Potpuni popis zemalja s zabranjenim VPN-om (ažurirana verzija)

U nekim zemljama gledamo u vas Kinu, Sjevernu Koreju i drugima, sloboda pristupa CIJELOM Internetu nikada nije postala stvar.

Iako se Internet smatra otvorenom međunarodnom platformom, važno je zapamtiti da to mogu pojedine zemlje i teritoriji staviti svoje zakone u vezi s načinom na koji web funkcionira za svoje stanovnike.

Mnoge zemlje ograničavaju pružatelje internetskih usluga (ISP-ove) za kontrolu vrste sadržaja koji je blokiran putem web-preglednika. Na primjer, vlada može odlučiti zabraniti određene web stranice za dijeljenje datoteka ili internetske tržnice.

Ove vrste ograničenja najlakše je zaobići pomoću virtualne privatne mreže (VPN). S VPN klijent postavite na svoje računalo ili mobilni uređaj, i dalje se povezujete na internet putem svog lokalnog davatelja internetskih usluga ili mobilnog operatera, ali sav se promet odmah preusmjerava na treći poslužitelj.

Sjednica je u potpunosti osigurana i šifrirana, a vi postajete primarna IP adresa maskiran na sve vanjske web stranice.


Potpuni popis zemalja s zabranjenim VPN-om (ažurirana verzija)

Pomoću VPN veze zapravo možete kontrolirati u kojoj se regiji nalazi vaša IP adresa, ovisno o opcijama koje nudi vaš davatelj usluga. Na primjer, ako vaš VPN domaćin ima poslužitelje postavljene u Sjedinjenim Državama, Kanadi ili Australiji, možete se odlučiti povezati s bilo kojim od njih pristupne točke i primite a lokalizirana IP adresa. Mnogi VPN korisnici iskorištavaju ovu opciju za povezivanje na video servise za streaming ili druge aplikacije i web stranice koje nisu dopuštene u njihovoj zemlji.

Naravno, još uvijek postoje načini da to učini vlada kontrolirati upotrebu interneta, čak i s toliko VPN usluga na tržištu danas. Oni mogu raditi s davateljima internetskih usluga kako bi blokirali VPN početne stranice ili u potpunosti ograničili VPN veze. Čitajte dalje kako biste saznali koje vrste ograničenja provode različite države. Donji je popis dan redoslijedom najbržih internetskih brzina u svijetu.

Južna Korea

zastava južne KorejeJužnokorejska vlada ne ograničava Upotreba VPN-a za svoje građane. Međutim, ona udjeljuje u internetsku cenzuru, jer blokira mnoge web stranice povezane sa Sjevernom Korejom ili pornografijom.

Norveška

norveška zastavaU Norveškoj ih ima nisu postavljeni blokovi na VPN web stranicama ili klijentima. Smatra se da zemlja ima vrlo otvorenu internetsku politiku, iako su nedavne presude dovele do toga da je norveška vlada blokirala nekoliko najvažnijih web stranica za razmjenu datoteka i mučenja, uključujući i The Pirate Bay.

Švedska

Švedska zastavaStanovnici Švedske imaju puni pristup svjetskom webu i mogu se povezati s bilo kojim VPN uslugama. Ustav zemlje podržava slobodu govora i tiska i kao rezultat toga postoji malo cenzure interneta unutar Švedske.

Hong Kong

Hongkonška zastavaIako se zemljopisno nalazi u Kini, gdje se upotreba interneta visoko nadgleda i cenzurira, građani Hong Konga su to učinili besplatan pristup otvorenom webu. Davatelji internetskih usluga u Hong Kongu ne ograničavaju upotrebu VPN-a, bez obzira na to gdje se domaćin poslužitelj nalazi.

Švicarska

Švicarska zastavaIako VPN-ovi nisu blokirani u Švicarskoj, zemlja je dodala više i više internetskih ograničenja posljednjih godina. Savezni vrhovni sud donosi odluke ovisno o slučaju. Konkretno, država je napravila snažan rast na web lokacijama za kockanje.

Finska

Finska zastavaKorištenje VPN usluga u potpunosti je legalno za građane Finske. Međutim, vlada je zaposlila određene sustavi za filtriranje prisiliti davatelje internetskih usluga da blokiraju web stranice koje su usredotočene na dijeljenje datoteka ili kockanje na mreži.

Singapur

Singapurska zastavaSmatra se da Singapur ima relativno restriktivan pristup internetskoj cenzuri, ali VPN alati nisu blokirani za njegove građane. Torrenting stranice poput The Pirate Bay blokirana su u Singapuru, a nekoliko slučajeva internetskih rasističkih komentara rezultiralo je kaznenim predmetima.

Japan

japanska zastavaJapanski državljani imaju potpuni pristup internetu i mogu koristiti bilo koju VPN hosting uslugu. Ovo je zahvaljujući njegovim zakonima za sloboda govora i tiska. Neki su davatelji internetskih usluga u Japanu pokrenuli pravila za filtriranje neprimjerenog sadržaja svojim kupcima.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Zastava Ujedinjenog KraljevstvaVPN-ovi legalno se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali to ne znači da su anonimni kao što možda mislite. Velika Britanija ima zakon koji se zove Zakon o istražnim ovlastima, što zahtijeva davatelji internetskih usluga zadržati podatke o klijentima i učiniti ih dostupnim u slučajevima kada je potreban nacionalni nadzor. VPN tvrtke koje poslužuju svoje poslužitelje u Velikoj Britaniji vezane su za ovo pravilo, iako se građani i dalje mogu povezati s domaćinima u drugim zemljama.

U prošlosti je vlada Velike Britanije blokiran mrežni pristup na usluge dijeljenja datoteka gdje se zna da se piratski sadržaj nalazi. Također, neki od najvećih britanskih davatelja internetskih usluga sav svoj promet prolaze kroz filtre koji će blokirati ilegalne web stranice i prikazati pogrešku web preglednika kada korisnik pokuša pristupiti njima.

Ujedinjene države

Zastava Sjedinjenih DržavaVPN klijenti u potpunosti su legalni u Sjedinjenim Američkim Državama. Određene internetske propise mogu zapravo kontrolirati pojedine države, ali sve u svemu SAD je nastavio otvoreni pristup internetskoj cenzuri.

S tim u vezi, Sjedinjene Države nedavno su označene kao neprijatelj interneta od strane određenih međunarodnih grupa. To je u velikoj mjeri posljedica povijesti zemlje u zemlji mrežni nadzor nad svojim građanima. Pored toga, vladina posljednja odluka da to ukine zakonodavstvo o neutralnosti mreže moglo bi rezultirati da dobavljači internetskih usluga dobivaju više snage za ograničavanje pristupa svojim kupcima.

Nizozemska

nizozemska zastavaNizozemska ima vrlo otvoren pristup korištenju interneta i ne postavlja nikakve blokove ili ograničenja o upotrebi VPN-a. Vrhovni sud zemlje u prošlosti je naložio najvećim davateljima internetskih usluga da blokiraju određene alate za razmjenu datoteka poput Pirate Baya, ali neutralnost mreže i dalje ostaje cilj u Nizozemskoj.

Rumunjska

Zastava RumunjskeRumunjska ima nema povijesti ikada ograničavanja upotrebe VPN usluga. Njeni građani imaju puni pristup otvorenom internetu, očekuju u rijetkim slučajevima web stranica za kockanje koje je filtrirala vlada.

Češka Republika

Zastava ČeškeSmatra se da je to stanovništvo Češke potpunu slobodu kada je u pitanju pregledavanje interneta, uključujući upotrebu VPN hostova u drugim regijama. Pojedini davatelji internetskih usluga u Češkoj Republici mogu razmotriti filtriranje određenih web stranica ako pritužbe podnesu njihovi kupci.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Zastava Ujedinjenih Arapskih EmirataUAE ima napisane posebne zakone koji se odnose na način na koji građani mogu koristiti VPN usluge. Iako VPN-ovi nisu u potpunosti blokirani, svaka aktivnost izvršena putem VPN-a za koju se utvrdi da je nezakonita rezultirat će kaznom u iznosu vrijeme zatvora i velika novčana kazna.

Danska

Danska zastavaDanska vlada ima nikad nije pokušao blokirati VPN veze podrijetlom unutar njegovih granica. Kada je u pitanju filtriranje interneta, postoje određena ograničenja u sustavu naziva domena (DNS), uglavnom oko web stranica o drogama i alata za razmjenu datoteka.

Tajvan

Tajvanska zastavaTajvan nudi svojim građanima puni pristup necenzurirani internet, uključujući mogućnost upotrebe VPN-ova za maskiranje IP adresa. Davatelji internetskih usluga na Tajvanu ne prate promet kupaca niti blokiraju usluge dijeljenja datoteka.

Letonija

Latvija zastavaLatvijski ustav uključuje prava slobode tiska i slobode govora. Kao rezultat, Internetska ograničenja su minimalna u Latviji i VPN-ovi mogu se slobodno koristiti. Vlada ne provodi nadzor nad upotrebom podataka o e-pošti svojih građana putem interneta.

Belgija

Zastava BelgijeBelgijska vlada nema povijest ograničenja upotrebe VPN klijenata. Međutim, zemlja ima određene zakone koji zahtijevaju davanje internetskih usluga filtrirati web sadržaja koji se smatraju nemoralno ili ilegalno. To uključuje web stranice za igre na sreću i programe za razmjenu datoteka.

Kanada

Kanadska zastavaIako se nagađalo da bi se najveći pružatelji internetskih usluga u Kanadi mogli potruditi da ograniče upotrebu VPN-a, do danas se to nije dogodilo. Vlada ima organizaciju koja radi na označavanju ilegalnih web stranica, ali izvan tog filtriranja kanadski državljani imaju puni pristup internetu.

Tajland

Tajlandska zastavaVPN usluge dostupne su na Tajlandu bez ikakvih ograničenja. Međutim, zemlju se smatra vrlo restriktivna cenzorska politika, koja se posljednjih godina povećala. Veliki dio filtriranja koji se događa u Tajlandu povezan je s politikom. Vlada može blokirati bilo koju web stranicu za koju kralj smatra da vrijeđa ili negoduje.

Irska

Irska zastavaGrađani Irske ne bi trebali imati problema prilikom upotrebe VPN klijenta za pristup sigurnim mrežama i maskiranju njihove IP adrese. Zemlja ima minimalna ograničenja pregledavanja web stranica, osim nekoliko web stranica za dijeljenje datoteka koje je vlada trenutno blokirala.

Bjelorusija

Bjeloruska zastavaZemlja Bjelorusija prethodno je označena kao neprijatelj interneta a njegova vlada poduzela je korake kako bi ograničila upotrebu VPN-a od strane svojih građana. Vlada je vlasnik primarnog davatelja internetskih usluga i strogo kontrolira kako se Internet može koristiti. Nedavno su bjeloruske vlasti organizirale internetske stranice VPN-a zajedno s mukama koji su ih mučili. Građani mogu biti kažnjeni za korištenje VPN klijenata ili za pokušaj pristupa određenim stranim web stranicama.

Irak

Iračka zastavaU Iraku su davatelji VPN-a općenito zabranjeni. To znači da će ISP prekinuti svaki pokušaj pristupa početnoj stranici davatelja VPN-a ili bilo kakav pokušaj uspostavljanja VPN klijentske veze. Ako možete pronaći VPN uslugu koja zaobilazi ograničenja, budite svjesni da će se vaša aktivnost pratiti i mogli biste biti procesuiran zbog korištenja VPN-a.

Iran

Zastava IranaIranska vlada ima strogo zakonodavstvo kada je u pitanju kako se mogu koristiti VPN-ovi. Tehnički nisu ilegalni, ali građani jesu dopušteno samo prijava za VPN usluge koje je prethodno odobrila vlada. To na mnogo načina pobija svrhu VPN-a jer će opcije koje je odobrila vlada vjerojatno blokirati veći dio istog sadržaja kao i uobičajeni davatelji internetskih usluga..

Iran je označen neprijateljem interneta, uglavnom zbog svojih zakona o filtriranju koji će blokirati određene političke i vjerske sadržaje kod svih građana. Mnoge društvene mreže također su u cijelosti blokirane u Iranu.

Kina

Kineska zastavaKina je zloglasna po ograničavanju interneta svojih građana. Vatrozid koji je vlada postavila blokira mnoge od najpopularnijih web lokacija koje se nalaze u Sjedinjenim Državama. Kada je riječ o VPN-ovima, Kina će često blokirati primarnu početnu stranicu VPN usluga. Ovo će građanima otežati preuzimanje povezanog VPN klijenta, iako izlazne veze možda neće u potpunosti blokirati.

Što se tiče mobilnih uređaja, brojne su VPN aplikacije prisilno uklonjene iz kineskih trgovina aplikacija za iOS i Android. Kineska vlada također blokira mnoge web stranice povezane s spornim političkim aktivnostima ili povijesnim događajima.

Sjeverna Koreja

Zastava Sjeverne KorejeNije iznenađujuće što Sjeverna Koreja ima neke od tih najstroži internetski propisi širom svijeta. O tome kako se točno provode njihovi zakoni ne zna se mnogo, ali sa sigurnošću se može pretpostaviti da vanjski VPN-ovi koji se nalaze u drugim zemljama nisu dopušteni. Sve web stranice u Sjevernoj Koreji upravlja vlada i nema pristup širem webu.

Oman

Zastava OmanaU prošlosti je vlada Omana blokirala mnoge vrhunske pružatelje VPN-a koji pružaju usluge u vanjskim zemljama. Vlada filtrira bilo koji web sadržaj za koji se smatra da je nemoralan, a to uključuje VPN-ove i druge alate namijenjene anonimnosti IP adresa.

purica

Turska zastavaGrađane Turske ima ograničen pristup svjetskom webu, kao što je vlada poduzela mjere za kontrolu vrsta sadržaja dopuštenih kroz svoj filter. Mnoge najpopularnije VPN usluge blokirane su u Turskoj, a stanovnicima nije dopušteno da preusmjeravaju svoj web promet putem stranih poslužitelja.

Društveni mediji također su strogo regulirani u Turskoj, pri čemu je nekoliko platformi u potpunosti zabranjeno. U prošlosti su građani kažnjavani zbog komentara na društvenoj mreži.

Rusija

Zastava RusijeU ovom trenutku je politika ruske vlade oko VPN-a na blokirati početne stranice pojedinih davatelja usluga. Stvarni VPN promet s maskiranim IP adresama nije blokiran, pa ruski državljani jednostavno trebaju pronaći način dobivanja sigurnog VPN alata. U zemlji se nalazi širi crni popis ostalih blokiranih web stranica, uključujući bilo koji sadržaj za koji vlada smatra da je nezakonit.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me