Sigurnost lozinke – jedan od najboljih alata za upravljanje lozinkom otvorenog koda

Sigurnost lozinke - jedan od najboljih alata za upravljanje lozinkom otvorenog koda

Radim u tehnologiji, ali dugo odolijevam alatima za upravljanje lozinkama. Donedavno zapravo. Činilo mi se kao nepotreban dodatni korak kada su moje važne lozinke bile pohranjene na Post-It u mom novčaniku. Prije nego što duboko zagrizete, znajte da su se zaista pohranili u mojoj glavi, jer imam sjajno pamćenje (ili sam tako mislio), a novčanik je bio samo sigurnosna kopija u slučaju da dobijem potres mozga od ragbija.


A onda je došao taj dan Web stranice WordPressa koje sam upravo uzeo putem interneta hakirali su se. Radni kolega istaknuo je da bih trebao uzeti vlastiti savjet i pooštriti svoje lozinke na uobičajeni preporučeni standard: najmanje osam znakova koji se sastoje od velikih i malih slova, brojeva, posebnih znakova, bla bla.

Grubo se dosjetio, shvatio sam da se moje lozinke SUBE protiv grubi napadi. Da bih ih poboljšao, bilo bi potrebno nešto bolje od mog mozga.

"Nabavite upravitelja lozinki", rekao je moj prijatelj. Bila sam toliko bijesna na hack, da sam odlučila da ne bi škodilo istraživanju nekoliko.

Ono što sam otkrio je da postoji oko milijardu i jedna opcija, ali toliko mnogo nedostaje potrebnih značajki ili zahtijeva da se pretplatite kako biste dobili potpuni pristup značajkama koje su vam stvarno potrebne, a onda na kraju plaćate stvari ne želiš ili nikad neće koristiti.

Duga priča kratka. Pristao sam na Sigurnoj lozinki i evo zašto.

Pregled sigurnog zaporke

Iako je sučelje Password Safe sigurno jednostavno, ne dajte da vas zavara da smatrate da je to šala programa jer to nije. Aktivna zajednica graditelja / programera je tu da vam pomogne kad stvari pođu po zlu. Od sada, postoje čak i neslužbene aplikacije za Android i iOS, što mi se čini kao vrlo zgodna stvar.

Prednosti - ono što ćete voljeti
  • Intuitivan i jednostavan za upotrebu
  • Podržana živopisnom zajednicom otvorenog koda
  • Apsolutno besplatno
  • Može se nositi s više trezora
  • Lokalno šifriranje podataka
Slabosti - što se može poboljšati
  • Samo nekoliko mogućnosti uvoza
  • Ograničeno je samo za pohranu lozinki

Je li sigurna lozinka?

Da. Program je osmišljen s puno značajki koje ga čine transparentnim i sigurnim.

sigurnosna brava

To je Open Source. To znači da ne morate uzimati riječ dizajnera kao evanđelje da je program siguran. Izvorni kôd možete lako preuzeti, pregledati ga sami ili imati nekoga tko ima više stručnosti u tom području. Ako imate tehničke rezance, program možete čak i sastaviti pomoću preuzetih izvornih datoteka umjesto datoteka koje nudi Password Safe.

Također, Password Safe nema mehanizam za oporavak niti postoji stražnja vrata - što je dobro. Ovo znači to ako osoba nema glavni ključ, nemoguće joj je pristupiti vašim lozinkama. To uključuje programere i korisnike.

Provjere integriteta datoteke znači da napadač ne može mijenjati nijednu zaštićenu datoteku bez poznavanja master lozinke. Sigurnosne kopije prethodnih baza podataka izrađuju se automatski. Korisnici imaju potpuna kontrola nad brojem sigurnosnih kopija kao i gdje su pohranjeni.

Kako koristiti Sigurnost lozinke

Sigurnost lozinke omogućuje vam pohranite sve svoje lozinke u jednu bazu podataka lozinki, ili možete stvoriti različite baze podataka u različite svrhe ako želite. Vidim gdje bi moglo biti korisno imati bazu podataka za rad i drugu za osobnu upotrebu.

Baze podataka mogu se premještati između sustava sve dok svaki sustav koristi istu verziju Password Safe. Krenimo brzim postavljanjem softvera.

Kada prvi put koristite sigurnu lozinku, imat ćete odaberite novi gumb baze podataka.

siguran lozinka novi unos

Dalje, od vas će se tražiti da odaberite mjesto na koje želite spremiti novu bazu podataka kao i ime koje želite dodijeliti bazi podataka.

pwsafe db mjesto

Od vas će se tražiti da unesete glavnu lozinku. Ovo ćete koristiti za šifriranje i zaključavanje svih sadržaja unutar vašeg novog sefa.

siguran unos lozinkom

Kada je riječ o korištenju pohranjene lozinke, dostupan je niz alata. Mnogi od njih zahtijevaju lijepljenje podataka u međuspremnik, a drugi omogućuju automatsku vrstu tog načina automatizira prijenos vaših lozinki u web obrasce.

Da biste koristili svoje pohranjene lozinke, možete otvori Sigurno lozinku. Zatim odaberite korisničko ime i zaporku koje želite koristiti.

pwsafe pohranjena prijava

Odaberite ikonu korisničkog imena za alatnu traku. Suprotno tome, možete desnim klikom miša kliknuti na zaslon i odaberite "kopiraj korisničko ime u međuspremnik." Druga je mogućnost upotreba prečaca Control + U i zatim zalijepite korisničko ime u željeno polje.

ikona korisničkog imena pwsafe

Da biste odabrali odgovarajuću lozinku, kliknite ikonu lozinke na alatnoj traci ili desnom tipkom miša kliknite, a zatim odaberite "kopiraj lozinku u međuspremnik." Druga je mogućnost koristiti Control + C kako biste zalijepili lozinku u željeno polje.

ikona zaporke pwsafe

Dodatne mogućnosti

pwsafe prilagodba

Password Safe olakšava stvaranje i uređivanje prijava jer sve što trebate je korisničko ime, zaporka i mjesto na kojem se treba pohraniti nova skupina podataka.. Za lozinke možete postaviti datume isteka, što vam daje dodatni sloj sigurnosti tako da ih često mijenjate.

Možda gnjavaža, ali sjajna ideja.

Postoje prilagodljiva pravila o lozinkama koja vam omogućuju redovito mijenjanje zaporki u frekvenciji po vašem izboru.

Značajke automatskog ispunjavanja i automatske prijave olakšavaju upotrebu vaših lozinki. Generator lozinki automatski stvara složene i jake lozinke na temelju kriterija koje ste postavili.

Tako jak i tako složen, čak se i ne trudim da ih se sjetim. Nije vrijedno truda.

Nekoliko drugih značajki koje zaslužuju spomenuti uključuju sljedeće: mogućnost instaliranja softvera na USB pogon i sigurnosna kopija koja vam omogućuje sigurnosnu kopiju cijele baze podataka i spremite je na sigurnom mjestu ako nešto pođe po zlu.

Ograničenja

Lozinka sigurna je sjajan alat koji ništa ne košta i može potrajati samo nekoliko sekundi da biste je preuzeli i postavili. Jedina je slaba strana to što je trenutno dostupan samo za Windows sustave. Takođe, ne gubite vrijeme na potragu za nadogradnjama, jer ih nema. Normalno, to bi se mene tiče, ali stvar je toliko mrtva i jednostavna za upotrebu da je trenutna verzija trebalo bi dugo raditi dugo u redu.

Lozinka sigurnog logotipaOvdje se završavaju ograničenja u sve praktične svrhe. Riječ o korisničkoj usluzi; jer je rješenje otvorenog koda, glavna metoda podrške je na forumima, što nije loše. Kao prvo, radije bih odabrao mozak ljudi koji stvarno koriste proizvod, nego one koje je tvrtka angažirala da razgovaraju o tome. Samo moja preferencija.

Nakon što sam instalirao softver i testirao ga nekoliko dana, ovdje moram reći da ne mogu pronaći nijedan razlog da nastavim tražiti. Lozinka sigurna je upravitelj lozinki za koju nikad nisam mislio da bih je želio, ali za koju sam se čudno privezao.

Nakon opsežnog osobnog testiranja, mogu to reći Password Safe je izvrstan upravitelj lozinki što je čak i suparnik izvođenju našeg kuriranog popisa najbolji upravitelji lozinki. Za potrebe velike većine korisnika, ne mogu zamisliti da biste trebali potražiti negdje drugdje.

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me