenje i upravljanje svim ostalim spremljenim vjerodajnicama u usluzi.

Nakon što postavite glavnu lozinku, moći ćete vidjeti svoj privatni trezor koji može pohraniti pojedinačne vjerodajnice, kao i kreditne kartice i druge povjerljive podatke. Možete ručno dodati lozinke web mjesta u ovaj trezor ili uslugu učiniti automatski dok pregledavate web.

Svakog dana kada otvorite preglednik na računalu, proširenje će vas zatražiti da unesete glavnu lozinku. Od tog trenutka moći ćete pristupiti svim računima u trezoru bez potrebe za ručnim unošenjem više vjerodajnica. Proširenje će automatski ispuniti spremljena korisnička imena i lozinke čuvanje tih podataka.

Mobilna aplikacija dostupna je za Apple iOS i Android i djeluje na isti način kao i proširenje preglednika. Za uređaje koji ga podržavaju, može se postaviti provjera otiska prsta tako da kada trebate unijeti zaporku sa svog pametnog telefona ili tableta možete prstom provjeriti autentičnost svoje glavne lozinke.

Više značajki od vašeg uobičajenog upravitelja lozinki

Iako se osnovna funkcionalnost sustava LastPass može činiti jednostavnom, programeri koji stoje iza softvera stoje neprestano radeći na novim značajkama kako bi alat bio fleksibilniji i sveobuhvatniji u načinu upravljanja osjetljivim podacima. Ove vrste izdanja dostupna su svim korisnicima redovitim ažuriranjima softvera.

lastpass autentifikator

ugrađeni generator lozinki funkcija je ključna za maksimalan učinak u sustavu upravljanja lozinkom. Jednim klikom će proširenje preglednika ili mobilna aplikacija stvoriti složen slučajni niz lozinki koje će biti gotovo nemoguće pogoditi ili sjeckati. Možete koristiti generator lozinki za svaku novu web lokaciju koju posjetite i svaki niz automatski se dodaje u vaš privatni trezor.

Kada pregledavate svoj privatni trezor, primijetit ćete širok spektar novih kategorija dostupnih na bočnoj traci. Svaka stavka izbornika predstavlja zasebnu vrstu podataka koje možete sigurno pohraniti. Uključuju stvari kao što su lozinke za wi-fi, brojevi za kontakt u hitnim slučajevima i bilješke koje uključuju osiguranje, bankovne račune ili putovnice.

Dijeljenje lozinki s drugim ljudima uvijek je rizično nastojati, čak i kada je bliski prijatelj člana obitelji. Da bi smanjio opasnost, LastPass je nedavno lansirao a novi značajka nazvana Obitelji što olakšava dijeljenje vjerodajnica između više ljudi.

Možete povezati šest računa zajedno i odabrati koje će se lozinke dodati u zajednički prostor. U bilo kojem trenutku možete dodati ili ukloniti vidljivost tim podacima računa.

Budući da internetska privatnost postaje vruća tema razgovora, stručnjaci za cyber-sigurnost traže od internetskih korisnika da dodaju dodatne slojeve zaštite svojim internetskim računima. Jedan jednostavan način za to je s dvofaktorska provjera autentičnosti, gdje koristite normalnu lozinku plus drugi oblik identifikacije.

S "2FA" je sustav tekstualnih poruka najčešći oblik dvofaktorske provjere autentičnosti, ali LastPass je dizajnirao vlastitu verziju koja funkcionira poput hardverskog znaka. LastPass Autentifikator omogućuje vam da potvrdite svoj identitet na mnogim popularnim web lokacijama koristeći svoju mobilnu aplikaciju svaki put kada se od vas zatraži dvofaktorska provjera autentičnosti.

Premium mogućnosti bez Premium troškova

Novi korisnici mogu započnite s LastPass-om bez ikakvih troškova. I proširenje za preglednik i mobilna aplikacija dostupni su kao besplatna preuzimanja. Besplatni računi uključuju neograničeno spremanje u vašem privatnom trezoru, kao i pristup generatoru lozinki i uslugama provjere autentičnosti s dva faktora.

cjeloživotno određivanje cijena

Za one koji žele više mogućnosti i funkcionalnosti, LastPass nudi četiri odvojene opcije proizvoda, uključujući dvije za osobnu upotrebu i dvije za poslovnu upotrebu. Osobne su mogućnosti Premija i obitelji a poslovne mogućnosti su timovi i Poduzeće.

Troškovi pretplate na Premium 3 USD mjesečno i otključava nekoliko značajki koje nisu uključene u slobodnog plana. Dobivate sposobnost da šaljite šifrirane podatke iz svog trezora vanjskim korisnicima.

Također, pretplata će vam omogućiti postavljanje hitnog kontakta koji može pristupiti vašim podacima kada je to potrebno. I na kraju, Premium plan uključuje jedan gigabajt šifrirane pohrane koje možete koristiti za sigurno premještanje bilo koje vrste datoteka u oblak.

Opcija Families košta 4 USD mjesečno i omogućuje povezivanje do šest korisnika na istom računu kišobrana. Kao voditelj porodičnog trezora moći ćete odrediti koje su lozinke podijeljene svim pojedincima tako da ih ne morate slati nezaštićenim kanalima.

Pretplata na Timove dizajnirana je za manje tvrtke koje imaju između 5 i 50 zaposlenih. Trošak je 4 USD mjesečno po korisniku u organizaciji. Svi zaposlenici imaju pristup privatnom trezoru, kao i zajednički prostor za upravljanje lozinkama, licencama i drugim sigurnim podacima.

Za veće tvrtke Enterprise paket košta 6 USD po korisniku mjesečno i nudi kontrolu na nivou IT nad sigurnim upravljanjem podacima. Sadrži paket administrativnih kontrola koje možete koristiti za centralizaciju svojih sustava pristupa identitetu. Uz to se alat može integrirati s vašim postojećim spremištima mapa.

Sigurnost i šifriranje LastPass-a

LastPass podržava potpuno šifriranje na razini uređaja, što znači da čak ni njegovi programeri ne mogu vidjeti ili dobiti informacije koje pohranjujete u vašem privatnom trezoru. Vaša glavna lozinka nikad se ne šalje na oblačne poslužitelje i hakeri koji mogu presresti vaš web promet ne mogu im pristupiti..

Primjer soli lozinke

Proizvod je izgrađen na 256-bitnom šifriranom naprednom standardu za šifriranje (AES), što američka vlada koristi za zaštitu tajnih podataka. Sustav se oslanja na algoritme PBKDF2 i SHA-256 prilikom pohrane podataka o lozinci. Ovaj je postupak poznat kao slani hashe, koji djeluje kao jednosmjerna funkcija za šifriranje podataka kao slučajnih nizova.

Vodič za instalaciju

instalacija zadnji putProširenje za preglednik LastPass dostupno je kao besplatni dodatak za više operativnih sustava s web mjesta za preuzimanje tvrtke.

Za Chrome i Firefox, jednostavnim pokretanjem aktivnosti za preuzimanje instalirat ćete proširenje na alatnoj traci preglednika. Mac korisnici koji žele koristiti Safari morat će dvaput kliknuti .dmg datoteku i prijaviti se na svoj račun pomoću čarobnjaka za instalaciju. Također imajte na umu da je za Windows dostupan univerzalni instalacijski program koji će dodati podršku za proširenje za sve aktivne preglednike.

Na mobilnoj strani korisnici mogu preuzeti aplikaciju za pametne telefone i tablet uređaje ili iz iOS App Store-a ili Google Play Store-a. Jednom instaliran, pojavit će se upit za prijavu korisnika s adresom e-pošte i glavnom zaporkom. Tada će usluga početi sinkronizirati sve spremljene vjerodajnice.

Sve je to vrlo bešavan proces.

Korisnička podrška

LastPass nudi različite razine korisničke podrške na temelju pretplate koji imate. Kao što bi se očekivalo, oni s besplatnim računima dobit će uslugu niže razine od one koja plaćaju mjesečne planove. Međutim, svi korisnici imaju pristup bazi znanja i često postavljanih pitanja tvrtke.

Planovi Premium, Obitelji i Timova svi uključuju prioritetnu tehničku podršku. To znači da korisnici mogu predati uslužne karte u vezi s problemima ili pogreškama. Enterprise paket ide korak dalje i dodjeljuje posvećen tim stručnjaka za korisničku podršku koji će biti dostupan svakodnevno.

Završne misli - treba vam LastPass

Zahvaljujući hakerima i cyber kriminalcima, uvijek ste podložni napadima kad koristite internet. Upravitelji zaporkama dizajnirani su tako da ublaže dio rizika dajući vam središnju i sigurnu lokaciju za pohranu svih vaših povjerljivih podataka i vjerodajnica računa.

Ali kako odlučiti o odabiru najboljeg alata koji će sigurno koristiti za spremanje lozinki?

Kao što se nadamo da je pokazao ovaj LastPass pregled, usluga dolazi s duga reputacija sigurnosti i inovacija u oblaku. Povjerenje bilo kojoj tvrtki sa svojim lozinkama može se činiti zastrašujućim, ali njihova primjena a privatni trezor pokazao se pouzdanim i zaštićenim.

Činjenica da je njihov osnovni alat dostupan besplatno ne šteti stvarima, iako korisnici kojima treba više funkcionalnosti ili poslovna podrška imaju mogućnost nadogradnje na plaćene planove.

Pitanja i odgovori

Koji je upravitelj lozinki najlakši za upotrebu?

A: Jednostavnost upotrebe ovisi o osobi, zato je najbolje isprobati besplatne verzije nekoliko alata da biste vidjeli što najbolje radi za vas. Danas najpopularnije usluge uključuju Keeper, 1Password i LastPass.

Može li LastPass biti hakiran?

A: Vaše osobne vjerodajnice su sigurne jer se nikada ne prenose na cloud poslužitelje i uvijek se čuvaju šifrirane. Međutim, ako netko uspije ukrasti vašu glavnu lozinku, tada je u opasnosti cijeli vaš trezor.

Postoji li besplatna verzija LastPass-a?

A: Da, besplatni plan uključuje proširenje preglednika, mobilne aplikacije i neograničeno spremanje vjerodajnica u vašem privatnom trezoru.

Mogu li koristiti LastPass s Yubikeyjem?

A: Da, podrška je dostupna za Premium i Enterprise planove.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me