VPN testovi i provjere – cjeloviti vodič za upute

VPN testovi i provjere - cjeloviti vodič za upute

Svaki put kada se povežete s otvorenim internetom, preuzimate određenu količinu rizika kada je u pitanju privatnost podataka. Ne tražite dalje od svih kršenja i hakova koji se prijavljuju u vijestima, bilo da su povezana sa financijskim web stranicama, mrežama društvenih medija ili prijevarama sa zlonamjernim softverom..


Dakle, postoji li način da ostanete doista sigurni i anonimni na mreži? Snažno je rješenje virtualne privatne mreže (VPN) najbolje se kladiti na postizanje takvog cilja. No prije nego što pokrenete Google pretraživanje i preuzmete prvi pronađeni alat, imajte na umu da nisu svi VPN-ovi stvoreni jednakim. Zapravo, mnogi sadrže ranjivosti vlastitih podataka što može rezultirati prenošenjem vaših privatnih podataka u oglašivače, vladine agencije ili na cyber-kriminala.

Upotrijebite donji vodič kako biste saznali više o VPN-ovima, kako dolazi do propuštanja i što možete učiniti da biste ih testirali i provjerili. Za više informacija o našim najboljim VPN-ovima za Australiju provjerite našu početnu stranicu.

slika kontrolnog lista

Kako djeluje VPN - brzi kvar

Kad se iz kuće ili ureda povežete s internetom, vaše računalo ili mobilni uređaj najprije razgovaraju s ethernetom ili bežičnim usmjerivačem koji upravlja lokalnom mrežom. Usmjerivač tada u većini postava komunicira s davateljem internetskih usluga (ISP), odnosno tvrtkom koju plaćate za internetsku uslugu..

kako-VPN-djela ISP-ova infrastruktura odgovorna je za prebacivanje mrežnog prometa na otvoreni internet, gdje se prema njemu može usmjeravati na temelju IP adrese. Na primjer, kada učitavate web lokaciju društvenih medija, vaš preglednik šalje zahtjev putem davatelja internetskih usluga koji će stići do poslužitelja web lokacije. Odgovarajući odgovor pakira se zajedno i otprema natrag davatelju internetskih usluga, a zatim se usmjerava na vašu mrežu, uređaj i preglednik.

Ovom konfiguracijom vaš davatelj internetskih usluga potpuno poznaje vaše mrežne aktivnosti i može pratiti zahtjeve koje šaljete. Pored toga, IP adresu koju vam je dodijelio ISP mogu treće tvrtke koristiti za lociranje vašeg zemljopisnog položaja.

VPN ovoj jednadžbi dodaje sasvim novu dimenziju. Oni zahtijevaju dva temeljna dijela: klijentsku aplikaciju i poslužitelj krajnje točke. Kad se prijavite za VPN uslugu, davatelj će vam izdati aplikaciju za klijenta s uputama za instaliranje na računalo ili mobilne uređaje. Svaki put kada pokrenete aplikaciju, morat ćete ovjeriti korisničko ime i zaporku.

VPN klijent aplikacija otvara neku vrstu digitalnog tunela koji vas povezuje ravno sa serverom krajnje točke. I dalje upotrebljavate propusnost koju vam je dodijelio davatelj internetskih usluga, ali svi su vaši zahtjevi za web šifrirani i označeni s IP adresom koju je dodijelio pružatelj VPN-a..

Jednom kada VPN poslužitelj krajnje točke primi vaš šifrirani zahtjev, dešifrira podatke i usmjerava ih na otvoreni internet baš kao što bi to činio uobičajeni davatelj internetskih usluga. VPN-ovi dodaju kritičnu razinu sigurnosti, jer čak i ako haker uspije ući u vašu lokalnu mrežu, bilo koji podaci koji ukradu bit će nečitljivi..

VPN lokacija - zašto je važno

Danas na Internetu ima na hiljade VPN pružatelja usluga. Prije nego što počnete prosijati kroz svaki od njih, razmislite o geografskom faktoru. Transparentni VPN davatelji bit će otvoreni o tome gdje se nalaze njihovi krajnji poslužitelji na svijetu, a to može biti važan čimbenik kada razmišljaju o propusnostima i ranjivosti VPN-a..

epressvpn vpn mjesto

U nekim slučajevima možda ćete htjeti koristiti VPN koji je smješten u vašoj trenutnoj zemlji. Imajući krajnje točke u blizini ponudit će vam velike brzine performansi i druge pogodnosti. To se posebno odnosi na korporativno okruženje, gdje tvrtke zahtijevaju od svojih udaljenih zaposlenika da koriste VPN sesiju kad god pristupaju internim informacijama i sustavima.

Ali ovisno o vašim potrebama, možda ćete htjeti razmotriti VPN rješenja s poslužiteljima krajnjih točaka koji se nalaze na drugim kontinentima. IP adrese se grupiraju na temelju zemljopisa, pa kada primite novu adresu od svog davatelja VPN-a, sve web stranice pomislit će da se nalazite u toj zemlji ili regiji. Neki pružatelji VPN-a nude poslužitelje krajnjih točaka na više lokacija, omogućujući vam da odaberete na kojem mjestu se temelji vaša IP adresa.

Imajte na umu da određene zemlje i područja zapravo zabranjuju korištenje VPN klijenata zbog načina na koji mogu sakriti podatke vladinih agencija. Ali još uvijek postoje prijetnje namjernim propuštanjem čak i u zemljama u kojima su VPN-ovi u potpunosti legalni.

Na primjer, ako pružatelj VPN-a posluje u zemlji sa strogim zakonima o praćenju podataka koji od tvrtki zahtijevaju da informacije o klijentima učine dostupnim vladinim agencijama, tada postoji šansa da vaš internetski promet bude zabilježen i izložen. Budući da davatelji VPN-a imaju mogućnost dešifriranja svih zahtjeva koji ulaze u poslužitelj krajnje točke, njihovi sustavi moraju biti u skladu s propisima njihove države.

Praćenje aktivnosti - ono što ne želite

slika koja prikazuje nesigurnu vezuKao što je već spomenuto, primarna odgovornost VPN poslužitelja krajnjih podataka je preuzeti dolazni web zahtjev, dešifrirati ga i zatim preusmjeriti na odgovarajuće mjesto na otvorenom internetu. Ova je transakcija zamišljena kao anonimna, ali u stvarnosti, sve ovisi o pouzdanosti VPN-a koji koristite..

Kad se prvi put prijavite za VPN uslugu, davatelj prikuplja vaše ime, adresu e-pošte i potencijalno druge osobne podatke. Ništa ih ne može zaustaviti u povezivanju tih podataka s aktivnošću koju prate na svom poslužitelju krajnjih točaka. Oglašivači i druge treće strane željeli bi iz različitih razloga pribaviti tu vrstu podataka, a ne svi pravni.

Najbolje pravilo koje se treba pridržavati jest budite oprezni bilo kojeg VPN pružatelja koji nudi potpuno besplatnu uslugu. Te usluge obično nude lošu izvedbu s potencijalnim sigurnosnim posljedicama. Ako ne plaćate mjesečnu ili godišnju naknadu za svog VPN klijenta, postoji velika mogućnost da se vaša web aktivnost prati ili dijeli bez vašeg izravnog pristanka. Međutim, to nije uvijek slučaj. Pogledajte naš popis najboljih besplatnih VPN-ova.

Praćenje zapisnika

vektorska slika zaštite privatnosti podataka

Neki davatelji VPN-a dat će obećanja da neće nadzirati korisničku aktivnost niti prodavati svoje podatke trećim stranama. No, postoji srodna vrsta praćenja koja se odnosi na zapisnike koji mogu također predstavljati curenje podataka. Prije nego što uložite u bilo koji VPN alat, obavezno u potpunosti istražite davateljevu politiku evidentiranja.

U mnogim je slučajevima prijava potrebna za rad tvrtke VPN. To se posebno odnosi ako pružatelj postavlja ograničenja propusnosti na pojedine korisnike. U tom će slučaju tvrtka morati voditi zapisnike koliko dugo ste povezani i koliko podataka koristite.

Ako su sigurnost i anonimnost za vas glavni prioriteti, tada biste trebali potražiti VPN rješenje koje nudi neograničenu propusnost i nultu politiku evidentiranja. S takvom vrstom klijenta možete biti sigurni da vaš pružatelj internetskih usluga ili davatelj VPN-a nijednu vašu aktivnost ne može pratiti.

Tekuće IP adrese - Ne obavjestite ih gdje ste

Najčešći oblik ranjivosti VPN-a je propuštanje IP adrese, koje se događa kada vanjska web stranica ili usluga uspije otkriti pravu IP adresu dodijeljenu od vašeg ISP-a čak i kad ste povezani s VPN klijentom. To omogućava trećim stranama da otkriju vašu istinsku lokaciju i potencijalno izvrše cyber-napad.

što je webrtcDa biste započeli istraživanje potencijalnog curenja IP adresa, otvorite web preglednik prije povezivanja na VPN i idite na whatismyipaddress.com. Na toj će se web stranici prikazati IP adresa koju je dodijelio vaš davatelj internetskih usluga. Zatim pokrenite VPN klijent i ponovno učitajte web stranicu kako biste provjerili novu IP adresu. Ovo je ono koje će vidjeti sve web stranice dok imate otvorenu VPN sesiju.

Zbog usluge poznate kao Web komunikacija u stvarnom vremenu (WebRTC), mnogi VPN klijenti riskiraju otkrivanje lokalne IP adrese svojih korisnika. WebRTC koristi mnoštvo popularnih aplikacija i web stranica za ažuriranje sadržaja uživo na web stranici, poput web mjesta društvenih medija ili pretinac e-pošte.

Zbog načina na koji se podaci prenose između vašeg preglednika i web mjesta koja koriste WebRTC, određeni VPN klijenti ne prikrivaju izvornu IP adresu. Kao početna provjera, web mjesto whatismyipaddress.com ima test propuštanja WebRTC koji će vam pokazati kako vaš preglednik prenosi vašu IP adresu. Ako test može otkriti IP adresu koju vam je dodijelio davatelj internetskih usluga, to znači da vaš VPN ili web preglednik propušta te podatke.

Određeni premium VPN pružatelji usluga pružit će jamstvo da njihovi proizvodi nisu ranjivi na curenja WebRTC-a. Ako je vaš klijent pogođen, postoje neke radnje koje možete poduzeti. Propuštanja WebRTC-a događaju se na razini preglednika, ali Mozilla Firefox je jedina aplikacija koja vam omogućuje da u potpunosti blokirate WebRTC prijenose. To se može učiniti na stranici about: config.

Za korisnike preglednika Google Chrome morat ćete instalirati dodatak preglednika poput Sprječavanje curenja WebRTC-a. Ovaj alat može kontrolirati određene skrivene postavke privatnosti unutar Chromea i blokirati sve pokušaje trećih strana koje pokušavaju dobiti vašu IP-adresu temeljenu na ISP-u.

DNS curenja - Kao da curi vaš IP

Otvoreni internet oslanja se na protokol poznat kao sustav naziva domena (DNS). On funkcionira kao globalna baza podataka koja prati koje su IP adrese povezane s onim URL web lokacija. Na taj način, kada u web-preglednik upišete .com ili .net adresu, vaš davatelj internetskih usluga točno zna gdje usmjeriti svoj promet.

DNS poslužitelji nalaze se diljem svijeta. Vaš ISP će upravljati svojim DNS poslužiteljima kako bi se promet kretao što je brže moguće. Pri povezivanju s VPN uslugom treba odrediti drugi DNS poslužitelj, iako to nije uvijek slučaj.

što je dns curenje

Da biste provjerili moguće isticanje DNS-a sa svojim VPN klijentom, idite na dnsleaktest.com i kliknite na gumb "Standard Test". Web mjesto će pokrenuti niz provjera kako bi vidjeli kako vaš uređaj dobiva DNS informacije. Na kraju testa stranica će pokušati identificirati vašeg davatelja internetskih usluga i zemljopisni položaj. Ako je ovo točno, to znači da vaš VPN ima curenje DNS-a.

Srećom možete odmah poduzeti akciju na curenju DNS-a. Najjednostavnije rješenje je nadjačati i ISP i VPN postavke i umjesto toga koristiti skup ručnih DNS adresa. OpenDNS i GoogleDNS nude besplatne usluge koje svi korisnici svijeta mogu koristiti.

Da biste prilagodili svoje DNS poslužitelje, otvorite mrežne postavke uređaja i potražite ručnu opciju DNS. Da biste koristili OpenDNS, unesite 208.67.222.222 i 208.67.222.220 kao primarnu i sekundarnu adresu. Za GoogleDNS upotrijebite 8.8.8.8 i 8.8.4.4. Jednom spremljeni, uređaj će upotrebljavati ove DNS poslužitelje za informacije o URL-u i potpuno zaobići vaš ISP i VPN. Evo videozapisa koji objašnjava kako to učiniti.

Recenzije kojima možete vjerovati

pouzdane recenzijeVPN tvrtke moraju smisliti kreativne načine reklamiranja svog proizvoda i privlačenja novih kupaca. Kao rezultat toga, ustanovit ćete da gotovo svaki pružatelj usluga pruža najviše sigurnosti i zaštite. Očito to ne može biti, što znači da ne možete uvijek vjerovati marketinškim informacijama koje prikazuju.

Umjesto toga, pouzdajte se u ugledne kritike s web lokacija poput Privatnost Australija, koji su proveli vlastite testove i studije kako bi utvrdili koliko su stvarno sigurni VPN klijenti. Na kraju dana morat ćete odlučiti što najviše cijenite VPN klijenta: cijenu, performanse i sigurnost. Pogledajte našu stranicu Misije ili našu Politiku testiranja kako biste saznali više o načinu testiranja.

Druge sigurnosne mjere

Ako ste i dalje zabrinuti za sigurnost svog VPN klijenta ili jednostavno želite dodati drugu zaštitu, na vašem uređaju ili pregledniku morate poduzeti korake kako biste osigurali da ste doista anonimni na mreži.

tor preglednik

Prvo, omogućite anonimni način rada ili način privatnosti na preglednicima kao što su Chrome i Firefox jer će to spriječiti strane tvrtke da spremaju kolačiće na vaše računalo i prate vašu aktivnost. Za dodatnu privatnost, razmislite o instaliranju TOR preglednika na svoj uređaj koji usmjerava sav vaš web promet putem sigurne mreže kako bi prikrio svoj identitet.

I na kraju, ne zaboravite to vaše mrežna sigurnost izravno je povezana s mrežom koju koristite. Ako se često povezujete na javne wi-fi mreže, rutinski ćete biti u opasnosti zbog sigurnosnih kršenja ili cyber-napada. Ako to apsolutno trebate učiniti, provjerite jeste li na vašem uređaju instalirali dobrog VPN klijenta od uglednih pružatelja usluga NordVPN ili Surfshark kako bi se osiguralo da su vaši podaci uvijek sigurni.

Sretne staze!

David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me