Proton VPN – iskusni sigurnosni lideri (mogu li ih isporučiti?)

ProtonVPN još nije impresivna usluga, ali čini se da se trude. Evo mog mišljenja o tome kako stoje protiv konkurencije.

ProtonVPN je zamišljanje Harvard fizičara koji su stajali iza ProtonMaila. Tvrda da je ProtonMail slava činjenica je da je bila smještena u podzemnom bunkeru. ProtonVPN je virtualna privatna mreža dizajnirana da osigura vaš web promet.

ProtonVPN je usluga koja je usmjerena na pružanje sigurnosti. Za njegovu zaslugu, jedna je od jedinih VPN usluga koja nudi doista besplatnu opciju. To je dobra usluga. No, bi li se to moglo smatrati najboljim VPN-om? Pogledajmo nekoliko čimbenika koji nam mogu pomoći u određivanju odgovora.

Pregled

FeaturesInformation
Upotrebljivost: Jednostavan za korištenje
Pravila zapisivanja: Nema pravila za prijavu
Veličina poslužitelja: 3.000 ++ poslužitelja
Distribucija poslužitelja: 61 država
Podrška: Ulaznica
Torrenting: ograničen
streaming: ograničen
VPN protokol i šifriranje: OpenVPN protokol; AES-256 enkripcija
Zapovjedništvo: Švicarska
Cijena: $: 4 / mjesečno
Službena stranica: https://protonvpn.com/
Pros:
 • Poslužitelji su fizički sigurni
 • Dobra pravila o privatnosti
 • Internet klijent je jednostavan za korištenje
 • Prijateljski s P2P
 • Može uključivati ​​ProtonMail
 • Osigurajte temeljne veze
Cons:
 • Ograničeni poslužitelji i lokacije poslužitelja
 • Pitanja brzine poslužitelja
 • Nisu svi klijenti dobili potpuni pristup značajkama poslužitelja
Značajke:
 • Tri lokacije poslužitelja s besplatnom verzijom VPN-a
 • AES - 256 enkripcija
 • 2048 - bitna enkripcija RSA ključeva
 • HMAC sa SHA256 za provjeru autentičnosti poruke
 • Otvorite VPN protokole
 • Podržava PPTP L2TP / IP sec
 • Tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj
 • Proton VPNs Secure Core nalazi se 1.000 m ispod površine u skloništu od ispadanja
 • Ubojiti prekidač
 • Izvješće o transparentnosti
 • Kanarinski nalog

Možete li vjerovati ProtonVPN-u?

Kada određujemo je li VPN pouzdan ili ne, jedno od prvih mjesta koje želimo pogledati je njihova politika privatnosti. U raspravi o svojoj filozofiji, ProtonVPN kaže da su posvećeni zaštiti privatnosti svojih korisnika. To znači da prikupljaju minimalnu količinu informacija potrebnih sa ciljem da svojim klijentima omoguće privatno i anonimno iskustvo.

pravila protona protonaProtonVPN obećava da neće prikupljati zapisnike. Kao takvi, obvezali su se da neće dijeliti informacije o vašim vezama ili web lokacijama koje posjetite.

Na prijavu na vaš račun pohranjuju jednu vremensku oznaku najnovije aktivnosti. Ovo ne uključuje podatke o tome odakle se prijavljujete ili koliko dugo ste prijavljeni. Ovo je uobičajena praksa za sve VPN. To im omogućuje da osiguraju da kupci ne zloupotrebljavaju svoju uslugu tako što više ljudi koristi VPN nego što dopušta pretplata. Vremenska oznaka prepisuje se svaki put kada se ponovno povežete s poslužiteljem.

Neki su se pitali kako ProtonVPN može izbjeći zadržavanje podataka dnevnika jer je prema švicarskom zakonu ovo obvezno. ProtonVPN je to detaljno objasnio u svojoj politici privatnosti. Odmak od njihovog bloga je da se zakoni koji zahtijevaju pohranjivanje podataka za prijavu primjenjuju na velike telekomunikacijske operatere, što ProtonVPN nije. Dakle, ti zakoni ne utječu na njih.

Jesu li poslužitelji Proton Mail sigurni?

protonvpn nema pravila za zapiseDrugi su zabrinuti da se mnogi poslužitelji ProtonVPN-a ne nalaze u Švicarskoj. Umjesto toga, oni se nalaze u zemljama poput Kanade, Sjedinjenih Država i Kine u kojima se provode stvari poput evidentiranja i nadzora. Pa bi se moglo pitati kako će funkcionirati pravila o evidenciji dnevnika u ovoj situaciji. Odgovor je da je pravilo isto bez obzira na to gdje se serveri nalaze. Prema ProtonVPN-u, njihovi poslužitelji ne pohranjuju nikakve osobne podatke, tako da je sigurno povezivati ​​se u bilo koju zemlju koju korisnik želi.

ProtonVPN je otvoren i napredan o činjenici da znaju je li određeni klijent povezan ili ne na VPN uslugu. Ali to se događa kod svake VPN usluge vani. Ono što nam se sviđa kod ProtonVPN-a je da su oni dovoljno odgovorni da otkriju tu činjenicu. Za nas je to dobra stvar.

Također, činjenica da prate vremenske oznake pokušaja prijave je dobra jer im omogućuje da se zaštite od najgorih napada. VPN usluga koja kaže da ne bilježi pokušaje prijave je lažna ili nije svjesna sigurnosti.

Stoga nakon ispitivanja različitih aspekata njihove politike privatnosti, smatramo da je ProtonVPN iskren. Prednjače o tome što će, a što neće prikupiti. Podržavaju ih pojedinci koji imaju dugogodišnje iskustvo u polju privatnosti podataka i koji ozbiljno štite privatnost svojih klijenata.

Budući da su švicarska tvrtka, ne podliježu zakonodavstvu EU-a. Oni nisu član programa Five Eyes niti 14 programa nadzora Eyees pod vodstvom Sjedinjenih Država. Međutim, kao što smo gore spomenuli, Švicarska je također donijela neke zakone o nadzoru zbog kojih smo dvaput razmišljali. Ovim se zakonima zahtijeva da telekom operateri pohranjuju zapisnike veza 12 mjeseci. Zbog nejasnoća formulacija, moglo bi se otići vjerujući da se to ne odnosi na e-poštu i VPN usluge. To je taktika koju ProtonVPN uzima.

ProtonVPN cijene

ProtonVPN nudi četiri različite metode određivanja cijena. Svaka cijena nudi neobavezne popuste ako plaćate godišnje.

protonvpn cijene

Prvi nivo usluge je besplatan. Međutim, riječ je o vrlo ograničenoj usluzi. Poslužiteljima imate pristup samo u Nizozemskoj, Sjedinjenim Državama i Japanu. Nema dodatnih značajki u ponudi. Međutim, ako se prijavite za besplatnu uslugu, imate mogućnost isprobati plaćenu uslugu sedam dana besplatno. To je dobra opcija ako želite imati osjećaj o tome hoće li usluga ProtonVPN-a raditi za vas.

Sljedeća opcija je njihov osnovni plan od 4 USD. Imate pristup svim njihovim poslužiteljima. Možete istovremeno povezati dva uređaja. Brzina usluge veća je od one koju dobijete besplatnom opcijom, ali to nije njihova najbrža brzina.

Sljedeća opcija je 8 USD mjesečno. Ograničenje veze povećano je na pet uređaja. Ovdje možete pristupiti njihovoj najvećoj brzini, njihovim torrent serverima i njihovoj sigurnoj jezgri. Za novac, ovo je najbolji plan za ići. Daje vam sve što će vam trebati od VPN-a.

način plaćanja protonvpnKonačni plan je 24 dolara mjesečno plaćeni jednom godišnje. Ovaj se plan vrlo približava planu od 8 USD uz iznimku da imate pristup ProtonMail-u.

Možete platiti PayPalom ili glavnom kreditnom karticom.

ProtonVPN nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca. Međutim, ovo nije jamstvo povrata novca. To je dokazano jamstvo. Na taj način dobivate povrat samo za neiskorišteni dio u mjesecu. Ako pet godina koristite uslugu, dobit ćete povrat novca za neiskorištenih 25 dana. Ovo iskreno nije dobra politika povrata novca, pogotovo ako pogledate druge usluge koje nude potpuno bez ikakvih pitanja o vraćanju novca.

S pozitivne strane, ProtonVPN, prema njihovim uvjetima pružanja usluge, može pružiti povrat novca svojim klijentima ako iz nekog razloga njihova usluga ili nije bila dostupna ili nestabilna. To će se učiniti nakon što vlasnik računa podnese zahtjev. Svi povrati obrađuju se u roku od 14 dana od zahtjeva.

Brzina poslužitelja ProtonVPN

ProtonVPN ima okretne brzine koristeći plus plan. Otprilike je 13 do 15 posto sporije od nezaštićene veze. Što se fizički bliži poslužitelju, to su brže veće brzine.

rezultat brzine protonvpnProvjera veze putem njihovih plus poslužitelja dovela je do malo većeg gubitka u brzini veze. Međutim, očekivali smo to zbog povećane razine enkripcije. Iako je došlo do određenog gubitka brzine, usluga je i dalje bila dovoljno brza da bi koristila internetske streaming usluge.

Mrežne veze Secure Core imale su najsporiju brzinu od svih na usluzi. Ovo je za očekivati, jer je put do VPN odredišnog poslužitelja uvećan s više preskoka. Ova dodata mjera sigurnosti znatno povećava vrijeme pinga i znatno smanjuje brzinu interneta.

rezultat brzine protonvpn2Počevši od osnovne brzine ISP-a od 28 MB u sekundi, šifrirana veza smanjuje brzinu na 18,46 MB u sekundi. Govorimo o padu brzine od 35 posto. Vidjeli smo da su isti rezultati istiniti bez obzira na poslužitelj. Brzina je pala između 25 i 35 posto. Ovo je drastičan gubitak brzine, ali dovoljno je brz da biste mogli započeti sa svojim internetskim aktivnostima ako ste spremni žrtvovati brzinu za povećanu internetsku privatnost.

rezultat brzine protonvpn3Uz besplatnu VPN uslugu, primijetit ćete najveću brzinu povezivanja. To je zato što usluga omogućuje pristup malom broju poslužitelja male propusnosti koji su često na kapacitetu učitavanja.

Ovdje smo započeli s osnovnom brzinom preuzimanja ISP-a od 28,22 MB u sekundi. Spustila se na oko 15,5 MB u sekundi. To je pad od oko 45 posto. I druge testne brzine pale su između 30 i 60 posto. Ovisno o tome koliko je brza vaša originalna ISP veza, to može proizvesti vidljiv učinak i utjecati na vašu sposobnost uživanja u surfanju putem interneta. Dakle, slobodan izbor nije baš dobra opcija za pojedince koji rutinski koriste Internet putem VPN-a. Ako rijetko trebate sigurnu internetsku vezu ili nemate dovoljno novca, onda bi vam ovo mogla biti dobra opcija.

Razumijevanje mogućnosti sigurnih osnovnih veza

Jedna od značajki gornjeg sloja usluge je njegova mreža Secure Core. Ova mreža je skupina poslužitelja koja se nalazi na Islandu, Švicarskoj i Švedskoj. Sve ove zemlje imaju vrlo moćne zakone o privatnosti. Poslužitelji koji čine Secure Core mrežu nalaze se u ekstremnim sigurnosnim centrima podataka.

Ovi su serveri u potpunosti u vlasništvu i pod nadzorom ProtonVPN-a. Ovi se poslužitelji povezuju s Internetom putem vlastite IP adrese.

To korisnicima omogućuje potpunu zaštitu od ugroženih VPN poslužitelja i zemalja sa nižim aspektom internetske privatnosti, poput Kine. Ili štiti korisnike od nadzora u zemljama poput Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Ako je dobavljač VPN-a u zemlji poput Australije bio prisiljen nadzirati mrežni promet putem VPN-a, možda će moći koristiti vremenske korelacije kao način napada na privatnost privatnog surfanja korisnika. Kada se korisnik poveže s mrežom Secure Core, ti napadi vremenske korelacije vraćaju se samo u mrežu Secure Core ProtonVPN-a. To umanjuje šansu da tijela za provođenje zakona ili vladina agencija budu u mogućnosti pratiti stvarnu korisničku IP adresu.

opcija sigurne jezgre protonvpn

Osnovna ideja je da vaša veza započne višestrukim preskakanjem putem Secure Core mreža. Tada uspostavlja konačnu vezu s odredišnim VPN serverom. Ako se putem Secure Core mreže povezujete na poslužitelj u Sjedinjenim Američkim Državama, promet bi prvo prošao kroz poslužitelj na Islandu ili Švicarskoj, a zatim bi otišao do krajnjeg odredišnog VPN servera u Sjedinjenim Državama..

Lokacija poslužitelja

lokacije poslužitelja protonvpnProtonVPN ima relativno mali broj lokacija poslužitelja. Otprilike 300, to je 90 posto manje nego što imaju druge VPN usluge. Na primjer, NordVPN ima više od 4800 poslužitelja, a privatni pristup internetu putem Interneta više od 3.500 poslužitelja.

Što više poslužitelja ima VPN tvrtka, to je više mogućnosti za varanje lokacije. Ako puno putujete, želite pristup VPN poslužitelju u blizini jer će vaša veza biti brža u usporedbi s onom koja je u drugoj zemlji ili čak na drugom kontinentu.

ProtonVPN ima 24 mjesta na poslužitelju. Kroz zaslugu, rade na povećanju broja lokacija poslužitelja.

Ovo su Secure Core poslužitelji koji se koriste za dodavanje dodatne zaštite od kompromisa s VPN krajnjim točkama.

Ovo su standardni poslužitelji koji se koriste za pružanje veze velike propusnosti za pretplatnike.

Preporučujemo li ProtonVPN?

Iako je ProtonVPN relativno nov u industriji, oni imaju tehničku stručnost i podršku tima koji stoji iza ProtonMaila. Kao rezultat toga, ProtonVPN je sigurna VPN mreža. Dobra su opcija, ali nisu daleko od iste kategorije s najboljim VPN uslugama koje smo pregledali.

Njihov je klijent jednostavan za korištenje sa sustavom Windows. Sigurna jezgrana mreža pruža povećanu razinu sigurnosti. Međutim, ta povećana razina sigurnosti dolazi s vidljivim smanjenjem brzine.

7-dnevna besplatna probna vektorska slikaOni nude besplatno sedmodnevno probno razdoblje u kojem možete iskusiti svu snagu VPN-a. Međutim, ako netko želi koristiti ProtonVPN kao besplatnu uslugu, razočarat će se. Poslužitelji su obično zasićeni, pa vam se brzina interneta može smanjiti za do 50 posto.

Imaju pristojan plan cijena s tim da je 8 dolara plus usluga najbolji izbor za vaš novac. U skladu s tim, smatramo da ovom VPN-u nedostaju mnoge značajke koje bi se očekivale od plaćene usluge. Glavni nedostatak za nas je broj lokacija na kojima imaju VPN poslužitelje. Također, njihovoj korisničkoj podršci nedostaje opcija za live chat.

Kao što smo rekli, ovo je relativno nova tvrtka. Kada posjetite njihov internetski forum, uočite da su aktivno angažirani sa svojim kupcima i poduzimaju korake za poboljšanje kvalitete usluge koju nude. Radujemo se što ćemo ponovno pregledati ovaj proizvod i vidjeti poboljšanja koja su napravili. Ali zasad osjećamo da ova usluga nije vrijedna novca.

VPN usluga koja vrijedi cijene - NordVPN

Želite li VPN uslugu koja pruža kvalitetnu uslugu po fer cijeni? Preporučujemo NordVPN.

NordVPN ima tisuće poslužitelja raspoređenih u 61 zemlji na 6 od 7 kontinenata. Imaju jasnu politiku bez evidentiranja i pružaju najbolju korisničku podršku koju smo vidjeli.

NordVPN je jednostavan za upotrebu i odražava se opredjeljenje tvrtke da stavi privatnost svojih kupaca na prvo mjesto. Nema skrivenih naknada ili klauzula. U mogućnosti ste zaštititi više uređaja s samo jednom pretplatom.

Budući da se nalaze u Panami, zaštićeni ste od brojnih državnih programa nadzora koji prijete ugrožavanju vaše privatnosti.

 • NordVPN ima fantastičnu korisničku podršku i nudi uslugu a 24/7 chat uživo
 • NordVPN omogućuje bujicu pomoću posebnih poslužitelja
 • NordVPN ima planove u rasponu od 11,95 USD mjesečno do samo 2,99 dolara mjesečno
 • Većina poslužitelja NordVPN-a može zaobići geo-ograničene sadržaje poput Netflixa

S NordVPN, šta si platio to si dobio.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me