Hogyan lehet feloldani a webhelyeket?

Az internet egyik legnépszerűbb alkotóeleme 2020-ban ünnepelte 30. évfordulóját.

Három évtizeddel ezelőtt egy brit számítógépes tudós egy történelmi javaslatot tett közzé, amelyben felvázolja a világhálón ismertté váló elképzelését, amelyet manapság egyszerűen „weben” kell nevezni, és amely lényegében rövidítésre került az „internet” számára. .”

Sir Tim Berners-Lee úgy vélte, hogy a Hypertext Markup Language megvalósítása más digitális információtechnológiákkal együtt az internetet korlátlan böngészés valóban globális rendszerévé teszi..

Az információszabadság volt a központi témája Berners-Lee javaslatának; össze akarja kapcsolni a számítógépes hálózatokat anélkül, hogy el kellene szakadnia az aktív szekcióktól, és egyik fő célja az volt, hogy a világ minden tájáról érkező emberek hozzáférjenek a szervereken tárolt információkhoz az egész világon.

screenshot globális webes projekt
Javaslata után Berners-Lee körülbelül egy évbe telt az első böngészőszoftver-alkalmazás és az első weboldal fejlesztéséig, amelyet a parancssori dicsőségben minden történelmi célból megőriztek..

Ettől a pillanattól kezdve a web ugrásszerűen növekedett, és Berners-Lee valószínűleg örült annak, hogy megtudta, hogy javaslatának egyik legfontosabb célját megvalósította: ingyenes és terheletlen hozzáférés a digitális információkhoz.

TL; DR - VPN beszerzése

Ha azonnal szüksége van válaszra, akkor a legjobb megoldás a legjobb VPN használata.

A webhelyeket elsősorban a földrajzi helyzet blokkolja, és egy VPN közvetlenül és zökkenőmentesen megoldja ezt a problémát. Vannak más VPN-szolgáltatók is, amelyek működhetnek, de ha csak a 2. ajánlást adnánk, akkor a NordVPN és az ExpressVPN lenne. Mindkettő évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt, és funkciójuk szinte minden hónapban növekszik.

Nem hibázhatsz e kettővel.

  • Olvassa el teljes NordVPN felülvizsgálat vagy látogasson el NordVPN
  • Olvassa el teljes ExpressVPN felülvizsgálat vagy látogasson el ExpressVPN

További információra van szüksége? Olvass tovább.

A mai web néz ki

Ha bizonyos korú vagy, valószínűleg emlékszel egy olyan időre, amikor nem volt szükség a webhelyek feloldására.

Az 1990-es évek dicsőséges idők voltak az információs technológia fejlesztése szempontjából; hacsak nem találkozott olyan weboldalakkal, amelyekben felhasználónév és jelszó kombináció megadását kellett megadnia, akkor korlátlanul böngészhette az úgynevezett „felszíni webt”, ezt a kifejezést, amely megkülönböztette a „mély webet”.

A web látható része a felszíni információs térben létezik; minden más, sőt, az internet többsége képes csak fiókok hitelesítő adataival vagy speciális böngészőkkel érhetők el, amelyek rejtett szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. A Felszíni Web a 21. század előtt alig tartalmazott földrajzilag blokkolt webhelyeket, de 2020-ban már nem ez a helyzet.

A geo-blokkolt weboldalakról valószínűleg Sir Tim Berners-Lee gondolt, amikor feltalálta az internetet, ám minden bizonnyal nem számított rá, hogy ez manapság nagymértékben megtörténik. Mielőtt elmagyaráznánk a földrajzi blokkolás miért és hogyan oldhatja fel a webhelyek blokkolását a virtuális magánhálózati technológiát használva, röviden említsük, hogy Berners-Lee miként érzi az internetet 30 miután feltalálta: nem igazán elégedett a dolgok módjával fejlődtek, különösen a következő területeken: információszabadság.

Tudod, hogy mi már nem nevezjük ezt az internetes összetevőt a világhálónak? Rövidítettünk az internetre, anélkül, hogy rájöttünk, hogy a földrajzilag blokkolt webhelyek már elvették ezt a világszerte jellemzőt. Az a web, ahogyan Ön Ausztráliában néz ki, különbözik attól, mint az Egyesült Államok, Costa Rica és sok más ország felhasználói számára (bővebben: Az online adatvédelem helyzete Ausztráliában)

Sir Tim Berners-Lee, a világháló feltalálója

Egyes esetekben a kormányok cenzúra-intézkedéseket vezetnek be, amelyekre számíthat olyan totalitárius rezsimektől, mint Kína, Kuba, Irán, Szíria, Szudán és mások. Az interneten kívüli cenzúrán kívül magánvállalkozásokat is találunk, amelyek közül sokan amerikai, és amelyek akadályokat teremtenek, amelyek akadályozzák a korlátlan böngészést..

Nem csoda, hogy Berners-Lee csalódott: a földrajzilag blokkolt oldalak anatémiai szempontjai annak, amit gondoltak, ám ezek most egy kényelmetlen valóság a digitális világban ban élünk.

A geo-blokkolt webhelyek működése

Különféle módszerek léteznek, amelyeket a kormányok, az internetszolgáltatók (ISP) és a technológiai cégek használhatnak annak megakadályozására, hogy weblapokra lépjen; még a YouTube-ot is blokkolja. Annak magyarázata érdekében, hogy ez hogyan működik, a blokkoló entitásokat „szereplőknek” nevezzük, akiknek a korlátlan böngészés olyasmi, amely ellentétes az üzleti modellekkel és az irányítási módszerekkel. Kezdjük egy szélsőséges esettel, a Kínai Nagy Tűzfallal, amely hazai szinten szabályozza az internet-hozzáférést.

Geo-blokkolt webhelyA GFW látszólag arra törekszik, hogy végrehajtja a kínai törvényt, amely felhatalmazza a kormányt, de pontosabban a Kínai Kommunista Pártot az internet szuverén határokon belüli ellenőrzésére. A valóság inkább a cenzúra, a társadalmi ellenőrzés és a tömeges megfigyelés vonalán helyezkedik el - ezért növekszik a legbiztonságosabb böngészők és a legbiztonságosabb e-mailek népszerűsége..

Számos módszert alkalmaznak a GFW támogatására; a legalapvetőbb szinten az IPv4 és az IPv6 címeket blokkolják, és e tekintetben jó példa a Wikipedia kínai nyelvű változata. A kifinomultabb és erőteljesebb módszer a DNS-címrendszereknek az internetszolgáltató szintjén történő beavatkozása, de a kínai szabályozók számára ez egyszerű, mivel az internetszolgáltatók üzemeltetőinek reagálniuk kell a kormányra, és megnehezíteni az állampolgárok IP-címük elrejtését..

Kínában nem ritka, ha kiderül, hogy a számítógép DNS-beállításai megváltoztak mérgező támadások, amelyeket hatalmas mértékben indítanak. Ezeket a támadásokat olyan turisták és más külföldi látogatók tapasztalták, akik laptopjai és okostelefonjai még hazaérkezésük után sem tudnak hozzáférni bizonyos webhelyekhez..

A földrajzilag blokkolt weboldalakkal rendelkező magánvállalatok esetében indokolásuk a megfeleléssel, a szerzői jogi törvényekkel, az üzleti megállapodásokkal és az egyes piacok felett történő ellenőrzéssel kapcsolatos kérdésekre épül..

Talán emlékszel egy olyan időre, amikor a DVD-k sokkal népszerűbbek voltak, mint a video streaming szolgáltatások, mint például a Netflix, a Hulu, a YouTube és a BBC iPlayer. A DVD-disztribútorok akkoriban olyan technológiát alkalmaztak, mint például a régiókódolás, hogy az egyik országban megvásárolt lemez ne játsszon egy másikban. Bár a tartalom streamingét a geoblokkolás leggyakrabban befolyásolja, más webhelyek, például a Craigslist, szintén hírhedt ebben a tekintetben.

Állítsa vissza a korlátlan böngészést

Ha a webes elképzelése jobban megfelel annak, amit Sir Tim Berners-Lee gondolt 30 évvel ezelőtt, akkor magának tartozik azzal, hogy megfelelő technológiát használ, hogy segítsen megkerülni ezeket a korlátozásokat.

Ennek egyik módja egy webes proxy használata, vagy a proxyszerverek elérésének kitalálása; ezt a módszert használják a kínai internetes felhasználók évek óta különböző szintű sikerekkel. A webes proxyk problémája az, hogy egyes technológiai gyártók módszereket fejlesztettek ki azok észlelésére mesterséges intelligencia konstrukciókon keresztül; ráadásul nem olyan megbízhatóak, mint az emberek azt szeretnék, ha lennének, és gyakran nem fognak működni streaming szolgáltatásokkal vagy mobilalkalmazásokkal.

Van egy érzékenyebb ok, amiért nem kívánja használni a webes proxykat 2020-ban: ha névtelennek kell maradnia a weboldalak elérésekor, akkor ellenőriznie kell, hogy a távoli szerver nem képes olyan információkat rögzíteni, amelyek azonosíthatják Önt.

Ez nem nagy ügy, ha csak azt a YouTube zenei videót szeretné megtekinteni, amelyet valamilyen okból blokkolnak az Ön országa, de mi lenne, ha ellenőrizni akarja, hogy van-e valamely másik országban tartózkodási okirat? Tegyük fel, hogy egy tekintélyelvű rezsim tudja, hogy Ausztráliában él, és a letartóztatására vonatkozó végzést közzétették a külügyminisztériumuk honlapján; ebben az esetben soha nem akarja használni például webes proxyt az okostelefonjáról Melbourne-ben. Lényegében a meghatalmazottak általában nem biztonságosak.

A fentieket szem előtt tartva, itt van néhány javaslat arról, hogyan lehet felszabadítani webhelyeket különböző okokból 2020-ban. A VPN használatával kezdjük, mert ez a legjobb és legokosabb módszer; a VPN-alagút, más néven biztonságos alagút, sokkal több felhasználható, mint pusztán a „Trónok játékának” legújabb epizódjának figyelése.

A VPN használata a webhelyek feloldásához

A virtuális magánhálózat egy digitális információs hálózat olyan kiterjesztése, amely nyilvános tereken is működhet point-to-point kapcsolatok révén. Ennek a technológiának a története az 1990-es évek közepére nyúlik vissza, amikor a Microsoft hálózatépítő csapata létrehozta a Microsoftot digitális kommunikációs protokoll, amely sokkal nagyobb biztonságot nyújtott, mint a korai távoli kapcsolatok terminál ülések útján létrehozva.

hogyan folyik a vpn működése

A VPN működésének megértése segít felismerni, hogyan továbbítják az adatokat a személyi számítógépes eszközökről az internetre. Annak érdekében, hogy hozzáférjen az internethez, digitális információkat össze kell gyűjteni és meg kell cserélni, és ez általában olyan módon történik, hogy az adatait szinte bárki láthatja..

Geo-blokkolás céljából az olyan streaming szolgáltatók, mint a Netflix, megnézik ezeket az információkat, és meghatározzák, hol tartózkodnak; ha például Queenslandben tartózkodik, akkor megjelenik egy ausztrál piacra szánt tartalomkatalógus, ami azt jelenti, hogy bizonyos programokat esetleg blokkoltak az üzleti disztribúciós megállapodások alapján - a HBO szintén blokkolva van így.

Nyissa fel a webhelyek blokkolását a NordVPN segítségével

Mivel például a Netflix-et többször is megemlítettük egy példával, akkor azt is megtudhatja, hogy a legmegfelelőbb módszer a Netflix feloldására 2020-ban az NordVPN, egy olyan vállalkozás, amely 2012 óta működik..

Az NordVPN internetes szabadság projektként indult, amely a magánélet és az északi nemzetek által megfigyelt információkhoz való szabad hozzáférés erős eszményein alapszik; Manapság a vállalat a legelterjedtebb megoldássá vált azoknak a felhasználóknak, akik a világ minden tájáról hozzáférnek a weboldalakhoz.

Az egyik ok, amiért a NordVPN ideális a földrajzilag korlátozott tartalom feloldásához, az, hogy több mint 5000 szervert működtetnek, amely 6 kontinensen működik; emellett a NordVPN által használt VPN protokollok és titkosítási rétegek gondoskodjon arról, hogy személyes adatait soha ne veszélyeztesse.

Oldja fel a webhelyek blokkolását az ExpressVPN használatával

Itt van egy másik VPN-szolgáltatás, amelyben megbízhat, amikor megpróbálja megkerülni ezeket a kellemetlen geoblokkoló intézkedéseket.

Az ExpressVPN nem csupán szerverekkel kínál szerte a világon; Ezenkívül az adatvédelem jogi rétegét is biztosítja, mivel a Brit Virgin-szigeteken helyezkedik el, amely joghatóság a szigorú adatvédelmi törvényeiről ismert. Az ExpressVPN használatakor nem kell aggódnia a naplózási politikák vagy a kapcsolatok előzményei miatt. A szigeti nemzet törvényei arra kötelezik az üzleti szervezeteket, hogy féltékenyen őrizzék ügyfeleik személyazonosságát, és ezt büszkén követi az ExpressVPN..

A keresőmotor gyorsítótárának használata

Ha a geoblokkolás miatt nem tud hozzáférni egy webhelyhez, akkor valószínűleg felismerheti annak egy részét a weboldalak gyorsítótárazott változataival. A Google és a Bing által üzemeltetett keresőmotorok alapvetően a webhelyek teljes verzióit másolják, levonva bizonyos elemeket, hogy később tárolhassák őket a szervereken.

keresőmotor gyorsítótárazása

Ez azt jelenti számodra, hogy a Google segítségével olyan webhelyek keresésére használhatja, amelyekről az ismerete le van tiltva; Ha megjelenik a keresési eredmény, észrevesz egy kis zöld nyilat az URL mellett, és itt ellenőrizheti, hogy elérhető-e gyorsítótárazott változat. Sajnos, ez nem fog működni, ha a kérdéses webhely úgy konfigurálta a robots.txt fájlt, hogy megakadályozza a bejárást.

A Tor hálózat használata

Az Onion Router egy szoftverfejlesztési projekt, amely az Egyesült Államok Védelmi Fejlett Kutatási Projektjeiben indult, majd később az Electronic Frontier Foundation finanszírozta azzal a céllal, hogy az internetes forgalmat az önkéntes alapon működő magánszerverek és csomópontok globális hálózatán keresztül irányítsa..

A Tor-hálózat böngészése erősen ajánlott azoknak a felhasználóknak, akiknek mély aggodalmaik vannak a magánéletükkel kapcsolatban; például nyomozó újságírók, akiknek kötelessége megvédeni forrásaik azonosságát.

A Tor hálózathoz való hozzáférés néhány évvel ezelőtt kissé bonyolult volt, de már nem; mostantól elindíthatja a Tor böngésző telepítését Windows, macOS, Android vagy Linux rendszerre.

Lehet, hogy a Tor nem működik minden egyes alkalommal, és az összeköttetések időnként bizonytalanok is lehetnek, de általában bízhat abban, hogy szorgalmasan működik majd az Ön magánéletének védelme érdekében. Ami a Tor hálózat használatát illeti, az az, hogy sokat megtanul a digitális magánélet védelméről, és nem sokáig tart, amíg elkezdi használni a GPG aláírást az e-mail kommunikáció biztonságának megőrzése érdekében..

Végső gondolatok

Kétségtelen, hogy a NordVPN és az ExpressVPN a legjobb módszer a földrajzi blokkolás megkerülésére 2020-ban. Amint azt korábban már tárgyaltuk, a webes proxyk használata egyre későbbi és őszintén szólva nem biztonságos a felhasználók számára. A blokkolt webhelyek elérésének megkísérelése a Google keresőmotor gyorsítótárának felhasználásával nem túl sokáig vezet. A Tor-hálózat kiválóan alkalmas az adatvédelemre, de a YouTube vagy a Netflix feloldásának feloldására ez nem jó lehetőség.

A végén, a VPN használata a legmegbízhatóbb és legbiztosabb módszer, különösen, ha egynél több eszközt használ webhelyekhez és streaming szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. Miután kiválasztotta azt a VPN-megoldást, amely valóban megfelel az Ön helyzetének, érdemes megfontolnia annak telepítését a vezeték nélküli útválasztóra a maximális hatékonyság és a magánélet védelme érdekében (bővebben: A legjobb VPN-útválasztó).

GYIK

K: Hogyan oldhatom fel a webhely blokkolását a tűzfalon?

A: Egyes esetekben a nem hozzáférhető webhelyeket a tűzfal szintjén lehet blokkolni, ami azt jelenti, hogy az útválasztó, az operációs rendszer vagy az antivírus program helyileg kiszűrheti őket, attól függően, hogy melyik a tűzfalat kezeli. Sajnos a megoldás ebben az esetben nem egyetemes; akkor tudnia kell, hogyan lehet elérni a tűzfalat, és kivételt kell létrehozni, vagy pedig eltávolítania kell a weboldalt a feketelistáról.

K: Hogyan lehet felszabadítani a Craigslist alkalmazást??

A: Ez ugyanolyan egyszerű, mint az IP-cím megváltoztatása, amely a VPN-szolgáltatások legfontosabb jellemzője. Kipróbálhatja a Tor hálózatot vagy akár egy internetes proxyt is, de ne feledje, hogy ez utóbbi lehetőség nem működik, ha engedélyezve van a JavaScript.

K: Hogyan korlátozhatjuk vagy távolíthatjuk el az IP-blokkolást?

A: Saját webhelyének futtatásakor a cPanel admin képernyőjén korlátozhatja a hozzáférést meghatározott IP-címekkel vagy IP-tartományokkal, és itt távolíthatja el a korlátozást. Nem akadályozhatja meg az IP-blokkolást a nem kezelt webhelyeken, mert nincs rendszergazdai jogosultsága; azonban megkerülheti az IP-blokkolást olyan megoldásokkal, mint a NordVPN és az ExpressVPN.

K: Tudják-e az internetszolgáltatók a meglátogatott webhelyeket?

A: Az internetszolgáltatónak nagyon ismernie kell a forgalomirányítás céljából meglátogatott IP-címeket és a hozzáférni kívánt portszámokat, így a rövid válasz igennel lenne, de ez nem jelenti azt, hogy az általuk megtekintett tartalmat keresik. ; ők túl elfoglaltak pénzt keresni egy versenyképes üzleti környezetben, hogy zavarják a Netflix várólistát vagy e-maileket. Az amerikai internetszolgáltatók várhatóan hat hónapig megőrzik a forgalmi tevékenység metaadatait, és ezeket a naplókat a törvény értelmében megoszthatják a rendészeti és hírszerző ügynökségekkel; ez egy másik jó ok, amiért 2020-ban VPN-ket kellene használni.

David Gewirtz
David Gewirtz Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me