12 módszer, ahogyan bárki megismerheti számítógépét

Utoljára 2019. július 19-én frissítették


Néhány hacke teszi a hírt. Ez volt az eset, amikor 70 millió embert veszélyeztettek a Target hack, és amikor a JP Morgan Chase csapkod hét millió vállalkozást és 76 millió fogyasztót érintett. Ugyanakkor nem minden hack fejléc. A legtöbb csapkodás teljesen a radar alatt történik, és az egyszerű embereket érinti akik talán még azt sem tudják, hogy a számítógépük veszélybe került.

hogyan lehet tudni, hogy csapkodtak-e

Ennek oka az, hogy a hackerek kifinomultak. Bekerülhetnek egy számítógépes rendszerbe anélkül, hogy a tulajdonosra bocsátanák a kezüket.

A rosszindulatú programokat a számítógép megfertőzésére használják, és a hackerek később bármikor ellenőrizhetik, hogy a rendszer mennyire sérült. Ez bizonyos nyomokat ad neki más dolgokra vonatkozóan, amelyeket esetleg megtehet az áldozattal szemben. A hackerek gyakran rosszindulatú célokra értékesítik az Ön adatait a sötét interneten.

Noha sok ember nem ismeri fel őket, számos jelzőtábla mutat, amely figyelmeztetheti Önt, hogy megtámadtak.

Tanuld meg felismerni ezt a 12 jelet, és máris meg fogod óvni magad. Ezután regisztráljon a rendelkezésre álló legjobb VPN-re (Ajánlást: próbáld meg megnézni a NordVPN vagy Surfshark) további védelmet.

1. Állandó pop-upok a böngészőben

Néhány teljesen legitim webhelyen előugró ablakok lesznek. Ezek általában a weboldalhoz kapcsolódnak, és ilyen típusú kedvezményt vagy üzletet kínálnak. Ez enyhén bosszantó, de nem feltétlenül kell aggódnia.

A történet más, ha mindenhol elindul pop-upok megjelenése. Ez egy állandó probléma, amelyet már a webhelyeken is észrevehet, amelyek még nem rendelkeztek felugró ablakokkal.

Mi több, ezek teljesen véletlenszerű pop-upok, amelyeknek semmi köze nincs a böngészett webhelyhez. Sokan azt mondják neked, hogy te vagy nyert valamilyen versenyt. Csak annyit kell tennie, hogy rákattint egy linkre, és talán beír valamilyen információt magáról.

malware popupok

Óvakodj a felbukkanó ablakoktól. Ne kattintson a linkekre, és ne adja meg nekik személyes adatait.

2. A böngészőbe telepített új eszköztárak

az eszköztár adatvédelmeValamennyi böngészőnek alkalmanként frissítést kell igényelnie, hogy a felhasználók rendelkezésére álljon a legújabb szolgáltatások és funkciók, beleértve a fokozott biztonságot. Amikor ezek a frissítések megtörténnek, a böngésző általában elmondja nekünk a róluk, és akár át is vezetheti Önt a különféle változásokon, hogy megértse őket.

Mi lenne azzal a nappal, amikor egy titokzatos böngésző eszköztár hirtelen megjelenik a képernyő tetején? A beállításokat semmilyen módon nem változtatta meg, és böngészője még nem közölte a frissítésekkel.

Ez az eszköztár hihetetlenül bosszantó lehet. Nem ismeri magát. Nem kérted. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a böngésző beállításai is megváltoztak. Semmi sem működik úgy, ahogy általában. Lehetséges, hogy kapsz egy új kezdőképernyőt is, amely spammel van tele.

Ezek az eszköztárak képesek lehetnek pusztításra a rendszerben a hirdetési ablakok megnyitásával. Ha rákattint valamelyik eszközre, letölthet egy rosszindulatú fájlt a számítógépére.

Ha talál egy titokzatos eszköztárat a számítógépén, elengedhetetlen, hogy gyorsan cselekedj annak eltávolítása érdekében. Minél tovább tartózkodik a számítógépen, annál több kárt okozhat. (További információ a legjobb biztonságos böngészőkről itt olvasható)

3. Új szoftver hirtelen megjelent a számítógépén

Előfordult már, hogy csak a számítógépre jelentkezett be, és felfedezte, hogy új szoftvert telepítettek? Ez nem csupán valamilyen automatikus Windows frissítés vagy más javítás, amely a meglévő szoftvert gyorsabbá vagy biztonságosabbá teszi.

Ez egy teljesen új szoftver, amelyről még soha nem hallottál, és tudta, hogy nem telepítette.

Nehéz megmondani, hogy ez az új és titokzatos szoftver mit tud tenni a számítógépével. Előfordulhat, hogy a szoftver némelyike ​​átveheti a számítógépen lévő meglévő szoftvert, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a rosszindulatú kód megkívánja. Szoftver, amely titokzatosan hozzáadja magát a számítógépéhez letilthatja az összes vírusvédelmi védelmet, hogy a rendszer kiszolgáltatott legyen más támadásokkal szemben, és a számítógép használata kevésbé biztonságos a gyermekek számára.

típusú malware

Időnként az emberek megnyitják magukat az ilyen típusú telepítéshez, szoftver letöltése az internetről. Ennek nagy része legitim és nem rosszindulatú. Mások ragadozóak. Különösen igaz ez az ingyenes szoftverre, amely gyakran letölt egy harmadik féltől származó szoftvert, amikor beleegyezik abba, hogy letölti az eredeti csomagot. Ez a harmadik féltől származó szoftver veszélyeztetheti a teljes rendszert.

Ha szoftvert kell letöltenie, ellenőrizze, hogy ismeri-e a forrást, és hogy elolvassa-e a felhasználási feltételeket.

4. A webhely automatikus átirányítása

Kevés dolog annyira idegesítő, mint amikor megpróbál elérni egy weboldalt, amikor automatikusan átirányít egy másikra. A hackerek szeretik ezt megtenni mert potenciálisan nagy pénzgyártó. Fizetést kap az, aki a webhely tulajdonosa, hogy átirányítsa a forgalmat erre.

Ezt általában akkor látja, amikor néhány kulcsszót beír egy keresőbe. Megkapja a keresési eredmények listáját, és rákattint az egyikre. Ahelyett, hogy felkerülnének arra a webhelyre, elvisz valahova másutt.

adware automatikus átirányítás

Ha ez egyszer történik, akkor lehet, hogy valamiféle hibás, de Ha látja, hogy ez ismételten megtörténik, ez azt jelenti, hogy a rendszer kompromittálódott. Próbáljon meg megadni néhány nagyon konkrét kulcsszót a keresőmotorjában. Kattintson a linkre a legjobb eredményért. Ha nem érkezik meg a webhelyre, akkor tudja, hogy számítógépe megfertőződött.

Az ügy bonyolítása az a tény, hogy a webhely jelezheti, hogy valóban elérte a helyes URL-t. Ennek oka az, hogy a hacker a meghatalmazott.

5. Hamis biztonsági figyelmeztetések

ransomware támadásEz mindig aggodalomra ad okot, amikor a víruskereső szoftver felbukkan, hogy jelezze, hogy lehetséges probléma van. Vegye figyelembe ezeket a figyelmeztetéseket, de vegye figyelembe, hogy néha figyelmeztetést kap, mert hacker dolgozik.

A hackerek olyan szoftvert keresnek, amely nincs naprakész és minden egyéb olyan régi program, amely esetleg a számítógépén rejlik, hogy beszivárogjon a rendszerébe. Ezeket az elavult programokat használják arra, hogy a számítógép figyelmeztetéseket küldjen neked. Az üzenet megérkezésekor a kár megtörtént. Fertőzött vagy.

A figyelmeztetés általában arra hivatkozik, hogy kattintson egy linkre egy webhely felkereséséhez, ahol jobb biztonsági szoftvereket kaphat. Az emberek hajlandóak ezt megtenni, a folyamat során megadva a hitelkártya-adataikat. Most nem csak a számítógépük fertőzött, hanem a hackerek is rendelkeznek pénzügyi információkkal.

6. Ransomware támadások

Tudni fogja, hogy ransomware támadást kapott, amikor a számítógép hirtelen üzenetet küld neked, hogy az összes fájl titkosítva van. A titkosítás sok esetben jó, de csak akkor, ha ezt kéri. A követelés szerint ha újra hozzáférni szeretne a számítógépéhez, pénzt kell küldenie egy bizonyos Bitcoin címre..

Ha nem fizet, akkor a hackerek megsemmisítik az Ön adatait. Természetesen akkor is megtehetik, ha fizetsz.

hogyan működik a ransomware

7. Ismeretlen közösségi médiaüzenetek

Sokan a közösségi médiát használják a barátokkal és a világgal való kommunikációra. Néha furcsa üzenetet kaptunk, amely nem úgy tűnik, hogy a feltételezett feladótól származik. Ezek közül az ismeretlen üzenetek közül sok tartalmaz linket, amelyre a címzettnek állítólag rá kell kattintania. Ha rákattint, felszabadul a nagyobb problémák.

Ha kap egy gyanús külsejű üzenetet egy barátjától, ne kattintson rá. Hasonlóképpen, ha látja, hogy fiókja olyan üzeneteket küld, amelyeket nem küldött, ez azt jelenti, hogy feltörték a közösségi média-fiókokat..

8. Érvénytelen jelszavak

érvénytelen jelszó feltörveHa olyan webhelyre látogat, amelyet rendszeresen meglátogat, de a jelszava megadásakor megtagadják a hozzáférést, ez problémát jelezhet. Próbálja újra beírni a jelszavát. Ha ez továbbra sem működik, és biztos benne, hogy helyesen kapta meg a jelszavát, akkor a fiókját feltörték. A hacker megváltoztatta a jelszót.

Ez előfordulhat egy e-mail adathalász-csalás ahol egy linkre kattint egy e-mailben, amely egy weboldalra jut, ahol megadja a hitelesítő adatait. Ez megadja a hackereknek a bejelentkezési adatait.

Megtudhatja, hogy a jelszavak védelmezői biztonságosak-e, és gyorsan megváltoztathatja azokat, ha gyanítja, hogy valaki ellopta az Ön adatait.

9. Saját egérmutató

Ha ült a számítógépnél, és az egérmutató hirtelen önmagától mozogni kezd, ez lehet a jele, hogy valaki eltérítette a számítógépet, és támadtak. Ez különösen igaz, ha az egér úgy tűnik, hogy bizonyos irányba mozog, nem pedig csak véletlenszerűen repül át a képernyőn, ami műszaki problémát jelez.

Ha a mutató különféle fájlokat nyit meg, és szándékosan mozog, akkor valószínű, hogy egy hackerek ellenőrzik azt.

10. Vírusvédelem hirtelen letiltva

víruskereső letiltvaHa egy vírus megfertőzi a számítógépet, lehetséges, hogy letilthatja a víruskereső szoftvereket, és megszüntetheti a rendszer többi biztonsági védelmét. Ha valami hasonlót észlel a számítógépen, általában a Registry Editorhoz vagy a Feladatkezelőhöz fordul, hogy ezzel foglalkozzon..

azonban, a vírus nem engedi ezt megtenni. Ezeket az eszközeket valószínűleg le is tiltják, és a helyzet kezeléséhez más lépéseket kell tennie. Ha ezeket a helyzeteket költségmentesen kívánja megakadályozni, tekintse meg a rendelkezésre álló legjobb ingyenes víruskereső szoftverek egy részét.

11. Hiányzó pénz vagy ismeretlen díjak

Okos ellenőrizni rendszeresen a bankszámla- és hitelkártya-egyenlegeit. Ha bejelentkezik a számlájára, és az egyenleg a vártnál alacsonyabb, akkor itt az ideje ellenőrizze az összes tranzakciót. Előfordulhat, hogy néhány nem ismerős.

Ugyanez igaz a hitelkártya-számlákra, bár ebben az esetben látni fogja, hogy egyenlege növekszik. Még egyszer ideje áttekinteni a legutóbbi tranzakciókat, hogy bármi ismeretlen dolgot keressen. Ha van valamilyen BitCoins birtokosa, akkor tovább kell oktatnia magát a kriptográfia biztonságos tárolására.

Ha azonnal felfedezte ezeket a problémákat, azonnal értesítse a bankot és a hitelkártya-társaságokat.

12. Ismeretlen helyre szállított vásárlások

Ha csak bankszámlára, hitelkártya-számlára vagy online kiskereskedelmi számlára jelentkezik be, hogy csak olyan vásárlásokat láthasson, amelyekről még nem tudott, akkor azt is észreveheti, hogy egyes termékeket ismeretlen címre szállítottak. Ez a hackerek ismét munkahelyen van, és bevásárló veszekedést jelent a pénzért.

Ez különösen veszélyes, ha kisvállalkozás tulajdonos, amelynek vállalati bankszámlája van. Ebben az esetben ellenőrizze a kkv-k sérülékenységeinek teljes listáját, amelyeket gyakran a hackerek céloznak meg.

A következő problémákkal megvédheti magát a legtöbb ilyen problémától nem nyitott meg ismeretlen e-maileket és nem kattint az ismeretlen linkekre. Legyen óvatos mindig kövesse a biztonsági protokollokat, és tartsa naprakészen a víruskereső szoftvert hogy megvédje magát a hackerek behatolásaitól.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me