E-biztonsági útmutató: Védje gyermekeit ma az interneten

A szülők úgy gondolták, hogy durva volt, mielőtt az internet megjelenik. Az előző generációknak egyszerűen fogalma sem volt arról, hogy mi fog következni.

Az utóbbi években Ausztráliában növekedett a személyazonosság-lopás és más internetes bűncselekmények száma. A közelmúltban, mint a múlt hónapban, az ausztrál kormánynak meg kellett vizsgálnia a liberális, a nemzeti és a munkaügyi pártok hálózatának online behatolását..

2019 februárjában a Parlamenti Szolgáltatások Minisztériumának (DPS) új jelszavakat kellett kiadnia a képviselők és a személyzet számára. Ez a folyamat akkor történt, amikor az Ausztrál Kiberbiztonsági Központ (ACSC) rosszindulatú behatolást fedezett fel a Parlament Házának számítógépekbe.

Internetbiztonság gyerekeknekEz a vizsgálat tudatosította az ACSC-t a politikai pártok hálózata elleni támadásokról is. Szerencsére a rosszindulatú tevékenységet még mielőtt bármiféle választási beavatkozás megtörtént volna, azonosították. Az ausztráliai parlamenti csapás után az ACSC aktívan segített támogatni a politikai pártok online identitását.

Bill Shorten, a munkaügyi vezető kijelentette, hogy „Ausztrália nem mentesül vagy mentes az olyan rosszindulatú tevékenységektől, amelyeket másutt látunk.” Lehet, hogy a politikai pártok kicsi szervezetek, ám hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek és használnak a közösségekről és a szavazókról.


Az éjjel-nappal megfigyelt számítógépekkel a hackerek továbbra is képesek voltak rosszindulatú támadásokat megtervezni és átadni. Ez a tény teszi az egyének védelmét, és a személyi számítógépek szinte lehetetlennek tűnnek. Ennek azonban nem kell lehetetlennek lennie.

Első pillantásra az internet eltávolítása otthonából a magánélet és az identitás védelme érdekében tűnik az egyetlen lehetőségnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy az internet is értékes eszköz.

Gyerekek és az internet

A szülőknek nehéz feladatuk van internetbiztonság. Minden korosztályú gyermekek most szabadidejük jelentős részét töltik online, akár okostelefonról, táblagépről, akár hagyományos számítógépről.

gyermekek, akik káros tevékenységek céljából használják az internetetA gyermekek számára az internet vált a hír, szórakozás és kommunikáció elsődleges forrásává. De az internet számos fenyegetést is jelent, különösen azokat, amelyeket a fiatalabb emberek esetleg nem látnak.

A szülőknek nyílt vitát kell folytatniuk gyermekeikkel arról, hogy milyen típusú alkalmazásokat és webhelyeket használnak, és mi számít megfelelő online viselkedésnek. Ez mind saját, mind mások biztonsága érdekében a kiberbulling veszélyes erő marad a modern társadalomban.

Különféle útmutatók állnak rendelkezésre, amelyek segítik az Ön személyes adatainak és gyermekeinek biztonságát az interneten, ám ezek közül sokan túlságosan általánosak vagy túlzottan érintik a modern technológiát, hogy bizonyos helyzetekben nagyon hasznosak legyenek. Ezek a tippek a biztonsági tippek és információk széles választékával segítenek a magánélet védelmében, miközben megóvják a gyermekeket.

A háztartás internetes szabályainak meghatározásakor vegye figyelembe a következő tippeket és javaslatokat.

1. Keressen egy megbízható víruskeresőt

Minden otthoni számítógépére, amelyen fut a Microsoft Windows operációs rendszer, telepítenie kell egy erős víruskeresőt. Még ennél is fontosabb az a laptop vagy asztali számítógép, amelyet megosztasz a gyerekeivel. Megpróbálhat fájlokat letölteni kockázatos webhelyekről, amelyek rosszindulatú programokat vagy más fertőző szoftvereket tartalmazhatnak.

A víruskereső beállításainak beállításakor ügyeljen arra, hogy az eszköz konfigurálva legyen automatikusan ellenőrizze a merevlemezre hozzáadott új fájlokat. Ezenkívül lehetővé kell tenni, hogy az alkalmazás rendszeresen frissítse magát, így biztos lehet benne, hogy Ön és családja legújabb védelmet élvez a külső fenyegetések ellen..

Ajánlott víruskereső szoftver
 • Avast Antivirus - Az Avast aláírás-alapú malware-észlelést és valós idejű vírusdetektálást kínál. böngészés és e-mail védelem, valamint egy böngésző-bővítmény, amely figyelmezteti a szörfösöket a potenciálisan veszélyes hivatkozásokra, és egy hirdetés-blokkolót.
 • AVG Antivirus - Az Avast által 2016-ban megvásárolt AVG egy másik jól ismert víruskereső szoftver, amely erős malware észlelési képességekkel és valós idejű vírusvédelemmel is rendelkezik. Az AVG-ről ismert, hogy a rosszindulatú programok védelme szempontjából lényegesbb képességekkel rendelkezik, mivel azok rosszindulatú programok viselkedését követik.
 • Bitdefender Antivirus - Erős biztonsági csomag az egész környéken, amelyről ismert, hogy közel 100% -os támadásvédelmet nyújt a Mac OS használatakor. A Bitdefender fejlett hálózati fenyegetések megelőzésével, többrétegű ransomware védelemmel, ransomware kármentesítéssel és nagyszerű szülői felügyeleti funkciókkal rendelkezik..
Hasznos útmutatók a telepítéshez és a telepítéshez
 • Az Avast Antivirus telepítése
 • Az AVG Antivirus telepítése
 • Hogyan telepítsük a Bitdefender Antivirus programot

2. Korlátozza a képernyő idejét

korlátozza a képernyő idejétAz egyik okosabb dolog, amelyet a szülők megtehetnek gyermekeik online védelmére, az egyszerű ellenőrizze az online időt. Az ilyen típusú korlátozások emlékeztetik a gyermekeket arra, hogy az internetet eszköznek kell tekinteni, nem pedig egész napos szórakozásnak. Manapság nem könnyű megtenni oly sok internet-csatlakoztatott eszközt otthon, a számítógépektől az okostelefonokig és a hangsegédekig..

A végrehajtás egyszerű szabálya, hogy nincs okostelefon az asztalnál. Ön dönthet úgy is, hogy csak egy megosztott számítógéppel rendelkezik az egyik fő lakónegyedben, ami minden családtagot arra kényszerít, hogy felváltva vegye fel az internetet és szokjon hozzá, hogy nem kapcsolódik a nap minden napjához. Amíg a szokás nem jön létre, azt javasoljuk, hogy használja a szülői felügyeleti szoftvert, hogy megkönnyítse a gyermekek internetes tevékenysége hosszának megváltoztatását. Ez leegyszerűsíti az ellenőrzés fenntartását az Ön számára, és egyszerűsíti az Ön által készített új otthoni szabályok végrehajtását.

Ajánlott Szülői felügyeleti szoftver
 • Norton Family Premier - A Norton szülői felügyeleti szoftvere megkönnyíti a szülők számára, hogy ellenőrizzék gyermekeik online időtartamát. Több funkciót tartalmaz, például az azonnali zár, a videófelügyelet, a keresés felügyelete, a szociális hálózati felügyelet és a helymegfigyelés.
 • Kaspersky Safe Kids - Egy másik jól ismert biztonsági cég, a Kaspersky Safe Kids lehetővé teszi a szülőknek, hogy figyelemmel kísérjék a közösségi média tevékenységeit, és GPS-követéssel rendelkeznek. A szoftver emellett tanácsokkal látja el az embereket a szakértő gyermekpszichológusok által a jelenlegi gyermek viselkedés szempontjából, amelyet a tevékenység alapján látnak.
 • Qustodio - A szülők képesek arra, hogy a Qustodio webportálon keresztül ellenőrizzék és áttekintsék a jelentéseket minden eszközről. A szoftver intelligens szűrőrendszerekkel, idővezérlő beállításokkal és a webes tevékenységek granulált elemzésével van felszerelve.
Hasznos útmutatók a szülői felügyeleti szoftver beállításához
 • A Norton Family Premier telepítése és konfigurálása
 • A Kaspersky Safe Kids telepítése és konfigurálása
 • A Qustodio telepítése és konfigurálása

Ha úgy gondolja, hogy a szülői felügyeleti szoftver túl sok az ellenőrzés, akkor az a legjobb, ha nem egy szabályt hajt végre, hanem olyan új családi tevékenységeket vezet be, amelyek korlátozják az időüket egy olyan eszközzel, amely állandósítja az internetes függőséget.

3. Korlátozza a Wi-Fi zónákat

Az internetes határidők meghatározásával együtt a szülőknek mérlegelniük kell olyan speciális zónák létrehozását a házban, ahol nem használnak okostelefonokat és számítógépeket. Az egyik népszerű stratégia annak megakadályozása, hogy a gyermekek számítógépet vagy táblagépet vigyenek a hálószobájába, ahol kísértés lehet, hogy online maradjon éjjel.

Bizonyos wi-fi útválasztók konfigurálhatók annak ellenőrzésére, hogy a jel milyen messzire érkezik az otthoni különféle részeire. A szülőknek legyenek kevésbé aggódik - internet-hozzáféréssel minden szobának minden sarkában, és - jobban aggódik korlátozva a wi-fi hozzáférést olyan területeken, ahol figyelemmel kísérhetik gyermekeik online viselkedését. Nézze meg ezt a csodálatos forrást egy részletes bemutatóhoz: https://www.techwalla.com/articles/how-to-limit-a-wifi-signal.

Alternatív megoldásként, ha mindez túlságosan sok munka, úgy a megoldáshoz más módon is megközelítheti az internetes használat korlátozását bizonyos időszakok után. További információ az internethasználat útválasztóval történő szabályozásáról.

4. Használjon biztonságos keresőmotort

A Google ereje köti össze az egyént a világ minden tájáról származó források sokféle információival. Természetesen az ilyen típusú szerszám azzal a veszélyével jár, hogy megbotlik alkalmatlan vagy rosszindulatú webhelyek, mint az Ön böngészése az interneten. Gyerekekkel kapcsolatban kritikus az ellenőrzés, hogy milyen típusú információt lehetnek online keresni.

a keresőmotor működése

Számos gyerekbarát keresőmotor áll rendelkezésre a szülők számára, hogy otthoni számítógépükre beállítsák. Ezeknek a webhelyeknek több szín és interaktivitása van, mint a hagyományos Google kezdőlapon, és biztosítják, hogy az egyetlen megjelenített eredmény megfeleljen a kiválasztott korosztálynak. Miután kiválasztotta a keresőmotort, amelyben megbízható, feltétlenül állítsa be alapértelmezett keresőmotorként az eszközén vagy az általuk használt otthoni eszközön.

Útmutató az alapértelmezett böngészőmotor megváltoztatásához
 • Az alapértelmezett keresőmotor megváltoztatása a Google Chrome-on
 • Az alapértelmezett keresőmotor megváltoztatása a Safari-on
 • Az alapértelmezett keresőmotor megváltoztatása a Mozilla Firefoxon
 • Az Microsoft alapértelmezett keresőmotorjának megváltoztatása

5. Fontolja meg a webszűrést

A gyerekeknek a keresőmotorok használatának pusztán utasítása nem lesz elegendő az internetes viselkedésük ellenőrzéséhez. Ha teljes hozzáférést biztosít számukra egy böngészőhöz, akkor továbbra is képesek veszélyes vagy nem megfelelő webhelyeket találni és megtekinteni. A népszerű alkalmazások, például a Google Chrome, a Mozilla Firefox és a Microsoft Internet Explorer csak korlátozott szülői beállításokat kínálnak, ezért érdemes érdemes befektetni egy különálló szoftver segédprogramba.

Függetlenül attól, hogy otthon használja a Windows vagy a Mac operációs rendszert, számos szoftver eszközt találhat az otthoni számítógépek védelmének növelésére. Ezen segédprogramok többsége lehetővé teszi különböző felhasználói fiókok konfigurálását különböző beállításokkal, beleértve az engedélyezett URL-eket és a blokkolt URL-eket. Azt is korlátozhatja, hogy gyermekei csak a HTTPS-sel rendelkező webhelyeket látogassák meg, ami azt jelenti, hogy az online üléseik biztonságosak és titkosítva vannak. A szoftvertől eltérő másik lehetőség az útválasztó beépített képességeinek használata.

Nézze meg ezt az útmutatót arról, hogyan használhatja útválasztóját webszűréshez és más szülői felügyeleti lehetőségekhez: https://www.cnet.com/how-to/how-to-use-your-routers-parental-controls/

6. Adja hozzá a szülői felügyeletet a mobil eszközökhöz

Az okostelefonokról és táblagépekről a szülők számos módon testreszabhatják az Android és az Apple iOS operációs rendszereket gyermekeik számára. Mint a böngészőknél, a cél az, hogy a nem megfelelő tartalmat tartsa távol a gyermekeitől, miközben biztosítja személyes adatainak biztonságát is.

Az Androidon a legjobb indulás a Google Family Link alkalmazás, amely elérhető a ingyenes letöltés. Ez segít létrehozni egy gyerekbarát Google-fiókot, amelyet összekapcsol a saját meglévő fiókjával. Innentől beállíthatja a fiókot gyermeke telefonján vagy táblagépén, és a közül választhat választási lehetőségek, beleértve a tartalom szűrését és az alkalmazás korlátozásait.

Nézze meg ezt az útmutatót: A Google Family Link telepítése és beállítása

IPhone vagy iPad esetén a szülői felügyeletet a Beállítások alkalmazás „Korlátozások” menüjében kezelik. Először a rendszer felkéri egy speciális jelszó megadására ezen lehetőségek kezelésére. Ezután megjelenik a váltás listája, amellyel kiválaszthatja, mely alkalmazásokat és funkciókat kívánja gyermeke használni. Te is blokkolja az explicit tartalmat nem jelenik meg a Zene és Podcast alkalmazásokban.

Nézze meg ezt az útmutatót: Hogyan lehet navigálni az iOS 12 szülői felügyeletén

7. Figyelemmel kíséri a közösségi média fiókokat

a közösségi médián töltött átlagos napi időA fiatalabb generációk, különösen a tinédzserek, online idejük nagy részét a közösségi hálózatokon töltik. A Facebook és a Twitter továbbra is a két vezető platform, bár az olyan alkalmazások, mint az Instagram és a Snapchat, továbbra is népszerűsítik. 13 évesnél fiatalabb gyermeket nem szabad engedélyezni a közösségi hálózaton történő regisztrálást, de természetesen érdemes néhány évet hozzáadni ehhez a szabályhoz, gyermekének érettségétől függően.

Általános gyakorlatként arra kell ösztönöznie gyermekeit, hogy korlátozzák közösségi hálózatuk kölcsönhatásait olyan emberekkel, akiket a valós életben ismernek. Tanítsa meg nekik, hogy jöjjenek felnőttként, bármikor, amikor egy idegennel megkeresik őket online. Ezenkívül ügyeljen arra is, hogy a szülői felügyeleti szoftver segítségével ellenőrizze, hogyan használnak fényképeket és videókat közösségi médiaszámláikon.

További tippeket a gyermeke közösségi médiahasználatának nyomon követésével kapcsolatban a következő oldalon találhat: parenting.com

8. Jelentés az internetes zaklatásról

A közösségi médiafigyelés részeként figyeljen az internetes zaklatás bármilyen jelzésére, mind kimenő, mind bejövő számára. Gyakran a gyermeke viselkedése alapján észlelheti az internetes zaklatás tüneteit. Ha elkezdenek visszalépni a beszélgetésekből, vagy hirtelen antiszociálisabbá válnak, azonnal kezdjen fel kérdéseket feltenni, és derítse ki, hogyan zajlottak online barátságuk..

számítógépes zaklatás szex chart szerint

A proaktív fellépés érdekében gyakran kell beszélgetnie gyermekeivel mi az internetes zaklatás és mit kell tenniük, ha találkoznak vele. Mondja meg nekik, hogy bármikor beszélhetnek veled ezekről a kérdésekről, és nem kell, hogy zavarban legyenek.

További tippek az internetes zaklatás szülőként történő hatékony kezelésével kapcsolatban
 • https://www.connectsafely.org/cyberbullying/
 • https://www.parents.com/kids/problems/bullying/18-tips-to-stop-cyberbullying/
 • https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html

9. Védje a személyes információkat

Mivel az internet ilyen fontos része a gyermekek életének, azt gondolhatják, hogy biztonságos megosztani saját személyes adataikat az interneten. Szülőként folyamatosan emlékeztetnie kell gyermekeit az online fenyegetésekre. Pontosabban hajtsa végre azt az irányelvet, hogy ne osszák meg vagy tegyék közzé a nevükre, telefonszámukra vagy címükre vonatkozó adatokat anélkül, hogy előtte beszélnének Önnel..

Ha volt az első számú szabály az online biztonság biztosításában, akkor ez a rész. A legtöbb ragadozó a közösségi médián keresztül szerzett bizalmat használja fel, hogy több személyes információt szerezzen a gyermekekről, és gyakran „több, mint digitális” kapcsolatot kezdeményezzen.. Ez életveszélyes helyzetekhez vezethet.

Noha a tevékenység figyelemmel kísérése mindig nagyszerű lehetőség, valójában csak valaha lesz a gyermekeknek átadott alaptanítások kiegészítése. Időnként olvassa el újra az „idegen veszély” beszélgetést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy fizikailag és digitálisan mindig őrizetben vannak a megbízhatatlan személyek körül..

10. Népszerűsítse az erős jelszavakat

A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeket is meg kell tanítani az erős, biztonságos jelszavak fontosságáról. Tanítsd meg őket, hogy kerüljék ugyanazt a jelszót több webhelyen, és nehezítsék meg a jelszavaikat. Családként néhány havonta válasszon egy napot, hogy minden tagja megváltoztassa jelszavát.

jelszóhossz diagram

Vannak olyan szoftverek, amelyek ma léteznek a jelszavak megváltoztatásának egyszerűsítésére, más néven jelszókezelők. A legjobb jelszókezelők gondoskodnak arról, hogy minden jelszó titkosítva legyen és biztonságosan megoszthatók legyenek, korlátozva ezzel a lehetséges biztonsági fenyegetéseket..

11. Tanítsa meg a gyerekeket a spamről

Mielőtt bízhat gyermekeiben saját privát e-mail fiókjával, feltétlenül figyelmeztesse őket a típustípusokra illegitim vagy nem megfelelő üzenetek, amelyeket a beérkező levelekben találhatnak. Beszélj velük a spam figyelmeztető jeleiről és arról, hogy mennyire kritikus az, hogy soha ne válaszoljunk e-mail üzenetre semmilyen személyes adattal..

A szülők számára intelligens választás az, ha a Gmail opciót használják az elsődleges beérkező levelekhez kapcsolt gyermekbarát fiók létrehozásához. Amikor egy gyermek eléri a 13 éves korát, a szülő meghatározhatja, hogy megengedték-e a kapcsolódó Gmail-fiók független fiókba történő migrálását. Ez egy útmutató ehhez a beállításhoz: Hogyan hozhat létre biztonságos e-mailt gyermekének.

12. Vigyázz a vásárlásokra

online vásárlás e-kereskedelem

Ha gyermekeinek megengedett, hogy saját okostelefonjával vagy táblagépével rendelkezzen, akkor minden bizonnyal teljes hozzáférést igényel, hogy önmagában is letölthessen új alkalmazásokat. Ez kockázatos lehet, különösen akkor, ha családja egyetlen fizetési számlát oszt meg a nyilvántartott hitelkártyával. Szerencsére mind az Android, mind az iOS operációs rendszer jelszó megadását vagy ujjlenyomat-egyezést igényel felnőtt felől, mielőtt a mentett fizetési mód használható.

Mégis, okos a szülők számára szorosan ellenőrizze hitelkártya-tevékenységét bármiféle szokatlan díj ellen. Emlékeztesse gyermekeire, hogy bármikor, amikor online vásárolni akarnak, közvetlenül hozzá kell jönniük.

Természetesen csak olyan webhelyeken vásárolhat online, amelyekben megbízható és érvényes SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

13. Tartsa a képeket megfelelőnek

Szülőként észreveheti, hogy gyermeke egyik kedvenc okostelefon-alkalmazása a kamera. Ne gondolja, hogy ártalmatlan, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy hány más alkalmazás tartalmaz képkezelési funkciót. Amikor beállítja és ellenőrzi az eszköz szülői felügyeletét, szánjon egy további másodpercet annak mérlegelésére, hogy mely alkalmazásokat szeretné gyermeke használni a fényképezőgéppel.

tartalom blokkoló felmérés

Mindig tisztában kell lennie gyermekeivel mi a megfelelő fénykép és milyen típusú tartalmat soha nem szabad fényképezni. Figyelmeztesse őket, hogy csak azért, mert egy fénykép csak az eszköz helyi tárhelyén létezik, nem azt jelenti, hogy azt nem lehet feltörni vagy véletlenül feltölteni az interneten. Emlékeztesse őket arra is, hogy csak képeket osszanak meg olyan kapcsolatokkal, akiket a valós életben ismernek és akiket a közösségi médiában ellenőriztek.

Bármi nem megfelelő általában kínos, és bármi zavaró is felhasználható gyermekei és családja ellen. Tartsa a fényképeket magántulajdonban, és tartsa megfelelő módon a fényképeket.

Nézze meg: Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket okosnak a közösségi médiában

14. Felügyelje a játékot

szülői ikonraAz interneten nincs hiány szórakoztató üzletekből, és az online játék az egyik legnépszerűbb tevékenység a gyermekek és a tizenévesek számára. Függetlenül attól, hogy családja inkább a számítógépes játékot vagy a konzoljátékot részesíti előnyben, beállíthatja a szülői felügyeletet, hogy a gyermekek csak a megfelelő tartalmat látják.

A PlayStation 4 rendszeren beállíthat egy főfiókot a szülők számára, majd alfiókot állíthat be a gyermekek számára, amely korlátozható, hogy csak bizonyos játékokat vagy minősítési szinteket használjon. Az Xbox One platformon hasonló beállítás van, bár lehetővé teszi a gyermekszámlák elkülönítését a tini fiókoktól. A PC-játékosok számára a legjobb fogadás Családi mód a Steam platformon, amely lehetővé teszi bizonyos játékcímek blokkolását a gyermekek fiókjaiból.

Útmutató a szülői felügyelet engedélyezéséhez a játékokban és a játékplatformokban
 • Steam kliens
 • A Google Play
 • Apple App Store
 • Xbox egy
 • Play Station
 • Nintendo Wii

15. Ösztönözze a kommunikációt

Mindenekelőtt a gyermekek online védelmének kulcsa az, hogy megőrizze őket részt vesz a való világban. Mindaddig, amíg jól érezzék magukat, hogy felveszik Önnel a problémáikat vagy félelmeiket, addig együtt képesek lesznek biztonságos helyet létrehozni az interneten. Azonnal kezdje el, amikor gyermekei fiatalok, hogy a számítógépet olyan eszközzé tegye, amelyet együtt használsz. Ezután tartsa be a rendszeres bejelentkezés ütemtervét, hogy megnézze, mit szeretne gyermeke még online feltárni.

Amikor új szabályokat állít fel az internet otthoni felhasználására vonatkozóan, feltétlenül magyarázza el világosan az ilyen korlátozások bevezetésének indoklását. Ne ígérd gyermekeidnek, hogy a szabályok egy bizonyos életkor elérésekor eltűnnek. Ehelyett állítson be célokat arra, hogy miként bizonyíthatja érettségét és több szabadságot szerezhet online.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me